fbpx
 
Dezvoltatorul imobiliar Cristin Zămosteanu a fost arestat: alți doi angajați vor sta după gratii 30 de zile

Dezvoltatorul imobiliar Cristin Zămosteanu a fost arestat: alți doi angajați vor sta după gratii 30 de zile


Omul de afaceri ieșean Cristin Zămosteanu a fost arestat preventiv, aseară, alături de alți doi angajați ai săi.

Cristin Zămosteanu a fost dus de autorităţi în faţa instanţei ieri, la amiază. Alături de el au mai fost prezentaţi în faţa instanţei directoarea economică a firmelor sale, Aura Pârvu, fost inspector la Fisc, dar şi un angajat, Ovidiu Creţu. În faţa judecătoarei Daniela Cuzic, toţi trei au dat declaraţii şi şi-au susţinut nevinovăţia. Decizia – arest pentru 30 de zile pentru toţi – a venit aseară, la 21.25, informează ZDI.

Cristin Zămosteanu este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

Dezvoltatorul imobiliar este acuzat că ar fi păcălit statul începând cu anul 2012. „Controlând alte societăţi ca administrator de fapt, acţionând, de asemenea, şi în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soţie, cu angajaţii săi şi cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iaşi, cu scopul de a obţine sume mari de bani prin sustragerea şi neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat”, a precizat DIICOT Iaşi.

Anchetatorii au arătat că apartamentele erau construite pe firmă după care transferate la preţuri subevaluate pe numele lui Zămosteanu, pe persoană fizică. Ulterior, acesta revindea imobilele la valoarea de piaţă şi încasa profitul din tranzacţii. În plus, câştiga rambursare de TVA pentru achiziţia propriilor apartamente şi pentru revânzare.

Procurorii consideră că au fost alcătuite două paliere infracţionale. Un palier era al persoanelor care achiziţionau terenuri, care obţineau autorizaţii de construire sau care mediau tranzacţiile. Un al doilea palier era alcătuit din Zămosteanu şi angajaţi ai acestuia – asociaţi de firme, administratori, contabili - care perfectau actele tranzacţiilor simulate. Banii obţinuţi astfel erau împrumutaţi propriei firme de Zămosteanu. Ulterior, sumele imense erau introduse în circuitul civil prin alte achiziţii de terenuri, imobile sau autoturisme de lux. Anchetatorii au estimat prejudiciul la 12 milioane de euro.

Dosarul este instrumentat de procurorul Daniel Horodniceanu, fostul șef al DIICOT, şi, pe lângă acuzaţiile economice imputate lui Zămosteanu, ar viza şi alte tipuri de infracţiuni comise de dezvoltatori imobiliari.

 

Sursa: Ziarul de Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31