fbpx
 
20 de călători în trenul metropolitan. Conserve pe roți pentru 130.000 de ieșeni după 30 de ani de „dezvoltare” în transport

20 de călători în trenul metropolitan. Conserve pe roți pentru 130.000 de ieșeni după 30 de ani de „dezvoltare” în transport


* Două treimi din traseele metropolitane sunt acoperite în continuare de microbuze ruginite, cu 1 milion de kilometri la bord, ca acum 30 de ani
* Trenul din Ciurea pleacă la 7.03 dimineața și face 12 minute până la Gara Mare, dar e nefolositor pentru cei care încep programul la 9-9.30. Acest tren ar trebui să meargă în regim continuu, la fiecare 30 de minute, pentru a deveni popular
* Consiliul Județean intenționează să cumpere 100 de autobuze pe bani europeni, dar exercițiul financiar este extrem de greoi și va dura până cel puțin în 2026. Încă 6 ani pierduți pentru o Putere votată în 2020
* Nu se concesionează traseele pe 20 de ani pentru investitori privați, nu se încearcă achiziția mai rapidă a autobuzelor noi
* 130.000 de oameni locuiesc în Zona Metropolitană și au la dispoziție doar 6 trasee CTP, cu maxim 12 autobuze. Restul se înghesuie în microbuze de la privați, vechi și ruginite
* Administrația ieșeană n-a prelungit nicio linie de tramvai pentru o mobilitate modernă: Tomești-Holboca, Bucium (Trei Sarmale), Lunca Cetățuii, Șes Bahlui-ERA așteaptă de 20 de ani să se facă investiții. Nu s-a început nimic, va mai trece un deceniu
* Avem în schimb director politruc pentru Transport Metropolitan, cu salariu de 2.000 de euro/lună. Prima problemă s-a rezolvat

În lipsa oricărei activități concrete a Asociației Metropolitane de Transport Public, oamenii care locuiesc în comunele din apropierea Iașului folosesc ce au la îndemână. Autobuze cu sute de mii de km la bord ale firmelor care operează traseele județene sau microbuzele supraaglomerate, în care mergi aplecat, rugându-te să ajungi întreg acasă.

Cu microbuzul spre Păun, înghesuială maximă, ca în anii ’90

Sunt puține trasee în care CTP Iași și-a trimis mijloacele de transport în Zona Metropolitană: Lunca Cetățuii, Tomești (până la blocuri), Valea Lupului, Miroslava – doar zona centrală a comunei, Breazu, Șorogari.
O variantă foarte recentă este pe calea ferată: un singur traseu de tren metropolitan de la Gara Ciurea, operat în pierdere de CFR, judecând după numărul foarte mic de călători.
În rest, zeci de mii de oameni care depind de câteva firme decapitalizate, pe o piață nesigură, clătinată mereu de scumpiri la carburanți și materiale și forță de muncă. Tabloul este completat de o conducere a Primăriei care reproșează ieșenilor că aglomerează Iașul cu mașini și poluează, cerându-le să le lase acasă dar fără să le ofere alternative.

Transportul în 2022 este la nivel de 1990

În jurul Iașului, aproape toate traseele sunt acoperite de firme private care au câștigat dreptul de a opera în urma unei licitații din 2017. Termenul maxim al valabilității acestor trasee era de 5 ani, până în 2022, dar a fost prelungit cu încă un an.
Firmele care acoperă traseele fie au ca destinație sate și comune din apropierea Iașului, fie le tranzitează către zone mai îndepărtate. În total, sunt aproape 160 de trasee județene, printre acestea fiind și cele către localitățile care compun Zona Metropolitană. În cazul a peste 100 de trasee din cele 160, mijloacele de transport folosite sunt microbuzele de 9+1 locuri.
REPORTER DE IAȘI a mers în două stații cunoscute pentru mijloacele de transport: ambele sunt niște improvizații jalnice. Una este în fața Casei Sindicatelor, unde opresc microbuzele sau autobuzele pentru Bârnova, Dobrovăț și Păun. Cea de-a doua este în parcarea de la Kaufland Nicolina, unde se îngrămădesc cursele pentru Holboca și Tomești.

