fbpx
 
Hliboceanu și soția, plantați binemersi la conducerea Poliției Locale ca să tacă în Dosarul Skoda

Hliboceanu și soția, plantați binemersi la conducerea Poliției Locale ca să tacă în Dosarul Skoda


Lui Liviu Hliboceanu i s-a creat artificial o funcție care înainte de Dosarul Amanta nu exista și a fost instalat fără concurs

La fel soția sa, șefă la Achiziții, venită prin transfer și confirmată apoi pe post printr-un concurs intern

Cei doi au câte 7.000 de lei net/lună și și-au luat o casă în suburbii

Altă recompensă: fiica a fost numită politic directoare adjunctă la Casa Studenților

Liviu Hliboceanu era șeful Poliției Locale în miezul scandalului de corupție în care a fost implicat fostul primar Gheorghe Nichita

Făcea filaj la amanta acestuia și a recurs la amenințări, prin conexiunile cu Cordunenii

Mihai Chirica l-a reinstalat pe un post călduț, tot în Poliția Locală, pentru că amândoi sunt băgați până în gât în Dosarul Skoda, unde Hliboceanu n-a colaborat deloc cu anchetatorii

A fost șef serviciu Logistic, director adjunct, director general al Poliției Locale. Acum, este menținut în funcția de șef birou Administrativ.

Condamnat, în primă instanță, la 4 ani şi 5 luni de închisoare în celebrul dosar „Amanta”, Liviu Hliboceanu e încă angajat în Poliția Locală și plătit cu 7.100 de lei/net/lună. „Este tolerat la ordinul primarului Mihai Chirica. Acesta are încă nevoie de Hliboceanu, e piesă importantă în Dosarul «Skoda»”, a spus o sursă din sistem. Hliboceanu ocupă „temporar” postul. De fapt, e de câțiva ani, fără concurs.

După scandalurile penale care au zguduit Primăria și Poliția Locală, au survenit modificări și în viața personală a lui Hliboceanu. Acesta trăiește acum cu Corina Lazăr, șef birou Achiziții, tot la Poliția Locală. În 2017, femeia și-a făcut o casă în Osoi (comuna Comarna), la 20 de kilometri de Iași unde stă cu Hliboceanu.

Organigrama din 2012, față în față cu cea din 2019. Un serviciu cu 16 angajați a fost fărâmițat în două birouri mai mici pentru a face loc ambilor soți: Liviu Hliboceanu și Corina Lazăr

Organigrama s-a modificat pentru Hliboceanu și soția
Pe site-ul Poliției Locale se găsesc trei organigrame ale instituției: una din 2012, o alta din 2014 și încă una din 2019. În prima, pe vremea când Poliția Locală era condusă de Alexandru Hordilă, schema de personal număra 304 angajați, cu un Serviciu Dispecerat, Logistic, Administrativ.

În 2014, când Georgel Grumeza era director general, numărul salariaților era de 303, cu un Serviciu Logistic în care erau două birouri: cel Dispecerat și cel de Achiziții/Administrativ.

În 2019, cu Liviu Zanfirescu director, Poliția Locală a ajuns la 361 de posturi. Iar în zona administrativă s-au înmulțit birourile și compartimentele.

Spre deosebire de celelalte două organigrame, au apărut două birouri distincte care anterior fuseseră împreună: Administrativ și Achiziții. De fapt, acestea funcționează din 2017, pentru „plus de eficiență”, cum a notat Liviu Zanfirescu în răspunsul pentru REPORTER DE IAȘI. Le-a moștenit și le-a păstrat.

Salarii mari, responsabilități mici
La biroul Administrativ, șef este Liviu Hliboceanu. Conform declarației de avere completată în aprilie 2021, acesta a avut venituri nete în 2020 de la Poliția Locală de peste 7.100 de lei lunar incluzând salariul, norma de hrană și voucherele de vacanță.

La Achiziții, șefă este Corina Lazăr. Aceasta a înregistrat venituri aferente anului 2020 de la Poliția Locală în valoare de peste 7.200 de lei net pe lună. Cei doi, Hliboceanu și Lazăr, trăiesc împreună.

„Biroul de Achiziții a fost creat special, acum mai mulți ani, pentru a fi pusă ea șefă. Nici măcar nu sunt ocupate toate cele 5 posturi de execuție existente în organigramă”, a afirmat, sub rezerva anonimatului, un angajat din interior. Acum e o șefă și doi subordonați.
Conducerea Poliției Locale a comunicat oficial: la Achiziții, din cinci posturi de execuție, trei sunt ocupate și două vacante, iar la Administrativ, tot din cinci este unul vacant. Lazăr ocupă funcția definitiv, prin numire, în timp ce Hliboceanu exercită „cu caracter temporar” funcția de șef de birou. Cel puțin din 2020.

Soții Hliboceanu-Lazăr și-au construit o casă de 112 mp la Osoi. El mai deține un teren, un apartament și două spații comerciale

Casă, teren, apartament și spații comerciale
În 2017, Corina Lazăr a cumpărat 1.800 mp în Osoi, satul reședință al comunei Comarna, la 20 kilometri distanță de oraș. În același an, a construit o casă cu o suprafață de 112 mp. Acum locuiește acolo împreună cu Liviu Hliboceanu. Femeia a declarat și două credite contractate la Banca Transilvania, tot în 2017, în valoare cumulată de 42.000 de euro.
La capitolul imobiliare, Liviu Hliboceanu a notat în cea mai recentă declarație de avere că deține un teren de 500 mp (împreună cu Norina, fosta soție), un apartament din 1997 de 72 mp și două spații comerciale de 53 și 24 mp, achiziționate în 1989 și 2015. Are și un Hyundai Tucson fabricat în 2008.

Fosta soție declară trei apartamente
Fosta soție a acestuia, Norina Iuliana Hliboceanu, șef serviciu Resurse Umane la Salubris, altă societate subordonată Primăriei, a declarat același teren de 500 mp, dar și trei locuințe. Sunt trei apartamente (două a câte 70 mp și unul de 43 mp) luate în 1996, 2002 și 2020. Unul ar fi la comun cu Liviu Hliboceanu. Fosta nevastă are și un Mercedes clasa A, fabricat în 2005.
Fata lui Hliboceanu, Ioana, este director adjunct al Casei de Cultură a Studenților, cunoscută activistă în rândul tineretului PSD.

Șefa de la Achiziții – Poliția Locală, soția lui Liviu Hliboceanu, aranjată în post la cererea acestuia și confirmată definitiv prin concurs intern

Peste 4 ani de condamnare în Dosarul Amanta
Numele lui Liviu Hliboceanu este strâns legat de două răsunătoare dosare penale în care sunt implicați ultimii doi primari ai Iașului, Gheorghe Nichita și Mihai Chirica. La unul dintre dosare, există condamnări în primă instanță, la celălalt tocmai ce-a pornit judecata.
Dosarul „Amanta”: fostul primar Gheorghe Nichita a fost acuzat că și-a spionat iubita, cu ajutorul polițiștilor locali. Liviu Hliboceanu, șef al Poliției Locale în timpul faptelor, a fost condamnat la 4 ani şi 5 luni de închisoare.
Acesta a fost găsit vinovat pentru folosirea în mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt date publicității, abuz în serviciu. Sentinţa a fost pronunțată de Tribunalul Iași în toamna anului 2020 şi nu este definitivă.

Hliboceanu și Chirica, direct implicați în Dosarul Skoda
Dosarul „Skoda”: Gheorghe Nichita, fostul primar, Mihai Chirica, actualul primar, și alți funcționari sunt judecați pentru achiziția ilegală a 4 autoturisme de serviciu marca Skoda.
Două sunt acuzațiile: modul în care au fost cumpărate mașinile, dar și demersurile făcute de șefii Primăriei pentru a ascunde ilegalitățile, după ce anchetatori din mai multe instituții de control au intrat pe această speță. În ultimii ani, înainte ca procurorii să finalizeze rechizitoriul, REPORTER DE IAȘI a prezentat, în exclusivitate, detalii din acest caz.

Primăria lansase procedura pentru patru mașini Skoda în leasing operațional fără a respecta OUG 34/2009, care interzicea achiziția de autoturisme de către autoritățile locale, sub orice formă: cumpărare, leasing sau închiriere. Exceptate erau instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale.

Pentru a camufla afacerea, s-a inventat un schimb de autoturisme între Primăria Iași și Poliția Locală: 4 limuzine Skoda pentru o Dacia Break, o Dacia Supernova, un Espero și un Hyundai. Doar ultimul autoturism avea acte și se putea deplasa singur. Angajați ai celor două instituții au declarat la audieri că mașinile Skoda au fost folosite doar de șefii Primăriei și niciodată de Poliția Locală.

Liviu Hliboceanu a stat în arest în Dosarul Amanta și are o condamnare cu executare, care nu este definitivă

Hliboceanu apare semnând un act fals și antedatat

În momentul demarării procedurilor de achiziție, Liviu Hliboceanu era șef al Serviciului Logistic/Administrativ. „În paralel cu acte întocmite la nivelul Primăriei Iași, tot în scopul achiziționării în leasing a patru autoturisme, a fost înregistrat sub numărul 14.841/14 februarie 2013 la Registratura Municipiului Iași o adresă care aparent, emana de la Poliția Locală, ce purta semnătura inculpatului Hliboceanu Liviu Mihai, la acel moment șeful Serviciului Dispecerat, Logistic, Administrativ al Poliției Locale Iași. Pentru a da impresia de veridicitate, pe adresă apărea numărul de înregistrare 791/01.02.2013, al Poliției Locale Iași.

Prin intermediul acesteia se solicita «achiziționarea a 4 (patru) autoturisme cu un nivel de operativitate ridicat și dotate corespunzător», solicitare motivată prin necesitatea de a fi îndeplinite atribuțiile Poliției Locale «privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor în domeniile ordinii și liniștii publice, precum și paza obiectivelor cât și circulației pe drumurile publice».

(...) Din verificările ulterioare, numărul respectiv de înregistrare (791) la nivelul Poliției Locale a fost, în realitate, atribuit unui alt înscris (o adeverință eliberată de instituția respectivă necesară unui angajat pentru medicul de familie)”. De aici, acuzația de antedatare a documentului.

La apogeul carierei, Hliboceanu era un fel de majordom al lui Gheorghe Nichita. Aici, cărând cadourile de la cununia fiicei fostului primar. Hliboceanu are un rol cheie în Dosarul Skoda, putându-l înfunda pe actualul primar, Mihai Chirica

L-au făcut din funcționar public „personal contractual”

Rolul lui Hliboceanu rămâne important pe perioada judecății, aceasta fiind și explicația, potrivit surselor, pentru care el este menținut în cadrul Poliției de primarul Mihai Chirica. „Imediat după izbucnirea primului dosar în care a fost implicat, «Amanta», în care, de fapt, a fost și condamnat în primă instanță, statutul lui Hliboceanu în Poliție s-a modificat. Din funcționar public în personal contractual. Tocmai pentru a putea rămâne în sistem”, a declarat sursa.

Contactat telefonic, Liviu Hliboceanu nu a răspuns apelurilor din partea REPORTER DE IAȘI.

Article image
* Dosarul Skoda: acuzatul Mihai Chirica nu a cerut Consiliului Local, conform legii, să voteze dacă se constituie sau nu parte civilă în proces * Și-a abilitat subordonații din Primărie să refuze această calitate atât la Parchet, cât și la instanță. Prejudiciul stabilit de anchetatori este de 503.000 lei * În toată România, Consiliile Locale decid dacă se urmărește sau nu recuperarea prejudiciului. Dăm exemple* Inclusiv Poi...
Autor cristi tanasa Anchete 17 Iunie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: