fbpx
 
Primăria are datorii de 8 milioane de lei la Esports, e dată în judecată, contestă prestațiile furnizorilor. „Marele succes” la prețuri de 5 ori mai mari

Primăria are datorii de 8 milioane de lei la Esports, e dată în judecată, contestă prestațiile furnizorilor. „Marele succes” la prețuri de 5 ori mai mari


Campionatul Mondial care n-a adus niciun turist la Iași se încheie în scandal după 4 luni de la desfășurarea competiției: firma de transmisiuni live cere milioane de lei în instanță, șefii Primăriei nu mai recunosc serviciile prestate

Numa Film a venit cu prețuri uriașe, fiind selectată de organizatori fără licitație, iar acum Mihai Chirica nu vrea să mai plătească

Un clip de 30 de secunde a costat 50.000 de euro, o nebunie plătită din bani publici

Transmisiunile live costă 900.000 de euro, de cinci ori mai mult decât prețurile pieței

Nu există un audit financiar, ieșenilor li se ascund banii plătiți din bugetul local

Echipa de filmare de la Cluj, adusă prin încredințare directă, acuză condițiile insuportabile din Sala Polivalentă, afirmând că acesta era un „mediu inapt pentru o competiție de asemenea amploare”

Numa Film din Cluj solicită Primăriei Iași 2,3 milioane de lei, prestații neplătite după Esports, Campionatul Mondial de jocuri electronice desfășurat la Iași în august-septembrie 2023. Procesul este deschis la Tribunalul Cluj.
Într-un alt dosar, firma clujeană cere și 16.000 de lei penalizări de întârziere. Alte creanțe sunt solicitate de un fotograf din Alba Iulia, care a deschis un alt proces în urma Esports.
Frapează suma uriașă solicitată de cei care au transmis online competiția de la Iași. REPORTER a descoperit că Numa Film avea de încasat în total de la Primăria Iași 950.000 de euro. Condițiile derulării contractelor au fost lipsite de transparență: dacă nu exista dosarul din instanță, ieșenii n-ar fi aflat niciodată că Primăria a acceptat să plătească aproape 1 milion de euro pentru un serviciu de video-streaming prestat timp de 10 zile.
Achiziția nu s-a făcut pe SICAP și n-au fost anunțate nici măcar adjudecarea, suma atribuită și condițiile contractuale. S-a invocat o lege specială pentru negocierea directă, deși sunt bani publici.
7IAȘI semnala, în martie 2023, că Numa Film este firma unui consilier al ministrului Fondurilor Europene de la acea dată, Marcel Boloș. Acesta este membru PNL și între timp a devenit ministru de Finanțe.

Postare Numa Film din timpul realizării clipului de promovare de la Iași, care a costat 50.000 de euro și are 30 de secunde. Horia Curuțiu ține camera și spunea că se simte excelent

Numa Film, două contracte de 900.000 de euro

Finanțarea Esports s-a făcut prin intermediul Clubui Sportiv Municipal Iași 2020, Primăria transferând banii de la bugetul local. Numa Film SRL din Cluj a fost aleasă, conform directorului competiției, liberalul Cristian Nistor, de către un consultant tot din Cluj: Târgul de Cariere SRL.
Această firmă a primit alți 280.000 de lei de la Primăria Iași ca un fel de organizator principal al competiției. Astfel, au existat coordonatori din Iași, coordonatori de la Federația Internațională Esports dar și coordonatori tocmiți cu 56.000 de euro pentru a da sfaturi. Târgul de Cariere se implicase și în organizarea competiției europene de Esports de la Oradea și au recomandat pentru producția video firma Numa Film. Așa explică directorul Cristian Nistor de ce nu s-a organizat o licitație pentru streaming.
Numa Film a încheiat două contracte la Iași:
- 300.000 de lei pentru realizarea unui spot promoțional de 30 de secunde precum și a 10 filmulețe ce urmau a fi difuzate pe rețele online (Instagram, Tik Tok, You Tube)
- 4,4 milioane lei pentru 600 de ore de filmare și transmitere online a competiției Esports de la Iași.

Mihai Chirica încheie în circ finanțarea Campionatului Esports: este trimis în judecată și a lăsat datorii în urmă

A cerut penalizări pentru întârzieri de 17 zile

Până la urmă, Numa Film a făcut din primul contract doar clipul video de 30 de secunde și a facturat pentru acesta 297.500 de lei. Practic, Primăria Iași a plătit 10.000 de lei pentru fiecare secundă din acest clip. Materialul a fost filmat în Palatul Culturii, are câțiva figuranți și e destul de banal ca producție.
Până la acest contract, cifra de afaceri anuală a firmei din Cluj era sub valoarea obținută în cele 24 de zile de producție și post-producție prevăzute în contract pentru clipul de 30 de secunde. Contractul de 4,4 milioane de lei pentru transmisiile live a depășit de 20 de ori cifra de afaceri a firmei Numa Film din 2021.
Administratorul Horațiu Curuțiu a cerut în instanță plata a 16.000 de lei penalizări de întârziere la plata facturilor pentru spotul de 300.000 de lei. Contractul semnat de reprezentantul CSM Iași 2020 prevedea ca plățile să aibă doar 3 zile de scadență, un termen nemaiîntâlnit într-o instituție publică. Numa Film a pretins penalizări de 0,5% din valoarea facturii pentru fiecare zi de întârziere. Compania cerut 60% avans și a încasat primii bani cu 48 de ore întârziere. A mai făcut două facturi, pe 11 mai și 15 mai, Primăria plătind cu o întârziere de 13 respectiv 17 zile.
Dar Numa Film nu iartă nimic și cere în instanță 3.200 de euro penalizări conform contractului.

Horațiu Curuțiu, administratorul Numa Film, a prins contractul de la Iași la recomandarea altui clujean, adus ca organizator al competiției. Cele 900.000 de euro obținute sunt un mare tun, depășind de 20 de ori cifrele de afaceri ale firmei clujene

Preț exorbitant pentru transmisiile live: 1.500 euro/oră

Un specialist consultat de REPORTER DE IAȘI a precizat că estimarea prețului unui spot video este dificil de realizat. Studiourile de producție din țară au prețuri de la câteva sute la câteva zeci de mii de euro pe minut și este complicată evaluarea clipului de promovare realizat pentru Campionatul Mondial de Esport de la Iași. „Este în funcție de ce au deplasat ei pentru a realiza acest film, de actori, dacă au folosit voci și așa mai departe. La prima vedere, 300.000 de lei pentru așa ceva pare mult, dar fără alte date nu pot estima”, a explicat specialistul, care a dorit să rămână anonim.
Al doilea contract dintre Primărie și Numa Film a fost pentru asigurarea transmisiilor live din timpul competiției, așa-zisul broadcasting. Prețul a fost evaluat la 4,4 milioane de lei și nu a fost stabilit printr-o licitație publică, ci prin încredințare directă, la sfatul unui alt clujean: administratorul firmei Târgul de Cariere, Mihai Cotos. Acesta este prieten cu Horațiu Curuțiu.
Suma prevăzută a fost de circa 90.000 de euro pentru fiecare zi de filmare. În contract se prevăd 600 de ore de transmisie în total. Rezultă 7.333 de lei/oră, aproximativ 1.500 de euro.

Primăria nu mai recunoaște acum valoarea contractului

Primăria n-a achitat din acest contract decât 2,1 milioane de lei. 2,3 milioane sunt restanță, iar Numa Film a deschis un proces în care revendică suma la Tribunalul Cluj. Furnizorul pretinde și penalizări de 271.000 de lei. La primul termen, săptămâna trecută, instanța a respins cererea firmei, motivele fiind procedurale.
Președintele CSM Iași 2020, Iustin Jalaboi spune că sunt două aspecte ale acestui litigiu. Pe de-o parte recunoaște că Primăria n-a acoperit toate cheltuielile Esports 2023, rămânând datorii de achitat, dar pe de altă parte organizatorii nu recunosc integral prestațiile firmei Numa Film, considerând că suma care trebuie plătită este mai mică.
„Acea sumă invocată de firma din Cluj nu este justificată. De aceea judecătorii ne-au dat nouă dreptate. Nu au prestat tot ce aveau de făcut conform contractului, au realizat doar o parte și nu trebuie să încaseze 2,3 milioane de lei”, a explicat președintele CSM Iași 2020.
Horia Curuțiu, de la Numa Film, nu a dorit să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI, în ciuda mesajelor repetate. Avocatul său, Alexandru Dima, a spus că va cere acordul clienților săi pentru a da relații, apoi nu a mai răspuns apelurilor. El a confirmat că suma pretinsă, de 2,3 milioane de lei plus penalizări de întârziere, este în contul serviciilor prestate la Esports.

 Iustin Jalaboi a fost pus să semneze actele de la Esports în virtutea apartanenței sale la PNL, având o vârstă fragedă: 24 de ani

Firma critică organizarea și condițiile deplorabile de la Iași

În prezent, piața live-streamingului din România are prețuri de 300–1.000 de euro/oră, în funcție de tehnica deplasată pentru transmisiuni și de numărul de camere. Exemplu concret studiat de REPORTER DE IAȘI: o achiziție de live-streaming cu 2-3 camere, 6 microfoane, mixere etc. este 1.500 de lei/oră, ofertă identificată în sistemul public de achiziții. La Esports prețul a fost de 5 ori mai mare.
Pentru Numa Film, contractele cu CSM Iași 2020 reprezintă o creștere de peste 5 ori a cifrei de afaceri anuale. Pentru 2022, studioul de producție din Florești a avut cifră de afaceri de 881.000 de lei, profit de 309.000 de lei cu 4 angajați.
Detaliu: într-o notificare adresată CSM Iași 2020, firma vorbește și despre condișiile precare pe care le-a găsit la Iași:
„Subscrisa mi-am îndeplinit întocmai toate obligațiile contractuale, în pofida faptului că la data evenimentului nu aveam asigurate din partea dv. condițiile de cazare decente și spațiile de lucru adecvate în vederea pregătirii producției, fiind nevoiți să improvizăm în incinta Sălii Polivalente din Iași, un mediu de lucru care este inapt pregătirii și organizării unui eveniment de o asemenea amploare. În plus, v-am notificat în repetate rânduri lipsa spațiilor de cazare, a utilităților necesare precum și a disponibilului financiar convenit, ceea ce a îngreunat extrem de mult îndeplinirea obligațiilor noastre”.

Datorii totale de 7,8 milioane de lei

Bugetul alocat Clubului Sportiv Municipal Iași 2020 de către Primărie pentru 2023 a fost de 38 de milioane de lei. Cea mai mare parte a sumei – peste 30 de milioane de lei – a fost destinată Campionatului Mondial de Esports. Dar, deși această sumă a fost prinsă în bugetul de anul trecut, ea nu a mai ajuns în totalitate în conturile clubului.
Iașul a intrat într-o criză bugetară profundă din cauza achizițiilor de cărbune din iarna 2022-2023. Tot anul, Primăria a stat pe avarie, chiar dacă Mihai Chirica și-a propus să asigure rezerva necesară pentru organizarea Esports.
În acest moment, Iustin Jalaboi recunoaște că au rămas datorii neachitate de 7,8 milioane de lei, pentru că Primăria n-a mai transferat această sumă:
„Trebuia să primim acei bani și nu i-am primit. Avem datorii la furnizorii Esports. Cei mai mulți dintre ei au înțeles că avem o situație mai dificilă și așteaptă banii fără a aplica penalizări. Nu există furnziori de servicii care să nu fi primit deloc bani, am încercat să facem plăți parțiale astfel încât toată lumea să primească ceva”, a spus președintele CSM Iași 2020. REPORTER DE IAȘI a solicitat și un punct de vedere al Primăriei despre datoriile către furnizorii de la Campionatul Mondial de Esports, de la purtătorul de cuvânt al instituției. Sebastian Buraga nu a răspuns întrebărilor.

Servicii de streaming în sistemul public de achiziții: 15.000 de lei pentru 10 ore de transmisie, cu mai multe camere de filmat și montaj. La Esports s-a plătit de cinci ori mai scump

Cristian Nistor nu are date concrete dar spune că „s-a respectat legea”

Directorul competiției, Cristian Nistor, membru PNL, spune că Numa Film a fost propunerea consultantului contractat ca specialist în domeniul Esports: „Propunerea a venit de la Târgul de Cariere, bazată pe experiența si portofoliul acestui operator. De exemplu experiența acestuia de la Campionatele Europene de Esports din 2022 organizate la Oradea”.
El afirmă că alegerea unui furnizor fără licitație, deși suma era de 900.000 de euro, este permisă de legea achizițiilor publice.
Cristian Nistor continuă să spună că nu există un raport final al cheltuielilor, scuză pe care o folosește de 4 luni:
„A fost un număr estimate de ore. Așteptăm raportul final precum si ultimele livrabile din partea Numa Film că să se poata redacta procesul final de recepție”.
Referitor la prețul de 50.000 de euro (fără TVA) pentru un spot de 30 de secunde, Cristian Nistor spune că a fost mai mult decât un simplu promo:
„E un media kit audio video declinat în 30 secunde, 1 minut si 30 de secunde, 2 minute si 30 de secunde, spot de calitate 4K pentru format TV (a rulat la TV în cadrul parteneriatului cu Prima TV si Prima Sport), declinări pentru Instagram, Facebook si Tiktok, toate variantele cu voice over profesionist în limba română si engleză, efecte vizuale, actori profesioniști”
Referitor la termenul de plată de doar trei zile, acceptat de Primărie, Nistor a spus sec: „A fost cerința operatorului pentru a pregăti eficient organizarea campionatului”.

Article image
„Taxa de licență” pentru Campionatul Mondial de Esports nu a ajuns la federația internațională din Seul, ci la un ONG-fantomă întregistrat în Skopje, Macedonia de Nord IESF este înființată și finanțată de statul sud-coreean, în timp ce așa-zisa subsidiară din Macedonia este sub controlul președintelui Federației, Vlad Marinescu Iașul a plătit până acum 750.000 de dolari și mai are câteva săptămâni la dispoziție pentru ult...
Autor Cezar Moraru Anchete 20 Iunie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31