fbpx
 
17 ani de nepăsare: Școala Normală se autodemolează, primarul termină an după an cu excedent la Investiții. În fiecare zi pot muri 800 de copii

17 ani de nepăsare: Școala Normală se autodemolează, primarul termină an după an cu excedent la Investiții. În fiecare zi pot muri 800 de copii


Liceul din Aleea Sadoveanu se află pe locul 6 în lista celor 118 școli care au nevoie de reparații urgente la nivel național

840 de elevi riscă zilnic să ajungă sub dărâmături, iar Guvernul a stabilit săptămâna aceasta că ei trebuie evacuați

Mihai Chirica a făcut un singur lucru în ultimii 3 ani: a modificat indicatorii economici de la 14 milioane de euro la 20 de milioane

Primăria a terminat 2023 cu excedent de 6 milioane de euro la Investiții din bugetul local și cu alte zeci de milioane necheltuite din fonduri europene

Cu banii orașului, acest liceu putea fi reabilitat complet în maxim 3 ani

Primarul a cheltuit 60 milioane de euro pe cărbune în această iarnă, are stocuri uriașe și pierderi de 30 milioane de euro

Școala Normală ar putea primi până la 2.000 de elevi și ar putea fi un centru școlar modern pentru mii de familii din zona de nord a orașului

Corpul abandonat de 17 ani. Iașul nu-și permite reabilitatea acestei școli

Prima noutate și singura performanță din ultimii doi ani a Primăriei Iași la Școala Normală Vasile Lupu a fost să actualizeze prețurile de consolidare la nivelul inflației. De la 14 milioane de euro evaluarea a sărit la 20 de milioane de euro.
Nu a fost turnat niciun metru cub de beton pentru ca școala să nu se dărâme, nu a fost reparat niciunul din tavanele care stau să cadă în capul elevilor, nu s-a făcut nimic pentru corpul a cărui consolidare a fost abandonată în urmă cu mulți ani.
A doua noutate este că Guvernul a definitivat lista celor 118 școli din țară încadrate la clasa de risc seismic 1, care au nevoie de reparații urgente, iar Școala Normală din Iași se află pe poziția 6 (conform site-ului edupedu.ro).
Între conducerea liceului și primarul Mihai Chirica e un conflict din cauza ignorării acestei investiții de foarte mulți ani. Primăria a terminat, de exemplu, anul 2022 cu excedent de 6 milioane de euro la Investiții din bugetul local, dar, oficial, primarul spune că nu are bani pentru reabilitarea Școlii Normale.
Singurul lucru pe care l-a făcut PNL la acest liceu a fost să schimbe directoarea cu o membră de partid care nu mai vociferează și asistă obedientă la autodemolarea clădirii.

Reabilitarea fusese începută în 2006, dar a fost abandonată imediat. Nu s-a mai alocat niciun leu de atunci

Licitație abandonată din 2006

Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, dat în folosință în 1891, se degradează pe zi ce trece. Corpul principal al școlii, monument istoric aflat în proprietatea Primăriei Iași, este degradat și senzația neplăcută este accentuată de șantierul deschis în 2006, pentru consolidare, și care a rămas abandonat.
Conest câștigase licitația, a scos tencuiala de pe pereții interiori ai aripii estice, a trecut la montarea geamurilor și s-a oprit. Erau din PVC, clădirea este monument istoric și a ieșit la iveală faptul că firma de construcții nu avea certificarea să lucreze pe restaurări. Șantierul a fost pus în conservare, dar lucrările importante de consolidare nu fuseseră făcute.
Natura a început încet să cuprindă aripa estică, vegetația a părut la interior peste tot. S-a pus totul sub cheie și subiectul a dispărut de pe agenda publică.

Amfiteatrul școlii a fost închis. Tavanul stă într-o rână. Școala Normală e pe lista 1 de risc seismic

Concurență mare la intrarea în liceu

La „Vasile Lupu” învață, în total, 840 de elevi. „Avem de la grupa pregătitoare până la liceu. Centrul de greutate este pe ciclul liceal, unde sunt pregătite cadrele didactice pentru școala primară și unde avem peste 600 de elevi”, a precizat Petru Sebastian Tamaș, directorul adjunct al Colegiului.
Cei mai mulți elevi sunt din mediul rural. În sens invers față de nepăsarea autorităților, Colegiul Pedagogic este la mare căutare: concurența este de 4 candidați pe un loc de clasele IX-XII.

800 de elevi ar trebui să vină în marș până în fața Primăriei

Executivul putea lua foarte simplu prețul reevaluat în 2019 al consolidării de la „Vasile Lupu” și să-i aplice un procent de 40% - majorarea din ultimii trei ani. Rezultau 20 de milioane de euro care reprezintă prețul la zi, dar întreg procesul de recalcularea a indicatorilor tehnico-economici a durat doi ani. Oficial, administrația condusă de Mihai Chirica a așteptat această reevaluare.
Din 2019, în ciuda zidurilor crăpate și a retragerii elevilor din amfiteatre și săli de clasă, nu s-a mai întâmplat nimic.
„Ar trebui să facem un marș cu părinții și elevii din Dealul Copoului până în fața Primăriei”, spun cadre didactice din liceu care nu vor să-și divulge identitatea, pentru a nu obiectul răzbunării politicienilor.

Tencuiala a căzut, frigul și umezeală macină pereții

Tot actualizează prețul și nu fac nimic
Din 2019 până în prezent, în corpul de clădire care este folosit s-a dat un var pe pereții interiori folosindu-se fondul școlii. Primarul nu a inclus refacerea Școlii Normale pe niciunul din bugetele Iașului din ultimii 3 ani, iar Bucureștiul, prin Ministerul Dezvoltării, a transmis că nu există fonduri în bugetul central.
În schimb, din 2018 până în 2023, Primăria s-a tot ținut de evaluări de preț. În 2018 s-a calculat că ar fi necesari 11 milioane de euro, iar licitația pentru executarea lucrărilor a fost anulată în mod inexplicabil. În 2019 s-a ajuns la 14 milioane de euro, iar în prezent la 20 milioane de euro.
Dacă mâine ar fi un cutremur mare și acești elevi ar fi la ore, clădirea s-ar demola peste ei.
„Nu ni se transmit intențiile administrației în privința reabilitării acestei școli”, spune directorul adjunct Petru Tamaș.

Școala Normală, temă veșnică a campaniilor electorale

Subiectul Colegiului Pedagogic a apărut sporadic în campaniile electorale. A fost vânturat de deputatul liberal Alexandru Kocsis, apoi a fost preluat de Raluca Turcan, care s-a declarat deprimată de ce a găsit la clădirea din Sadoveanu, apoi de Monica Anisie și Sorin Câmpeanu. Au fost doar vorbe. Deputatul Kocsis spunea, în 2019, pentru REPORTER DE IAȘI, că i s-a închis ușa în nas la Guvern pe tema „Vasile Lupu” când prim-ministru devenise Florin Câțu, el fiind din aripa Orban. Un monument istoric cu 1.000 de elevi disputat la ruleta politică.

Un liceu întreg, vechi de 150 de ani, a fost părăsit

Primarul nu vorbește, ISJ se chinuie să explice

REPORTER DE IAȘI a solicitat un punct de vedere purtătorului de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, pe tema investiției necesare la „Vasile Lupu”, dar acesta nu a răspuns.
„Cunoaștem eforturile constante, solicitările și demersurile unității școlare în vederea obținerii de fonduri pentru reabilitare și ne solidarizăm cu acestea, în limita competențelor instituției noastre. Inspectoratul Școlar Județean Iași a semnalat permanent Ministerului Educației necesitatea lucrărilor în cazul monumentului istoric reprezentat de clădirea principală a Colegiului Pedagogic. Astfel, în cadrul unei întâlniri desfășurate la Ministerul Educației în luna noiembrie 2022, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași au prezentat documente referitoare la demersurile întreprinse pentru a soluționa situația clădirilor”, a transmis ISJ Iași prin purtătoarea de cuvânt Antonina Bliorț.
Ultimele lucrări de reabilitare la această clădire datează din perioada 1960-1965, când a fost introdusă rețeaua de termoficare.

Guvernul spune că liceul din Copou trebuie închis și evacuat

Premierul Nicolae Ciucă a spus la prima ședință de Guvern de după cutremurele din 14 februarie că în România sunt 118 școli evaluate cu risc seismic 1 care au nevoie urgentă de consolidări. Iașul apare cu trei școli în primele 21 de clădiri aflate în situație de urgență, fiind județul cu cea mai proastă stare a patrimoniului.
În comunicatul Guvernului se afirmă că autorităților locale li se va cere să relocheze copiii din aceste școli, pentru a nu le fi periclitată viața în cazul unui cutremur. Deci Școala Normală ar urma să fie evacuată.
În același timp, comunicatul afirmă că Ministerul Educației derulează un proiect în valoare de 100 milioane de euro împreună cu Banca Mondială pentru reabilitarea școlilor cu cel mai mare risc seismic. Banii nu sunt suficienți, doar Școala Normală din Iași necesită un buget de minim 20 milioane de euro.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că solicită Primăriilor să identifice surse de finanțare atât din bugetele locale cât și din fondurile europene.

Nu există niciun interes în salvarea acestei școli din partea primarului

Chirica nu are bani, dar pierde 30 milioane de euro la ruleta cărbunelui

Alături de cinematografele din centrul Iașului, care au nevoie de investiții mai mici, Colegiul Pedagogic este clădire monument emblematică ce poate fi salvată de Primărie prin dirijarea „Un astfel de șantier oricum durează 4 ani, timp în care poți aloca câte 5 milioane de euro pe an dacă îți dorești s-o salvezi. Singura etapă care are nevoie de lucru continuu este fundația, nu poți face pe bucăți. În rest, poți face totul pe etape clare”excedentului bugetar anual către o investiție etapizată în 3-4 ani. , a precizat un contructor ieșean.
Primăria a anunțat că are excedent reportat de la 2022 la 2023 de 30 de milioane de lei – 6 milioane de euro. Dacă ar fi dirijat acești bani către salvarea clădirii colegiului, suma era suficientă pentru începerea șantierului, iar în anii următori puteau fi alte alocări sau puteau fi accesate fonduri europene.
Primăria Iași a dirijat în 2022 circa 60 milioane de euro pentru asigurarea cărbunelui pentru iarnă, cumpărându-l la un preț exorbitant. Strategia este pierzătoare: doar 15% din locuințe mai sunt alimentate la rețeaua de termoficare, iar cazanele de la CET 2 Holboca n-au funcționat, energia fiind asigurată tot pe bază de gaz metan.
Pierderea în acest moment este de cel puțin 30 milioane de euro, în doar 4 luni de sezon rece. Cu acești bani se reconstruia din temelii o nouă Școală Normală. Banii cheltuiți în 4 luni ajungeau pentru o clădire care să dăinuie 70 de ani de-acum înainte.

„Banii pentru Școala Normală trebuiau asigurați de la bugetul local, dacă Mihai Chirica nu este în stare să aducă fonduri de la Ministerul Dezvoltării pentru că nu este agreat la București. Ulterior, pe baza obținerii de fonduri europene, pentru că sunt axe dedicate reabilitării monumentelor istorice și a patrimoniului școlar, aceste cheltuieli puteau fi decontate. În 4 ani, acest liceu trebuia deja reabilitat.
Am viziunea unui mare hub școlar în curtea Colegiului Pedagogic, care poate absorbi populația școlară din nordul și vestul Iașului. În capetele de oraș ar trebui să avem aceste complexe educaționale modernizate, la standarde occidentale, iar Școala Normală este unul dintre acestea. Trebuie doar să avem o administrație vizionară și eficientă.”

Marius Bodea, senator USR

Article image
* Tavanele cad, cimentul e atât de măcinat încât pereții abia mai stau în picioare * Mihai Chirica nu mișcă un deget pentru salvara Școlii Normale, una dintre cele mai impozante licee din Iași, cu parcul său de 9 ha și cu spațiul în care pot învăța lejer 1.500 de elevi * În 2007 s-au demarat niște lucrări, dar s-au oprit brusc. Pereții au fost rași până la zidărie și lăsați așa * În 2019, licitația pentru consolidare a fost...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 18 Octombrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31