fbpx
 
Costel Grojdea, un bugetar cu o familie bogată din afaceri private. Investiția de la Aroneanu se anunță de amploare Costel Grojdea, un bugetar cu o familie bogată din afaceri private. Investiția de la Aroneanu se anunță de amploare

Grojdea (PNL) ia 3.000 mp de la Primăria Aroneanu pe malul lacului, mâna moartă fiind angajata lui de la AJPIS. Prețul: 4 lei/an metrul!


* Mama și soția șefului ITM Iași, Costel Grojdea, investesc într-o pensiune, un restaurant, o terasă și un debarcader pe malul Lacului Aroneanu, acolo unde Primăria localității le-a concesionat trei loturi de teren de aproape 2.800 mp.  
* Cu luciul de apă acontat și o afacere din domeniul divertismentului într-o zonă foarte căutată, viitorul investiției este sigur, mai ales că prețul redevenței este de doar 4 lei/mp/an.
* La una dintre licitațiile pentru teren, „mână moartă” a venit o fostă subordonată a lui Grojdea de la Agenția de Prestații Sociale care a avansat în funcție în mandatul acestuia. 
* Comuna Aroneanu, cu un primar membru marcant al PNL Iași, este preferată de liberali pentru afaceri personale, pe listă fiind și familia lui Costel Alexe.

Pensiune mai mare decât în acte

Firma Expres Startup SRL, aparținând mamei (40%) și soției (50%) șefului Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași, Costel Grojdea, a obținut, în 2016, un lot de 1.467 mp de teren pe malul Lacului Aroneanu. Pe terenul de lângă apă există deja, la roșu, o pensiune pentru care Mariana Grojdea, mama lui Costel, a primit autorizație de construire.

Conform documentelor, terenul este deţinut în baza contractului de concesiune nr. 7166/15.07.2016 emis de Primăria Comunei Aroneanu. În actele inițiale de la Agenția pentru Protecția Mediului, clădirea figurează doar cu parter. În realitate, în prezent, imobilul are și etaj.

În proiectul inițial, aria construită era de 213,6 mp și pensiunea avea prevăzut un ponton de 57 mp. În aceleași acte, mai figurează și o suprafață de 277 mp de lac care ar reveni proprietății. Întrebat despre acest proiect, primarul din Aroneanu, Benone Moruzi, a precizat doar că „Terenul este concesionat de vreo 4 ani, scopul fiind amenajarea unei pensiuni și a unui restaurant”. Conform anunțului de atribuire, redevența este de 1.218 euro pe an, dar nu mai puțin de 5.500 lei/an, durata contractului fiind de 49 de ani. La această procedură au fost depuse trei oferte.

Licitație pentru încă două loturi în iunie 2021

În iunie 2021, Primăria Aroneanu a organizat o nouă licitație, pentru două loturi de teren situate în stânga și în dreapta primei suprafețe, concesionate în 2016. Loturile au suprafațe de 480, respectiv 847 mp și sunt situate exact pe malul lacului, pe o fâșie de pământ situată între apă și șosea. Cu terenul luat din 2016, familia Grojdea are acum aproape 2.800 mp cu ieșire la apă.

Conform anunțului publicat de Primăria Aroneanu, cele două terenuri au fost concesionate cu scopul construirii unui centru de agrement. Exact obiectul activității pensiunii deja existente între ele, pe terenul luat acum 5 ani. A fost stabilită și durata concesionării: 49 de ani. În urma licitației, a fost declarată câștigătoare Mariana Grojdea, iar prețul redevenței este de 5.500 de lei/an. Este un preț anual de 4 lei/mp de teren situat la lac, într-una dintre cele mai căutate zone de agrement din Iași.

În apropierea viitoarei pensiuni a familiei Grojdea se află Restaurantul Liria, un loc preferat de liberalii ieșeni pentru ședințe

În zonă, pe malul lacului, un metru pătrat de teren se vinde cu minimum 50 de euro, astfel că totalul suprafețelor familiei Grojdea valorează peste 140.000 de euro.

Cine a fost „mâna moartă”

Pentru a se derula, licitația din iunie 2021 avea nevoie de doi participanți. Aproape imposibil să mai vină cineva, de vreme ce parcelele scoase la licitație, la pachet, nu erau legate, fiind „rupte” de parcela obținută de familia Grojdea în 2016.

Cu roșu, numărul parcelei din 2016, iar cu verde, cele scoase la licitație în iunie 2021

Din „joben”, a apărut, însă, o a doua ofertă, a unei persoane pe nume Iuliana Monica Duca, ofertă declarată necâștigătoare, dar care a validat rezultatul final în care parcelele au fost obținute de Mariana Grojdea. Duca (foto jos) a fost subordonată a lui Costel Grojdea la Agenția Județeană de Prestații Sociale, instituție unde acesta a fost director executiv până în februarie 2020, atunci când a fost numit directorul ITM Iași.

În mandatul acestuia, Duca a avansat de la funcția de inspector la cea de inspector superior. Grojdea a declarat că nu știe nimic de prezența fostei sale subordonate la licitație, iar femeia nu a putut fi contactată până la ora editării acestui articol.     

„Mama, nu eu”

Costel Grojdea spune că investiția este exclusiv a mamei sale, Mariana Grojdea, deși în firmă este asociată și soția sa, Ioana, care are jumătate din părțile sociale. „Nu știu motivele, dar a fost necesar ca în firmă să nu fie un singur asociat. Soția mea este mai mult angajată acolo decât acționar”, spune șeful ITM. Ioana Grojdea are 50% din acțiunile firmei Expres Startup SRL, în vreme ce Mariana Grojdea deține 40% și Sorina Daniela Bulai 10%.

Am încercat să vorbim și cu Mariana Grojdea (foto jos), prin intermediul fiului său, dar acesta a refuzat să ofere datele de contact ale mamei sale. În lipsa declarațiilor ei, a răspuns fiul. „Mama a fost și este o persoană cu activități comerciale în Aroneanu, unde a avut magazin din 1990, în centru. Este născută și crescută acolo, bunicii au fost născuți în Aroneanu”, spune șeful ITM. Acestea precizează că, deși soția este acționar la firma care face zona de agrement de pe malul lacului, nu are multe detalii. „Multe detalii nu vă pot spune, nu mă privesc direct pe mine. Știu că a fost la o licitație acolo și au câștigat terenul printr-o procedură legală”.

„Nu vă pot spune care a fost al doilea participant, soacra mea s-a ocupat de toate procedurile”, ne-a spus Ioana Grojdea, soția șefului ITM și acționar în firma Expres Startup. La fel ca soțul, a refuzat să pună la dispoziție numărul Marianei Grojdea.

Liberalii îl susțin, deși nu are patalama de partid

Numit anul trecut, în guvernarea liberală, șef la ITM, Grojdea susține, totuși, că nu este membru PNL Iași. Totuși, în 2013, când apărea la Iași Clubul Oamenilor de Afaceri Tineri Liberali, pe vremea când Costel Alexe era președintele TNL, Costel Grojdea îi stătea alături, fiind vicepreşedintele organizației nou înființate. “Nu sunt membru de partid și nu am nicio susținere”, spune acum Grojdea.

Conform unei declarații de avere din februarie 2020, soții Grojdea mai au un teren de 2.000 de mp la Aroneanu, agricol. Ei locuiesc într-o vilă de aproape 300 mp situată în comuna Rediu. Din același document reiese că, în ciuda faptului că Grojdea a declarat că Expres Startup este afacerea mamei, venitul cel mai mare al familiei sale a provenit exact de la această societate: dividende de aproape 115.000 lei.

Comună vânată de liberali

Mama lui Costel Grojdea nu este la prima afacere cu Primăria Aroneanu. A mai concesionat, în 2014, un teren de 500 mp, pentru o casă, lot la care a renunțat între timp. Peste lac de pensiunea familiei Grojdea sunt casele a trei frați ai lui Costel Alexe, pe terenuri concesionate tot în 2014. Însuși Costel Alexe a luat un teren aici, în scop identic, pe care nu a făcut nimic de atunci, deși era obligat să ridice imobilul într-un anumit termen prin contractul de concesionare. În cazul tuturor licitațiilor prin care liberalii și-au luat terenuri la Aroneanu, ceilalți participanți au fost „mâini moarte” care să asigure câștigarea procedurilor. În cazul lui Alexe, au „jucat” pentru el Sorin Afloarei, actualul vicepreședinte CJ, și Emanuel Ungureanu, ambii membri PNL. Pentru toți, prețul a fost același: 1 euro/mp/an.

Florin Alexe, unul dintre frații președintelui CJ Iași, a încercat să cumpere terenul concesionat de la Primăria Aroneanu, dar consilierii locali s-au opus tranzacției, în condițiile în care prețul/mp era subevaluat. Trebuie menționat că Primăria Aroneanu îi este client constant lui Florin Alexe la firma de cadastru pe care o deține.

Recent, primarul Moruzi a devenit vicepreședinte al filialei județene a PNL Iași.

Article image
* Omul a fost consilier peste tot: Camera Deputaților, Comitetul Interministerial de Finanțări, Fondul de Mediu, ANIF * A luat bani inclusiv de la Administrația Națională de Meteorologie, câte 5.500 de lei/lună, tipul e specialist în orice * Acum e administrator public la Consiliul Județean * N-are nicio meserie, e pur și simplu bun la toate * E cărătorul de geantă al lui Costel Alexe și va fi plătit de stat câte zile va fi...
Autor Cezar Moraru Anchete 01 Iulie 2021


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31