fbpx
 
Sediul Ordinului din strada Morilor a fost inaugurat, cu mare fast, în mai 2019 Sediul Ordinului din strada Morilor a fost inaugurat, cu mare fast, în mai 2019

Ordinul Asistentelor plătește 500.000 de lei unei firme care a săpat o groapă. Scandalul ține de doi ani


* Tribunalul a stabilit că Ordinul Asistenților Medicali – Filiala Iași trebuie să achite unei firme suma de 500.000 de lei. Societatea a fost angajată, în 2016, pentru construirea unui sediu nou, dar i s-a reziliat contractul în același an, lucrările fiind terminate de alt constructor.
* La instanță, firma concediată a explicat că a fost pusă la treabă fără ca Ordinul să fi obținut autorizație de construcție și că nu a avut la dispoziție alte acte necesare pentru lucrări. În final, față de ce prevedea contractul, constructorul a reușit doar să sape fundația.
* În 2020, șefa Ordinului, Liliana Pintilie, a fost racolată în PNL Iași de primarul Mihai Chirica. Acesta a impus-o pe un loc eligibil de consilier local.

La treabă fără autorizație

Decizie grea pentru Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) – Filiala Iași. Pe data de 18 mai 2021, Tribunalul a obligat Ordinul să plătească unei firme din București suma de 214.224,30 lei, reprezentând diferenţă de plată între două facturi încheiate între cele două părți și 275.492,064 lei reprezentând penalităţi de întârziere calculate pentru prima sumă.

Reclamantul MNI Pro Everst SRL a reușit să demonstreze în fața judecătorilor că are de încasat acești bani deoarece Ordinul și-a încălcat anumite obligații pe care le avea pe durata unui contract pe care cele două părți l-au semnat, în iulie 2016, pentru ridicarea unui sediu al OAMGMAMR pe un teren de pe strada Morilor din municipiul Iași.

Reprezentantul MNI Pro Everst, societate care între timp a ajuns în faliment, a susținut că a primit ordinul de începere al lucrărilor în condițiile în care Ordinul nu avea autorizație de construcție.

 

Firma: „Am ajuns în faliment din cauza Ordinului”

Reclamantul a adăugat că, la acel moment, Ordinul deținea „o documentație tehnică incompletă și aceea fără mențiunea «viză spre neschimbare». Ordinul a fost emis fără ca beneficiarul pârât să aducă la cunoștința antreprenorului faptul că nu deține toate documentele tehnice inclusiv documentele necesare obținerii autorizației de construcție pentru obiectivul contractat cu antreprenorul reclamant (…)”.

Unul dintre documentele lipsă era expertiza geologică a terenului. În aceste condiții, constructorul a reușit doar să sape fundația. „(…) în acest context, celelalte activități de execuție infrastructură - suprastructură au fost blocate, incluzând pentru subscrisa anteprenoare blocarea resursei umane, blocarea utilajelor, implicit pierderi financiare substanțiale care au condus la dezechilibrul economic al entității economice și prăbușirea obiectului de activitate declanșând starea de faliment în care ne aflăm la momentul formulării cererii de chemare în judecată”, a precizat reclamantul în acțiunea de la Tribunalul Iași.

În același registru, societatea a mai acuzat și faptul că în caietul de sarcini al licitației prin care a câștigat contractal au fost introduse elemente tehnice eronate, erori care au dus la diminuarea prețului ofertat. Una dintre aceste erori se referea la accesul spre șantier, care era posibil numai cu mijloace de transport de 3,5 tone, ducând la creșteri semnificative de preț în ceea ce privește transportul atât al pământului excavat și transportat la rampă cât și al aprovizionării cu materiale etc.

De asemenea, în același caiet de sarcini prețul materialelor folosite ar fi fost mult subdimensionat față de prețul de piață la momentul licitației.

 

Au rupt contractual

Din cauza acestor discrepanțe, a apărut o stare de tensiune între beneficiar și proiectant, pe de o parte, și antreprenor, pe de altă parte, unul dintre efecte fiind respingerea de la plată de către Ordin a unei facturi emise de MNI Pro Everst SRL în valoare de 214.224,30 lei reprezentând „diferență plată situație lucrări săpătură generală-infrastructură”.

Anterior, în noiembrie 2016, Ordinul ceruse constructorului rezilierea contractului înainte de termen cu acordul părților, având ca motiv neobținerea autorizației de construcție de către beneficiar.

Firma a răspuns afirmativ, în aceeași lună, dar a notificat Ordinul că va solicita plata pentru lucrările efectuate, în valoare de 214.224,30 lei, plus penalități de neexecutare a contractului și daune interese deoarece înțelegerea s-a rupt din culpa exclusivă a Ordinului – în total, s-a ajuns la 1,8 milioane de lei. Ordinul a obținut autorizația de construcție de-abia pe 29 decembrie 2016.

În 2017, după ce a primit facturile de la MNI Pro Everst, Ordinul a transmis că nu acceptă facturile pentru că le consideră nejustificate, poziția rămână neschimbată în următorii ani, lucru care a dus la proces.

 

Ordinul a dat vina pe constructor

La instanță, Ordinul a cerut respingerea acțiunii invocând mai multe motive, printre care prescrierea dreptului de revendicare a sumelor sau faptul că, deși avea termen de 10 zile de la semnarea contractului să prezinte graficul general de realizare a investiției, antreprenorul nu a făcut acest lucru.

De asemenea, Ordinul a afirmat că antreprenorul a majorat costurile transportului rutier al pământului și a stratului vegetal rezultat în urma executării lucrărilor la infrastructură, fără acordul beneficiarului, prin încheierea de acte adiționale.

Punctul forte al MNI Pro Everst a fost, de asemenea, respins: „Referitor la autorizația de construire se precizează faptul că nu s-a pus în discuție comunicarea acestui document antreprenorului. Mai mult, potrivit procesului verbal din 25 octombrie 2016, săpăturile efectuate au fost în scopul obținerii certificatului de descărcare de sarcină pentru situl arheologic.”

 

Calculul judecătorului

Din cei 1,8 milioane de lei, judecătorul a admis ca Ordinul să achite doar contravoarea lucrărilor pentru fundație (214,224,30 lei) și penalități de 275.492,064 lei. Suma este mai mare decât cea din contract, dar, în luarea deciziei, magistratul a ținut cont de faptul că, așa cum a susținut constructorul, caietul de sarcini conținea aspecte nereale.

Astfel, dacă acel caiet prevedea transport rutier al pământului sau molozului cu autobasculanta de 5,5 mc pe distanță de 10 km, în realitate, firma a fost nevoită să apeleze la autoutilitare de 3,5 tone, la depărtare de 15 km.

„(…) înmulțirea numărului de tone transportate (1170 tone) cu numărul de kilometri parcurși (27 de km) la un tarif unitar de 10 lei pe tonă, reprezintă un preț just și echitabil pe care pârâta va fi obligată să îl plătească”, a conchis judecătorul.

Referitor la restul sumelor revendicate de firma din București, pe baza invocării obținerii cu întârziere a autorizației de construire, Tribunalul a respins aceste solcitări, ajungând la concluzia că „întârzierea a fost cauzată de emitentul acestui act, respectiv primarul Municipiului Iași, iar nu de nedepunerea de către pârât a diligențelor necesare obținerii respectivului act.”

Atât Ordinul, cât și MNI Pro Everst SRL au depus apel împotriva acestei sentințe.

 

Invitată de Chirica în PNL

Ulterior rezilierii contractului cu MNI Pro Everst, Ordinul a atribuit lucrările unei firme, din Iași, care a finalizat imobilul în 2019. În luna mai a aceluiași an, sediul a fost inaugurat. O estimare din 2017 a REPORTER DE IAȘI referitoare la costul total indica suma de 600.000 de euro, procesul de acum crescând suma la 700.000 de euro.  

În 2020, șefa Ordinului, Liliana Pintilie, a primit din partea primarului Mihai Chirica invitația de a adera la PNL, ofertă pe care aceasta a acceptat-o.

Mihai Chirica și Liliana Pintilie, la momentul inaugurării noului sediu

Pintilie a primit un loc eligibil pe lista de consilieri locali și în mandatul 2020-2024 este unul dintre cei 11 liberali din  Consiliul Local Iași.

Conform datelor oficiale, în 2020, Ordinul a avut venituri de 4,6 milioane de lei, banii provenind din cotizațiile membrilor și contravaloarea cursurilor de perfecționare organizate pentru asistenții din județ.

 

Article image
Cotizația de 1% din salariu, stabilită prin lege, permite acestei bresle cheltuieli uriașe. Clădirea e amplasată central, pe str. Morilor, în spatele Mitropoliei. Anual, Ordinul adună 2 milioane de lei din cotizații, având doar 13 angajați. Se organizează cursuri de perfecționare și se închiriază săli. Cu 600.000 de euro, OAMGR Iași putea plăti chirie pentru următorii 50 de ani.   Ordinul Asistenților Medicali Generaliști...
Autor cristi tanasa Reportaje 11 Mai 2017


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31