fbpx
 
Un nou dosar penal la Primăria Iași. Raport devastator al Curții de Conturi: a fost furat și nisipul cumpărat pentru montarea pavelelor

Un nou dosar penal la Primăria Iași. Raport devastator al Curții de Conturi: a fost furat și nisipul cumpărat pentru montarea pavelelor


Un raport amănunțit al Curții de Conturi care semnalează mai multe nereguli în cadrul unor contracte ale Primăriei Iași a dus la sesizarea procurorilor care au deschis o cercetare penală pentru infracțiunea de „fals intelectual”, scrie 7IAȘI.

Cele mai mari nereguli au fost identificate la contractele încheiate pentru montarea pavelelor pe trotuare și alei pietonale. Stratul de susținere a pavelelor (nisip și balast) este cu mult mai subțire decât a fost trecut în acte.

În timpul controlului au fost scoase pavele, constatându-se diferențe enorme: 1,5 cm – în realitate, față de 15 cm – în acte.

Multe din lucrările de reabilitare a trotuarelor au fost executate în lunile premergătoare alegerilor locale din 2016, câstigate de Mihai Chirica.

Au mai fost constate nereguli la reabilitarea unor unități de învățământ, dar și la Padocul de la Tomești, construit în mandatul lui Gheorghe Nichita, pe când Mihai Chirica era viceprimar.

După o serie de acțiuni de control și ani de procese cu Primăria Iași, Curtea de Conturi a decis să sesizeze procurorii pentru recuperarea unui prejudiciu estimat la 21.569.544 lei, echivalentul a peste 4.000.000 euro raportat la cursul actual al BNR.

Un prim dosar a fost deschis de către Parchetul local, același care a finalizat cu o soluție de trimitere în judecată „Dosarul Skoda”, în care inculpați sunt primarul Mihai Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita, dar și alți funcționari ai municipalității.

La solicitarea publicației 7IAȘI, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a arătat că în cauză a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru infracțiunea de „fals intelectual”.

„Parchetul de pe lângă Judecătorie a fost sesizat prin Hotărârea de plen la care faceţi referire doar sub aspectul infracţiunii care atrage competenţa de soluţionare a parchetului de pe lângă judecătorie, respectiv fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal. În cauză urmărirea penală a fost începută in rem cu privire la comiterea infracţiunii sus-menţionate, dosarul aflându-se în lucru la organele de cercetare penală, care efectuează activităţile sub supravegherea unui procuror”, se arată într-un răspuns al prim-procurorului Dragoș Bordianu.

 

* Așa-zisa Piață a Prieteniei Româno-Elene e ca o mare de pavele cu un bust minuscul într-un colț. Bustul unui mitropolit într-un lighean de beton care ia foc * E pretextul perfect pentru a schimba pavele noi cu altele și mai noi * Symmetrica are două contracte-cadru cu Primăria în valoare totală de 28,5 milioane de lei * Cu acești bani plătești un sfert dintr-o Sală Polivalentă nouă, pe care o etapizezi în 4 ani * Symmetri...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 25 Iunie 2021

 

„Se adună dosarele lui Chirica precum abțibildurile pe vremuri de la gumele Turbo. Și prejudiciile descoperite de Curtea de Conturi și procurori sunt „pe turbo“: de data asta este vorba de un „mizilic“ de 21 de milioane de lei.

Procurorii au început deja urmărirea penală pentru prejudiciul reclamat de Curtea de Conturi. Regina achizițiilor cu probleme: celebrele pavele, care aveau în loc de 15 cm doar 1,5 cm de strat de suport. Dragnea a fost mai modest: a inventat kilometrul de asflat de 900 de metri, nu i-a trecut prin minte să-l facă totuși de 100 de metri!

Acum înțelegem de ce se schimbă la Iași pavelele mai des decât e ridicat gunoiul. Și da, va veni o vreme când tot gunoiul din Primăria Iași va fi scos cu forța”, scrie deputatul USR Iași Marius Bodea, pe pagina sa de Facebook.

 

Sursa: ziare.com


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30