fbpx
 
Procurorul general Vasile Chifan Procurorul general Vasile Chifan

Soția procurorului general al Iașului, angajată consilier juridic la Tribunal pentru un salariu de 4.000 de euro pe lună


În vara lui 2022, Anișoara Lăcrămioara, soția procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, Vasile Chifan, a câștigat concursul pentru un post de consilier juridic la Tribunalul Iași. Conform unui document de pe site-ul instituției, salariul lunar al Anișoarei este de aproape 4.000 de euro lunar brut, plus mai multe bonusuri. Anterior, ea lucra ca jurist la o firmă privată și câștiga circa 750 de euro pe lună. Este cel de-al treilea caz derulat recent în care apropiați ai unor șefi din justiția ieșeană se angajează în sistem, după fiul procurorului Daniel Horodniceanu și fratele președintei Curții de Apel Iași, Diana Micu Cheptine.

Emoții la interviu

În vara anului 2022, Curtea de Apel Iași, în calitate de ordonator de credite, a organizat pentru Tribunalul Iași un concurs pentru postul de consilier juridic grad superior. Cele două condiții specifice pentru înscriere erau studii juridice și minimum șapte ani vechime în specialitatea studiilor.

Concursul a avut trei etape: selecția de dosare, proba scrisă și interviul, ultimul fiind derulat la începutul lunii august 2022. La proba scrisă s-au calificat șase candidați, dar unul nu s-a prezentat. La interviu au trecut doar doi candidați: Anișoara Lăcrămioara Chifan care a avut 72,32 puncte și un alt participant, cu 58,90 puncte.

Situația era cât pe ce să fie răsturnată la interviu, probă la care Chifan a luat 76,67 pucnte, iar contracandidatul 88,34 puncte. Cu toate acestea, în final, Chifan a avut o medie de 148,99 puncte, iar rivalul – 147,24 puncte.

Salariu plus deconturi

O lună mai târziu, în septembrie 2022, Chifan depunea prima sa declarație de avere în calitate de bugetară. Dintr-o alta, depusă de soțul ei, Vasile, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, reiese că, în anul fiscal 2021, Anișoara fusese angajată cu jurist la firma de arome și esențe Coseli de la care încasase, în total, 43.531 lei, ceea ce ar însemna o medie de 3.600 lei lunar (circa 750 de euro).

„Eu nu-i gestionez cariera profesională a soției mele, așa cum nici ea nu a comentat vreodată cu privire la cariera profesională a mea. Eu nu discut nicio problemă de serviciu nici de la ea, nici de la mine. Nu am știut. Mi-a zis că se prezintă la un concurs, că vrea o schimbare. Nici nu știam exact cam cu ce se mănâncă chestia aia. Nu am nicio treabă cu această postură”

Procurorul Vasile Chifan

Conform unui document postat de Tribunalul Iași în baza unei prevederi legale care obligă instituțiile publice să arate veniturile și alte drepturi salariale ale angajaților, consilierul juridic grad superior din instituție încasa în septembrie 2023 (sume brute):

- 16.542 lei salariu de bază (lunar);

- 2.481 lei reprezentând 15% spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase (lunar);

- 4.160 lei vouchere de vacanță (anual);

- 1.450 lei indemnizație de hrană (anual);

- după caz: decontare medicamente și proteze și o călătorie dus-întors în timpul concediului de odihnă.

Numit șef al procurorilor din Iași și Vaslui în 2019, soțul Anișoarei, Vasile Chifan este acum la al doilea mandat de trei ani în această funcție, acesta urmând să expire la începutul lui 2025.

Fratele șefei judecătorilor

Este cel de-al treilea caz din perioada recentă în care o rudă apropiată a unui șef din sistemul de justiție ieșean s-a angajat la o instanță locală. Site-ul dezvaluirea.ro a arătat, luna trecută, traseul lui Bogdan Micu, fratele șefei Curții de Apel Iași, judecătoarea Diana Micu Cheptine. Anterior, acesta fusese gestionar la un magazin de electrocasnice.

Inițial, Micu a participat la un concurs pentru postul de grefier arhivar la Curtea de Apel Bacău, pe listă fiind 37 de înscriși. După proba practică, 35 dintre înscriși au fost eliminați, iar, dintre cei doi rămași, Micu a fost desemnat câștigător pe data de 12 octombrie 2023. La scurt timp, Curtea de Apel Iași a anunțat o sesiune de transferuri la care a depus cerere și Micu, solicitarea i-a fost acceptată și, începând cu 15 noiembrie 2023, a devenit grefier arhivar la această instanță.

Diana Micu Cheptine și Bogdan Micu (Sursa colaj: dezvaluirea.ro)

Pentru a evita conflictul de interese, Diana Micu Cheptine nu a semnat documentele acestei proceduri, acest rol revenind adjunctei sale, judecătoarea Anda Crișu Ciocântă.

Dintr-un document de pe site-ul Curții de Apel Iași reiese că postul lui Bogdan Micu este remunerat cu circa 6.000 de lei lunar brut, plus vouchere de vacanță și indemnizație de hrană.

Fiul vicepreședintelui CSM

Zilele trecute, dezvaluirea.ro a prezentat și situația lui Andrei, fiul procurorului Daniel Horodniceanu, în prezent membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Anul trecut, în perioada în care tatăl său ocupa funcția de vicepreședinte al Cobsiliului, instituția a organizat un concurs pentru ocuparea mai multor posturi la instanțe din țară, printre care cel de expert jurist la Tribunalul Iași, post pentru care s-au înscris 31 de candidați.

După proba scrisă, Andrei Horodniceanu se afla pe locul 5, dar a câștigat postul datorită notei de la interviu și a fost angajat începând cu 2 mai 2023.

Andrei Horodniceanu (Sursa foto: Facebook)

Conform unei situații a veniturilor de la Tribunalul Iași, în septembrie 2023 instanța avea angajați trei experți, cel cu o vechime mai mică de cinci ani în sistem, precum Horodniceanu Junior, având exact aceleași drepturi salariale precum Anișoara Chifan: 19.023 lei brut lunar, plus celelalte bonusuri.

Article image
Tânăra avea 17 ani și s-a lăsat agățată pe internet S-a dus acasă la bărbat, iar după 3 zile a spus că a fost violată și a cerut 100.000 de euro daune morale Procurorii au constatat că tânăra făcuse „live”-uri pe Facebook în locuința bărbatului și părea foarte veselă, deși a spus că a fost sechestrată Tânărul are brațele amputate și n-ar fi putut să o imobilizeze pe fată ca s-o oblige să întrețină relații sexuale
Autor cristi tanasa Anchete 29 Decembrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31