fbpx
 
Luna trecută, dezvoltatorul acestui proiect din zona în litigiu a dat în judecată municipalitatea pentru a-și debloca investiția Luna trecută, dezvoltatorul acestui proiect din zona în litigiu a dat în judecată municipalitatea pentru a-și debloca investiția

Primăria Iași a eliberat autorizații de construcție pe șase străzi din Copou care nu-i aparțin. Efectul: proiecte imobiliare blocate


După 15 ani de emis autorizații de construire în zona străzilor din zona Viticultori-Copou, Primăria Iași a avut o „revelație”. A descoperit că șase artere nu-i aparțin, deși, anterior, le dăduse denumiri și emisese zeci de autorizații de construcție. Pentru ca proiectele să înainteze, beneficiarii sunt obligați acum să obțină un acord de la adevăratul proprietar al terenurilor pe care se află străzile, adică Ministerul de Finanțe - o procedură anevoioasă. În prezent, Primăria vrea să primească drumurile prin Hotărâre de Guvern, doar că și această soluție va dura. Din nou, efectul este același: demersurile celor care vor să construiască ceva acolo sunt în aer.

Un caz ce părea izolat

Inițial, în vara anului trecut, Primăria Iași a blocat doar câteva construcții din zona străzii Prof. Antonin Ciolan. Astfel, Primăria Municipiului Iași a notificat firmele care dezvoltă proiecte imobiliare în zonă că este necesar un document suplimentar la dosarul pentru emiterea autorizațiilor de construire. Conform unui actul semnat de către edilul Mihai Chirica și arhitectul-șef Alexandru Mustiață, trebuie obținute acorduri notariale de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (SCDVV) Iași. Acesta nu era cerut, anterior, în certificatele de urbanism, fiind adăugat în luna august 2022 la lista actelor necesare investitorilor.

„Acordul notarial al Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași – pentru accesul auto și pietonal din DE 1125 (strada Prof. Antonin Ciolan) la terenul proprietatea dvs”, se indica în notificarea de la Primăria Iași către firmele care aveau proiecte.

Oamenii au luat legătura cu juriștii de la Stațiunea de Cercetare, doar că aceștia au spus că nu pot da acordul: instituția este doar administratorul terenurilor, proprietarul este Statul român și acordul trebuie emis de către Ministerul de Finanțe.

Hop, încă cinci artere

Notificările trimise la proiectele din zona străzii Antonin Ciolan au fost doar începutul. Situația s-a complicat enorm la sfârșitul anului trecut, când juriștii Primăriei au realizat că alte cinci artere din stânga și din dreapta Viticultori sunt, de fapt, în domeniul public al Statului român (administrate tot de către Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași).

În această situație mai sunt Aleea Octavian Raianu, străzile Octav Pancu, Maria Cristescu, Eudoxiu Hurmuzachi și Ștefan Popescu. Ceea ce înseamnă că toate proiectele în derulare din aceste zone primesc notificări că este necesar și acest acord de servitute (trecere) de la Ministerul de Finanțe, în calitate de proprietar.

În chenare roșii, trei dintre străzile afectate de încurcătură

În cazul de pe Antonin Ciolan, juriștii uneia dintre firmele cu proiect imobiliar blocat au solicitat Primăriei să țină cont de faptul că drumul are nume și este deschis de zeci de ani circulației publice, iar Stațiunea nu l-a mai utilizat cel puțin din 1996 ca drum de exploatare.Din analiza tuturor acestor argumente de natură juridico-administrativă, dar mai ales legală, rezultă, pe de o parte, că acordul Statului Român, prin Ministerul Finanțelor sau MADR sau acordul pretinsului administrator SCDVV Iași nu este necesar în vederea obțiinerii Autorizației de Construire, iar pe de altă parte, Str. Prof. Dr. Antonin Ciolan este o arteră circulabilă auto și pietonal inclusă în Nomenclatorul arterelor din Municipiul Iași”, au menționat juriștii.

Soluția găsită depinde de Guvern

Problema extinsă la toate străzile din jurul Viticultori a luat administrația locală prin surprindere. Ani de zile, nimeni nu a verificat cui aparțin de fapt străzile și acestea au primit chiar și denumiri.

O sursă din Primărie a precizat că acum se lucrează la un proiect de hotărâre care va ajunge pe masa Guvernului României. Transformat în Hotărâre de Guvern (HG), va permite trecerea drumurilor din zona Viticultori din domeniul public al Statului român în domeniul public al Unității Administrativ Teritoriale Iași.Știu că se lucrează la o inventariere a respectivelor drumuri”, a precizat un funcționar. Pe viitor, asta va însemna că Primăria nu va mai putea solicita acel acord de servitute, iar proiectele blocate acum vor merge mai departe.

Dar, veștile bune se termină aici: promovarea unei HG este de durată. De la inițiere până la aprobare, în funcție de semnăturile necesare, poate trece și un an. Primul pas necesar este promovarea și aprobarea unei Hotărâri de Consiliu Local prin care să-i fie solicitată Executivului cedarea drumurilor - doar această procedură se poate întinde pe 6 luni. Apoi durează până când sunt obținute toate avizele și ajunge la vot în Executiv - cel puțin încă 6 luni. În acest timp, toată activitatea imobiliară pe străzile adiacente Viticultori, un pol imobiliar important la orașului – va fi înghețată.

Mihai Chirica n-a făcut un PUG nou, modern, în 7 ani de mandat, și toate proiectele au ajuns interpretabile, la cheremul funcționarilor de la Urbanism Ploaia de procese din ultimele 6 luni este fără precedent, la asemenea proporții: sunt zeci de proiecte mari, de sute de milioane de euro, care stau pe loc 3-4 ani Arbitrariul a atins cote absurde: beneficiarii nici măcar nu primesc explicații concrete privind erorile care ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 19 Decembrie 2022

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30