fbpx
 
Infernul Las Vegas-CUG: 100 de familii vor să se mute din bloc. Păcănelele le-au distrus viața

Infernul Las Vegas-CUG: 100 de familii vor să se mute din bloc. Păcănelele le-au distrus viața


Copiii din bloc se joacă pe esplanada din față, unde se află și cazinoul de cartier

Statul e de partea jocurilor de noroc: instituțiile au respins toate plângerile locatarilor

Zgomotul, promiscuitatea și sentimentul de nesiguranță îi face pe proprietarii apartamentelor să se simtă într-o mahala imundă

Patronii păcănelelor sunt frații Doroftei, care au apelat la interlopi pentru a-și băga în sperieți concurența și pentru a câștiga teritoriu

Acum, judecătorul spune că afacerea lor trebuie protejată

Inaugurarea, la parterul blocului, a unei săli de jocuri electronice s-a transformat în coșmar pentru cei 100 de locatari ai unui bloc din zona Rond Vechi-CUG. Disperați de gălăgia și tulburarea permanentă a liniștii din zonă, au împuternicit Asociația de Proprietari să ceară la Judecătorie suspendarea activității sălii, fără succes.

Judecătorul a îndemnat locatarii să cheme Poliția și să ceară un control al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, instituția abilitată să verifice aceste spații. Pe de altă parte, mai multe detalii din sentință arată unele dintre motivele pentru care aceste săli s-au înmulțit: miza financiară fiind foarte mare, patronii au învățat să înșele locatarii, în timp ce autoritățile nu își fac treaba în a le verifica/sancționa.

În prezent, există o inițiativă legislativă de mutare a tuturor acestor săli la marginea localităților.

De la Mogâldeață la slot machine

De-a lungul timpului, spațiul de la parterul blocului de pe Șoseaua Nicolina numărul 44 a fost închiriat de proprietar unei firme care vindea jucării și haine de copii (Mogâldeață), iar apoi către comerciantul de electrocasnice Altex. În 2021, cei 233 de metri pătrați au ajuns la firme din domeniul jocurilor de noroc care au deschis o sală sub brandul Las Vegas.

În martie 2022, invocând faptul că în acest spațiu „nu se respectă condiţiile ambientale corespunzătoare desfăşurării activităţii de jocuri de noroc de tip pariuri şi slot machine, aducându-se atingere liniştii şi ordinii publice, condiţie esenţială pentru funcţionarea unei astfel de săli de jocuri de noroc, prevăzută la art. 76, alin. 2 lit. e din Normele Metodologice de punere în aplicare a OUG nr. 77/2009. (...)”, Asociația de Proprietari a solicitat la Judecătorie sistarea activităţii de jocuri de noroc de tip pariuri şi slot machine.

Mulți copii se joacă în apropiere

În acțiune, reprezentanții Asociației au arătat că locatarii blocului sunt „profund deranjaţi, indignaţi şi înspăimântaţi de această activitate, (...) sunt disperaţi şi, datorită climatului făcut de pârâte, nu-şi pot folosi proprietăţile, respectiv apartamentele, unii luând în calcul inclusiv vânzarea lor dacă activitatea sălii de jocuri nu este oprită”.

În plus, intrarea în spațiu se face pe o esplanadă „unde în permanenţă stau şi se joacă copiii când ies/merg de la/spre grădiniţă/şcoală însoţiţi de părinţi şi bunici, fiind de neconceput ca minorii să asiste cum un număr de 100-200 de jucători/zi intră/ies şi fumează ori vorbesc vulgar, ori la reclamele deloc educative care sunt amplasate pe această sală de jocuri”.

Cele trei firme pârâte au cerut respingerea acțiunii, motivând că „afirmaţiile reclamantei sunt neverosimile, exagerate, chiar defăimătoare, formulate cu rea credinţă”. Judecătorul a dat dreptate firmelor de păcănele, în acest moment dosarul fiind în apel, la Tribunal.

Mai multe aspecte din conținutul sentinței de la Judecătorie ridică mari suspiciuni asupra modului în care autoritățile respectă drepturile cetățenilor și indică o situație debalansată între puterea unor firme cu cifre de sute de milioane de lei și simplii locatari de bloc ajunși să aibă mâinile legate, în timp ce li s-a dat traiul peste cap.

1. Înșelăciune: chiriașul cuminte a subînchiriat celui cu probleme

În acțiunea de la Judecătorie, Asociația de Proprietari a relatat că, în cursul lunii noiembrie 2021, i-a fost solicitat, prin adresă scrisă, din partea pârâtei Tecvivo SRL, să-şi dea acceptul cu privire la amenajarea şi funcţionarea în spaţiul închiriat de la parterul blocului a unei săli jocuri de noroc de tip pariuri şi slot machine, precum şi la amenajarea faţadei acelui spaţiu.

Asociația a precizat pentru judecător că Tecvivo SRL nu are licenţă de organizare a jocurilor de noroc. Discret, Tecvivo a subînchiriat spațiul către Babaco Games SRL și DMS Bet Lives SRL, care, susține Asociația, „au un istoric negativ în ceea ce priveşte relaţiile de convieţuire cu locatarii imobilelor unde funcţionează cu săli de jocuri de noroc”. Toate trei societăți fac parte din același grup.

Judecătoria Iași

În decembrie 2021, în cadrul Adunării Generale a Asociației, niciun proprietar/locatar nu a fost de acord cu amenajarea şi funcţionarea unei astfel de săli şi amenajarea faţadei acelui spaţiu pentru a face reclamă sălii de jocuri, aspect care a fost comunicat către Tecvivo SRL.

Fără a ţine seama de decizia locatarilor, pe data de 12 februarie 2022, firmele au început lucrările de amenajare. A fost chemată Poliția Locală, la venirea căreia, susține Asociația, „reprezentanţii pârâtelor i-au persiflat şi au comunicat ironic că dacă au licenţă pentru exploatarea jocurilor de noroc nu mai au nevoie de nicio autorizare din partea vreunei autorităţi, prevalându-se, pentru a evita să ia legătura cu autorităţile locale, de o interpretare legislativă pe care o pun doar în favoarea lor, respectiv, art. 15, alin. 8 din OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.”

2. Instituțiile de forță, complici

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc are puterea de a sista/desființa aceste săli dacă nu respectă legile. Locatarii au făcut o plângere la acest Oficiu, care are o sucursală în Iași. În mai 2022, inspectorii au venit la fața locului și au stabilit că la acea dată spaţiul era în amenajare, la momentul controlului lucrările fiind sistate.

În timpul procesului, Asociația a prezentat dovezi conform cărora, începând cu 4 noiembrie 2022, activitatea de păcănele începuse activitatea. În schimb, Oficiul nu a mai dat vreun semn de viață.

Locatarii au sesizat și Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, solicitând efectuarea de verificări sub aspectul respectării normelor pentru securitatea la incendiu. Din răspunsul transmis instanţei la data de 25 noiembrie 2022 rezultă că una dintre societățile pârâte a fost sancţionată contravenţional pentru încălcarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor în spațiul din CUG, „fără a rezulta faptul că neregulile constatate au condus şi la aplicarea unei sancţiuni complementare care să vizeze suspendarea activităţii”.

Chiar judecătorul este, într-o anumită măsură, complice. La nemulțumirea locatarilor, el a cerut ca, în măsura în care se constată săvârşirea unor fapte de tulburare a liniștii publice, să fie sesizată Poliția. Locatarii au făcut deja acest lucru, fără succes.

„În speţă, nu au fost depuse dovezi din care să rezulte nerespectarea acestor condiţii (de funcționare a sălilor de jocuri n.r.), iar sistarea unei activităţi economice se poate ca sancţiune complementară, instanţa nefiind investită cu analizarea valabilităţii autorizaţiilor şi avizelor în baza cărora îşi desfăşoară activitatea pârâtele în spaţiul indicat”, a decis judecătorul pe 30 ianuarie 2023.

Cine sunt patronii

Sălile Las Vegas sunt controlate de fraţii Mihăiță și Sorin Doroftei. În 2022, DIICOT i-a pus sub acuzare pe cei doi pentru că au angajat interlopi din clanurile Sportivilor, Cordunenilor şi Cămătarilor, care aveau rolul să recupereze câştigurile mari obţinute de clienţi sau să sperie concurenţa.

Sursa: riseproject.ro

Recuperatorii îi ameninţau şi alungau pe patronii care deschideau săli de jocuri de noroc în regiunea controlată de cei doi fraţi, astfel încât aceştia din urmă au reuşit să impună un adevărat monopol.

De asemenea, dacă clienţii câştigau sume mari de bani, membrii clanurilor îi „convingeau” prin violenţă să renunţe la bani.

Tentativă de mutare spre periferii

În acest moment, politicienii, confruntați cu numărul tot mare de săli și persoane care devin dependente de aceste jocuri, precum și cu nemulțumirea locatarilor/vecinilor, au anunțat că vor lua măsuri împotriva lor. Zilele trecute, premierul Marcel Ciolacu a declarat: „Avem și o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc: celebrele păcănele să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa.”

Un proiect de lege adoptat recent de Senat prevede ca sălile de jocuri și păcănele să fie scoase în afara localităților și să poată funcționa la cel puțin 50 de metri de limita teritorială a acestora. De asemenea, acestea nu vor putea fi amplasate la mai puțin de 300 de metri distanță de școli, parcuri sau locuri de joacă. Decizională în acest caz este Camera Deputaților.

În replică, reprezentanții industriei au avertizat că adoptarea acestei legi ar lăsa fără loc de muncă 40.000 de persoane, multe cluburi sportive ar pierde finanțarea, iar la bugetul statului nu ar mai ajunge peste 1,6 de miliarde de euro.

Article image
Vieți distruse, bani aruncați pe fereastră, traume pentru familii. Statul a permis proliferarea sălilor de jocuri de noroc din cinism: încasează sume foarte mari – pe fiecare slot-machine taxa anuală fiind de aproximativ 3.000 de euro, iar autorizația locației costă 20.000 de euro/an. Astfel tolerează un flagel despre care specialiștii spun că este la fel de grav ca drogurile, în plină proliferare. Un psiholog afirmă că, în...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 21 Iunie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31