fbpx
 
Urbanism de lumea a treia: pe stânga și pe dreapta sunt case, pe mijloc un bloc tip „cutie de chibrituri”, confort redus Urbanism de lumea a treia: pe stânga și pe dreapta sunt case, pe mijloc un bloc tip „cutie de chibrituri”, confort redus

Urâțenia lumii: bloc de 4 etaje pe doar 250 mp de teren. Geamurile de la etaje sunt peste casele din jur


În zona de case din Cantemir s-a construit un bloc pe doar 250 mp de teren. Are 10 apartamente, doar 4 locuri de parcare și niciun metru de spațiu verde. Seara, mașinile proprietarilor din bloc se întind pe toată strada. Are patru etaje și e ridicat între două case, geamurile locatarilor din bloc fiind la 2 metri de curțile oamenilor. „Am făcut scandal, nu ne-a ascultat nimeni”, spun proprietarii caselor.
Blocul e construit înaintea Epocii Chirica, în perioada 2014-2015.

Romană 33, ca-n Tokyo

Suprafața minusculă din Str. Romană 33, pentru care s-a dat autorizație, este un record în Iași, cu doar cei 250 mp ai săi. De jur împrejur sunt doar pavele și borduri. Este amplasat în Pavilioanele CFR, vizavi de Școala Ion Neculce, într-o zonă tradițională de case. „Ce pot să vă spun? Oricât am protestat noi, am chemat atunci și Poliția, și Primăria, proprietarul și-a făcut treaba liniștit. Nu l-a deranjat nimeni, avea tot sprijinul Primăriei”, spune unul dintre vecinii proiectului finalizat în 2015.
Cele patru etaje domină toată zona și geamurile de pe trei laturi dau direct în curțile altor oameni. „S-a dus intimitatea, ne-au luat-o cu forța”, spune Marin Dincă, proprietarul altei case.

O curte tihnită în oaza de liniște Cantemir, peste care a fost trântit un bloc fără niciun standard estetic și fără noimă

„Noi am semnat doar pentru P+1”

Autorizația inițială a fost emisă în noiembrie 2008, în baza unui PUZ aprobat în septembrie 2008. În document se vorbea despre suprafața terenului, suprafața blocului – 92,6 mp, aria desfășurată a construcției (347,3 mp), dar nicăieri despre numărul de etaje. Acestea au fost inițial trei.
Proprietarul proiectului, Nicolae Traian Viciaga, a cerut acordul vecinilor și l-a obținut. Dar, din ce spun aceștia, au semnat doar pentru un P+1. „Nouă asta ni s-a spus inițial, că asta va fi aici. Ne-am dat acordul, câțiva ani nu s-a întâmplat nimic, am și uitat. Apoi, ne-am trezit cu 4 etaje. Am mers la notar, să văd o copie a acordului meu, dar mi-a arătat o hârtie spunându-mi doar că nu-i falsă. Până la urmă, m-am lăsat păgubaș”, mai explică Marin Dincă.

Peretele blocului este lipit de gardul casei de alături. Nu mai există intimidate

O creștere a indicatorilor la a doua autorizație
A doua autorizație, obținută în 2014, la începutul anului, este cea în baza căreia a fost edificat blocul. Miraculos, tot Nicolae Traian Viciaga a obținut un etaj în plus, creșterea ariei blocului de la 92,6 mp la 94,05 mp și a ariei construite de la 347,3 mp la 472 mp, pentru ca, două luni mai târziu, să vândă proiectul celui care l-a și realizat: Narcis Georgian Popa. Acesta are câteva afaceri în Iași, printre care un coafor dar și o tipografie cu numeroase contracte cu Primăria pentru materiale publicitare.
„Precum vedeți, nu sunt decât patru locuri de parcare. Blocul are 10 apartamente și o sală de cursuri pentru coaforul dlui Popa. Seara, strada se umple de mașini, pentru că nu au unde parca”, mai spune Dincă.
La vremea când Primăria Iași a aprobat aberația urbanistică, arhitect șef era Tudor Vericeanu, iar Gheorghe Nichita era primar.

Singurul sens al construirii acestui bloc oribil printre case este specularea zonei: cartier liniștit, aproape de Centru. Astfel, distrugi zona și liniștea celor din jur, dar faci bani pentru că apartamentele se vând ieftin

Popa, fără comentarii

REPORTER DE IAȘI l-a contactat pe Narcis Georgian Popa. La telefon, acesta a refuzat să răspundă oricărei întrebări. I-au fost trimise întrebări pe adresa de mail de la coafor, dar nu a răspuns.
Popa deține coaforul Alpha Style situat vizavi de Piața Nicolina, dar și o tipografie – Kolos. Tipografia este un furnizor tradițional pentru Primăria Iași de materiale publicitare, inclusiv în anul în care a cumpărat terenul cu autorizație de pe strada Romană 33.
În ultimii doi ani, Kolos Grup a livrat materiale tipărite de 152.000 de lei Primăriei Iași, numai pe achiziții directe ale instituției. Conform Ministerului Finanțelor, pe 2019, firma a avut o cifră de afaceri de 3,404 milioane de lei, cu 20 de angajați, și a înregistrat un profit de doar 4.724 de lei.

Proprietarul blocului n-a dorit să răspundă întrebărilor REPORTER

Tot pe Strada Romană a construit și Boca un bloc printre case

Blocul printre case ridicat de Narcis Georgian Popa a fost deschizătorul de drumuri al proiectelor printre case din zona Cantemir. Câteva numere mai încolo există o altă aberație, blocul cumpărat și finalizat de fostul consilier PSD Florin Boca.
Imobilul, situat vizavi de casa fostului viceprimar Gabriel Harabagiu, este totuși făcut pe un teren de 500 mp, dublu față de cel al lui Popa. Primăria a autorizat, pe 9 mai 2018, „construire locuință colectivă mică. Suprafața totală de teren este de 457,00 mp. POT = 28,7%,CUT = 0,89 mp. AC = 131,20 mp, ADC = 407,80 mp, Regim de înălțime = S+P+2E”.
Subsolul blocului a fost ridicat mult peste nivelul solului, parterul s-a dus la nivelul acoperișului caselor din jur, iar cele două etaje de deasupra domină toată zona.

Article image
Oamenii s-au revoltat în 2018. Primarul le-a promis că proprietarii terenului vor face un schimb cu Primăria. A mințit: acum, după alegeri le-a dat autorizație constructorilor. Pe o bucățică de teren.  Locatarii din Strămoșilor protestează în fața Primăriei: Chirica le-a promis că îi scapă de un bloc ridicat pe spațiul verde, dar i-a păcălit.
Autor Iulian Mofteescu Anchete 18 Noiembrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: