fbpx
 
Foto: jutitiecurata.ro Foto: jutitiecurata.ro

L-au eliberat pe Sabaiduc, după 4 ani de închisoare din pedeapsa de 8. Prejudiciul de 700.000 de euro rămâne în aer


În urmă cu aproape două săptămâni, Tribunalul Vaslui a dispus eliberarea din pușcărie a fostului primar al comunei Dumești, Mihai Sabaiduc. Acesta fusese condamnat, în 2017, la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave, fiind parte a unei rețele care pur si simplu fura terenuri de sute de mii de euro de la adevărații proprietari.

Pion-cheie în această rețea, notarul Lidia Vieru s-a sinucis în timpul procesului. La momentul condamnării, Sabaiduc tocmai începuse al cincilea mandat de edil.

DNA s-a opus

Încarcerat în Penitenciarul Vaslui, Sabaiduc (58 de ani) a scăpat de gratii, nu fără emoții. Inițial, prima instanță a respins cererea sa de eliberare condiționată, magistratul recunoscând că fostul edil îndeplinea condițiile esențiale pentru a fi trimis acasă, dar prevalându-se de faptul că prejudiciul de circa 700.000 de euro, pus în sarcina lui Sabaiduc și a celorlalți inculpați din dosar, nu a fost recuperat.
Avocatul acestuia a depus, însă, contestație la Tribunalul Vaslui, și a argumentat că prevederile legale în baza cărora a fost condamnat Sabaiduc – Codul Penal din 1969 – nu condiționează eliberarea de achitarea prejudiciului.

În plus, avocatul a depus dovezi că inculpatul „a achitat din propriile fonduri cheltuielile de judecată și o parte din prejudiciu, atât cât i-a permis starea de condamnat aflat în executarea pedepsei”.
Reprezentantul DNA, parchetul care l-a trimis în judecată, a cerut respingerea contestației invocând același motiv ca judecătorul de fond: „Prejudiciul nu a fost recuperat, nerezultând că se depun eforturi suplimentare pentru recuperarea acestuia (...).”

Notara Lidia Vieru, prin care se făceau tranzacțiile falsificate, s-a sinucis după condamnarea din prima instanță

Patru zile în plus

Magistratul care a luat decizia finală a verificat, inițial, dacă Sabaiduc îndeplinește criteriile tehnice pentru a fi eliberat. El a calculat că executarea pedepsei a început la 15 noiembrie 2017 și urma să expire pe 17 iunie 2025. Pentru a dobândi vocație în vederea eliberării, Sabaiduc trebuia să execute din pedeapsa de 8 ani închisoare (transformată în 2.922 zile pedeapsă) o fracție de 2/3, respectiv 1.948 zile închisoare.

Până la data de 1 noiembrie 2021, când fostul primar a cerut eliberarea, el executase efectiv 1.448 zile închisoare, la care s-au adăugat 150 zile executate ca urmare a cazării în condiții necorespunzătoare, în baza controversatei Legi nr.169/2017, plus 354 de zile ca urmare a muncii prestate după gratii. În total, 1.952 zile câștigate și executate, cu patru mai multe decât avea nevoie.

 

Eliberat, chiar dacă n-a plătit prejudiciul

În al doilea rând, judecătorul a luat act de faptul că, printre altele, pe parcursul executării pedepsei condamnatul „a avut un comportament constant pozitiv, respectând regulile și normele specifice mediului de detenție, nefiind sancționat disciplinar niciodată”.
A fost recompensat de 31 de ori: de 24 de ori cu suplimentarea dreptului la pachet și/sau vizită, o dată cu suplimentarea dreptului la convorbiri online și de 6 ori cu permisiunea de ieșire din penitenciar; a finalizat 37 de programe și activități educative, 3 activități psihologice și două activități sociale și a participat, în calitate de subiect, la 7 stagii de practică psihologică.

El a prezentat, prin avocat, un precontract individual de muncă pentru a demonstra că imediat după dorita eliberare va avea un serviciu.

În privința motivului de respingere a cererii, invocat de prima instanță, magistratul de la Tribunal și-a însușit argumentul avocatului lui Sabaiduc și a stabilit: „Dispozițiile vechiului Cod penal (în baza căruia a fost judecat Sabaiduc - n.r.) nu prevăd, ca o condiție expresă, ca în Noul Cod penal, achitarea integrală a prejudiciului de către condamnat, fiind o situație lăsată la libera apreciere a instanțelor de judecată, această condiție pentru liberarea condiționată.”

Prin urmare, Tribunalul a rejudecat dosarul și a decis punerea de îndată în libertate a lui Sabaiduc.

Mihai Sabaiduc a beneficiat de eliberare înainte de termen din Penitenciarul Vaslui și ca urmare a cazării în condiții necorespunzătoare

Rețeta îmbogățirii prin falsificări grosolane

Sabaiduc și alți opt inculpați au fost trimiși în judecată de DNA în 2012. Procurorii au descoperit că, la data comiterii faptelor, o rețea formată din actuali și foști angajați ai Primăriei Dumești, un polițist, un notar, secretara acestuia și un director general al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași puseseră la punct un sistem prin care persoane și firme erau deposedate, în mod ilegal, de terenuri valoroase, aflate pe raza localității, cu ieșire la Drumul European.
„Procedeul viza achiziţionarea la preţuri modice a unor terenuri fără valoare imobiliară aparţinând unor persoane cu vârste înaintate şi fără posibilităţi materiale şi, pe baza unor documente falsificate, schimbarea scriptică a amplasamentelor acestor terenuri şi încheierea cu vânzătorii a unor contracte de vânzare – cumpărare în formă autentică în care erau consemnate aceleaşi suprafeţe însă cu amplasamente în zona cu potenţial imobiliar. Pe tot parcursul derulării acestui mecanism, vânzătorii au fost în permanenţă în eroare cu privire la actele pe care le încheiau”, au menționat procurorii.

 

Aproape tot lotul a fost eliberat, banii nu s-au recuperat

Pe 15 noiembrie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a găsit vinovați pe șase dintre inculpați, iar pentru al optulea - secretara notarului - a decis retrimiterea cazului la instanța de fond, unde aceasta a fost achitată doi ani mai târziu, parțial pentru prescrierea faptelor.

În privința celorlați șase, pedepsele au fost dure. La fel ca Sabaiduc, un fost primar din Dumești (Constantin Gheorghiu) și un consilier din Primărie (Constantin Butnariu) au primit câte opt ani cu executare. Orest Oanea, director la Cadastru, a primit șapte ani, iar Radu Guzu, un fost șef de post din comună și Constantin Dorneanu, un alt consilier din Primărie - câte 6 ani de închisoare.

Pentru notarul Lidia Vieru procesul penal a încetat deoarece aceasta s-a sinucis în timpul judecății. În primă instanță, ea fusese condamnată la opt ani de închisoare. Cei șase condamnați au fost obligați la plata sumei de 707.190 euro, prejudiciu adus unei firme. Instanța a lăsat nesoluționată latura civilă a cauzei privind pe Lidia Vieru.

În acest dosar, Sabaiduc nu este primul care a scăpat de pușcărie. Constantin Butnariu, care a primit și el opt ani, a fost eliberat în septembrie 2019, pentru el fiind necesară executarea unei treimi din pedeapsă deoarece avea peste 65 de ani. În plus, a câștigat 218 zile ca urmare a muncii prestate după gratii.

Oanea a plecat și el acasă, din Penitenciarul Botoșani, în mai 2021, iar Gheorghiu, în decembrie 2020, de la Penitenciarul Mioveni. Portalul instanțelor nu conține informații despre eventuale eliberări ale lui Guzu și Dorneanu, ultimii doi condamnați din acest dosar.

 

Article image
Nici nu s-a răcit bine scaunul lui Sabaiduc că nora primarului interimar a şi devenit funcţionar la Primărie. Primarul interimar spune că, totuşi, nora a dat concurs pe post. Ar fi fost cea mai pregătită dintre toţi participanţii. „Este debutant în administraţie, are salariu mic, dar a lucrat înainte la bancă şi a renunţat”, spune Mihai Cocoveică. Nora Oana este consilier în cadrul Registrului Agricol. Un eventual caz de in...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 10 Martie 2018

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31