fbpx
 
S-a deschis pasarela de la Gară: nu e gata, dar la Iași merge

S-a deschis pasarela de la Gară: nu e gata, dar la Iași merge


Primarul Iașului, Mihai Chirica, a anunțat deschiderea pasarelei pietonale de la Gara Mare, în condițiile în care lucrările nu au fost încă finalizate.

„În principiu se poate circula, dar mai avem de lucrat până la primăvară”, spune șeful echipei de muncitori de la firma Construcții Feroviare Moldova SA, cea care se ocupă de această lucrare.

„Se poate circula pe pasarelă“

Zilele acestea, vreo 20 de de muncitori au lucrat de zor pentru ca pasarela să poată fi inaugurată luni. O parte a lucrat la finisarea treptelor, în timp ce alți muncitori au lucrat la montarea celor patru puncte de susținere dat fiind că pasarela a fost ridicată față de felul în care arăta înainte.

Administratorul firmei Construcții Feroviare Moldova SA, Paul Butnariu, susține că lucrările sunt aproape gata și, din punctul său de vedere, pasarela pietonală poate fi deschisă publicului.

„Suntem în partea finală a lucrărilor. Noi sperăm ca luni să se poată deschide circulația. Mai avem de montat pereții de policarbonat, dar se poate cicula în siguranță și fără aceștia“, spune Paul Butnariu.

 

Probleme cu o țeavă de gaz

Lucrarea a fost demarată în luna mai și trebuia să fie gata în septembrie. Butnariu spune că lucrările au fost întârziate atât de mult din cauza unei țevi de gaz.

„Am fi terminat mai repede dacă nu ar fi fost probleme cu țeava de gaz. DelGaz Grid SA nu a mutat o conduct de gaz la timp“, precizează constructorul.

Mai mult, șeful echipei de muncitori de la pasarelă menționează că pe lângă timp s-au pierdut și foarte mulți bani.

„Numai eu știu cât ne-am rugat de cei de la Delgaz Grid să mute acea țeavă. De-abia după Sfânta Parascheva au binevoit să o mute. Noi am făcut mare parte din lucrări numai pe o parte din cauza acelei țevi. Normal că pe urmă, când s-a lucrat și partea unde era țeava, a trebuit să refacem o parte din celelate lcurări. Asta înseamnă bani. Dar ne vom încadra în suma stabilită“, zice șeful echipei de muncitori.

În toată această perioadă, ieșenii au fost nevoiți să circule printre boscheții dintre liniile de tren pentru a putea trece dintr-o parte în cealaltă și cu teama de a nu fi atacați de câinii fără stăpân din zonă.

 

Gata abia în primăvară

Lucrarea va fi 100% gata de-abia în primăvară, după cum spune șeful echipei de muncitori.

„Panourile de policarbonat vor fi puse în perioada următoare. Mai trebuie dată cu vopsea partea exterioară a treptelor de acces la pasarelă. Și asta nu se poate face iarna. În schimb, am reușit să conectăm pasarela la rețeaua de iluminat și se va putea circula fără probleme noaptea. Mai sunt mici lucruri de pus la punct până va fi totul gata“, adaugă acesta.

 

Mai are și alte lucrări

Deși nu vrea să spună ce alte contracte mai are acum în derulare firma sa, Butnariu susține că pentru pasarelă au fost suficienți muncitori.

„Avem contracte, bineînțeles. Suntem firmă privată și nu văd de ce trebuie să fac publice lucrările noastre. Din punct de vedere al personalului stăm bine. Problema nu a fost lipsa forței de muncă la pasarelă. Problema a fost acea conductă de gaz“, zice omul de afaceri.

Contractul de atribuire a acestei lucrări, în valoare de 3 milioane de lei, a fost făcut de Primărie, chiar dacă firma lui Butnariu are ceva probleme.

„Nu suntem în insolvență, suntem în reorganziare“, zice Butnariu, în condițiile în care firma este în insolvență din 2012, în baza unei hotărâri a instanței.

 

Probleme și la Pasajul „Mihai Eminescu“

Nu este prima dată când o lucrare contractă de Primărie cu firma lui Paul Butnariu nu este finalizată la timp.

În 2012, când erau executate lucrările la pasajul subteran „Mihai Eminescu", de la Fundație, Construcții Feroviare Moldova SA s-a întins cu graficele de execuție. Astfel, deși șantierul a fost deschis în 2012, din cauza unor scandaluri interne acesta nu a fost gata nici în 2014.

În ciuda tuturor problemelor cu care se confruntă, firma ieșeană a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei, înregistrând un profit de aproape 14,8 milioane lei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31