fbpx
 
Chirica, autogol de 430.000 de euro la Poli Iași

Chirica, autogol de 430.000 de euro la Poli Iași


Prunea a recunoscut că a s-a crucit când a aflat ce sume a pus pe masă edilul-şef.  Modul aberant de cheltuire a banilor la clubul Primăriei ridică mari semne de întrebare. Prunea și Napoli s-au umplut de bani la Iași, bani dați cu mâna lui de Mihai Chirica. Prima uriașă de 430.000 de euro pentru locul 7 a fost contrasemnată de primarul Iașului. Jucătorii au ajuns să câștige până la 90.000 de euro pe an. Acum, datoriile sunt de 2 milioane de euro și suntem favoriți la retrogradare.

 

Chiar dacă nu a recunoscut vreodată cu subiect şi predicat, primarul Mihai Chirica „taie şi spânzură” la echipa de fotbal de Liga I CSM Politehnica, uneori fără temei.

 

Sume uriaşe pentru preşedinte

Prima mare greşeală făcută de edil a fost în vara anului trecut, când i-a făcut o super-ofertă preşedintelui executiv, Florin Prunea, lucru recunoscut chiar de către acesta. „Domnul primar a venit la mine în birou. Eram cu Nicolo Napoli. Ne-a spus ce sume ne oferă. M-am crucit atunci!“, susţine fostul preşedinte executiv.

Astfel, Prunea a primit peste 150.000 euro, luând primă de reinstalare de 20.000 euro în vară, alta în ianuarie 2017, tot 20.000 euro, prime de victorii acasă de 6.500 euro/meci şi prime de victorie în deplasare de 10.800 euro/meci. La acestea se adaugă un salariu anual de 84.000 de euro, plus prima de obiectiv, locurile 7-8: 10.000 de euro. Şi de parcă nu era de ajuns, acum l-a demis şi clubul trebuie să-i mai dea 24.000 de euro.

Şi antrenorul de atunci, Nicolo Napoli, a primit primă de reinstalare de 20.000 de euro, un salariu lunar de 6.700 de euro, prime de victorie duble faţă de cele ale jucătorilor. La aceste sume s-au adăugat 12.000 euro despăgubiri pentru că a fost demis.

 

Ambrosie vorbeşte de un posibil faliment

O altă mare gafă făcută de clubul ieşean, cu consecinţe asupra bugetului, a fost acordarea primelor pentru clasarea pe locul 7, loc ce nu aduce niciun beneficiu formaţiei ieşene. Astfel, gruparea din dealul Copoului are de plătit acum 430.000 de euro jucătorilor. Nici de această măsură Chirica nu a fost străin, după cum spune chiar fostul preşedinte executiv. „Primele de obiectiv au fost stabilite de mine, dar deciziile au fost contrasemnate de membrii Consiliului Director şi de primarul Mihai Chirica“, menţionează Prunea.

Mai mult, potrivit actualului şef din Copou, Adrian Ambrosie, măsura ar fi putut duce la falimentul CSM Politehnica. „Au fost stipulate nişte clauze în contractele cu jucătorii care au făcut ca acum să avem datorii de două milioane de euro. Paradoxal, Iaşul are mai mult de pierdut că a terminat pe locul 7 decât dacă ar fi terminat pe locul 8. Dacă terminam pe 8, am fi luat, din drepturile TV, cu 90.000 de euro mai puţin decât locul 7, dar nu s-ar fi activat acele clauze de obiectiv pentru jucători. Aşa, noi avem de plătit aproximativ 430.000 de euro prime de obiectiv“, precizează Ambrosie.

 

Deseori împreună, Chirica şi Prunea au terminat colaborarea în termini glaciali

 

Venituri de 90.000 de euro de fotbalist

Astfel, mare parte dintre jucătorii care au evoluat meci de meci şi care aveau salarii de 4.000-5.000 de euro lunar au ajuns să câştige pentru sezonul recent încheiat, cu tot cu prime de joc şi primă de obiectiv, sume între 70.000 şi 90.000 de euro, dublu aproape faţă de fotbaliştii de la Gaz Metan Mediaş sau FC Botoşani, echipe cu care Iaşul s-a luptat în play-out.

Mai mult, potrivit unor oameni de fotbal, au fost mulţi jucători de la Dinamo Bucureşti şi Astra Giurgiu, echipe care vor evolua în Cupele europene în sezonul viitor, care nu au încasat atâţia bani. „La noi, la Botoşani, nicun jucător nu are salariul mai mare de 3.000 de euro. Suma cea mai mare, anuală, plătită, a fost de 50.000 de euro. E o prostie să pui clauze prin care te obligi să plăteşti clasarea pe un loc care nu îţi aduce nimic din punct de vedere financiar. Noi, din participarea în Cupele europene în urmă cu doi ani, am câştigat aproximativ 250.000 de euro. Deci nici chiar în această situaţie nu s-ar justifica o asemenea clauză“, susţine un oficial al formaţiei botoşănene.

 

La alte echipe, fără prime

Potrivit unor surse din cadrul echipelor care au evoluat în play-out, niciuna dintre aceste formaţii nu a a vut stipulate prime pentru clasarea pe locul VII.

„Aceste lucruri nu le discutăm, dar din câte ştiu eu, nicio echipă care a fost angrenată în play-out, cu excepţia Iaşului (nu a avut - n.r.). Cu siguranţă, la Mediaş nu am avut o asemenea primă. Din ce am auzit, nici la Botoşani sau Chiajna. La Timişoara vor lua câteva mii de euro pentru salvarea de la retrogradare. Nu cred că la Voluntari a existat vreo asemenea primă. Acolo s-au dat nişte bani pentru câştigarea Cupei României“, menţionează un oficial al formaţiei Gaz Metan.

 

Adrian Ambrosie, despre care se spune că ar fi bine intenţionat, dar că se lasă manevrat de Chirica

 

Popescu: „Doar Prunea trebuia înlocuit“

Ultimele decizii luate de către Mihai Chirica l-au frapat şi pe preşedintele Fundaţiei Sportului Ieşean, Lucian Popescu, care consideră că singurul la care trebuia să se renunţe era Florin Prunea. „Nu cred că trebuia să se renunţe aşa uşor la lotul actual şi la antrenorii Neagoe şi Dohot şi la preparatorul fizic Cezar Honceriu. Singurul la care ar fi trebuit să se renunţe era preşedintele executiv. Sper să mă înşel, dar cred că s-a făcut o mare greşeală prin aceste măsuri. Prunea a fost cel care nu a ştiut să managerieze banii“, precizează Popescu.

 

Iaşul, şanse mari de retrogradare la pariuri (Unibet)

Sepsi Sfântu Gheorghe 1.75

CSM Politehnica Iaşi 2.35

ACS Poli Timişoara, Concordia Chiajna 3.00

Juventus, Gaz Metan 3.50

FC Botoşani – 4.00.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: