fbpx
 

Monica Berescu (USR): Incompetența guvernului PSD - PNL va genera noi scumpiri la energie


Guvernul vrea să adopte ordonanța privind plafonarea prețurilor energiei și gazelor de la 1 aprilie. Nu toți românii vor beneficia însă de această măsură. Experții spun că aproximativ un milion de gospodării din țară au un consum mai mare de 300 de KW, iar asta înseamnă că vor primi facturi fără niciun fel de reducere. Pentru gazele naturale, care s-au scumpit cu peste 44%, a fost stabilit un consum de 1.200 de mc pe an, consum pe care mulți îl vor depăși.

România se va afla în pericol energetic și în fața unor scumpiri iminente, inevitabile ale prețurilor la energie electrică și termică în următorii ani, fiindcă nu are viziunea și capacitatea să stimuleze investițiile în domeniul energetic.

Coaliția PSD - PNL alege din nou calea populismului ieftin și costisitor; în detrimentul securității aprovizionării cu energie și gaze naturale.

Guvernul a anunțat că vrea să plafoneze prețurile la gaze și energie până în anul 2023 ceea ce va duce la sabotarea investițiilor care vor putea asigura independența energetică a României și anularea dependenței de gazul rusesc.

Proiectul de OUG propune măsuri care sabotează investițiile în noi proiecte de extragerea a gazului natural și de producere a energiei într-un moment extrem de dificil, amplificat și de recentul haos al facturilor declanșat de același guvern PSD-PNL. Măsurile urmează aceeași logică falimentară pe care a promovat-o PSD în 2018 când a distruse legea offshore și în același timp au blocat investițiile în extragerea gazului din Marea Neagră și ne-au făcut mai dependenți de gazul rusesc.

Românii nu vor plăti prețuri mai mici la energie și la alte produse până când statul nu va investi în noi facilități de producție și exploatare a resurselor de petrol și gaze din Marea Neagră. Stăm pe o mică comoară și se pare că guvernul nu este dispus să o dezgroape și să o folosească în interesul cetățenilor.

Avem la dispoziție peste 1,6 miliarde de euro prin PNRR, bani alocați de USR pentru investiții în proiecte de energie regenerabilă, pentru a rezolva criza energetică. În loc să prioritizeze aceste investiții, guvernarea PSD-PNL recurge la măsuri populiste, ineficiente și care în final îi va costa mai scump pe români”, declară Monica Berescu deputat de Iași  al USR PLUS și membru în Biroul Național al partidului.

Guvernul pregătește o nouă ordonanță de urgență cu măsuri care să se aplice de la 1 aprilie în criza facturilor la energie electrică și gaze. Față de acum, dispare compensarea, iar prețurile vor fi plafonate până în 2023, guvernul amplificând practic declinul producției interne și stimulând importurile. Un alt aspect problematic este faptul că statul va interzice vânzările de energie electrică ale companiilor de stat pentru 2023 și 2024 iar din această cauză este foarte posibil  toate companiile să încerce să maximizeze încasările anul acesta, ceea ce va duce din nou la o creștere artificială a prețului pe piața spot.

Soluțiile USR pentru criza energetică sunt eficiente și își pot avea efecte imediate, care vor duce la scăderea prețurilor. Pe termen scurt, cota de TVA pt energie electrică trebuie scăzută la 5% iar acciza să fie eliminată. Etapa următoare presupune accesarea celor 10 de miliarde de euro din fondul de modernizare, decăpușarea companiilor de stat din energie, reformarea Complexului Energetic Oltenia, principalul producător de energie electrică pe bază de cărbune și finalizarea centralei pe gaz de la Iernut de către Romgaz.

La nivel legislativ, în Parlament, ar trebui ca modificarea legii offshore să devină o prioritate absolută, pentru că doar în acest mod vom putea dezvolta cadrul administrativ și legislativ pentru a stimula investițiile în proiecte eoliene offshore în Marea Neagră. Din păcate, Virgil Popescu, ministrul energiei, pare că doarme la locul de muncă. Altfel cum s-ar putea explica lipsa oricărei reacții pentru modificarea legii offshore și asigurarea independenței energetice a României?”, completează Monica Berescu, deputat de Iași.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31