Un autobuz cu peste 20 de ani de exploatare, în parcarea Kaufland Nicolina, singura variantă de transport spre Holboca-Golăiești

Transport învechit, subdimensionat

„De la Păun, la orele aglomerate, vine autobuz către oraș, dimineața sau după-amiaza. În restul zilei circulă un microbuz în care, de multe ori, se merge în picioare. Știu că au tot fost discuții la noi pentru a fi creată o linie de autobuz a CTP până la Păun, cum exista pe vremuri, dar nu s-a mai auzit nimic”, ne-a spus o călătoare care aștepta microbuzul pentru Păun, de la 8.30, în fața Casei Sindicatelor.
Microbuzele către această destinație sunt din oră în oră, operate de Autoconfort, iar biletul este 3,5 lei. În aceeași stație improvizată mai vin microbuzele de Dobrovăț: sunt 6 toată ziua, la interval de o oră și jumătate. Către Bârnova sunt 14 curse zilnice, operate de SC Rândunica cu un singur microbuz.
Spre Dancu și mai departe, către Holboca, sunt mai multe curse zilnice, ale SC Aprilie SRL. „Sunt zile sau perioade din zi în care au autobuz, mai ales dimineața, pentru plecarea copiilor, dar funcționează și cu microbuze. Este 3,5 lei biletul și sunt toate satele acoperite cu legături spre Iași. Noi nu am avut discuții cu CTP pentru trasee către comună. În schimb, încercăm să fim acceptați la ARR, la București, ca instituție de autorizare, ca să scoatem noi la licitație trasele, stațiile și condițiile de călătorie”, ne-a spus Neculai Pamfil, primarul comunei Holboca.

Tânăr care lucrează în Iași dar locuiește în Holboca: „Nu știi niciodată în ce urci, autobuz sau microbuz. Mijloacele de transport sunt foarte vechi, e o minune că mai stau pe roți”

„Microbuze foarte vechi. E o minune că mai merg”

Călătorii nu știu niciodată dinainte ce mijloc de transport vor avea la dispoziție: unul încăpător sau unul subdimensionat, în care au toate șansele să stea în picioare, aplecați ca să nu dea cu capul de plafon.
„Vin destul de des dinspre Golăești, așa că văd tot traseul. De la noi sunt 4 curse pe zi, din Holboca sunt mai multe. Nu știi niciodată dacă ai autobuz sau microbuz, nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Ca regulă, mijloacele de transport sunt foarte vechi. Este o minune că funcționează. La interior, vara este foarte cald, iarna este foarte frig”, ne-a spus un călător către Golăiești, cunoscător al traselor din acea zonă.

„Ne punem speranța în Asociația Metropolitană”
În parcarea improvizată de la Kaufland Nicolina se strâng toate cursele către Holboca și Tomești. Către Tomești, legătura principală este cu un autobuz CTP, dar acesta merge doar până la blocuri. Toți cei care merg mai departe, către sate, au nevoie de microbuze.
Nu există legături directe, ci mai multe curse care tranzitează Tomeștiul către Osoi – Comarna. „Legătura directă se face de la blocuri. Satele sunt legate de alte curse care trec prin Tomești. Condițiile de călătorie nu sunt pentru anul în care ne aflăm. Ne punem speranțele în Asociația de Transport Metropolitan prin care vom putea lua mijloace de transport moderne pentru trasele din comunele din jurul Iașului”, ne-a declarat Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești.

