fbpx
 
Primăria le-a dat teren „moca” lui Vlad Nedelcu și Mopsu, dar cere 28 euro/mp/lună unei amărâte. Practici de Mafia Siciliană

Primăria le-a dat teren „moca” lui Vlad Nedelcu și Mopsu, dar cere 28 euro/mp/lună unei amărâte. Practici de Mafia Siciliană


* O ieșeancă în vârstă deține un portic de 30 mp în Piața Unirii, cu autorizație de construcție
* A cerut superficie pe teren, iar Primăria refuză să i-o acorde
* Mai mult, s-a trezit cu un preț crescut de Primărie de la 16 euro/mp/lună la 28 de euro! „Practic aduc bani de-acasă”
* Femeia e revoltată că nu i se răspunde la cerere de superficie și acuză că se urmărește alungarea ei din Piața Unirii, pentru a face loc extinderii CPU
* Fostul consilier local Vlad Nedelcu, partenerul de petreceri al primarului Mihai Chirica, a primit în trei luni superficie pentru terenul la blocul ilegal din spatele blocului Cina
* Dimpotrivă, clădirea lui Nedelcu trebuia demolată. Superficia e ridicolă: 0,27 euro/mp/lună
* Aceeași superficie a primit-o și Mopsu, la Magic Pizza, cu 0,7 euro/mp
* Practic, ești în gașcă, primești ce vrei. Ești simplu cetățean, nu exiști!

O familie care deține un mic spațiu comercial de 30 mp în Piața Unirii a ajuns să încaseze de pe urma acestuia câtă chirie trebuie să plătească Primăriei pe terenul pe care este construit. Spațiul a fost făcut cu autorizație, în 1993, pe un teren public de la parterul blocului în care se găsește CPU (Cafeneaua Piața Unirii).

Disperați de situație, oamenii au cerut administrației locale promovarea unei hotărâri de CL care să le ofere drept de superficie. Cererile sunt ignorate de luni de zile, ba chiar le-a fost crescută chiria trimestrială de la 1.500 la 2.500 de euro. Pentru îndrăzneală.
În acest timp, Primăria i-a oferit lui Vlad Nedelcu superficie pentru două loturi de teren tot în Centru, la 3 luni după ce a depus cererea, pe un preț ridicol: 450 de euro anual, pe 136 mp.

Spațiul de 30 mp este în Piața Unirii, în linie cu CPU

Chioșcul e al lor, terenul – al Primăriei

Domnica Bogdacenco a cumpărat, în 1993, un spațiu comercial de la parterul blocului de la Piața Unirii nr 6. Este pe colțul dinspre Hotel Unirea, are aproximativ 30 de mp (cu 26 mp suprafață utilă) și a fost construit pe un teren aflat în domeniul public. Inițial, a fost un „portic” lipit de bloc, într-o zonă de trecere, și a fost obținută aprobarea pentru transformarea într-un mic spațiu comercial.
De la cumpărarea spațiului, a plătit, anual, o chirie Primăriei Iași, aferentă terenului de sub imobil, care a rămas în domeniul public. Inclusiv autorizația de construire eliberată în 1993 avea această prevedere. În 2020, a ajuns la o chirie de 500 de euro lunar – aproximativ 19 euro/mp de teren în centrul orașului.
„Acum doi ani mi-a murit soțul, aveam spațiul împreună cu el, ne descurcam așa. Dar chiria la teren a crescut foarte mult, sunt forțată să o plătesc și am căutat modalități să scap de această povară. Nu mi s-a permis cumpărarea, deși am făcut cereri, așa că am apelat la un alt drept. Am cerut, în primele luni ale anului, drept de superficie pe teren, ținând cont de faptul că este sub o construcție care îmi aparține”, explică Domnica Bogdacenco.

 

Cum a cerut, cum a crescut prețul peste noapte
Înainte de a solicita drept de superficie pe terenul de 30 mp al Primăriei, chiria trimestrială era de 1.500 de euro. Imediat ce a depus prima cerere solicitând să primească acest drept, prin promovarea unei Hotărâri de Consiliu Local, Primăria a crescut prețul chiriei la 2.500 de euro pe trimestru.
„Sunt foarte dezamăgită că Primăria nu are timp să-mi rezolve cererea, dar are timp să îmi ceară peste noapte 1.000 de euro în plus pe trimestru. Am ajuns acum la o chirie de 2.500 de euro, aproximativ 12.000 de lei la 3 luni, pentru terenul care este sub imobilul meu, în condițiile în care spațiile din zona centrală sunt 20-25 de euro/mp pe lună. Chiria pe care sunt efectiv forțată s-o plătesc, pentru că pe acest teren este clădirea mea, este de 27 de euro pe teren, mult peste prețul unui spațiu comercial”, mai spune Domnica Bogdacenco.

Vlad Nedelcu a primit teren de la Primăria pentru a putea parca mașinile. Dar apart-hotelul este construit ilegal și ar trebui demolat

Primăria refuză, fără explicații, să le acorde superficia

„Mama dă chirie pentru acel teren de sub spațiul comercial cât încasează ea chirie de la firma care îl ocupă acum. Practic, tot ce primește dă mai departe, deși este proprietatea ei. Dacă nu mă înșel chiar completează puțin suma din veniturile ei. Văzând asta, știind că dreptul de superficie ar însemna bani mai puțini plătiți, am început demersurile, în iulie 2020. Am încercat toate variantele: cumpărare, concesionare, anul acesta am încercat și dreptul de superficie. Legea îi permite să obțină acest drept, pe 99 de ani.
Primele cereri le-am depus în luna martie 2021. Am depus deja 4 cereri oficiale pe acest subiect, rămase fără răspuns. Adică cererile sunt înregistrate, ni se mulțumește frumos și suntem asigurați că ne stimează, dar nu se întâmplă nimic. Mai grav este că, deși nu au răspuns, cei de la Primărie au majorat imediat după prima cerere chiria, la 2.500 de euro/trimestru”, povestește Veronica Bogdacenco, fiica Domnicăi.
Disperată, Domnica Bogdacenco trimite mail-uri și cereri în cascadă la Primărie, dar toate demersurile sunt fără rezultat. „Având CPU atât de aproape, ne gândim că poate au pus ochii pe spațiu și vor să ne mărească chiria atât de mult la teren încât să renunțăm și să plecăm”, mai spune Veronica.

 

Cum procedează Primăria în cazuri similare

Vlad Nedelcu, fost consilier local, consilier al lui Mihai Chirica și băiatul mamei Narciza Nedelcu, fosta șefă de la OCPI, a primit în doi timpi și trei mișcări superficie pe două loturi de teren, la prețul total de 450 de euro/an.
Cele două loturi de teren sunt acolo unde a modificat o clădire fără autorizație, între Cuza Vodă și Ștefan cel Mare, la 200 de m în linie dreaptă de chioșcul Domnicăi Bogdacenco.
Unul dintre loturi are 84 mp și Primăria încasează anual 255 de euro pentru acesta, cel de-al doilea are 52 mp și costă 195 de euro anual.

Mihai Chirica și Vlad Nedelcu, doi buni prieteni pe spatele patrimoniului public

Pe Nedelcu l-au rezolvat din iulie până în septembrie
Pentru cel de-al doilea lot de teren, Primăria s-a bătut ca un leu încolțit, evacuând câteva garaje ale unor oameni care aveau acte de autorizare. Garajele erau lipite de clădirea modificată de Nedelcu, acum nu mai există.
Fiul Narcizei a obținut o autorizație pentru consolidarea unei case din centrul orașului, dar a mansardat-o fără să aibă documente. Nedelcu depusese cerere pentru superficie în iulie 2019, în septembrie 2019 a avut hotărârea de CL în buzunar.
În cazul lui Nedelcu, Primăria a mers pe termenul maxim prevăzut de legislație pentru constituirea dreptului de superficie: 99 de ani, cu posibilitatea de a fi reînnoit.

Mopsu, patronul Magic Pizza, cu relații excelente la Primărie, a obținut superficia. Oamenii simpli, în schimb, sunt discriminați

Superficia lui Mopsu: 0,7 euro/mp/lună

Magic Pizza, firma lui Dan Cojocaru (Mops), un apropiat al primarului Mihai Chirica, a cerut superficie pe 350 de mp în Tudor Vladimirescu, pe strada Prof. Gheorghe Alexa 1A. I s-a acordat, la un preț de 2.850 de euro/an (0,7 euro/mp), pentru 25 de ani.
Iulius Real Estate a omului de afaceri Iulian Dascălu a obținut, în 2021, de la Primăria Iași superficie pe 99 de ani pe terenul situat sub actualul sediu EOn de pe strada Ghica Vodă (vizavi de SRI). Firma este proprietara clădirii, terenul pe care este construită este public. Prețul superficiei a fost stabilit la 2 euro/mp/lună în primii 5 ani de contract. Ulterior, Iulius Real Estate a cedat, prin altă hotărâre de CL, acest drept către Build Corp Investment, o altă companie a lui Iulian Dascălu.

 

Article image
„Reformatorul”, „democratul” Mihai Chirica a comis un abuz contra unor ieșeni de rând pentru a-i servi un teren central unui om de încredere, consilierul local PSD Vlad Nedelcu. Subordonații primarului au dărâmat garaje de pe strada 14 decembrie 1989, deținute cu acte, sub pretextul că este vorba de amenajarea, în interes public, a centrului Iașului. După ce au scos garajele, interesul ieșenilor a dispărut și s-a metamofoza...
Autor Iulian Mofteescu Slideshow HOMEPAGE 03 Octombrie 2019


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31