fbpx
 

Items filtered by date: Marti, 14 Noiembrie 2017

Delta Press, deținătorul inițial al terenului din Sărărie, l-a cedat fără să notifice Primăria și fără să înregistreze transferul în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare. Nu există nicio dovadă a tranzacției, părând un fals. Delta Press cedase terenul în 2010, dar continua să se judece cu Primăria până în 2012. Firma era în insolvență, dar administratorul judiciar habar n-avea de proces n Șocant: în 2014, după ce dăduse faliment, Delta Press încă făcea cerere la Primărie pentru certificat de urbanism n Global Impex, care preluase de 4 ani terenul, nu apărea nicăieri. Seria de falsuri îl expune maxim pe Mihai Chirica în fața legii.

Scamatoriile lui Ghiocel Asimionesei cu cei 1.400 metri pătrați de teren din Sărărie, proprietate a Primăriei, sunt de-a dreptul grosolane. Un șir întreg de nereguli pentru a pune mâna pe o parcelă în cea mai râvnită zonă imobiliară a Iașului.

Parte a unui contract de asociere în participațiune cu Primăria, parcela a fost mutată de pe Delta Press Investment pe Global Impex Distribution, ambele controlate de Asimionesei. Dar fără notificarea Primăriei și a administratorului judiciar de la Delta Press. Acum, Asimionesei a scos PUZ-ul și vrea să se apuce de construit: spații de birouri, pensiune și locuințe. Sau ce-o vrea el pentru că oricum funcționarii Primăriei, în frunte cu primarul Mihai Chirica, îl mângâie binevoitori pe creștet. Însă, afacerea de 1 milion de euro de la fosta terasă Zoiosu ar putea îmbrăca și-un caracter penal. Miza: contractul de cesiune. Este real sau nu?

 

Speță complicată

Pentru o cât mai ușoară înțelegere a acestei complicate spețe, vom prezenta cronologic fiecare manevră orchestrată de Ghiocel Asimionesei, singurul patron de presă condamnat pentru șantaj. Jurnaliștii de la REPORTER DE IAȘI l-au contactat pe avocatul Tudor Duca, practician în insolvență, căruia i-au cerut să se pronunțe pe acest caz, fără însă a ști exact numele firmelor implicate, ci doar cronologia evenimentelor. Demersul are menirea de a-l proteja pe avocat de eventualitatea unui atac al lui Asimionesei prin intermediul organului său media BZI.

A fost păgubos din capul locului
Astfel, î
n anul 2005, Consiliul Local (CL) și primarul Gheorghe Nichita au oferit familiei Asimionesei un teren de 1.400 de mp, pe Sărărie 202, printr-un contract de asociere în participațiune. Este vorba despre fosta terasă Zoiosu.

Potrivit respectivului contract, CL a primit o cotă de 10% din această asociere, în timp ce Delta Press Investment, cu 90%, a promis o investiție estimată la 900.000 de euro. În urma acestei afaceri, CL urma să primească 10% din profitul asocierii, dar nu mai puțin de 4.000 de euro anual. 333 de euro lunar. Adică, mai nimic și te miri ce.
Probleme morale și legale ale acestei prime manevre:
1) afacerea e păguboasă pentru Primărie din cauza nivelului redus de profit pe care avea să-l primească de pe urma unui teren situat excelent în Iași
2) condițiile financiare au rămas bătute în cuie, fără posibilitatea renegocierii. În 2005, a fost stabilită valoarea de 75 euro/mp de teren în acea zonă. În prezent, prețul este de 357 - 714 euro (există PUZ), adică 1 milion de euro. În acte, el costă încă 105.000 de euro.

4) contractul prevedea probabilitatea cesiunii fără acordul Primăriei
5) e unica asociere a Primăriei cu cineva din Iași, în afară de Iulian Dascălu (Palas)

6) obiectul principal al Delta Press era „activități de editare a ziarelor”, fără nicio legătură cu proiectele imobiliare

 

Contract făcut pe șestache

Anii au trecut, iar Delta Press nu a făcut nimic pe respectivul teren. În anul 2010, lucrurile au luat o turnură neașteptată. Firma controlată de Ghiocel Asimionesei a fost încolțită de creditori care au cerut intrarea în insolvență. Delta Press a cerut în același an eliberarea certificatului de urbanism.

Dar tot în 2010, mai exact în aprilie, s-a făcut un contract de cesiune între Delta Press Investment și Global Impex Distribution. Cesiunea s-a realizat fără acordul Primăriei, pentru că în contractul inițial s-a prevăzut această posibilitate. Însă notificarea Primăriei era absolut obligatorie. „Cesiunea trebuia notificată către Primărie sau înscrisă în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare. E obligație legală”, a precizat avocatul Tudor Duca.
Practic, contractul de cesiune a fost făcut pe șestache, cu uriașe implicații ulterioare.

Au pierdut controlul asupra firmei
În anul 2011, fix pe 7 februarie, au avut loc două evenimente extrem de importante în economia acestei afaceri. Astfel, Tribunalul București a deschis procedura insolvenței împotriva Delta Press Investment. În pronunțare, judecătorul a precizat explicit: „
ridică debitorului dreptul de administrare - constând în dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea (...) Numeşte administrator judiciar pe General Group Expert SPRL care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 20 din lege, cu conducerea integrală a activităţii debitorului”. Adică, asociații din Delta Press au pierdut în acel moment controlul asupra firmei, conducerea acesteia fiind asigurată de General Group Expert.

Nu au anunțat nici Primăria, nici administratorul
Coincidență, tot pe 7 februarie 2011, Primăria a deschis proces împotriva Delta Press, cerând rezilierea contractului de asociere. Primăria a cerut acest lucru motivând că firma controlată de Asimionesei nu a realizat pe terenul din Sărărie lucrările de investiție convenite prin contract.
Paradoxal, Delta Press s-a judecat cu Primăria un an jumătate, până în vara anului 2012. Și a obținut câștig de cauză și la Tribunal și la Curtea de Apel. Instanța a reținut că nici Primăria nu respectase partea ei din contract: nu eliberase certificatul de carte funciară, în lipsa căruia firma lui Asimionesei nu a putut obține autorizaţia de construcţie. Potrivit sentințelor, contractul de asociere dintre Delta Press și Primărie a rămas în picioare. Două lucruri extrem de importante aici:
1) în momentul pornirii procesului, 7 februarie 2011, Delta Press nu mai avea terenul din Sărărie, îl cedase prin contractul de cesiune din aprilie 2010. Adică, Delta Press trebuia să anunțe instanța despre acest contract de cesiune. Eventual, în proces ar fi trebuit să fie parte și Global
Impex Distribution. „Dacă așa au stat lucrurile, hotărârea de la Curtea de Apel putea fi atacată de Primărie printr-o cale extraordinară”, a spus avocatul Tudor Duca.

2) deși conducea Delta Press din februarie 2011, administratorul judiciar, General Group Expert, nu a avut cunoștință de acest proces (în octombrie 2011 a fost sentința la Tribunal, în mai 2012 la Curtea de Apel). „În legea insolvenței se precizează clar că reprezentarea firmei se face de administratorul judiciar. Putem vorbi despre nelegarea citare”, a explicat Tudor Duca, practician în insolvență

Încă o cerere în 2014
Aproape incredibil, în 10 octombrie 2014, Delta Press a cerut eliberarea certificatului de urbanism pentru parcela din Sărărie. Delta Press și nu Global Impex. Avea sau nu avea Delta Press terenul? Exista sau nu contractul de concesiune? Dacă Primăria nu a fost notificată, nu a fost realizată nici înregistrarea la
Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, atunci ce dovadă concretă există în favoarea contractului de cesiune invocat, cel din 27 aprilie 2010?
Mai mult, cu o lună înainte, în septembrie 2014, judecătorul sindic a dispus intrarea Delta Press în faliment. Ca un amănunt, procedura de faliment nu a fost închisă nici până în ziua de astăzi.

 

Primele mișcări pe șantier

În septembrie 2016, Global Impex Distribution a depus documentația pentru obținerea certificatului de urbanism. A solicitat autorizare pentru construcție sediu firmă și spații cazare. Certificatul a fost emis pe 10 octombrie 2016, iar PUZ-ul pe 30 iunie 2017. Acum, teoretic, se așteaptă eliberarea autorizației de construcție. La adresa de pe Sărărie, a fost deja adusă o baracă și depozitată o parte din fierul beton.

 

Chirica n-are reacție pe subiect
În concluzie, pe întreg acest traseul din 2010 și până în prezent există mai multe vulnerabilități. Lipsa notificărilor către instanță, Primărie și administratorul judiciar în ceea ce privește concesiunea. Dar și neclaritatea înregistrării ei. Când a fost, în fapt, încheiată concesiunea? Lămurește primarul Mihai Chirica detaliile acestui scandalos tun imobiliar?

Legături de sânge între cele două firme
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în Delta Press Investement figurează ca asociați Georgeta Climescu (1%) și Violeta Asimionesei (99%) – soția lui Ghiocel Asimionesei. Obiectul principal al firmei este
„activități de editare a ziarelor”.

În Global Impex Distribution, asociat unic este Claudiu Florin Asimionesei (fiul lui Ghiocel), iar persoană împuternicită este mama sa, Violeta Asimionesei. Obiectul principal de activitate este „activități ale agențiilor de publicitate”.

Condițiile contractuale nu stipulează cât spațiu de birou trebuie alocat proiectului și câte camere sau ce configurație trebuie să aibă unitatea de cazare. (...) Beneficiarul final este proprietar de clădire edificată și poate acționa în așa fel încât să aducă un plus valoare economică Primăriei Municipiului Iași. În concluzie, Global Impex Distribution SRL are dreptul să se asocieze cu terțe companii/persoane pentru realizarea investiției, atât timp cât se respectă clauzele din contractul de asociere cu Primăria”, un fragment din explicația oferită de Global Impex Distribution după ce în mediul public s-a aflat că pe Sărărie se vor construi apartamente.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

America, Facebook a schimbat rezultatul alegerilor, iar la Iaşi a permis crearea unor “monştri on-line” ca doctorul Răzvan Constantinescu, un traseist politic. Într-un şir nesfârşit de postări, personajul exploatează la maximum prestanţa meseriei sale pentru a transmite mesajele controversate ale ALDE, partidul din care face parte. În majoritate negativ, mesajul său se rezumă astfel: Iohannis rău-Kovesi rău-procurori rău-PNL şi USR rău-multinaţionale rău-serviciile secrete rău-PSD aşa şi aşa-Liviu Pleşoianu deputat PSD şi Mircea Badea Antena 3 - excepţionali.

 

A făcut mare vâlvă în toată ţara după ce a scris pe pagina sa de Facebook că toţi cei care protestează împotriva legilor justiţiei sunt „boi“ şi „idioţi“, trimiţându-i la Tudor Chirilă şi Rareş Bogdan să le facă endoscopie.

Îl cheamă Răzvan Constantinescu, este medic primar medicină internă şi gastroenterologie şi a fost, o scurtă perioadă, directorul Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie. Este un traseist politic care a aterizat la ALDE. Anterior, îşi întrebase prietenii de pe Facebook la ce partid să se ducă.

 

Preia mesajele Antena3-RomaniaTV

Extrem de activ pe pagina sa de Facebook, având şi câte 10-15 postări pe zi, medicul ieşean face parte dintr-o categorie aparte, de troll „elitist” (troll: un provocator fără cauză, cineva care lansează o discuţie cu scopul de a recrea un conflict de idei).

Spre deosebire de majoritatea trollilor, Răzvan Constantinescu nu este plătit pentru ceea ce postează. Este doar o combinaţie de grandomanie şi frustrare. Urmărit de-a lungul carierei sale de postac, personajul se dezvăluie drept unul provocator, instigator, contradictoriu şi violent, care are însă grijă să dilueze această imagine cu referinţe la profesie, muzică, bridge şi animale de companie.

Bula” pe care şi-a format-o în timp, din care nu lipsesc postările unor „personaje ale zilei” (Varujan Vosganian, Şerban Nicolae, Vasile Astărăstoae, Mirel Curea) i-a adus o notorietate pe care o exploatează la maximum în slujba partidului din care face parte. Marota sa este clasica obsesie a „duetului” Antena 3-Romania TV: Băsescu malefic-tehnocraţii răi-protestatarii din Bucureşti răi-multinaţionalele fură-serviciile orchestrează-statul paralel comandă.

Pentru Constantinescu, unul dintre cei mai deştepţi oameni din România este Mircea Badea, ale cărui emisiuni le urmăreşte cu religiozitate. Un personaj tulburat, fericit că este băgat în seamă şi chinuit de faptul că a ajuns deja la vârsta de 50 de ani şi nu a prins un post de şef pe undeva sau un mandat de parlamentar. Din când în când, acest chin îl face să se dea în spectacol pe Facebook.

 

Patru dintr-o lovitură

Deşi are o suită de aplaudaci care îl susţin constant (unul a mers până acolo încât a postat mesajul „Je suis Răzvan Constantinescu”), medicul ieşean se confruntă periodic cu o situaţie care recunoaşte franc că îl dezamăgeşte. După o postare de genul celei recente, care face valuri, prieteni virtuali, din viaţa reală sau ambele se disociază de el, ceea ce-i dă peste cap tot „sistemul de valori”.

Cel mai recent exemplu este al celor patru prieteni care „şi-au permis“ să comenteze ironic despre el în contextul postării cu endoscopul. Cu titlul „Motive de plâns“, Constantinescu îi aminteşte pe Dan Păduraru – „medic, prieten şi colaborator”; Constantin Cucu – prieten de la bridge, medic; Călin Monor - inginer, coleg de clasă 10 ani, „prieten drag” şi Ingrid Antohi - medic, „coleg de spital, prieten.”

La fel, în urmă cu câteva luni, Constantinescu l-a desfiinţat pe jurnalistul Răzvan Zamfir cu care era în relaţii cordiale, fiind invitat la emisiunile acestuia. Toţi aceştia, dar şi alţii care „mişcă în front” riscă să fie „expulzaţi” de pe pagina lui Constantinescu – mulţi au şi păţit acest lucru.

 

Antonesei l-a pus la punct

Însă cel mai elocvent eveniment de acest gen, care l-a afectat vădit pe Constantinescu, a avut loc anul trecut, miza fiind prietenia cu scriitorul Liviu Antonesei.

Răzvan Constantinescu primise cadou în mai 2013 cartea „(R)umori“, în fapt o colecţie de postări de-ale sale de pe Facebook. Antonesei selectase, grupase şi prefaţase volumul, doctorul trezindu-se scriitor. Despre cartea sa, autorul scria într-o postare că „reface, ca într-un puzzle, viaţa mea din aceşti ani şi explică de ce sunt aşa cum sunt.“ Ulterior, Antonesei l-a însoţit pe doctor prin ţară, vorbind la evenimentele de lansare.

După doi ani, doctorul i-a întors gestul lui Antonesei şi a tipărit cartea „Timpul lui Antonesei“, o colecţie de articole scrise de acesta în Revista Timpul. Constantinescu şi-a invitat amicul la un restaurant şi i-a prezentat cartea printr-un gest-surpriză.

Lanţul de iubire” s-a rupt între cei doi anul trecut când medicul a aflat că Antonesei semnase un protest faţă de numirea Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administraţie al TVR. În protest, Stănciulescu era acuzată de „cultivarea memoriei unor personalităţi şi valori de extremă dreapta din istoria culturii româneşti“. Constantinescu, care a stârnit o întreagă vâlvă pe marginea acestui subiect, fiind la originea unei scrisori de susţinere a jurnalistei, a rămas surprins de gestul lui Antonesei. Între cei doi a avut loc o conversaţie în afara Facebook-ului, Constantinescu revenind şi anunţând că nu mai este prieten cu Antonesei, senzaţia fiind că el a fost „cel părăsit”.

Ironia sorţii: ca un copil bătut de cei mari, zilele trecute, Constantinescu a „tăguit-o”, într-o postare dedicată, pe Stănciulescu, aşteptând susţinerea ei în scandalul „Endoscopul lui Chirilă”. Această susţinere n-a venit.

 

Plângeri la Colegiul Medicilor

În schimb, după postarea care i-a adus un număr însemnat de critici, Constantinescu se confruntă acum cu posibile probleme la spitalul unde este angajat şi la Universitatea de Medicină (UMF), unde predă.

La Colegiul Medicilor sunt depuse două reclamaţii pe numele său. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului, a precizat că urmează să fie făcută o anchetă în baza reclamaţiilor primite.

În al doilea rând, chiar Constantinescu a anunţat că Biroul Senat al UMF a luat în discuţie sancţionarea sa pentru prejudicii aduse imaginii universităţii.

Există, de asemenea, o analiză a situaţiei create şi la Spitalul „Sf. Spiridon”, unde manager este Ioan Bârliba. Din păcate pentru medicul ieşean, Borcean şi Bârliba au fost făcuţi deseori cu ou şi cu oţet de Constantinescu pe pagina sa de Facebook.

În ciuda eforturilor, Răzvan Constantinescu nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta punctul său de vedere în legătură cu toate aceste postări. Cu siguranţă însă, după aparţia acestui material, îl va diseca pe Facebook într-o postare „cum numai el poate.”

Rareş Bogdan (Realitatea TV): „Din ciclul boul evazionist. Astăzi, Rares Bogdan. De foarte mult timp mă enervează acest român «penicilinos». Adică român verde ca mucegaiul de penicilină. (...) Cu peniţă de aur, ce scrie rânduri de căcat. Rareş, ia marcă tu banii la buget şi poate creşte şi audienţa.

Protestatari: „TEFELEI, PREGĂTIŢI-VĂ ŞLAPII, CĂ E NEVOIE DIN NOU DE PROSTIA VOASTRĂ!“; „Din cauza dobitocilor ăstora cu rezistenţa lor şi cu ciuma lor roşcovană, nimeni nu va mai lua în seamă un protest atunci când chiar vor exista motive.“

Preşedintele Klaus Iohannis: „Klaus «Şelimbăr» Iohannis - primul finanţist al României!“, „Aţi fost ales de «statul paralel» să câştigaţi alegerile pentru că sunteţi şantajabil cu dosare penale şi, deci, uşor de manevrat de cei care controlează cu adevărat «statul paralel»”.

Andrei Postolache “Pentru Iaşi”: „un fel de guru de la un fel de usere ieşean“, „un tiriplici de la USR, cu studii aproximative şi mijloace de exprimare anemice“.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi: „incompetentă hoaţă“.

Regizorul şi omul de afaceri Boby Păunescu: „un porc proprietar de televiziune se bucură de necazul altuia şi are multe like-uri“.

Analistul Cristian Pîrvulescu: „un imbecil“.

Analistul Radu Soviani: „turuie tefelisme pseudoeconomice fără absolut nicio legătură cu actualitatea“ şi „pe Soviani îl băteau copiii în şcoala primară şi la gimnaziu zilnic“.

Jurnalistul Dan Tapalagă: „un şobolan cu epoleţi de la «HoitNews» care “vrea să moară cu dinţii înfipţi în curul nu ştiu cui“.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban: „un derbedeu care a distrus tot ce a atins.“

Lui Constantinescu îi place să se victimizeze, ultimul exemplu fiind o postare în care spune cum a fost la un pas să fie agresat pe stradă, ulterior momentului care l-a făcut celebru: „M-am oprit la magazinul de unde iau pâine. La câţiva metri de intrare, trei tineri păreau că m-au recunoscut: «Uite-l pe xylă ăla care nu vrea să-şi trateze bolnavii! Să-l educăm puţin!» Totuşi, nu au venit spre mine. La cât de obosit eram, probabil că m-ar fi dovedit.“

 


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

America, Facebook a schimbat rezultatul alegerilor, iar la Iaşi a permis crearea unor “monştri on-line” ca doctorul Răzvan Constantinescu, un traseist politic. Într-un şir nesfârşit de postări, personajul exploatează la maximum prestanţa meseriei sale pentru a transmite mesajele controversate ale ALDE, partidul din care face parte. În majoritate negativ, mesajul său se rezumă astfel: Iohannis rău-Kovesi rău-procurori rău-PNL şi USR rău-multinaţionale rău-serviciile secrete rău-PSD aşa şi aşa-Liviu Pleşoianu deputat PSD şi Mircea Badea Antena 3 - excepţionali.

 

A făcut mare vâlvă în toată ţara după ce a scris pe pagina sa de Facebook că toţi cei care protestează împotriva legilor justiţiei sunt „boi“ şi „idioţi“, trimiţându-i la Tudor Chirilă şi Rareş Bogdan să le facă endoscopie.

Îl cheamă Răzvan Constantinescu, este medic primar medicină internă şi gastroenterologie şi a fost, o scurtă perioadă, directorul Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie. Este un traseist politic care a aterizat la ALDE. Anterior, îşi întrebase prietenii de pe Facebook la ce partid să se ducă.

 

Preia mesajele Antena3-RomaniaTV

Extrem de activ pe pagina sa de Facebook, având şi câte 10-15 postări pe zi, medicul ieşean face parte dintr-o categorie aparte, de troll „elitist” (troll: un provocator fără cauză, cineva care lansează o discuţie cu scopul de a recrea un conflict de idei).

Spre deosebire de majoritatea trollilor, Răzvan Constantinescu nu este plătit pentru ceea ce postează. Este doar o combinaţie de grandomanie şi frustrare. Urmărit de-a lungul carierei sale de postac, personajul se dezvăluie drept unul provocator, instigator, contradictoriu şi violent, care are însă grijă să dilueze această imagine cu referinţe la profesie, muzică, bridge şi animale de companie.

Bula” pe care şi-a format-o în timp, din care nu lipsesc postările unor „personaje ale zilei” (Varujan Vosganian, Şerban Nicolae, Vasile Astărăstoae, Mirel Curea) i-a adus o notorietate pe care o exploatează la maximum în slujba partidului din care face parte. Marota sa este clasica obsesie a „duetului” Antena 3-Romania TV: Băsescu malefic-tehnocraţii răi-protestatarii din Bucureşti răi-multinaţionalele fură-serviciile orchestrează-statul paralel comandă.

Pentru Constantinescu, unul dintre cei mai deştepţi oameni din România este Mircea Badea, ale cărui emisiuni le urmăreşte cu religiozitate. Un personaj tulburat, fericit că este băgat în seamă şi chinuit de faptul că a ajuns deja la vârsta de 50 de ani şi nu a prins un post de şef pe undeva sau un mandat de parlamentar. Din când în când, acest chin îl face să se dea în spectacol pe Facebook.

 

Patru dintr-o lovitură

Deşi are o suită de aplaudaci care îl susţin constant (unul a mers până acolo încât a postat mesajul „Je suis Răzvan Constantinescu”), medicul ieşean se confruntă periodic cu o situaţie care recunoaşte franc că îl dezamăgeşte. După o postare de genul celei recente, care face valuri, prieteni virtuali, din viaţa reală sau ambele se disociază de el, ceea ce-i dă peste cap tot „sistemul de valori”.

Cel mai recent exemplu este al celor patru prieteni care „şi-au permis“ să comenteze ironic despre el în contextul postării cu endoscopul. Cu titlul „Motive de plâns“, Constantinescu îi aminteşte pe Dan Păduraru – „medic, prieten şi colaborator”; Constantin Cucu – prieten de la bridge, medic; Călin Monor - inginer, coleg de clasă 10 ani, „prieten drag” şi Ingrid Antohi - medic, „coleg de spital, prieten.”

La fel, în urmă cu câteva luni, Constantinescu l-a desfiinţat pe jurnalistul Răzvan Zamfir cu care era în relaţii cordiale, fiind invitat la emisiunile acestuia. Toţi aceştia, dar şi alţii care „mişcă în front” riscă să fie „expulzaţi” de pe pagina lui Constantinescu – mulţi au şi păţit acest lucru.

 

Antonesei l-a pus la punct

Însă cel mai elocvent eveniment de acest gen, care l-a afectat vădit pe Constantinescu, a avut loc anul trecut, miza fiind prietenia cu scriitorul Liviu Antonesei.

Răzvan Constantinescu primise cadou în mai 2013 cartea „(R)umori“, în fapt o colecţie de postări de-ale sale de pe Facebook. Antonesei selectase, grupase şi prefaţase volumul, doctorul trezindu-se scriitor. Despre cartea sa, autorul scria într-o postare că „reface, ca într-un puzzle, viaţa mea din aceşti ani şi explică de ce sunt aşa cum sunt.“ Ulterior, Antonesei l-a însoţit pe doctor prin ţară, vorbind la evenimentele de lansare.

După doi ani, doctorul i-a întors gestul lui Antonesei şi a tipărit cartea „Timpul lui Antonesei“, o colecţie de articole scrise de acesta în Revista Timpul. Constantinescu şi-a invitat amicul la un restaurant şi i-a prezentat cartea printr-un gest-surpriză.

Lanţul de iubire” s-a rupt între cei doi anul trecut când medicul a aflat că Antonesei semnase un protest faţă de numirea Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administraţie al TVR. În protest, Stănciulescu era acuzată de „cultivarea memoriei unor personalităţi şi valori de extremă dreapta din istoria culturii româneşti“. Constantinescu, care a stârnit o întreagă vâlvă pe marginea acestui subiect, fiind la originea unei scrisori de susţinere a jurnalistei, a rămas surprins de gestul lui Antonesei. Între cei doi a avut loc o conversaţie în afara Facebook-ului, Constantinescu revenind şi anunţând că nu mai este prieten cu Antonesei, senzaţia fiind că el a fost „cel părăsit”.

Ironia sorţii: ca un copil bătut de cei mari, zilele trecute, Constantinescu a „tăguit-o”, într-o postare dedicată, pe Stănciulescu, aşteptând susţinerea ei în scandalul „Endoscopul lui Chirilă”. Această susţinere n-a venit.

 

Plângeri la Colegiul Medicilor

În schimb, după postarea care i-a adus un număr însemnat de critici, Constantinescu se confruntă acum cu posibile probleme la spitalul unde este angajat şi la Universitatea de Medicină (UMF), unde predă.

La Colegiul Medicilor sunt depuse două reclamaţii pe numele său. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului, a precizat că urmează să fie făcută o anchetă în baza reclamaţiilor primite.

În al doilea rând, chiar Constantinescu a anunţat că Biroul Senat al UMF a luat în discuţie sancţionarea sa pentru prejudicii aduse imaginii universităţii.

Există, de asemenea, o analiză a situaţiei create şi la Spitalul „Sf. Spiridon”, unde manager este Ioan Bârliba. Din păcate pentru medicul ieşean, Borcean şi Bârliba au fost făcuţi deseori cu ou şi cu oţet de Constantinescu pe pagina sa de Facebook.

În ciuda eforturilor, Răzvan Constantinescu nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta punctul său de vedere în legătură cu toate aceste postări. Cu siguranţă însă, după aparţia acestui material, îl va diseca pe Facebook într-o postare „cum numai el poate.”

Rareş Bogdan (Realitatea TV): „Din ciclul boul evazionist. Astăzi, Rares Bogdan. De foarte mult timp mă enervează acest român «penicilinos». Adică român verde ca mucegaiul de penicilină. (...) Cu peniţă de aur, ce scrie rânduri de căcat. Rareş, ia marcă tu banii la buget şi poate creşte şi audienţa.

Protestatari: „TEFELEI, PREGĂTIŢI-VĂ ŞLAPII, CĂ E NEVOIE DIN NOU DE PROSTIA VOASTRĂ!“; „Din cauza dobitocilor ăstora cu rezistenţa lor şi cu ciuma lor roşcovană, nimeni nu va mai lua în seamă un protest atunci când chiar vor exista motive.“

Preşedintele Klaus Iohannis: „Klaus «Şelimbăr» Iohannis - primul finanţist al României!“, „Aţi fost ales de «statul paralel» să câştigaţi alegerile pentru că sunteţi şantajabil cu dosare penale şi, deci, uşor de manevrat de cei care controlează cu adevărat «statul paralel»”.

Andrei Postolache “Pentru Iaşi”: „un fel de guru de la un fel de usere ieşean“, „un tiriplici de la USR, cu studii aproximative şi mijloace de exprimare anemice“.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi: „incompetentă hoaţă“.

Regizorul şi omul de afaceri Boby Păunescu: „un porc proprietar de televiziune se bucură de necazul altuia şi are multe like-uri“.

Analistul Cristian Pîrvulescu: „un imbecil“.

Analistul Radu Soviani: „turuie tefelisme pseudoeconomice fără absolut nicio legătură cu actualitatea“ şi „pe Soviani îl băteau copiii în şcoala primară şi la gimnaziu zilnic“.

Jurnalistul Dan Tapalagă: „un şobolan cu epoleţi de la «HoitNews» care “vrea să moară cu dinţii înfipţi în curul nu ştiu cui“.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban: „un derbedeu care a distrus tot ce a atins.“

Lui Constantinescu îi place să se victimizeze, ultimul exemplu fiind o postare în care spune cum a fost la un pas să fie agresat pe stradă, ulterior momentului care l-a făcut celebru: „M-am oprit la magazinul de unde iau pâine. La câţiva metri de intrare, trei tineri păreau că m-au recunoscut: «Uite-l pe xylă ăla care nu vrea să-şi trateze bolnavii! Să-l educăm puţin!» Totuşi, nu au venit spre mine. La cât de obosit eram, probabil că m-ar fi dovedit.“

 


Publicat in Anchete

Delta Press, deținătorul inițial al terenului din Sărărie, l-a cedat fără să notifice Primăria și fără să înregistreze transferul în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare. Nu există nicio dovadă a tranzacției, părând un fals. Delta Press cedase terenul în 2010, dar continua să se judece cu Primăria până în 2012. Firma era în insolvență, dar administratorul judiciar habar n-avea de proces n Șocant: în 2014, după ce dăduse faliment, Delta Press încă făcea cerere la Primărie pentru certificat de urbanism n Global Impex, care preluase de 4 ani terenul, nu apărea nicăieri. Seria de falsuri îl expune maxim pe Mihai Chirica în fața legii.