Locuitorii din Tomești trebuie să ia un microbuz spre Răducăneni. Așa-zisa autogară este improvizată în parcarea de la Kaufland

Ciclul pe fonduri europene mai durează 4 ani

Asociația înființată anul trecut cuprinde Consiliul Județean Iași, Primăria Iași, comunele Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Holboca, Leţcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Tomeşti, Ţuţora, Ungheni, Valea Lupului şi Victoria. Scopul declarat al asociației este înființarea traseelor de autobuz care să lege satele de Iași și dezvoltarea transportului feroviar în zona Metropolitană.
Până acum, Asociația nu a făcut nimic concret în afară de câteva întâlniri. Fondurile destinate transportului pot fi disponibile începând cu 2024, cel mai devreme, iar licitațiile efective ar putea fi organizate în 2025-2026. „Drumul este foarte lung până ajungem la acest nivel, să achiziționăm efectiv mijloacele de transport. Avem mult până acolo”, ne-a mai spus Ștefan Timofte de la Tomești.

90% din tramvaiele din Iași au 60 de ani de viață, fiind lente și zgomotoase. Liniile n-au fost extinse în suburbii, deși acest lucru era perfect realizabil, din punct de vedere tehnic și financiar

Miroslava aduce cel mai mare flux de mașini în Iași. O singură rută de autobuz

Conform calculelor, Asociația Metropolitană de Transport ar avea nevoie de 100 de autobuze noi. Prețul acestora este de aproximativ 20 de milioane de euro, bani pe care asociația ar urma să-i acceseze din fonduri europene. Mijloacele de transport ar trebui să fie o soluție pentru aproximativ 100.000 de oameni care locuiesc în zona metropolitană a Iașului și vin zilnic în oraș.
La Miroslava, comuna care generează cel mai mult trafic de mașini către Iași, în fiecare dimineață, există, de anul trecut, o cursă a CTP. Dar autobuzul este doar până la Primărie, în centrul comunei. Satele sunt acoperite de maxi-taxi către oraș.
„Sunt vreo 5 firme de transport în total, fiecare către un sat al comunei, prețul fiind de 3 lei pe rută. Evident că am prefera să avem autobuze. Dacă mi-aș permite, aș înființa propria societate de transport în comună, dar nu am forța financiară necesară. Știe toată lumea de pierderile CTP, noi nu ni le permitem. Singura speranță este cu asociația, dacă vom reuși să luăm autobuze”, a precizat Dan Niță, primarul comunei Miroslava.

În Săgeata Albastră ar putea încăpea 300 de călători, dar nu sunt mai mult de 20-25 de amatori la 7 dimineața

Ar trebui un autobuz la fiecare sfert de oră

Asociația de Transport Metropolitan îl are director, de trei săptămâni, pe consilierul local Eduard Boz. Acesta spune că va încerca accesarea unor fonduri și stabilirea unei direcții clare a transportului public din zona metropolitană. De fapt sunt două direcții: ori mijloace de transport proprii, în regim public, ori o licitație europeană cu un operator privat pentru toată Zona Metropolitană.
Boz susține că discuțiile cu primarii arată un necesar de 21 de trasee. Fiecare traseu are o durată de 1 oră, astfel că, pentru o frecvență de un autobuz la un sfert de oră, sunt necesare 4 mașini pe fiecare traseu. „Estimarea cu 100 de autobuze este corectă. Atât ne-ar trebui. Avem două direcții de urmat. Una este să le cumpărăm noi și să facem propria societate de transport, a doua este să facem licitație europeană la care să vină cine dorește din toată Europa", spune Eduard Boz.

Pentru 2.000 de euro/lună, Eduard Boz a devenit din avocat expert în transport

Eduard Boz: „Imediat se mișcă lucrurile”

Directorul Boz spune că Ministerul Dezvoltării a anunțat că ar urma accesarea unor fonduri europene pe domeniul transport, începând cu 22 martie. „În primul rând vor fi bani pentru stațiile de transport și pentru ticketing. Posibil să fie și bani pentru mijloacele de transport. Totul este acum să avem planul pus pe hârtie și să accesăm banii în momentul deschiderii liniei de finanțare. Drept urmare, este o urgență să contractăm o firmă de consultanță care să ne scrie proiectul, astfel încât să-l avem gata pe 22 martie”, mai explică Boz.
Conform planurilor preliminare, traseele ar fi cerute de primari pe principalele axe: spre exemplu, cei care vin din Tomești să treacă prin zona centrală și să ajungă la Lețcani, cei care vin din Ciurea să intersecteze centrul și să meargă spre Copou.
„Primarii își doresc trasee care străbat orașul. La ceea ce vor ei ar însemna ca mijloacele de transport metropolitane să împartă stațiile și călătorii cu CTP și aici avem o problemă”, mai spune Eduard Boz.

Casa de bilete de la trenul metropolitan, la 7 dimineața

Trenul din Gara Ciurea, eșec din cauza orei matinale

CFR operează, din 12 decembrie anul trecut, un tren metropolitan care leagă Iașul de Gara Ciurea. Este un automotor „Săgeata Albastră” cu o capacitate de câteva sute de locuri. Prima cursă de la Iași este la 6.30, iar returul de la Ciurea spre oraș este la 7.03. Un bilet costă 3,4 lei. REPORTER DE IAȘI a testat varianta de transport: opțiunea e bună, rapidă, dar adresabilitatea este foarte redusă din cauza orei matinale. Este o singură cursă de dimineață, la ora 7.00, gândită cumva pentru elevii care ar trebui să înceapă cursurile la ora 8 în oraș.
Pe 31 ianuarie erau doar 20 de călători, majoritatea adulți, dar câțiva și cu copiii pe care îi duceau la școală. Angajatul de la casa de bilete a confirmat că, de la deschiderea liniei, nu sunt mai mult de 20-25 de tichete vândute la cursa de dimineață. Ceea ce reprezintă 10% din capacitatea de transport.

Doar 10-15 mașini au parcat în Gara Ciurea, la 7 dimineața. E proaspăt amenajată pentru navetiști și ar trebui să fie mult mai aglomerată

În 30 de minute ești în Piața Unirii

Faci circa 8 minute până la Gara Nicolina și apoi încă 3 minute până la Gara Mare. În total, cu tot cu oprirea din Gara Nicolina, sunt 12 minute de călătorie. Dacă stai în Lunca Cetățuiei, te duci cu mașina până în Gara Ciurea, o lași acolo și urci în tren, în maxim 30 de minute ești în Piața Unirii.
Dar mulți angajați din Palas, de exemplu, încep serviciul după ora 9, deci ar trebui să se trezească la 6 dimineața, la 7 să fie în tren și apoi să mai stea degeaba o oră și jumătate prin oraș. Lipsa unei curse după ora 7 face ca varianta pe calea ferată să rămână în anonimat.
„Cred că l-ar utiliza mai mulți dacă ar mai fi un tren mai târziu, tot dimineața. Pe la 7.45, să spunem. Înțeleg rațiunea pentru care este pus la 7.03 și ajungem la 7.15. Este pentru elevii care învață într-o altă zonă a orașului, să aibă timp să prindă un autobuz sau un tramvai. Eu și fiica mea îl folosim destul de des. Lăsăm mașina la gară și ne întoarcem tot aici după-amiaza. Este simplu și comod, nu mai stau în trafic”, a spus un călător.
Până la ora 14 nu mai este nicio cursă cu trenul metropolitan. După-amiaza mai sunt cinci curse, de-a lungul a patru ore, ultima plecare din Iași spre Ciurea fiind la 17.49.

 

Article image
* Un catalog școlar semnat de Ion Creangă fusese scos la vânzare cu 700 de euro și nu l-a cumpărat nimeni * MNLR a plătit 6.000 de euro. Directorul Teodorovici spune că nu știa estimarea inițială și că s-a bazat pe evaluatori * Patronul anticariatului Historic e vechi prieten cu directorul Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei, făcându-i reclamă la BZI încă din 2020 * Cezar Florea organizase licitații în foaierul Ateneului ...
Autor Cezar Moraru Anchete 18 Ianuarie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: