fbpx
 
Cristi Berea (USR Iași): Este datoria statului să implementeze măsurile de adaptare la situația schimbărilor climatice pe termen mediu și lung

Cristi Berea (USR Iași): Este datoria statului să implementeze măsurile de adaptare la situația schimbărilor climatice pe termen mediu și lung


Situația lipsei de apă din Europa nu este una optimistă. Este important să conștientizăm gravitatea problemei acum și să începem să luam măsuri. Potrivit studiilor, la nivelul Uniunii Europene, peste jumătate din teritoriu este afectat de lipsa apei (44% sub avertizare și 9% sub alertă), lucru care se poate observa deja în calitatea culturilor și în cantitatea redusă de hidroenergie produsă. Debitele apelor curgătoare a scăzut și volumul de apă din lacurile de acumulare este îngrijorător. România este una dintre țările cele mai afectate de acest fenomen.

În anumite zone ale Italiei, statul a luat deja măsuri precum interzicerea utilizării apei în afara gospodăriei, pentru scopuri precum spălarea mașinii și irigarea grădinilor în timpul zilei. Aceste acțiuni sunt și vor rămâne sancționabile prin amenzi de până la 500 euro, pentru toată perioada caniculară. Un manual pentru reducerea risipei de apă a fost emis și conține o multitudine de indicații care să amelioreze situația lipsei de apă, dar și să ajute populația să își reducă consumul zilnic și, așadar, cheltuielile.

Comisia Europeană se arată profund îngrijorată de situație și a comunicat posibilitatea ca măsurile extraordinare de prezervare și raționalizare a apei și a energiei să devină o necesitate în scurt timp. Seceta, deși întâlnită frecvent în această perioadă a anului, este agravată de canicula care s-a instalat prea devreme și de lipsa de precipitații a sezonului, aflată semnificativ sub media anilor anteriori. Aceștia subliniază importanța eforturilor susținute în materie de adaptare la schimbările climatice, prin îndreptarea către modalități sustenabile pentru agricultură.

În mediul urban, apa continuă să curgă la robinet și să se găsească îmbuteliată pe raftul de la supermarket, deci cum ne afectează pe noi?

Lăsând la o parte scenariul în care va trebui să raționalizăm apa și, pur și simplu, într-o zi, să pornești robinetul și să curgă imediat apă va rămâne o legendă, conform datelor Centrului Comun de Cercetare al UE, România și o listă de alte țări, vor avea recolte reduse anul acesta. Acest lucru se traduce în prețuri mai mari pentru anumite produse, lucru pe care economia cu greu îl va mai putea susține. De asemenea, hidrocentralele care au produs până la începutul lunii iulie mai puțină energie decât media perioadei, se traduc și ele în prețuri mai mari pentru energie.

Efectele acestui fenomen se vor putea vedea în viitor și prin secete mai intense și mai de lungă durată, inundații mai frecvente și mai agresive și efecte negative asupra biodiversității, precum dezvoltarea unor specii invazive.

Care este situația la nivelul României?

În acest moment, conform Administrației Naționale „Apele Române”, rezerva de apă este suficientă, dar în scădere, și roagă populația la consumul rațional. Debitele Dunării se află sub media anuală a sezonului și continuă să scadă. Principalele lacuri de acumulare ale țării vor rămâne la un coeficient de umplere de peste 70%. Apa este suficientă și pentru funcționarea Centralei Nucleare Cernavodă.

Cu toate acestea, 214 localități din 17 județe ale țării funcționează în regim restricționat pentru a reface rezerva, datorită consumului foarte mare de apă pentru irigații. În 345 de localități din 11 județe, fântânile au secat parțial, iar Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență iau măsuri în această privință. Din punct de vedere al secetei hidrologice, 19 secțiuni au debite sub minimul necesar și 20 de stații hidrometrice sunt secate.

Ce putem face?

Prognozele pentru lunile ce urmează nu sunt optimiste, iar managementul resurselor de apă este foarte important. Trebuie să rămânem calmi și responsabili. Este datoria statului să implementeze măsurile de adaptare la situația schimbărilor climatice pe termen mediu și lung și să continue investițiile în modernizarea sistemelor de alimentare, distribuție și epurare a apelor. Putem discuta și despre educarea populației de la vârste fragede despre schimbările climatice și rolul fiecărui individ în a ajuta planeta, dar este o conversație pentru altă dată. Datoria tuturor cetățenilor este să rămână informați, să arunce un ochi pe ghidul de economisire a apei elaborat de ANAR și să fie responsabili atunci când consumă apă.

Cristi BEREA

Senator USR Iași

 


 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31