fbpx
 
Mihai Chirica, exmatriculat de la doctorat după 14 ani în care a tras mâța de coadă

Mihai Chirica, exmatriculat de la doctorat după 14 ani în care a tras mâța de coadă


* Acum 4 ani spunea că mai are un referat de scris și termină teza. N-a mai depus nimic
* Pe 31 ianuarie i se întocmesc documentele de înștiințare privind exmatricularea
* Conform calendarului, Mihai Chirica avea ultima zi în care își putea susține teza fixată pe 14 februarie, dar el trebuia să depună lucrarea la studiat încă de la începutul lui ianuarie
* Această teză nu există, în schimb pe site-ul Universității Tehnice apar programate alte două lucrări de doctorat ale unor absolvenți, depuse în termenul legal și care urmează a fi susținute
* Surse universitare au declarat că la Mihai Chirica nu s-a înregistrat nicio evoluție în întocmirea lucrării și că nu mai e nimic de așteptat
* Mihai Chirica se înscrisese în 2007 la doctorat, fusese exmatriculat și apoi s-a reînscris în 2014. În 14 ani n-a terminat o lucrare care trebuia scrisă în 3 ani

Primarul Mihai Chirica va fi exmatriculat de la Școala Doctorală a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, pe 31 ianuarie. Este pentru a doua oară când s-a înscris la doctorat și a ajuns să fie exmatriculat.

Chirica s-a înscris prima dată la finalul anului 2007, cu teza „Contribuții privind dinamica și monitorizarea alunecătorilor de teren – cu referire la municipiul și județul Iași”, având specialitatea „Inginerie civilă. Inginerie Geotehnică“.
A doua oară s-a înscris în 2014, la aceeași școală doctorală a UTI și la același îndrumător pe care l-a avut prima dată: profesorul Vasile Mușat. Surse universitare au precizat pentru REPORTER DE IAȘI că exmatricularea primarului este iminentă: a epuizat toate căile legale de a-și prelungi termenul pentru depunerea tezei.

Programul de doctorat este descris chiar pe site-ul Universității Tehnice (Facultatea de Chimie): 1 an studii universitare, 2 ani cercetare, după care susții teza. În timpul cercetării se depun 2-3 rapoarte intermediare. Apoi sunt înșiruite posibilitățile de prelungire a studiilor doctorale: maxim 2 ani pentru cercetare, cu taxă, și o perioadă de grație de maxim 4 ani. Mihai Chirica a epuizat toate căile de prelungire

S-a reînmatriculat în 2014 după șapte ani pierduți

Pe 31 ianuarie, Școala Doctorală a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” va lua oficial decizia de a-l exmatricula pe Mihai Chirica de la doctorat. Termenul este bătut în cuie, primarul Iașului a epuizat toate căile legale pentru a-și prelungi termenul maxim la care putea absolvi cursurile, care expiră în această lună. Aceleași surse au precizat că, de la reînmatricularea din 2014, Chirica nu a parcurs nicio etapă procedurală în vederea susținerii tezei. Cu alte cuvinte, nu a lucrat nimic.
Mihai Chirica a fost admis la doctorat, prima dată, în 2007. După ce a fost șef de promoție în facultate, a ales tema „Contribuții privind dinamica și monitorizarea alunecătorilor de teren – cu referire la municipiul și județul Iași”, având specialitatea „Inginerie civilă. Inginerie Geotehnică“. Conducător de doctorat i-a fost, la ambele tentative, profesorul Vasile Mușat de la Facultatea de Construcții a UTI.

Teza de doctorat trebuia depusă deja la universitate

„Nu mai are absolut nicio cale procedurală prin care și-ar mai putea amâna termenul legal de susținere a lucrării. Va fi exmatriculat, este la finalul ultimei amânări, care expiră la sfârșitul lunii. Chiar dacă ar mai cere o amânare, este imposibil de acordat”, au precizat sursele.
Un semnal clar că nu mai poate întoarce această decizie este că tezele care vor fi susținute în ianuarie-februarie au fost deja postate pe site-ul UTI. În cazul în care Mihai Chirica s-ar fi prezentat la susținerea lucrării de doctorat, teza ar fi trebuit depusă cu cel puțin 45 de zile înainte, pentru a fi parcurse etapele verificării. Nu a depus documentul, termenul maxim ar fi fost 31 ianuarie, iar numele său nu este pe lista candidaților.

Două lucrări de doctorat au fost depuse la UTI pentru a fi studiate, având programate data susținerii în perioada următoare. Teza lui Mihai Chirica trebuia să apară deja pe site-ul universității, dar opera primarului nu există

A epuizat cei 7 ani de prelungiri și întreruperi

Prima dată, Mihai Chirica s-a înscris la doctorat în 2007, la profesorul Vasile Mușat. A fost exmatriculat pentru prima dată în 2013, pentru că, așa cum a afirmat conducătorul lucrării, nu și-a finalizat o lucrare în termenul stabilit.
În rarele cazuri în care cineva este exmatriculat, persoana se poate reînscrie la studii doctorale, dar obligatoriu cu taxă. Conform legii, oricine poate face un program de studii doctorale gratuit, fără să depășească termenul de trei ani.
Potrivit Regulamentului Școlii Doctorale, exmatricularea are loc în trei situații: la solicitarea conducătorului de doctorat, dacă studentul nu și-a îndeplinit obligațiile din program; după cei trei ani, dacă nu și-a susținut teza; la sfârșitul primului an de doctorat, dacă nu și-a susținut proiectul referitor la partea de cercetare.
Perioada maximă de întrerupere a unui doctorat este de doi ani, iar perioada de prelungire poate fi tot de doi ani. Aceste termene se cumulează cu cei trei ani de studiu, potrivit regulamentului, rezultând o perioadă maximă de 7 ani.

Chirica în 2018: „Am muncit 10 ani la doctorat”

Mihai Chirica a bifat ambele portițe de prelungire, după ce, în 2014, s-a reînscris pentru un titlu de doctor la care nu voia, sub nicio formă, să renunțe. Pe 31 ianuarie 2019 a primit o perioadă de grație de grație de 3 ani, care expiră peste câteva zile, când îi va fi comunicată decizia exmatriculării.
Ciudat totuși că, în 2018, primarul spunea că lucrarea lui de doctorat este aproape gata. El afirma într-un interviu că nu vrea să renunțe la acest vis: „Vreau să îmi termin doctoratul. Chiar îmi doresc lucrul acesta, că am muncit zece ani și nu vreau să am munca aruncată la coșul de gunoi. Mai am încă un referat și îmi susțin teza“, spunea Chirica în 2018.

Dezvăluirea 7IAȘI din 2019: Mihai Chirica motiva școlărește faptul că cererea sa de prelungire a doctoratului cu 3 ani a fost înregistrată cu întârziere la Rectoratul UTI. „Am fost plecat din localitate, cererea a fost la mine personal”

Tărășenia cererii scrise de mână în 2019

În cursul celui de-al doilea doctorat, Mihai Chirica a depus, în 2019, o cerere prin care a obținut o perioadă de grație de 3 ani, în loc de 2 ani, cum prevede legislația.
Publicația 7IAȘI a dezvăluit că primarul a cerut, printr-o cerere pe care apar două date și două numere de înregistrare diferite - 87/31 ianuarie 2019 respectiv 2727/8 februarie 2019 - să-i fie acordat un termen de grație de 3 ani. Nimeni de la Universitatea Tehnică Iași nu a explicat care a fost statutul primarului între 2017 (data teoretică a finalizării doctoratului de 3 ani început în 2014) și anul 2019.
În cererea depusă, Mihai Chirica a cerut termen de grație de 3 ani, începând cu 1 februarie 2019, „datorită (sic! – n.r.) complexității lucrării de doctorat și a problemelor de serviciu”.
El justifică în cerere și existența a două date și două numere de înregistrare diferite, scriind o notă explicativă de mână: „Această cerere a fost înregistrată la școala doctorală în data de 31.01.2019 și la registratura rectorat în data de 08.02.2019 justificat de faptul că în această perioadă am fost prins în diverse proiecte ce au presupus plecarea temporară din localitate. În această perioadă cererea a fost la mine personal pentru a fi depusă”.
Explicația lui Mihai Chirica era ilogică, el nefiind de fapt plecat din Iași timp de 8 zile, având mai multe apariții publice. Dar era la apogeul carierei politice și beneficia de un tratament privilegiat la nivel instituțional. Miza înregistrării cererii la 31 ianuarie era uriașă, deoarece, conform legii, era termenul limită până la care mai putea clemență, adică o nouă prelungire. El nu putea face cererea decât în cadrul perioadei permise legal, nu după expirarea acesteia. Pe 8 februarie, Mihai Chirica era în afara termenului și trebuia exmatriculat.
REPORTER DE IAȘI i-a cerut un punct de vedere lui Mihai Chirica, dar acesta nu a răspuns mesajului transmis de redactor.

 

Article image
* Gheorghe Cheșcu a făcut 4 milioane de euro cu un bloc construit fără acte în Tătărași, băgându-l în circuitul civil printr-o edificare semnată în fals de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și de fosta arhitectă-șefă Anca Brândușescu * PUZ-ul prevedea doar două subsoluri, parter și etaj. Blocul a ajuns la 9 niveluri în loc de 4 * Autorizația de construcție nici măcar nu prevedea construirea de locuințe, ci doar spații com...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Ianuarie 2022

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31