fbpx
 
Parlamentarii georgieni s-au încăierat în timpul dezbaterilor pe marginea proiectului de lege privind „agenţii străini", considerat de inspiraţie rusă

Parlamentarii georgieni s-au încăierat în timpul dezbaterilor pe marginea proiectului de lege privind „agenţii străini", considerat de inspiraţie rusă


Parlamentarii georgieni au ajuns luni la încăierări în parlament, în timp ce deputaţii partidului de guvernământ păreau pregătiţi să avanseze un controversat proiect de lege privind „agenţii străini", care a fost criticat de ţările occidentale şi a declanşat proteste în ţară, pentru că este considerat a fi de inspiraţie rusă, relatează Reuters.

Imagini difuzate de televiziunea georgiană au arătat cum Mamuka Mdinaradze, liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ Visul Georgian şi unul dintre promotorii proiectului de lege, a fost lovit cu pumnul în faţă de colegul său din opoziţie Aleko Elisaşvili în timp ce vorbea la pupitru.

Incidentul a provocat o încăierare mai amplă între mai mulţi deputaţi, un eveniment care nu este străin de parlamentul georgian, unde dezbaterile zgomotoase au mai avut un astfel de epilog.

Imagini au arătat cum Elisaşvili a fost întâmpinat cu huiduieli de protestatari şi în afara clădirii parlamentului.

Visul Georgian a declarat la începutul acestei luni că va reintroduce o legislaţie care ar obliga organizaţiile ce acceptă fonduri din străinătate să se înregistreze ca agenţi străini, altfel riscând să plătească amenzi. Proiectul este resuscitat la 13 luni după ce protestele de stradă au forţat guvernul să renunţe la acest plan.

Proiectul de lege a tensionat relaţiile cu ţările europene şi cu Statele Unite, care au declarat că se opun adoptării sale. Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de ţară candidată în decembrie, a declarat că această măsură este incompatibilă cu valorile blocului european.

Visul Georgian spune că doreşte ca ţara să adere la UE şi la NATO, chiar dacă a aprofundat legăturile cu Rusia şi s-a confruntat cu acuzaţii de autoritarism în ţară. Acesta susţine că proiectul de lege este necesar pentru a combate ceea ce numeşte "valori pseudo-liberale" impuse de străini şi pentru a promova transparenţa.

Guvernul georgian a declarat că prim-ministrul Irakli Kobahidze a avut luni o întâlnire cu ambasadorii UE, britanic şi american, în cadrul căreia au discutat despre proiectul de lege.

Într-un comunicat, Kobahidze a apărat proiectul de lege ca promovând responsabilitatea şi a spus că nu este "clar" de ce ţările occidentale se opun.

Criticii georgieni au etichetat proiectul de lege drept "lege rusească", comparându-l cu legislaţia similară folosită de Kremlin pentru a reprima disidenţa în Rusia.

Rusia este în general nepopulară în Georgia, din cauza sprijinului acordat de Moscova regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. Rusia a învins Georgia într-un scurt război, în august 2008.

Câteva sute de manifestanţi s-au adunat în faţa clădirii parlamentului înaintea unui protest în masă pe care organizaţiile societăţii civile l-au convocat pentru luni seara.

Odată aprobat de membrii Comisiei pentru afaceri juridice a legislativului, care este controlată de Visul Georgian şi de aliaţii săi, proiectul de lege privind agenţii străini poate trece la o primă lectură în parlament.

Georgia urmează să organizeze alegeri până în octombrie. Sondajele de opinie arată că Visul Georgian rămâne cel mai popular partid, dar a pierdut teren din 2020, când a obţinut o majoritate strânsă.

 

Sursa: News.ro


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31