fbpx
 
Patru mari urgențe la Aeroport, iar politicienii se piaptănă

Patru mari urgențe la Aeroport, iar politicienii se piaptănă


Politizarea CA la Aeroport, un dezastru. Două mari investiții sunt urgente. Politica amenință una dintre puținele instituții care chiar funcționează în Iași: Aeroportul. Cu un trafic în prezent ce ar fi trebuit să fie abia peste 15 ani, toate investițiile enunțate într-un plan de dezvoltare prezentat deja CJ-ului de aproape un an trebuie urgentate. „Avem două mari urgențe în curtea noastră și una care nu depinde de noi”, spune actualul director Alexandru Anghel. Fostul director Marius Bodea vede un viitor sumbu: „Nu avem loc confortabil nici pentru cele 6 curse noi anunțate de Wizzair pentru primăvară”. Culmea este că Aeroportul poate obține singur finanțarea necesară, având nevoie doar de garanția statului.

 

Aeroportul Iași a devenit victima propriului succes și are nevoie ca de aer de 36 de milioane de euro care să asigure dezvoltarea în următorii ani. Pentru că ajunge la capătul resurselor de spațiu din cauza creșterii peste așteptări a traficului aerian – abia peste 15 ani ar fi trebuit să avem traficul din prezent, conform calculelor inițiale - are nevoie urgent de două investiții și de implicarea Primăriei. Trebuie 36 de milioane de euro în total, bani pe care Aeroportul îi poate obține de la bănci, cu garanție din partea statului, fiind pe profit. În aceste condiții, politizarea selecției de dosare pentru CA a venit ca nuca în perete. O spune, voalat, chiar directorul actual, Alexandru Anghel.

 

Urgențele: platformă și terminal

Dacă la Iași sosesc 3 aeronave în același timp, din diverse cauze – întârzieri, vreme proastă pe alte aeroporturi, avarii etc – îl blochează. Începând cu parcarea aeronavelor, terminalele de pasageri, utilajele și terminând cu șoseaua îngustă ce trece prin Ciric.

„S-a ajuns deja la capacitatea ce fusese preconizată peste mulți ani. Primul pas este extinderea platformei de avioane. Apoi, nouă ne trebuie acum un terminal care să preia 4-5 aeronave și 800 de pasageri în același timp. În al treilea rând, aeroportul trebuie văzut dincolo de ceea ce presupune strict mișcarea de avioane: are nevoie de hoteluri, săli de cursuri pentru piloți, hale de reparații. Un al patrulea punct este șoseaua, și aici trebuie spus că Primăria o are în plan abia în 2030, când ea este depășită acum. Și companiile aeriene nu tolerează un aeroport unde pasagerii întârzie la check in. Au tendința să spună că nu au confort acolo și pleacă. Mai trebuie zonă cargo, pentru că avem firme ce pot exporta marfă pe calea aerului. Și avem nevoie de management performant. Astea sunt punctele de respectat, în ordine, pentru viitorul aeroportului”, explică fostul director Marius Bodea.

„Șoseaua este una dintre urgențe. Nu poți aduce la avioane peste 1 milion de pasageri anual cu o bandă pe sens. Șoseaua este stricată acum, dacă intră o bandă în reparații nu are capacitatea de a servi traficul ce este zilnic aici”, spune directorul Alexandru Anghel.

 

Urgența 1. Extinderea platformei de parcare

 

Studiile sunt deja făcute

Culmea este că studiile de fezabilitate pentru extinderea platformei și pentru realizarea unui singur terminal mare din cele 3 existente în prezent sunt deja făcute. Ultimul, pentru terminal, a fost recepționat acum câteva zile.

Și soluțiile tehnice sunt la îndemână, se știu deja costurile aproximative. „Pentru primele două urgențe – platformă de parcare și terminal – avem nevoie de 12, respectiv 22 de milioane de euro. De reținut este că nu trebuie să ne dea CJ acești bani, noi nu am cerut nici un ban. Îi putem obține noi, de la bănci sau din proiecte europene, cu garanția statului. Platforma trebuie extinsă cu încă 6 locuri, ceea ce înseamnă că măresc capacitatea cu încă 1 milion de pasageri anual, ajung la 2,5 milioane de pasageri anual capacitate și suntem relaxați din punctul ăsta de vedere. La fel este și pentru terminal. Ajunge tot la 2,5 milioane de pasageri anual, avem unde să creștem în viitor”, explică Alexandru Anghel.

Urgența 2. Unirea celor trei terminale într-unul mult mai mare

 

Totul pe repede înainte

Pașii extinderii ar fi: Consiliul Tehnico-Economic trebuie să dea avizul pentru extinderea platformei și a terminalului, se face apoi licitația pentru proiectele tehnice. „Am prezentat consilierilor județeni și conducerii CJ planurile pentru extindere, încă de anul trecut, cu grafice și cu argumente. În cazul platformei, dacă mâine deblochează proiectul, în iarnă încep lucrările. M-aș bucura să fie așa, nu își dorește nimeni un aeroport cu șantier la platforma de parcare și terminal în același timp”, mai explică Alexandru Anghel.

Ulterior proiectelor tehnice se face licitația de finanțare, dacă se alege calea rapidă și simplă a împrumutului bancar. În momentul în care există banii, se face licitația de execuție și se pornește șantierul.

 

Urgența 3. Șosea de acces spre oraș pe patru benzi

 

Frâna politică

CJ-ul controlat de PSD a organizat o selecție de dosare pentru viitorii membri ai CA. Sunt 18 nume care vor ocupa 6 locuri disponibile. Actualul director și-a depus candidatura la CA, dar preferă să rămână pe actuala funcție. „În lista aceea scurtă a selecției de dosare de la Aeroport se regăsesc două nume care au treabă cu aviația și care cunosc această meserie. Ceilalți sunt doar oameni politici”, explică fostul director Marius Bodea.

Actualul director Alexandru Anghel spune că știe unde este piedica, dar îi depășește atribuțiile și preferă să-și vadă de instituția pe care o conduce. „Ce-mi doresc acum este puțină liniște, să ne putem face treaba. Eu știu care sunt piedicile, îmi doresc doar să nu ne mai arătăm cu degetul și să lucrăm. Aeroportul Iași este într-un echilibru pe care îmi doresc să-l păstrăm”, a mai spus Alexandru Anghel.

 

Urgența 4. Zona cargo

 

Depășim milionul de călători în 2017

118.000 de pasageri a avut Aeroportul Iași în iulie 2017, cu 22,36% mai mulți decât în iulie 2016. De la începutul anului, pe aici au trecut 623.900 de pasageri, cu 43% mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut.

De pe Aeroportul Iași se poate călători în 24 de destinații, dintre care 19 sunt internaționale. Aici operează 4 companii în permanență: Wizzair, Blue Air, Tarom și Austrian Airlines. Există planuri de extindere și din partea companiilor aeriene: Wizzair și Blue Air intenționează să-și aducă aici câte 5 aeronave și există deja contacte cu Ryanair, unul dintre marii operatori low-cost din lume.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30