fbpx
 
Judecătorii ieșeni au fost necruțători: închisoare cu executare pentru un procuror criminalist din Vaslui

Judecătorii ieșeni au fost necruțători: închisoare cu executare pentru un procuror criminalist din Vaslui


Un fost procuror criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui a fost condamnat de Curtea de Apel Iaşi la închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecat pentru trafic de influenţă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Alături de el au fost condamnaţi trei cunoscuţi oameni de afaceri din Bârlad, respectiv Iaşi, şi un hoţ, aflat în prezent în puşcărie. Un alt om de afaceri, inculpat în dosar, a fost achitat.

 

După mai multe amânări succesive ale pronunţării sentinţei, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au anunţat verdictul în dosarul în care un cunoscut procuror din Vaslui, în prezent avocat, a fost judecat pentru fapte de corupţie, informează „Adevărul”.

 

Vasile Şelaru, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui la data comiterii faptelor, a fost condamnat la cinci ani, o lună şi zece zile de închisoare, fiind găsit vinovat de trei infracţiuni de trafic de influenţă şi o infracţiune de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

 

În plus, judecătorii i-au interzis pe pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita funcţia de magistrat.

 

Omul de afaceri ieşean Puiu Cezar Cătălin a fost condamnat la nouă luni de închisoare sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. Judecătorii i-au stabilit afaceristului un termen de supraveghere de 2 ani, perioadă în care pe lângă obligaţiile stabilite de judecători vatrebui să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi sau în cadrul SC Servicii Publice SA Iaşi.

 

Omul de afaceri Bârlădean Liviu Rădescu, proprietarul unei firme de protecţie şi pază, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunii de „cumpărare de influenţă”, având un termen de supraveghere de 3 ani, perioadă în care va trebui să respecte mai multe măsuri de supraveghere, să frecventeze un program de reintegrare socială, dar şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Constanţa – Direcţia de Gospodărire Comunală sau în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare.

 

Afaceristul Octavian Solomon, proprietarul unor casa de amanet din Bârlad a fost condamnat la 9 luni de închisoare sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunii de „mărturie mincinoasă”, având un termen de supraveghere de 2 ani. Pe durata termenului de supraveghere Rădescu trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probaţiune Vaslui şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Bârlad, sau în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

 

Hoţul căruia procurorul Vasile Şelaru i-a promis că va interveni pe lângă colegii magistraţi şi îl va scăpa de pedeapsă, a fost condamnat la un an şi şase luni închisoare. Ionel Lăcătuşu se află în puşcărie din anul 2014, unde execută o pedeapsă de 4 ani şi jumătate pentru mai multe furturi. Cele două condamnări, au fost contopite, Lăcătuşu urmând să execute 5 ani, 9 luni şi zece zile.

 

Un alt om de afaceri, inculpat în dosar pentru cumpărare de influenţă. Dănuţ Bordea, din Huşi, a fost achitat de judecători.

 

Procurorul Vasile Şelaru a fost arestat în iulie 2014, fiind acuzat de DNA că îşi vindea influenţa oricui era dispus să ofere bani, de la hoţi de locuinţe, la oameni de afaceri potenţi financiar. Potrivit DNA, procurorul vasluian a solicitat de la familia unui infractor cu state vechi dintr-un sat din zona Huşului 13.000 lei, cu titlu de împrumut, şi un miel pentru masa de Paşte. La câteva săptămâni de la primirea banilor, Şelaru a restituit 5000 de lei, diferenţa de 8000 de lei fiind păstrată de procuror pentru „demersuri în sensul soluţionării favorabile a cererii de recurs”.

 

Cel de-al doilea act material reţinut în sarcina procurorului Vasile Şelaru vizează o presupusă influenţă pe care acesta s-a lăudat că ar avea-o asupra unui ofiţer de din cadrul IPJ Vaslui, în vederea facilitării obţinerii unui aviz pentru un şofer al unei firme de pază controlată de nora naşei de botez a procurorului Şelaru – Elena Sandu.

 

(Sursa: adevarul.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31