Scamatoriile lui Ghiocel Asimionesei cu cei 1.400 metri pătrați de teren din Sărărie, proprietate a Primăriei, sunt de-a dreptul grosolane. Un șir întreg de nereguli pentru a pune mâna pe o parcelă în cea mai râvnită zonă imobiliară a Iașului.

Parte a unui contract de asociere în participațiune cu Primăria, parcela a fost mutată de pe Delta Press Investment pe Global Impex Distribution, ambele controlate de Asimionesei. Dar fără notificarea Primăriei și a administratorului judiciar de la Delta Press. Acum, Asimionesei a scos PUZ-ul și vrea să se apuce de construit: spații de birouri, pensiune și locuințe. Sau ce-o vrea el pentru că oricum funcționarii Primăriei, în frunte cu primarul Mihai Chirica, îl mângâie binevoitori pe creștet. Însă, afacerea de 1 milion de euro de la fosta terasă Zoiosu ar putea îmbrăca și-un caracter penal. Miza: contractul de cesiune. Este real sau nu?

 

Speță complicată

Pentru o cât mai ușoară înțelegere a acestei complicate spețe, vom prezenta cronologic fiecare manevră orchestrată de Ghiocel Asimionesei, singurul patron de presă condamnat pentru șantaj. Jurnaliștii de la REPORTER DE IAȘI l-au contactat pe avocatul Tudor Duca, practician în insolvență, căruia i-au cerut să se pronunțe pe acest caz, fără însă a ști exact numele firmelor implicate, ci doar cronologia evenimentelor. Demersul are menirea de a-l proteja pe avocat de eventualitatea unui atac al lui Asimionesei prin intermediul organului său media BZI.

A fost păgubos din capul locului
Astfel, î
n anul 2005, Consiliul Local (CL) și primarul Gheorghe Nichita au oferit familiei Asimionesei un teren de 1.400 de mp, pe Sărărie 202, printr-un contract de asociere în participațiune. Este vorba despre fosta terasă Zoiosu.

Potrivit respectivului contract, CL a primit o cotă de 10% din această asociere, în timp ce Delta Press Investment, cu 90%, a promis o investiție estimată la 900.000 de euro. În urma acestei afaceri, CL urma să primească 10% din profitul asocierii, dar nu mai puțin de 4.000 de euro anual. 333 de euro lunar. Adică, mai nimic și te miri ce.
Probleme morale și legale ale acestei prime manevre:
1) afacerea e păguboasă pentru Primărie din cauza nivelului redus de profit pe care avea să-l primească de pe urma unui teren situat excelent în Iași
2) condițiile financiare au rămas bătute în cuie, fără posibilitatea renegocierii. În 2005, a fost stabilită valoarea de 75 euro/mp de teren în acea zonă. În prezent, prețul este de 357 - 714 euro (există PUZ), adică 1 milion de euro. În acte, el costă încă 105.000 de euro.

4) contractul prevedea probabilitatea cesiunii fără acordul Primăriei
5) e unica asociere a Primăriei cu cineva din Iași, în afară de Iulian Dascălu (Palas)

6) obiectul principal al Delta Press era „activități de editare a ziarelor”, fără nicio legătură cu proiectele imobiliare

 

Contract făcut pe șestache

Anii au trecut, iar Delta Press nu a făcut nimic pe respectivul teren. În anul 2010, lucrurile au luat o turnură neașteptată. Firma controlată de Ghiocel Asimionesei a fost încolțită de creditori care au cerut intrarea în insolvență. Delta Press a cerut în același an eliberarea certificatului de urbanism.

Dar tot în 2010, mai exact în aprilie, s-a făcut un contract de cesiune între Delta Press Investment și Global Impex Distribution. Cesiunea s-a realizat fără acordul Primăriei, pentru că în contractul inițial s-a prevăzut această posibilitate. Însă notificarea Primăriei era absolut obligatorie. „Cesiunea trebuia notificată către Primărie sau înscrisă în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare. E obligație legală”, a precizat avocatul Tudor Duca.
Practic, contractul de cesiune a fost făcut pe șestache, cu uriașe implicații ulterioare.

