fbpx
 
Legi la cheremul unui singur om: cum a zburat blocul lui Crucianu de când a devenit inamicul lui Chirica. Un caz de noaptea minții

Legi la cheremul unui singur om: cum a zburat blocul lui Crucianu de când a devenit inamicul lui Chirica. Un caz de noaptea minții


Consilierul local PSD a beneficiat de o concesiune în Podul de Fier când era în tabăra lui Mihai Chirica

Planul era de a construi un bloc P+4, primind tot sprijinul primarului, în ciuda contestațiilor din partea publicului

După ce Mihai Chirica a trecut la PNL și a schimbat majoritatea din Consiliul Local, blocul lui Bogdan Crucianu n-a mai primit autorizație

Consilierul cere în justiție, de trei ani, eliberarea autorizației: vrea să facă doar o casă de 160 mp, dar primarul refuză categoric

Aceleași legi de urbanism sunt interpretate după cum vrea primarul: până în 2020 se putea construi un bloc pentru prietenul său, acum e nevoie de „acordul vecinilor” pentru a construi măcar o casă

Bogdan Crucianu a câștigat în prima instanță, dar primarul a făcut apel. Cazul descrie un regim discreționar în care nu există legi, ci doar reglări de conturi

Atunci când Bogdan Crucianu, consilier local PSD, și Mihai Chirica jucau la aceeași masă, înțelegerea dintre ei se reflecta perfect și în beneficii. Consilierul îi sprijinea proiectele primarului exclus de PSD și a obținut concesionarea unui teren situat lângă vulcanizarea pe care o deține în Podul de Fier.
De la cererea de concesionare la licitația pentru teren mecanismele Primăriei au funcționat impecabil, totul rezolvându-se în doar 3 luni.
Din 2020, Crucianu a trecut în Opoziție față de Chirica, iar lucrurile au funcționat exact pe dos: avizele care înainte mergeau strună s-au blocat.
Consilierul local a ajuns să ceară în instanță autorizația de construire pe terenul concesionat, pentru că Primăria refuza să i-o elibereze. În cazul său, Primăria a schimbat regulile din mers, după cum e voia jupânului care o conduce.

Pe terenul din Podul de Fier, Bogdan Crucianu voia să construiască un bloc cu 4 etaje. Acum nu i se mai dă voie să ridice nici măcar o casă

Teren dat pe baza prieteniei cu primarul

În toamna anului 2019, pe vremea când Mihai Chirica fusese exclus din PSD și nu avea oficial partid, Consiliul Local a aprobat scoaterea la licitație a unui teren din strada Radu Mihai nr. 3. Erau mai multe cereri care îl vizau, dar un amendament depus de consilierul PSD Mihai Gavril a condus terenul către colegul de partid Bogdan Crucianu.
Gavril a strecurat în proiectul de hotărâre că destinația suprafeței de 542 de mp situată paralel cu CA Rosetti va fi de „funcțiuni comerciale și servicii profesionale cu aria desfășurată construită mai mică de 200 mp”.
O pură coincidență: Bogdan Crucianu, cel care a concesionat, avea lângă amplasament o firmă de vulcanizare, cu ieșire către CA Rosetti. Terenul de 542 de mp este lipit de proprietatea sa de la stradă, dar cu ieșire pe o alee paralelă. Tot o conicidență: Mihai Chirica avea nevoie disperată de voturile vechilor săi prieteni din PSD.

Licitația cu dedicația s-a derulat în timp record

Bogdan Crucianu era dintre cei care votau propunerile lui Mihai Chirica și era foarte apropiat de interesele acestuia și a fostului viceprimar Gabriel Harabagiu. Toate aberațiile imobiliare treceau prin Consiliul Local fără sincope, iar Opoziția era aproape inexistentă. După nici trei luni de la aprobarea hotărârii de concesionare a terenului – un record în materie de circuit al actelor la Primăria Iași, a fost organizată licitația (decembrie 2019). Au fost doi ofertanți, a câștigat Bogdan Crucianu, prin Safe Wheels Invest SRL, cu o redevență de 3.900 de euro/an, timp de 49 de ani.
În martie 2020, Safe Wheels Invest a lui Crucianu a obținut primul certificat de urbanism de la Primărie, care conținea acel detaliu din contractul de concesionare: asigurarea „serviciilor profesionale sau funcțiunilor comerciale”. În primă fază, firma a amplasat pe teren două containere, existente și acum.

Bogdan Crucianu folosește terenul în prezent ca depozit de anvelope

N-au mai vrut să-i dea autorizație. Nu mai era de-al lor

„La dosarul proiectului de hotărâre prin care a fost aprobată scoaterea la licitație a terenului este atașat un certificat de urbanism inițial, care arată ce acte sunt necesare pentru obținerea autorizației de construire. Era o listă clară, la obiect, în conformitate cu PUG-ul pe zona respectivă”, a precizat Bogdan Crucianu.
Dar în decembrie 2020 a fost depusă o nouă cerere pentru certificat de urbanism, de această dată pentru edificarea construcției, așa cum este definită în proiectul de hotărâre: „Servicii profesionale sau funcțiuni comerciale”. „În prelungirea afacerii pe are o am, vreau să fac un P+1 pe structură metalică. La parter vor fi trei garaje, la etaj 3 birouri”, mai spune Crucianu.
Pesedistul nu mai era în grațiile primarului și planul său de bloc a fost abandonat. Bogdan Crucianu s-a delimitat de Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu, devenind indezirabil.
Certificatul a fost emis în ianuarie 2021, iar documentația completă, conform acestuia, a fost depusă pe 11 mai 2022, când a fost depus avizul de la Biroul Rutier Iași.
„De la data depunerii documentaţiei complete (11.05.2022] şi până la momentul formulării prezentei cereri de chemare în judecată, pârâtul nu a procedat la soluţionarea cererii privind eliberarea autorizaţiei de construire, nefiind comunicat niciun răspuns cu privire la aceasta, deşi termenul legal, prevăzut de art. 7 alin. 1 din Legea 50/1991, de 30 de zile în mod evident s-a împlinit”, se arată în acțiunea din justiție depusă de firma lui Crucianu. Acesta a dat Primăria în judecată, iar în primă instanță a câștigat.

Consilierul local a ajuns să se judece cu Primăria pentru eliberarea unei autorizații de construcție

Primăria a schimbat regulile, contrar legilor din urbanism

Ce spune Bogdan Crucianu: s-a bazat pe documente emise de Primărie pentru a depune actele cerute de Serviciul Urbanism. Dosarul a fost considerat încheiat, dar Primăria a schimbat regulile din mers în cazul lui. Care era diferența? Nu mai juca la masă cu Chirica, erau în opoziție unul față de celălalt.
Ca să fie lucrurile clare. Am depus documentația conform certificatului de urbanism inițial. Ce hârtii erau indicate atunci când a fost scos la licitație terenul, aia am depus. Este în conformitate cu PUG. Ce spune ulterior Primăria? Că trebuie acordul vecinilor. Acest acord nu apărea în certificatul inițial și în celelalte, a fost invocat acum. Apoi, vecinul mare al terenului sunt eu. Ceilalți nu au terenuri acolo, sunt câteva bucăți ai căror proprietari nici nu se cunosc. Să vreau să iau acord și nu am cum”, susține Crucianu.
Consilierul mai spune că, oricum, PUG-ul pentru zona respectivă nu pomenește de acord al vecinilor pentru ce dorește să construiască: „La servicii profesionale sau funcțiuni comerciale, pentru zona Podul de Fier, la clădire de sub 200 mp, nu este necesar avizul vecinilor. Citez din PUG-ul vechi, pe care se lucrează acum. Clădirea pe care am propus-o are o amprentă de 80 mp. Nu-mi trebuie acest acord”, mai spune Crucianu.
Primăria a menționat, în instanță, că acest acord ar fi obligatoriu, dar judecătorii au argumetat, citând legislația, că în cazul tipului de clădire pe care intenționează s-o construiască firma lui Crucianu documentul nu este necesar.

Mihai Chirica n-a făcut un PUG nou, modern, în 7 ani de mandat, și toate proiectele au ajuns interpretabile, la cheremul funcționarilor de la Urbanism Ploaia de procese din ultimele 6 luni este fără precedent, la asemenea proporții: sunt zeci de proiecte mari, de sute de milioane de euro, care stau pe loc 3-4 ani Arbitrariul a atins cote absurde: beneficiarii nici măcar nu primesc explicații concrete privind erorile care ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 19 Decembrie 2022

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31