fbpx
 
Revoltător: șeful CJASS Iași lasă pierdut 1 milion de euro dintr-un dosar penal care s-a prescris. Arabii au fugit, statul se lasă furat

Revoltător: șeful CJASS Iași lasă pierdut 1 milion de euro dintr-un dosar penal care s-a prescris. Arabii au fugit, statul se lasă furat


Încă un exemplu de nepăsare crasă dintr-o instituție bugetară. Pe 5 octombrie 2023, Tribunalul Iași a suspendat judecata într-un proces intentat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași pentru recuperarea unui prejudiciu de 1 milion de euro provocat bugetului acestei instituții de un grup infracțional organizat.

Între două termene ale procesului, completul de judecată ceruse juristului Casei să achite niște sume modice de bani și să mai depună niște documente la dosar. Pentru aceasta i s-a acordat un termen de patru luni.

Sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași

Cum acest lucru nu a avut loc, judecătorul a decis: „dispune suspendarea acţiunii”. Este cel de-al doilea ajutor „de la Stat” pe care îl primesc cei care au devalizat bugetul Casei după ce, în penal, au scăpat de acuzații prin prescriere.

O anchetă de doi bani

În 2019, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, pe Lucian Nedelciuc, Marawan Arafat, Abu Lauz Essam, dar și pe medicul Gheorghe Nedelciuc, șef de secție la Institutul de Psihiatrie „Socola”, rudă cu primul inculpat. Nedelciuc era angajat al Casei la momentul faptelor.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2010-2011, prin intermediul unei firme, inculpații au făcut parte dintr-o rețea care deconta bani de la Casa Județeană de Sănătate (CJAS) Iași pentru consultații fictive. În timpul urmăririi penale și, ulterior, al procesului, Casa s-a constituit parte civilă pentru a recupera prejudiciul estimat la circa 1 milion de euro.

Lucian Nedelciuc

Ancheta penală și judecata au reprezentat încă un afront adus banului public și ideii de justiție: declinări de la un parchet la altul, trimitere în judecată infirmată de judecătorul de cameră preliminară care a restituit dosarul la procuror pentru ca, în final, izbăvitor, în octombrie 2022, DIICOT să constate că răspunderea penală a inculpaților s-a prescris.

Banii înapoi!

Prescrierea nu înseamnă, însă, că instituția păgubită nu își poate recupera banii într-un dosar separat, ba chiar procurorii menționează că lasă nesoluționată acțiunea civilă. Motivul: prescrierea nu este echivalentă cu nevinovăția.

În acest moment, intră în scenă Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași care, regulamentar, pe data de 24 februarie 2023, a depus la Tribunal o acțiune în care a cerut unui complet de judecată să îi oblige pe foștii inculpați la plata milionului de euro.

La primul termen al procesului, pe 8 iunie 2023, judecătorii au cerut juristului Casei să îndeplinească mai multe obligații necesare pentru continuarea judecății: să achite câte 1.700 de lei unor avocați-curatori care să îi reprezinte pe pârâții arabi despre care nu se mai știe mare lucru fiind plecați din România, să depună la dosar actul de procedură prin care CJAS s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu indicarea modalităţii de calcul a sumelor pentru care s-a constituit parte civilă (pe categorii de sume), cu ataşarea dovezilor corespunzătoare, inclusiv a datei constituirii.

De asemenea, CJAS-ului i s-a solicitat să precizeze modalitatea de calcul a sumelor solicitate în cauză, în mod defalcat pe fiecare categorie de sumă, cu indicarea perioadei vizată şi cu ataşarea dovezilor corespunzătoare. „Sub sancţiunea suspendării cauzei”, a avertizat judecătorul care a programat următorul termen după aproape patru luni, pe 5 octombrie 2023.

Piedica supremă: virarea unor bani într-un cont

La această dată, surpriză. Conform încheierii de ședință din 5 octombrie, în timp ce alți avocați, ai pârâților, s-au prezentat sau au depus documente, iar DIICOT a răspuns unor cereri invocate de judecător la termenul din iunie, juristul Casei nu și-a îndeplinit obligațiile. Astfel, interpelat de instanță, unul dintre curatorii desemnați pentru un arab inculpat, care trebuia să primească 1.700 de lei de la CJAS a declarat că „a luat legătura telefonic cu reprezentantul legal al reclamantei (CJAS n.r.) care i-a comunicat faptul că va face plata onorariului curator, dar la acest moment întâmpină unele probleme cu privire la plata acestuia. Până la acest moment, reclamanta nu i-a achitat onorariul curator.”

În continuare, magistratul a dispus verificarea în sistemul de documente al instanței să vadă dacă reclamanta a înţeles să dea curs solicitărilor din iunie. Grefierul a listat documntele disponibile, verdicul judecătorului fiind: „Instanţa constată că reclamanta nu şi-a îndeplinit obligaţiile puse în vedere de către instanţă pentru termenul de astăzi.”

Șeful are 17.000 lei lunar

Drept urmare, invocând prevederea legală conform căreia „se constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina părţii reclamante prin neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege ori stabilite în cursul judecăţii”, completul a decis suspendarea cauzei.

Legea mai acordă, însă, o șansă CJAS: să depună ulterior actele, în acest sens judecătorul acordând un termen prelungit, până pe 30 aprilie 2024. Acest lucru, în condițiile în care, la începutul procesului, completul estima perioada judecății acestui dosar la circa trei luni.

În cazul în care CJAS nu va depune documentele solicitate până pe 30 aprilie 2024, procesul va fi anulat automat.

Radu Țibichi

Conform unui document postat pe site-ul CJAS Iași, salariul brut al directorului general Radu Țibichi (foto sus) este de 14.817 lei la care adaugă sporul de condiții vătămătoare de 2.207 lei.

Din același document mai reiese că instituția are trei consilieri juridici care au venituri brute lunare cuprinse între 6.160 și 8.080 lei.

Article image
Deși dreptul la petiție figurează în Constituție, avalanșa recentă de procese intentate de foști magistrați pentru salarii și pensii mai mari arată o înverșunare deosebită din partea acestora Mii de procese cu mize de miliarde de lei au invadat instanțele și riscă să pună pe butuci bugetul României Verdictele se dau „in house”, completurile de judecată fiind formate din colegi ai reclamanților Frapant este și cazul câtor...
Autor cristi tanasa Anchete 25 Octombrie 2023


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31