Au pierdut controlul asupra firmei
În anul 2011, fix pe 7 februarie, au avut loc două evenimente extrem de importante în economia acestei afaceri. Astfel, Tribunalul București a deschis procedura insolvenței împotriva Delta Press Investment. În pronunțare, judecătorul a precizat explicit: „
ridică debitorului dreptul de administrare - constând în dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea (...) Numeşte administrator judiciar pe General Group Expert SPRL care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 20 din lege, cu conducerea integrală a activităţii debitorului”. Adică, asociații din Delta Press au pierdut în acel moment controlul asupra firmei, conducerea acesteia fiind asigurată de General Group Expert.

Nu au anunțat nici Primăria, nici administratorul
Coincidență, tot pe 7 februarie 2011, Primăria a deschis proces împotriva Delta Press, cerând rezilierea contractului de asociere. Primăria a cerut acest lucru motivând că firma controlată de Asimionesei nu a realizat pe terenul din Sărărie lucrările de investiție convenite prin contract.
Paradoxal, Delta Press s-a judecat cu Primăria un an jumătate, până în vara anului 2012. Și a obținut câștig de cauză și la Tribunal și la Curtea de Apel. Instanța a reținut că nici Primăria nu respectase partea ei din contract: nu eliberase certificatul de carte funciară, în lipsa căruia firma lui Asimionesei nu a putut obține autorizaţia de construcţie. Potrivit sentințelor, contractul de asociere dintre Delta Press și Primărie a rămas în picioare. Două lucruri extrem de importante aici:
1) în momentul pornirii procesului, 7 februarie 2011, Delta Press nu mai avea terenul din Sărărie, îl cedase prin contractul de cesiune din aprilie 2010. Adică, Delta Press trebuia să anunțe instanța despre acest contract de cesiune. Eventual, în proces ar fi trebuit să fie parte și Global
Impex Distribution. „Dacă așa au stat lucrurile, hotărârea de la Curtea de Apel putea fi atacată de Primărie printr-o cale extraordinară”, a spus avocatul Tudor Duca.

2) deși conducea Delta Press din februarie 2011, administratorul judiciar, General Group Expert, nu a avut cunoștință de acest proces (în octombrie 2011 a fost sentința la Tribunal, în mai 2012 la Curtea de Apel). „În legea insolvenței se precizează clar că reprezentarea firmei se face de administratorul judiciar. Putem vorbi despre nelegarea citare”, a explicat Tudor Duca, practician în insolvență

Încă o cerere în 2014
Aproape incredibil, în 10 octombrie 2014, Delta Press a cerut eliberarea certificatului de urbanism pentru parcela din Sărărie. Delta Press și nu Global Impex. Avea sau nu avea Delta Press terenul? Exista sau nu contractul de concesiune? Dacă Primăria nu a fost notificată, nu a fost realizată nici înregistrarea la
Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, atunci ce dovadă concretă există în favoarea contractului de cesiune invocat, cel din 27 aprilie 2010?
Mai mult, cu o lună înainte, în septembrie 2014, judecătorul sindic a dispus intrarea Delta Press în faliment. Ca un amănunt, procedura de faliment nu a fost închisă nici până în ziua de astăzi.

 

Primele mișcări pe șantier

În septembrie 2016, Global Impex Distribution a depus documentația pentru obținerea certificatului de urbanism. A solicitat autorizare pentru construcție sediu firmă și spații cazare. Certificatul a fost emis pe 10 octombrie 2016, iar PUZ-ul pe 30 iunie 2017. Acum, teoretic, se așteaptă eliberarea autorizației de construcție. La adresa de pe Sărărie, a fost deja adusă o baracă și depozitată o parte din fierul beton.

 

Chirica n-are reacție pe subiect
În concluzie, pe întreg acest traseul din 2010 și până în prezent există mai multe vulnerabilități. Lipsa notificărilor către instanță, Primărie și administratorul judiciar în ceea ce privește concesiunea. Dar și neclaritatea înregistrării ei. Când a fost, în fapt, încheiată concesiunea? Lămurește primarul Mihai Chirica detaliile acestui scandalos tun imobiliar?

Legături de sânge între cele două firme
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în Delta Press Investement figurează ca asociați Georgeta Climescu (1%) și Violeta Asimionesei (99%) – soția lui Ghiocel Asimionesei. Obiectul principal al firmei este
„activități de editare a ziarelor”.

În Global Impex Distribution, asociat unic este Claudiu Florin Asimionesei (fiul lui Ghiocel), iar persoană împuternicită este mama sa, Violeta Asimionesei. Obiectul principal de activitate este „activități ale agențiilor de publicitate”.

Condițiile contractuale nu stipulează cât spațiu de birou trebuie alocat proiectului și câte camere sau ce configurație trebuie să aibă unitatea de cazare. (...) Beneficiarul final este proprietar de clădire edificată și poate acționa în așa fel încât să aducă un plus valoare economică Primăriei Municipiului Iași. În concluzie, Global Impex Distribution SRL are dreptul să se asocieze cu terțe companii/persoane pentru realizarea investiției, atât timp cât se respectă clauzele din contractul de asociere cu Primăria”, un fragment din explicația oferită de Global Impex Distribution după ce în mediul public s-a aflat că pe Sărărie se vor construi apartamente.


Publicat in Reportaje

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2017 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30