fbpx
 
Tupeul lui Tulică: vrea din nou funcția după ce-a fost trimisă în judecată. I-a semnat 5 blocuri lui Plugaru fără autorizație

Tupeul lui Tulică: vrea din nou funcția după ce-a fost trimisă în judecată. I-a semnat 5 blocuri lui Plugaru fără autorizație


Ghiveciul Administrativ Iași: 5 funcționari judecați pentru abuz în serviciu. Trei sunt suspendați, doi vin la serviciu

În dosarele de corupție din ultimul an, cei trei trimiși în judecată de la Poliția Locală sunt suspendați din funcție

În schimb, șeful de Resurse Umane din Consiliul Județean, trimis în judecată în Dosarul „Babă”, continuă să lucreze, având dosarul în camera preliminară la instanță

Anca Brândușescu, fosta arhitectă-șefă din Primărie, actual inspector la Inspectoratul de Stat în Construcții, nu este suspendată pentru că șefii ei n-au primit înștiințarea oficial de la DNA

Fiecare aplică legea după cum îl taie capul. Toți cei cinci sunt funcționari publici, toți sunt trimiși în judecată și au dosarele în camera preliminară, toți activează în Iași

Mihaela Tulică, fosta șefă Control Urbanism din Poliția Locală, a prins curaj și a dat în judecată instituția, cerând să fie repusă în funcție

Cumătra lui Mihai Chirica era cea care semna edificări la blocuri fără autorizație

Funcționarii publici trimiși în judecată de procurorii DNA sunt tratați diferit de șefii instituțiilor la care activează. Astfel, polițiștii locali Georgel Grumeza, Mihaela Tulică și Adrian Hrițcu, deferiți instanței în lotul „Plugaru”, au fost suspendați din funcțiile pe care le ocupau.

Pe de altă parte, Anca Nora Brândușescu, fost arhitect-șef al Iașului, acum angajată a Inspectoratului de Stat în Construcții, trimisă în judecată în dosarul „Cheșcu”, continuă munca.

La fel și Radu Gabriel Apetrei, șef serviciu resurse umane și salarizare din cadrul Consiliului Județean Iași, trimis în fața judecătorilor în lotul „Babă” vine zi de zi la serviciu. „Legea e clară. E suspendare de drept în momentul trimiterii în judecată. Menținerea lor la muncă cu diferite motive reprezintă, de fapt, niște tertipuri”, a explicat un reputat jurist.

Adrian Hrițcu, polițist local trimis în judecată în Dosarul Cheșcu, a fost suspendat din funcție

Lotul „Plugaru”: polițiștii locali au fost suspendați
Pe 13 octombrie 2022, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat trimiterea în judecată a polițiștilor locali: Georgel Grumeza, director adjunct, Mihaela Tulică, șef serviciu și Adrian Hrițcu. Ulterior, Grumeza a fost suspendat din funcție de primarul Mihai Chirica, iar Tulică și Hrițcu de Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliției Locale. Practic, legea a fost aplicată întocmai, iar cei trei suspendați până la rămânerea definitivă a unei sentințe.

Pe 14 noiembrie, Mihaela Tulică s-a adresat instanței de contencios administrativ solicitând „anulare act administrativ”. O sursă din interiorul Poliției Locale a explicat în ce constă argumentația Mihaelei Tulică: „Dosarul în care a fost trimisă în judecată se află în faza de cameră preliminară. Nu a început judecata pe fond, ci judecătorul verifică competența instanței sesizată și se pronunță asupra cererilor și excepțiilor ridicate. Practic, se invocă faptul că suspendarea ar fi trebuit pusă în aplicare abia după camera preliminară”. Care poate dura câteva luni, timp în care funcționarul public este remunerat.
Expertul în drept consultat de REPORTER DE IAȘI a afirmat că acest raționament este greșit. „Legea zice ca e suspendare de drept. Trebuie doar constatată prin dispoziție”, a precizat acesta.
Codul Administrativ a prevăzut situațiile în care are loc suspendarea de drept a raportului de serviciu în cazul funcționarilor publici, printre acestea aflându-se și trimiterea în judecată pentru infracțiuni de corupție sau de serviciu. „Din punctul meu de vedere, suspendarea contractelor în cazul celor trei – Grumeza, Tulică, Hrițcu – este corectă”, a zis juristul.
Incupații din această speță sunt acuzați de procurori că ar fi semnat/emis în fals mai multe certificate de atestare a edificării unor imobile din municipiul Iași, deși nu aveau atribuții legale în acest sens. Uzurparea funcției, participație improprie, sub forma complicității, la infracțiunea de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu au fost acuzațiile aduse funcționarilor.

Mihaela Tulică a fost implicată în marile scandaluri imobiliare din 2016-2018, dar până în 2022 nu s-a atins nimeni de funcția de șef Control Urbanism. Acum nu acceptă suspendarea

Cazul Brândușescu, la ISC nu a ajuns recipisa
Pe data de 14 iulie 2022, DNA a comunicat public trimiterea în judecată a lotului „Cheșcu”. Demnitari și înalți oficiali din Primărie au fost acuzați de săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual și abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu. Printre inculpați se află Mihai Chirica, primar, Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, și Anca Nora Brândușescu, fost arhitect șef al Iașului, actual angajat al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC).

În cazul acesteia din urmă, Inspectoratul nu a luat nicio măsură, iar funcționara continuă să vină la serviciu. Motivul invocat pentru nesuspendarea lui Brândușescu ar fi lipsa comunicării oficiale, fie de la procurori, fie de la instanță, a trimiterii în judecată. Juristul chestionat de REPORTER DE IAȘI a explicat unde greșește ISC: „Parchetul nu comunică pentru că nu are această obligație legală. Însă șefii inspectoratului trebuie să facă adresă către DNA”.
Alături de conducerea Primăriei, Brândușescu ar fi participat la „emiterea documentelor în condiții de nelegalitate”. Practic, firma Flux a familiei Cheșcu a intabulat un bloc cu 9 niveluri, iar autorizația prevedea doar trei. În sarcina lui Brândușescu, procurorii DNA au reținut comiterea infracțiunilor de fals intelectual și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit”.

Pe perioada suspendării, funcționarul public n-ar primi salariu. Potrivit celei mai recente declarații de avere completată astă vară, Brândușescu a câștigat anul trecut de la ISC, în medie, 5.543 lei net lunar.

Anca Brândușescu s-a mutat de la Primărie la ISC. Nu a fost suspendată din funcție, deși e trimisă în judecată în Dosarul Cheșcu

Cazul Apetrei de la CJ, legea răstălmăcită
Pe 12 iulie anul acesta, DNA i-a trimis în judecată pe Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, Radu Gabriel Apetrei, șef serviciu resurse umane și salarizare, și pe Vlad Babă în legătură cu numirea celui din urmă la conducerea Școlii Populare de Arte. Dintre cei trei, doar Apetrei este funcționar public. Acuzat de săvârșirea a două „infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată)”, Apetrei e bine mersi la muncă. „Trebuie emisă dispoziție care să constate suspendarea contractului până la o sentință definitivă”, a spus juristul.
Dimpotrivă, conducerea Consiliului Județean, pe baza opiniei Direcției Juridice din instituție, a considerat că trimiterea în judecată este abia după ce dosarul trece de camera preliminară și atunci s-ar produce și suspendarea contractului de muncă. „Dacă judecătorii întorc dosarul la Parchet?”,
a spus un oficial din CJ. Expertul contactat de REPORTER DE IAȘI a susținut că nu acestea sunt litera și spiritul legii. „Simple tertipuri. Trimiterea în judecată la care face referire legea e prin rechizitoriu”, a afirmat specialistul despre tergiversarea suspendării lui Apetrei.

Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, trimis în judecată, a primit un post de Șef Serviciu. Nu e suspendat pentru că nu este funcționar public

Harabagiu, salvat în „rezerva” penalilor
O situație aparte are Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, actual șef al Serviciului Relații Comunitare și Politici Publice din cadrul Primăriei. Deși a fost trimis în judecată în dosarul „Cheșcu”, și Harabagiu e prezent la birou.

„Poziția acestuia e contractuală. Nefiind funcționar public, nu este suspendat automat. E venit prin transfer de la Casa de Cultură, de pe o funcție de conducere”, a spus, sub rezerva anonimatului, un expert în resurse umane care a studiat traseul profesional al lui Harabagiu.

Dacă o poziție e contractuală sau funcție publică se stabilește prin organigramă. Serviciul lui Harabagiu e de contractuali, așa a fost înființat prin organigramă, existând chiar suspiciunea că acel compartiment a fost creat special, ca un refugiu pentru inculpații suspendați din funcții publice.

Article image
O serie de dezvăluiri REPORTER s-au soldat cu un dosar trimis în judecată de DNA. Printre inculpați, un fin al lui Costel Alexe și o fină a lui Mihai Chirica
Autor cristi tanasa Anchete 13 Octombrie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30