fbpx
 
Nou dosar DNA la Primărie: blocurile-catastrofă ale polițistului Ciochină din Galata. Cioc-cioc!

Nou dosar DNA la Primărie: blocurile-catastrofă ale polițistului Ciochină din Galata. Cioc-cioc!


A făcut bloc în curtea Băilor Nicolina, fără nicio cale de acces

Un alt bloc trebuia să fie o casă, dar i-a fost intabulat și-așa

A cerut supraetajare când deja terminase de construit noul etaj

Un drum a fost desenat ca având 6 m lățime, dar el are 3-4 m maxim, în funcție de porțiuni

Bogdan Ciochină e prieten la cataramă cu fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și cu arhitectul-șef Alexandru Mustiață și i s-au permis niște extravaganțe care frizează absurdul

Așa-zisele construcții sunt tip „ciupercă” și depășesc regimul de înălțime din zonă

DNA a cerut de la Primărie toată documentația la cele trei blocuri, dosarele de autorizare abundând în falsuri

Cele trei blocuri ridicate de familia polițistului Ciochină sunt investigate de procurorii DNA. Săptămâna aceasta, anchetatorii au notificat Primăria că au deschis un nou dosar penal și, totodată, au solicitat de la Palatul Roznovanu toate documentațiile urbanistice care au stat la baza construirii celor trei imobile amplasate între străzile Vasile Urechia și Hatman Șendrea (zona Galata).

Anul trecut, Ciochină, prieten la cataramă cu Gabriel Harabagiu (fost viceprimar) și cu Alexandru Mustiață (arhitect-șef), a cerut supraetajarea ultimului imobil. S-au făcut presiuni pe funcționarii Primăriei pentru eliberarea actului, însă acțiunile DNA și DIICOT dinainte de Crăciun au bloc autorizarea.

„Nu mai facem, am închis. Ce ne-au frecat, a murit și nevasta-mea, cu panarama asta cu Primăria”, a spus Constantin Ciochină, tatăl polițistului.

Schița din autorizație este falsificată: str. Hatman Șendrea, desenată în proiect, este în realitate câteva sute de metri mai încolo. În viața reală, acolo e un drum îngust, de 4 m lățime, care se cheamă Băile Nicolina. Pe schiță, drumul e dat ca și cum ar avea două benzi, câte una pe sens. În realitate, are o singură bandă

Bloc cu 5 nivele pe 360 mp
Pentru blocurile lui Ciochină, procurorii DNA au cerut de la Primărie, acum câteva zile, toate certificatele de urbanism, PUZ-urile, autorizațiile, procesele verbale de recepție și atestare a edificării, toate sesizările înregistrate pe cele trei imobile, eventuale activități de control întreprinse.
Ultimul imobil, aflat acum în faza finisajelor, a fost autorizat acum trei ani, după alți doi în care proiectul a fost modificat, amânat, retras și apoi repus pe ordinea de zi a Consiliului Local.

În final, în ianuarie 2020, Primăria a emis autorizația de construire: un bloc S+P+3E, înghesuit pe doar 360 mp, cu un procent de ocupare a terenului (POT) de 44,91% și un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 1,66. Au fost prevăzute șase apartamente, un spațiu comercial la parter și 9 locuri de parcare la subsol.

Proiectul a fost vehement contestat de mai mulți vecini.

Noua capodoperă a lui Bogdan Ciochină, un bloc cu trei etaje tot în spatele Băilor Nicolina. A vrut supraetajare, dar pe fondul descinderilor DNA și DIICOT, primarul a refuzat și s-a renunțat

Lista ilegalităților: planșe falsificate, stradă cu porți de acces

REPORTER DE IAȘI a identificat mai multe vulnerabilități la această investiție:
1) Parcela de teren a familiei Ciochină nu avea ieșire la o cale de acces. Într-un răspuns către contestatarii proiectului, dezvoltatorul a spus:
La momentul inițierii PUZ-ului, terenul nu avea ieșire la strada Hatman Șendrea, pe parcursul elaborării proiectului s-a obținut de la Primăria Municipiului un contract de folosință pentru a se da acces către strada Hatman Șendrea”.
2) Absolut halucinant: Primăria i-a oferit investitorului un teren ca imobilul să poată avea ieșire la stradă. Însă, chiar și așa, blocul dă în curtea interioară a Centrului Balnear Nicolina.
3) Pe hărțile Google, strada respectivă poartă denumirea „Băile Nicolina”, fiind un drum de incintă. Pe schițele din documentații e botezată „Hatman Șendre” (care pe Google e la câteva sute de metri distanță).
Însă ceea ce e și mai grav: pe planșe strada a fost desenată cu două benzi, 6 metri lățime, dar în realitate e mai îngustă, cu porțiuni de doar 4 metri pe unde poate trece doar o singură mașină.
4) Absurdul situației: strada care asigură accesul la blocul lui Ciochină are porți la intrare.
5) O coincidență extraordinară: străzile din Centrul Balnear, deci și cea care duce la imobilul lui Ciochină, au fost recent asfaltate.

Constantin Ciochină, tatăl polițistului, supraveghea finisajele la ultimul bloc. E sătul de scandaluri, nu mai au nici bani, spune acesta

A mai cerut un etaj dar au intervenit DNA și DIICOT
Locuitorii din zonă au identificat și ei mai multe inconveniente:
- Distanța între construcție și vecini este prea mică
- Din planșa de reglementări nu reies spațiile de joacă pentru copii și spațiile verzi

- Nu se respectă regimul de înălțime a zonei studiate, aceasta având clădiri cu P, P+1, P+1+M, cu excepția imobilului aflat pe proprietatea vecină și având un regim de înălțime de P+3 (care aparține tot lui Ciochină – n.r.)
În ciuda tuturor acestor chestiuni, blocul a fost autorizat, ba chiar, anul trecut, dezvoltatorul a depus cerere la Primărie pentru a i se aproba încă un etaj. N-a mai apucat.

Descinderile DNA și DIICOT la Primărie pe alte spețe imobiliare au condus la blocarea acestei solicitări. Polițistul Bogdan Ciochină este prieten cu Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, și cu Alexandru Mustiață, arhitect șef, iar cu Sorin Afloarei, vicepreședinte al Consiliului Județean, este chiar verișor.

De fapt, Afloarei a primit donație un apartament de 32 mp în blocul vecin ridicat de familia Ciochină.

Primul bloc al lui Bogdan Ciochină, fără balcoane, tip ciupercă, fără locuri de parcare, în perioada de sălbăticie urbanistică a lui Chirica și Harabagiu, când cei doi nu se uitau la DNA și DIICOT

Primăria le-a asfaltat drumul de incintă

Acum imobilul este aproape gata, șef de șantier fiind Constantin Ciochină, tatăl polițistului. „Lucrăm încet, nici bani nu mai avem. Nu e vândut, cu intabulările astea...Nu mai facem alt etaj, am închis. Vor fi 6 apartamente, spațiu comercial. Am parcări jos pentru 10 mașini, m-a obligat să fac”, a spus Ciochină.
Acesta a admis că drumul de acces e cam îngust.
„Cu drumul, putea să ia și colțul ăla”, a spus acesta referindu-se la faptul că angajații Primăriei, când au asfaltat, puteau încerca o lărgire. „Nu i-am chemat eu să asfalteze, au venit ei. Și-așa au pus asfaltul pe bucăți”, s-a arătat nemulțumit Ciochină.
Mai mult, acesta a spus că a făcut o favoare Primăriei pentru terenul ce i-a fost cedat:
„L-am amenajat eu, am pus eu pământ, să nu mai fie boscheți aici”.

Hal de urbanism: în stânga trebuia să fie o casă, dar Ciochină a făcut tot bloc, locuințe colective, la câțiva metri de blocul mai mare, cu geamurile scufundate în umbră. Și, curios, în construcția bizară s-au mutat oameni

Haiduciile lui Bogdan Ciochină

Primul bloc ridicat de familia Ciochină a fost cel cu ieșire la strada V. Urechia. Și acesta a fost contestat:
- autorizarea inițială a Primăriei, cea din 2015, și reautorizarea din 2016 cu etajul suplimentar au venit în condițiile în care în acea zonă există numai locuințe individuale cu parter și mansardă
- vecinii au declarat că al patrulea etaj era deja construit când familia Ciochină a primit autorizarea pentru supraetajare
- nu ar fi suficiente locuri de parcare. Traficul auto este gâtuit pe strada respectivă deoarece se parchează inclusiv pe trotuare. Care oricum sunt înguste.
Al doilea imobil:
- lângă primul bloc, familia Ciochină mai deține o construcție. În septembrie 2017, pentru aceasta, Primăria a autorizat lucrări pentru „modificări interioare și exterioare la locuință existentă (...) și schimbarea formei arhitecturale a acoperișului”.
A rezultat un alt bloc mai mic.

 

Constantin Ciochină: - Nu stă nimeni deocamdată acolo. Sunt 6, dar nu sunt vândute
REPORTER DE IAȘI: - Sunt apartamente pe autorizație de casă? 6 apartamente?

Constantin Ciochină: - Nu știu. Și care-i problema?

Pentru Bogdan Ciochină șefii Primăriei s-au jertfit ca niște martiri: i-au aprobat bloc de locuințe cu un drum care are porți la intrare, deși oficial apare ca fiind public

Polițistul Bogdan Ciochină, protagonist în alte două scandaluri
- În 2015, potrivit publicației 7IAȘI, Cornel Brânză, patronul firmei Ted Construct, l-a acuzat pe Ciochină, fostul său ginere, că i-ar fi furat din torpedoul mașinii suma de 190.000 de euro.

„După aceea fiica mea a divorțat de domnul Ciochină și mi-a mai dat câteva detalii. Fata a venit și mi-a spus că în cercul său de prieteni se vorbește despre faptul că fostul ginere ar fi luat banii și i-ar folosi să ridice un bloc de locuințe undeva în Iași. Eu asta am spus la Poliție, nu l-am indicat direct pe domnul Ciochină. Am adăugat doar ce se vorbește în cercul de prieteni ai fiicei mele”, a spus Cornel Brânză pentru 7IAȘI. La vremea respectivă, Bogdan Ciochină a negat acuzațiile.
- Bogdan Ciochină a fost cercetat în dosarul în care mai mulţi poliţişti ieşeni au fost acuzaţi că au pretins atenţii constând în produse alimentare de la restaurantul „Mamma Mia”. Procurorii DNA au susținut că, în schimbul hranei, poliţiştii i-ar fi protejat în trafic şoferii de la „Mamma Mia”

Article image
* Judecătorul doar l-a mângâiat pe cap cu un „avertisment” pentru falsul din declarația de avere, caz în care Parchetul l-a trimis în judecată * Bogdan Ciochină menționase în 2017 că a primit gratuit terenul din spatele Spitalului de Recuperare * În realitate, el a fost cumpărător, plătind 27.000 de euro, mama sa fiind trecută inițial cu un avans de 13.500 de euro într-un antecontract * Chiar și-așa, terenul este puterni...
Autor cristi tanasa Anchete 26 Aprilie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: