fbpx
 
BBC BBC

Cum sună graiul spartanilor din Antichitate. 2.000 de oameni încă le vorbesc limba (VIDEO)


Chiar dacă Sparta a căzut în urmă cu aproximativ 2.400 de ani, limba războinicilor din fostul oraș-stat nu a dispărut. În prezent, câteva mii de oameni vorbesc graiul spartanilor.

În sudul Greciei, în satul Pera Melana din peninsula Peloponez, pe lângă zgomotul provocat de scuterele care se deplasează pe drumurile înguste și ciripitul păsărilor, se mai aude ceva. Este vorba despre conversațiile pe care bătrânii din zonă le poartă în Tsakonika, o limbă veche de 3.000 de ani.

Cei care vorbesc acest grai sunt descendenții lingvistici ai Spartei antice. Acești oameni fac parte din populația care poartă numele Tsakonian.

Tsakonika este singura moștenire continuă a vechilor spartani și una dintre cele mai vechi limbi din Europa, informează BBC.

În prezent, doar aproximativ 2.000 din cei 10.000 de tsakonieni, în special bătrâni, încă vorbesc Tsakonika, iar limba este limitată la 13 orașe, sate și cătune situate în jurul Pera Melana.

În această regiune, în timp ce greaca este limba oficială, tsakonika este adesea vorbită în case, dar și în public. Cu toate acestea, viitorul acestui grai este incert.

„Pierdem Tsakonika fără profesori autentici”, a declarant Thomais Kounia, cunoscută drept „împărăteasa Tsakonika” pentru modul în care stăpânește limba care se vorbea în Sparta.

Tsakonika nu este importantă doar pentru identitatea și cultura tsakonienilor. Ea este singura moștenire vie lăsată de vechii spartani.

„Dacă ne pierdem limba, nu putem pretinde că suntem tsakonian”, a afirmat Eleni Manou, profesoară în orașul Leonidio, capitala de facto a Tsakoniei.

„Tsakonika este principala dovadă a legăturii noastre cu Sparta. Suntem descendenți direcți”, a mai spus Manou.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31