fbpx
 
Lui Mihai Chirica i-ar prinde bine o percheziție electronică pentru a găsi mailurile cu întrebări de la REPORTER DE IAȘI

Lui Mihai Chirica i-ar prinde bine o percheziție electronică pentru a găsi mailurile cu întrebări de la REPORTER DE IAȘI


Biroul de presă al Primăriei acuză REPORTER DE IAȘI că nu i-am adresat întrebări în cadrul documentării articolului despre contractele lui Iulian Micu. Ne acuză, textual, de „minciună” atunci când reclamăm lipsa de transparență a Primăriei pe acest subiect.

Sunt absurzi. Iată captura mailului pe care l-am trimis marți, 27 septembrie, la ora 15.39.

Articolul a fost publicat joi, 29 septembrie, deci le-am acordat mai mult de 24 de ore ca să ne răspundă. Ca să fim siguri că întrebările ajung la Biroul de presă am diseminat cererea pe trei conturi de mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Oricine pricepe un pic de tehnologie știe că în 2022 nu poți falsifica poșta electronică. Serverul REPORTER DE IAȘI le stă la dispoziție. Dacă insistă cu minciuna, le propun o percheziție sub mandat judecătoresc la arhiva electronică din Primărie. Așa s-ar putea găsi cele 200 de adrese trimise de REPORTER DE IAȘI în ultimii 6 ani, pe diverse subiecte de interes public, la care instituția primarului nu ne-a răspuns niciodată.

Mihai Chirica este de ani de zile în afara cadrului Constituției, care garantează accesul la informații de interes public, dar ne acuză pe noi de „încălcarea deontologiei profesionale”. Tupeu de baron local într-o Românie „normală”.

Atașăm și conținutul cererii REPORTER DE IAȘI, din mailul menționat anterior, ca să nu fie dubii:



Întrebările au fost inserate și în cadrul articolului, așa cum procedăm de fiecare dată când instituția primarului nu ne răspunde, avertizându-ne astfel cititorii. Mihai Chirica și Sebastian Buraga le refuză ieșenilor răspunsurile, noi fiind doar un instrument constituțional între cetățeni și Primărie.

Mai departe, Biroul de presă nu-și ascunde satisfacția de a prezenta capturile achizițiilor de la firmele lui Iulian Micu pe SICAP, afirmând că REPORTER DE IAȘI dezinformează. Nu acesta era subiectul.

Niciun ieșean de rând nu știe să caute în cotloanele SICAP și nici nu are acces. Subiectul îl reprezintă serviciile în sine prestate de Iulian Micu. Mai exact, nu persoana sa ne interesează, ci sumele din bani publici plătite de Mihai Chirica fără să dea explicațiile cerute.

E prima oară în ultimii 6 ani când REPORTER nu găsește niște achiziții pe SICAP. Declarațiile de interese ale soțiilor lui Micu și Țintă menționau că respectivele contracte au fost atribuite în urma unor „Achiziții directe", respectiv „Selecții de oferte". REPORTER a verificat secțiunile aferente din SICAP, fără rezultat.

Relevant aici este că Biroul de presă a refuzat să ne ofere explicații, tocmai pentru a asigura acuratețea documentării. Ulterior publicării articolului, am depistat că aceste atribuiri sunt incluse într-o secțiune specială, numită „Notificări de atribuire directă”. Dacă primeam răspunsuri din partea Primăriei, am fi corectat eroarea.

Notificările din SICAP sunt o secțiune nefirească utilizată în acest caz de Primărie. Sunt mii de achiziții ale UAT Iași la secțiunile „Achiziții directe” și „Selecții de oferte”, iar contractele lui Iulian Micu nu există. Sunt „parcate” discret într-un loc ferit.

Mihai Chirica nu se supune unui control public real, acesta e subiectul articolului din REPORTER DE IAȘI. I-a dat lui Iulian Micu 600.000 de lei în ultimii trei ani, din bani publici, fără să justifice niciun leu. Chirica trebuie să arate procedurile derulate în fiecare an. Care sunt celelalte două oferte primite în cadrul selecției? Unde sunt rapoartele cu serviciile prestate, evaluate și decontate până la ultimul leu? Cum poți plăti un consultant cu 3.400 de euro/lună fără să existe o justificare a interesului public?

REPORTER DE IAȘI nu i-a întrebat pe Mihai Chirica și Sebastian Buraga (foto) dacă aceste contracte există, ci care sunt serviciile prestate, cuantificarea amănunțită a acestora în fiecare lună din ultimii trei ani, conform facturilor plătite.

Modul în care Biroul de presă al Primăriei invocă transparența și buna sa credință este grotesc. Conferințele de presă ale lui Mihai Chirica sunt cu „invitație”, iar REPORTER DE IAȘI are accesul interzis de 6 ani. La modul real, lui Mihai Chirica îi este frică de întrebările REPORTER. Dacă ar fi transparent, ar avea ocazia să ne răspundă în Sala Mare a Primăriei, adresându-i întrebările la microfon. Așa, îi trimitem doar mailuri și nu ne răspunde niciodată.

Chirica încă n-a răspuns pe banii cui a construit Domeniul de sute de mii de euro de la Frasin. N-a răspuns cum a reușit să cumpere un teren de 460 mp în Aleea Sadoveanu cu doar 7.000 de euro. Pe care apoi l-a vândut cu 100.000 de euro. N-a răspuns de ce și-a folosit mama în aceste tranzacții. Chirica nu spune cum poate cumpăra un apartament cu 3 camere în centrul Iașului, vânzând altul cu 2 camere în Canta. Nu spune cum poate construi o vilă de 200 mp în Nicolina cu doar 39.000 de euro. Nu spune cum poate ridica un conac de 860 mp dintr-un salariu de 3.000 de euro.

Chirica nu spune cine sunt clienții firmei-paravan Eurodesign Consulting, deși REPORTER DE IAȘI îi adresează această întrebare de 4 ani. Nu spune cum se pot angaja la Primărie toate neamurile, un cântăreț de strană, un expert în păcănele și o pensionară de la ISU. Ce poate face în Primărie o fostă purtătoare de cuvânt de la ISU? Primăria are serviciu de urgență, acordă primul ajutor prin respirație gură la gură?

Chirica nu spune cum a putut fi angajată fiica directoarei de la Creșe printr-un dosar falsificat, o dezvăluire „deontologică” a publicației REPORTER DE IAȘI transformată rapid într-un dosar penal. Nu dezinformam și atunci?

Scandalul Chelnerița de la Apele Române e nimic pe lângă cele 50 de angajări de „chelnerițe” din Primărie. Acolo s-a creat un scandal național și DNA a reacționat sub presiunea publică. Interzicând accesul la conferințele de presă, Mihai Chirica scapă de întrebările pe adevăratele teme la zi, el fiind eroul a 50 de dosare nefăcute vreodată de DNA. Aceasta e marea lui performanță, să scape de 50 de ori la rând de ceea ce a pățit Petru Avram la Apele Române.

Mihai Chirica nu răspunde cum s-a chinuit să treacă de cinci ori prin Consiliul Local schimbul de teren de la Eternitatea, care avea valoare imobiliară zero. Un teren pe care nu se putea construi nimic și care nu trebuia să ajungă niciodată în agenda publică. Nu răspunde cum i-a dat edificarea lui Gheorghe Cheșcu după 4 ani de la construirea unui bloc ilegal, șpaga fiind de sute de mii de euro. Nu răspunde de ce a ținut 6 luni pe biroul său edificarea la blocul lui Alexandru Palii, care n-avea parcări și nu le are nici acum, și pe care a semnat-o ilegal, după ce s-a întâlnit de două ori cu acesta în particular.

Mihai Chirica nu răspunde de ce s-a ajuns, în septembrie 2022, la 200 de zile întârziere la certificatele de urbanism. 7 luni restante! Acesta este rezultatul concret al celor 7 ani de mandat ai lui Mihai Chirica. Mii de oameni nenorociți pe care Mihai Chirica nu îi poate ajuta cu „transparența” lui. Nu răspunde de ce Iașul este singurul oraș mare din România care nu are PUG de 25 de ani! Într-o țară normală și-ar fi pierdut sprijinul politic și ar fi fost demis de propriul partid.

Nu se întâmplă pentru că informația reală e ținută în surdină. Banii pe care îi dă lui Iulian Micu, 200.000 de lei pe an, sunt un jaf, așa cum l-a denumit REPORTER DE IAȘI. Acest lucru va fi demonstrat curând. Restul e diversiune.

Article image
Un singur om a încasat în ultimii patru ani 152.000 de euro. Nimeni nu știe ce servicii oferă sfătuitorul lui Mihai Chirica, fiind plătit din bani publici Contractele lui Micu nu apar pe SICAP, contrar legii! Acești bani sunt ținuți la secret, REPORTER aflând sumele dintr-o înâmplare Marius Țintă, partener cu Iulian Micu, încasează tot de la Primărie 135.000 de lei/an pentru „streaming video” Nici contractul său nu apare...
Autor Cezar Moraru Anchete 29 Septembrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31