fbpx
 
Mihai Chirica, artizanul unui dezastru de imagine pentru municipiul Iași, cu consecințe penale (Sursa foto: Facebook) Mihai Chirica, artizanul unui dezastru de imagine pentru municipiul Iași, cu consecințe penale (Sursa foto: Facebook)

RECENSĂMÂNT PENAL, IAȘI 2022: Cine sunt membrii celor șase nivele ale Mafiei Imobiliare


Destructurarea recentă, de către procurori, a unor grupuri infracționale din Iași care, în ultimii ani, au călcat legile în picioare în folosul unor dezvoltatori imobiliari dezvăluie fiecare nivel de decizie: vârful Primăriei și funcționari-cheie din instituție (arhitecți-șefi, funcționari), șefi și angajați din Poliția Locală și Inpectoratul Teritorial în Construcții, notari și avocați, registratori de la Cadastru și, în final, oameni de afaceri care au încasat zeci de de milioane de euro din vânzarea apartamentelor construite ilegal. REPORTER i-a trecut în revistă pe toți membrii acestor nivele care au fost puși sub acuzare până acum, în capul listei fiind primarul Mihai Chirica, edilul în mandatul căruia Mafia Imobiliară a pus stăpânire pe municipiul Iași.

Primăria: Unsprezece pe răboj, în frunte cu primarul

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, apare în două dintre dosarele răsunătoare din ultima vreme, anchete în care este acuzat de fals intelectual în formă continuată și instigare la uzurparea funcției (Dosarul Cheșcu-Flux de la DNA), omisiunea sesizării la care s-a adăugat, ulterior, abuzul în serviciu (Dosarul Zoiosu-Talabă-Bucium).

Viceprimar al lui Chirica timp de un mandat, Gabriel Harabagiu figurează și el în două dosare ale procurorilor: Zoiosu, în care a primit și control judiciar, fiind acuzat de fals intelectual și abuz în serviciu, dar și în Cheșcu-Flux - fals intelectual în formă continuată și uzurparea funcției.

Anca Brândușescu, fost arhitect-șef al orașului, este acuzată de abuz în serviciu în cazul blocului Flux cu indicatori depășiți pentru care Primăria a eliberat patru certificate de edificare conform cărora autorizația a fost respectată. Raluca Mocanu, care i-a urmat pe post, are pe răboj un fals intelectual. Un alt fost arhitect-șef, Alexandru Mustiață, este suspect de fals intelectual și abuz în serviciu în cazul blocului ridicat de familia Asimionesei pe un teren public, în Sărărie, fiind pus sub acuzare și în Dosarul Zoiosu.

 

Alți funcționari din Primărie, puși sub acuzare în ultima vreme, ridică numărul total al celor inculpați sau suspecți din instituție la unsprezece: Cristina Oțeleanu, șefa Direcției Juridice, este inculpată pentru abuz în serviciu, Gabriel Ghergheșanu, inspector, de fals intelectual și abuz în serviciu în formă continuată, iar colegul său Victor Gavriluță, de fals intelectual în formă continuată și abuz în serviciu. Conform 7Iasi, au mai fost chemați de anchetatori pentru a li se comunica faptul că au calitate de suspect Petronela Lupu, Dana Mihaela Pintilii și Petronela Susan, funcționare la Urbanism. Toți acești funcționari sunt inculpați în Dosarul Zoiosu-Talabă-Bucium instrumentat de DIICOT.

Poliția Locală: doi șefi și un fost angajat

7Iași a descoperit, în această săptămână, că, în anchetele pe spețe imobiliare, procurorii s-au „apropiat”, pentru prima dată, și de Poliția Locală. Astfel, DNA a deschis un dosar penal, numit generic de presă „Plugaru”, în care sunt inculpați trei actuali sau foști angajați ai instituției, speța având legătură cu fapte descrise pe larg de REPORTER în trecut, despre clădiri cu depășiri majore construite de dezvoltatorul Anca Elena Condurache în numele concubinului Doru Plugaru. Astfel, Georgel Grumeza, director adjunct Poliția Locală, este acuzat de uzurparea funcției în formă continuată (cinci fapte) și participație improprie sub forma complicității la abuz în serviciu (cinci fapte).

Mihaela Tulică (foto sus), șefa Serviciului Control Urbanism și cumătra primarului Mihai Chirica, om-cheie în cazul controalelor la Urbanism și a proceselor-verbale suspecte, este pusă sub acuzare pentru uzurparea funcției în formă continuată (patru fapte) și participație improprie sub forma complicității la abuz în serviciu (patru fapte).

Andrei Spînu, fost polițist local a cărui semnătură apare pe procese-verbale de recepție la blocuri cu depășiri ale indicatorilor, este acuzat de uzurparea funcției în formă continuată (cinci fapte) și participație improprie sub forma complicității la abuz în serviciu (cinci fapte). Procurorii îl învinuiesc pe Spînu și pentru fals intelectual, deoarece a redactat patru certificate de atestare a construcțiilor în care a menționat „împrejurări necorespunzătoare adevărului referitoare la regimul tehnic al construcțiilor - regim de înălțime, aria desfășurată și aria utilă”. Tot Spînu are și o acuzație de abuz în serviciu.

Lotul de la Cadastru și ISC: doi registratori și un fost șef

Procurorii s-au îndreptat și către funcționari ai Oficiului de Cadastru, fără de care infracțiunile celor de mai sus nu puteau avea finalitatea dorită de dezvoltatori. La această instituție există o acuzație oficială făcută de aceștia în Dosarul Cheșcu – Flux, suspect fiind Mariana Popa, registrator. De asemenea, un alt registrator din instituție, Mihaela Anda Orhian, este suspectă de abuz în serviciu în ancheta Plugaru.   

Și fostul șef al Inspectoratului în Construcții (ISC), Valerică Andronache, apare pe lista suspecților din cazul Zoiosu, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Inspectoratul este o instituție de bază în mecanismul de control al legalității proiectelor imobiliare. Aici au ajuns, fără efect, multe dintre reclamațiile vecinilor afectați de construcțiile ridicate ilegal în municipiul Iași. În aceeași anchetă, arhitectul Marian Jan Chiriță este cercetat pentru fals în înscrisuri în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu.

Trei notari și un avocat

În cazul câtorva infracțiuni cercetate de procurori, acestea nu ar fi existat fără implicarea unor notari și avocați din Iași. În Dosarul Zoiosu, procurorii l-au considerat suspect pe notarul Răzvan Ionuț Costin, pe care l-au acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, fals intelectual în formă continuată. Colega sa Raluca Andriescu, tot notar, a fost acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual, iar notara Iulia Păduraru de abuz în serviciu în formă continuată și fals intelectual în formă continuată. Tot în aceeași cauză procurorii o cercetează și pe avocata Irina Iacob -  constituire de grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual.

Patru oameni de afaceri

Claudiu Asimionesei, fiul lui Ghiocel Florin, fondatorului publicației Bună Ziua Iași (foto jos), este acuzat de procurori de implicare în afacerea blocului din Sărărie 202, fiind suspect de constituire de grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, participație improprie la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, instigare la abuz în serviciu și fals intelectual. Mama sa, Violeta Asimionesei, a fost pusă sub acuzare pentru constituire de grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Tudor Cheșcu, fiul omului de afaceri Gheorghe Cheșcu, proprietarul Flux, este acuzat în cazul intabulării blocului cu câteva etaje în plus făcut de tatăl său în Tătărași. Procurorii care cercetează cazul Flux l-au învinuit de „complicitate la fals intelectual în formă continuată,  uzurparea funcției și abuz în serviciu”.

Anca Elena Condurache, cea care, alături de partenerul său, Doru Plugaru, a construit ilegal mai multe imobile în Iași, este acuzată de „participație improprie sub forma complicității la abuz în serviciu, cinci acte materiale”.

Istoria celor trei dosare

Dosarul Zoiosu-Talabă-Bucium. Ancheta DIICOT s-a axat, inițial, pe modul în care familia Asimionesei a ridicat un bloc de locuințe (foto jos) în locul unui imobil cu destinație pensiune-spații de birouri. Terenul din zona Zoiosu-Sărărie este al Primăriei Iași, instituție care, în 2005, a semnat un contract de asociere în participațiune cu o societate a lui Asimionesei.

Procurorii au extins cercetările din acest dosar față de alte două proiecte în care sunt implicați funcționari din Primărie:

  1. Un bloc de locuinţe printre casele de pe strada Malu (zona Palas – Smârdan), construit de Radu Holban „Talabă”. Acesta a cumpărat în urmă cu 8 ani o casă cu 385 mp de teren, fără ieşire la stradă, cumpărând ulterior încă 192 mp de la Primărie, la un preţ de doar 72 euro/mp, într-o zonă în care preţul era de sute de euro. În 2016, a concesionat de la Primărie încă 354 mp, cu deschidere la strada Malu, iar în anul următor încă 88 m. Pe cei 1.019 mp obţinuţi a fost eliberată în 2017 o autorizaţie de construcire pentru un bloc cu şase etaje şi 55 de apartamente. Locuitorii zonei au contestat proiectul realizat exclusiv cu sprijinul Primăriei.
  2. Un ieşean, Adrian T., a cumpărat în zona Bucium o suprafaţă de 1.000 mp de vie. Era în extravilanul oraşului. Și-a construit o casă, deşi legea nu permite construcţii de locuinţe decât în intravilan, și a solicitat Primăriei introducerea terenului în intravilan, fiind refuzat. S-a adresat instanţei, încercând să demonstreze că terenul său s-ar afla de fapt în intravilan, bazându-se pe un plan urbanistic zonal întocmit de alţi locuitori din zonă, acţiunea sa fiind respinsă. După numai o lună de la decizia definitivă a Curţii de Apel, Primăria a autorizat intrarea în legalitate, eliberându-se certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire. Terenul a fost trecut practic în intravilan „din pix”, cu ajutorul șefei de la Juridic, Cristina Oțeleanu.

Anterior dosarului penal, cele trei proiecte de mai sus au fost subiectul unor dezvăluiri exclusive REPORTER.

Dosarul Flux-Cheșcu

Firma Flux a familiei Cheșcu a construit pe Vasile Lupu 95G un bloc. În Planul Urbanistic Zonal (PUZ) au fost prevăzute 4 niveluri (2S+P+1), în autorizația de construire (AC) 3 niveluri (2S+P), iar în realitatea au fost realizate 9 (S+D+P+mezanin+4E+M).

Depășiri sunt și la amprenta la sol a blocului - 875 mp față de 495,48 mp. Autorizația prevedea construcția de spații comerciale și birouri, fără locuințe. În loc să fie o clădire doar cu parter, imobilul lui Cheșcu este acum un bloc uriaș de 5.705 mp suprafață utilă cu 60 de apartamente, trei spații comerciale, trei spații de depozitare și două garaje, o construcție dispusă pe 9 niveluri. În cazul acestui imobil, au fost emise mai multe certificate de edificare care, ulterior, au dispărut. Anterior dosarului penal, toate aceste aspecte au fost subiectul unor dezvăluiri exclusive REPORTER.

Dosarul Plugaru

Procurorii DNA Iași au în vizor mai multe proiecte realizate de Doru Plugaru și Anca Elena Condurache și intabulate deși nu respectau autorizațiile. A fost descoperit un tipar prin care dezvoltatorii reușeau să intabuleze și să vândă imobile construite ilegal, cu ajutorul mai multor funcționari din Poliția Locală Iași.

Cele cinci proiecte anchetate de DNA: un bloc pe strada Iancu Bacalu, două pe strada Aurel Vlaicu, unul de pe strada Șapte Oameni și trei din Moara de Vânt (foto sus). Anterior întocmirii dosarului penal, și aceste aspecte au făcut subiectul unor dezvăluiri exclusive REPORTER.

Article image
* Gheorghe Cheșcu a făcut 4 milioane de euro cu un bloc construit fără acte în Tătărași, băgându-l în circuitul civil printr-o edificare semnată în fals de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și de fosta arhitectă-șefă Anca Brândușescu * PUZ-ul prevedea doar două subsoluri, parter și etaj. Blocul a ajuns la 9 niveluri în loc de 4 * Autorizația de construcție nici măcar nu prevedea construirea de locuințe, ci doar spații com...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Ianuarie 2022


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31