fbpx
 
UE a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

UE a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova


Liderii statelor Uniunii Europene, reuniţi joi la Bruxelles, au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, după ce în luna noiembrie Comisia Europeană făcuse o recomandare în acest sens, transmit AFP şi Reuters.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care prezidează summitul UE de la Bruxelles.
„Un semnal clar de speranţă pentru cetăţenii acestor ţări şi pentru continentul nostru'', a scris Charles Michel pe platforma X (fosta Twitter).
Într-o primă reacţie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia UE de lansare a negocierilor de aderare cu ţara lui este o victorie pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă.
„O victorie care motivează, inspiră şi dă putere", a mai scris el pe plaforma de socializare X, felicitând "fiecare ucrainean".
La rândul său, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că ţara sa este pregătită să se ridice la nivelul provocărilor şi hotărâtă să lucreze asiduu dacă este necesar în această privinţă.
„Moldova întoarce o nouă pagină astăzi odată cu acordul UE pentru declanşarea negocierilor de aderare. Am simţit astăzi îmbrăţişarea caldă a Europei. Mulţumim pentru sprijinul vostru şi încrederea în călătoria noastră", a postat Sandu pe X.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat după anunţarea deciziei că cele două ţări aparţin familiei europene.
De asemenea, liderii ţărilor UE au hotărât să deschidă negocierile de aderare cu Bosnia de îndată ce este atins „gradul necesar de conformitate''.
Tot joi, liderii statelor membre au acordat Georgiei statutul de ţară candidată la aderare.
Viktor Orban, care a anunţat de câteva zile că Ungaria se opune deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina, a declarat, potrivit Reuters, că ţara sa nu a dorit să participe la o decizie proastă privind aderarea Ucrainei. El a postat pe Facebook că s-a abţinut la votul privind Ucraina.
Diplomaţi UE citaţi de agenţia de ştiri britanică afirmă că Orban nu era în sală când s-a votat în privinţa începerii negocierilor de aderare cu Ucraina dar a convenit ca alţi lideri să voteze în locul său pe această temă.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30