fbpx
 
Constructorii groazei: 7 vile, în pericol iminent de surpare la Valea Lupului. Primăria: „Este posibilă evacuarea de urgență”

Constructorii groazei: 7 vile, în pericol iminent de surpare la Valea Lupului. Primăria: „Este posibilă evacuarea de urgență”


Primăria din comuna Valea Lupului a trimis hârtii în care îi anunță pe șapte proprietari de case că există risc crescut de alunecare de teren de la șantierul unei biserici din apropiere. Inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) au fost cei care au confirmat că pericolul este maxim și au recomandat emiterea documentului. Motivul: constructorul de pe șantierul de la biserica veche din Valea Lupului a săpat în versant fără stabilizarea acestuia. Primarul comunei spune că a dat ordin pentru stoparea lucrărilor până la consolidarea malului de pământ care stă să cadă.

Anunțul care a pus pe jar mai multe familii din Valea Lupului

Preotul nu a avut bani

La Valea Lupului, șantierul de la Biserica Pogorârea Sfântului Duh a panicat oamenii. Biserica veche a fost demolată și una nouă este în construcție. În hârtia de la Primărie, oamenii sunt anunțați că există posibilitatea unei evacuări dacă versantul continuă să alunece. Locuitorii caselor afectate spun că parohia trebuia să consolideze terenul. Dar n-a făcut-o și le-a pus această problemă în brațe. „Ne-am trezit cu această hârtie. Este un coșmar, nici nu bănuiam că au făcut șantierul fără să consolideze malul. Ei au dărâmat biserica veche, urmând să facă asta. Am discutat cu preotul și a spus că nu a avut foarte mulți bani, astfel încât consolidarea versantului nu a fost realizată”, spun oamenii din zonă.

Pe șantierul bisericii este, într-adevăr, o excavație de mari dimensiuni și se vede că o bucată de mal a căzut deja. De altfel, vremea cu multă umiditate din ultima vreme poate accelera alunecarea. „Acum intră apă multă în sol și pericolul este real și maxim. A fost acolo o verificare care confirmă faptul că acea consolidare din proiect nu a fost în fapt realizată”, au explicat inspectorii ISC.

 

Preotul Urserescu (mijloc) pune în pericol siguranța sătenilor

Îi mută la școală

Primăria a comunicat duminică oamenilor ce ar putea fi afectați că, la cel mai mic semn că versantul pleacă spre vale, trebuie să părăsească locuințele. „Ne-au spus foarte sec că ei ne mută la școală. Este o problemă apărută din senin, noi nu ne așteptam la așa ceva. Nu am cerut noi să ni se întâmple și așteptăm de urgență soluții”, spun sătenii din zonă.

7 case de pe strada Trandafirilor sunt afectate

Primarul comunei Valea Lupului, Dumitru Mihăiluc, a confirmat rezultatele controlului ISC. „Acolo sunt toate autorizațiile emise de Primărie, totul este în regulă, există proiect de consolidare a acelui versant care trebuia făcut înainte de construirea efectivă a bisericii. Nu s-a realizat consolidarea și la asta trebuie să răspundă preotul paroh. Noi am avertizat oamenii pentru că așa ne-a recomandat ISC. Din ce am înțeles, versantul este acum stabil, dar evoluția este imprevizibilă și nu ne bazăm pe noroc. Acum am sistat șantierul bisericii, am emis documentația. Până nu se face zidul de sprijin nu se continuă nimic”, a precizat Mihăiluc.

 

Preotul Sturzu încearcă să liniștească apele 

Biserica: Sunt piloți forați, dacă se petrece ceva, este doar de suprafață

Preotul paroh al bisericii aflate în construcție, Constantin Cătălin Urserescu, a refuzat să comenteze problema de la șantierul lăcașului de cult. Declarații, însă, au venit din partea purtătorului de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, preotul Constantin Sturzu. „Sunt 38 de piloți forați la 18 metri adâncime la baza acelui versant. Deci, partea din adâncime este deja făcută. Ce nu s-a făcut este acel zid de sprijin. Va fi turnat imediat ce vremea permite și se poate trece la lucru. A fost acolo o ședință cu inspectori de la Primărie, de la ISC și s-a luat decizia emiterii acelei hârtii de avertizare, pentru că Guvernul dă fonduri pentru situații de urgență de acest gen. Dar, nu a fost cazul. Acolo pot fi probleme doar la suprafață, partea de adâncime este stabilizată”, a precizat preotul Sturzu. Acesta a confirmat că șantierul este închis până la turnarea zidului de sprijin pe malul excavat.

Ședința următoare de Consiliu Local de la Valea Lupului va avea un punct suplimentar pe ordinea de zi pentru găsirea unor soluții în cazul ueni alunecări de teren la acest șantier.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31