fbpx
 
Puterea. Primarul PNL din Dumești și-a concesionat 900 mp de teren public din centrul comunei cu... 30 de bani/an!

Puterea. Primarul PNL din Dumești și-a concesionat 900 mp de teren public din centrul comunei cu... 30 de bani/an!


În 50 de ani de concesiune va plăti în total 3 euro

Fiul primarului a deschis depozit de materiale de construcții în mijlocul satului, pe terenul primit gratuit. Vadul e bun, toată lumea cumpără de-acolo

Primarul nu s-a gândit în ultimii 10 ani să indexeze valoarea chiriei pentru terenul folosit de el însuși, măcar cu valoarea inflației

Regula de tartor al comunității: domeniul public e domeniul lui Cocoveică

Un teren de 910 mp din centrul satului Dumești, de la 25 de km de centrul Iașului, a fost concesionat fiului actualului primar cu 29 de bani pe an. Contractul foarte dezavantajos pentru comună a fost încheiat când Mihai Cocoveică, actualul primar, era viceprimar.
Valoarea de concesionare nu a fost niciodată indexată. Pentru cei 49 de ani, Mihai Cocoveică Jr. ar urma să achite 14,21 lei – aproximativ 3 euro. Un teren agricol din Dumești se vinde acum cu 3 euro/mp, iar un teren pentru casă se duce și la 10-15 euro/mp.

Preț scandalos de mic

În iulie 2010, primarul de atunci al comunei Dumești – Iași, Mihai Sabaiduc, a semnat un contract de concesiune pentru un teren de 910 mp din apropierea centrului localității. Concesionar a fost Mihai M. Cocoveică, fiul viceprimarului în funcție Mihai Cocoveică, actualul primar al comunei.
Concesionarea terenului a fost probată în unanimitate de Consiliul Local Dumești. Durata concesiunii a fost stabilită la 49 de ani, dar prețul aprobat atrage atenția: 0,0600 Euro/an/910 mp. La cotația actuală a euro, suma este de 29 de bani pe an.
„Nu s-a opus nimeni la acea vreme, toți consilierii locali au aprobat, contractul a fost considerat foarte bun. Singurul avantaj este că impozitul a fost trecut în sarcina concesionarului, dar acesta este oricum câțiva lei anual”, a precizat o sursă din cadrul Primăriei Dumești.
Conform unei clauze din contract, valorile au fost trecute la secret:
„Nicio parte nu poate dezvălui, pe parcursul executării contractului și nici ulterior, vreo informație conținută în acest contract sau sau aflată de la cealaltă parte ori de la angajații sau partenerii acesteia pe parcursul derulării contractului”, se menționează în documentul de la Primăria Dumești.
Anunțurile de vânzare de teren din zona comunei Dumești arată că prețurile sunt cuprinse între 3 și 20 de euro/mp, în funcție de destinație și poziționare. Un teren echivalent cu cel concesionat de către fiul primarului se vinde cu 15 euro/mp – valoarea totală fiind de 13.650 de euro.

Fragment din contractul de concesiune în care prețul se vede clar: 0,060 euro/an/910 mp. Greu de explicat cum a fost evaluat

Primarul: „Nu are cum să fie așa, este o greșeală”

Primarul din Dumești, Mihai Cocoveică, spune că prețul de 29 de bani pe tot terenul, anual, este sigur o greșeală. „Nu am contractul în față, dar sigur nu este așa, poate este pe metrul pătrat. Nu are cum să fie o valoare atât de mică”, spune Cocoveică.
REPORTER DE IAȘI a studiat contractul dintre primar și Primăriei și prețul este în afara oricărui dubiu: 29 de bani/an pentru toată suprafața.
Mihai M. Cocoveică, fiul, are pe terenul pentru care nu plătește practic nimic, un depozit de materiale de construcții, și câteva movile de pietriș și nisip. Nu a putut fi contactat, nerăspunzând la telefon, dar în numele său a vorbit tatăl. Acesta a precizat că nu cunoaște dacă prețul de 0,06 euro/mp stabilit în 2010 a fost vreodată indexat sau renegociat.
Surse din Primăria Dumești au precizat că documentul este în vigoare în forma pe care o avea în ziua semnării lui, fără a-i fi adăugate acte adiționale. Acel preț de atunci este și astăzi în vigoare, nu i s-a adus nicio modificare, a explicat sursa.

Terenul e stăpânit de familia primarului, transformându-l în depozit de materiale de construcții. E gratis, cadou din partea sătenilor

Sabaiduc a câștigat alegerile și după 4 zile a fost condamnat

Mihai Cocoveică a fost viceprimar al comunei Dumești din anul 2008 până în 2020. Din 2020, odată cu trimiterea la închisoare a lui Mihai Sabaiduc, a devenit viceprimar cu atribuții de primar. A câștigat alegerile din 2020.
Mihai Sabaiduc, semnatarul contractului de 29 de bani pe an, a fost condamnat alături de alte şapte persoane, fiind acuzat că ar fi deturnat destinaţiile mai multor terenuri din comuna Dumeşti, provocând astfel un prejudiciu de sute de mii de euro în dauna a 16 persoane fizice şi juridice. Prima instanță l-a condamnat la închisoare la doar 4 zile după alegerile locale din 2016, pe care, de altfel, le-a câștigat.
Hotărârea definitivă a fost pronunţată în 2017, când Sabaiduc a ajuns în Penitenciarul Iaşi cu o pedeapsă de 8 ani cu executare, fiind eliberat după doar 4 ani de detenție.
Alături de Sabaiduc, DNA i-a mai trimis în judecată în acest dosar pe Constantin Butnariu, consilier juridic al Primăriei Dumeşti, pe Constantin Gheorghiu, fost primar şi ulterior secretar al aceleiaşi comune, Orest Oanea, fost director general al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, în prezent administrator SC Toposig Expert Suceava, pe notarul Lidia Vieru, Constantin Dorneanu, consilier superior în cadrul Primăriei Dumeşti, Radu Guzu, fost şef al Postului de Poliţie Dumeşti între 2005-2006, şi Elena Matei, secretar la Biroul Notarial Vieru Lidia.

Nora primarului a fost angajată tot la Primărie. Ca și fiica lui Cocoveică, un adevărat clan

Primarul a avut grijă de fiu dar și de noră

Mihai Cocoveică a avut grijă de familia fiului nu doar în cazul terenului de 910 mp concesionat de Primărie aproape gratis. În ultimele zile de mandat, fostul primar condamnat a aprobat scoaterea la concurs a unui post de funcționar la Registrul Agricol.
Actualul primar a recunoscut că a făcut demersuri pe lângă Sabaiduc să fie scos postul la concurs.
Intrase în concediu post-natal o funcţionară de acolo, era nevoie urgentă să fie ocupat, primarul Sabaiduc a dat anunţuri peste tot şi s-a organizat acest concurs. Nu-mi mai amintesc exact câţi candidaţi au fost, dar mai mulţi, oricum, nu a fost doar nora mea”, a precizat Mihai Cocoviecă.
Fiica primarului, Alina Cocoveică, lucrează din 2011 la Taxe și Impozite în cadrul instituției conduse de tatăl său.

Article image
Nici nu s-a răcit bine scaunul lui Sabaiduc că nora primarului interimar a şi devenit funcţionar la Primărie. Primarul interimar spune că, totuşi, nora a dat concurs pe post. Ar fi fost cea mai pregătită dintre toţi participanţii. „Este debutant în administraţie, are salariu mic, dar a lucrat înainte la bancă şi a renunţat”, spune Mihai Cocoveică. Nora Oana este consilier în cadrul Registrului Agricol. Un eventual caz de in...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 10 Martie 2018

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: