fbpx
 
Căsuța Pisicească – purgatoriul animalelor. 200 de pisici trag să moară într-un adăpost „horror”, unde ar fi trebuit salvate

Căsuța Pisicească – purgatoriul animalelor. 200 de pisici trag să moară într-un adăpost „horror”, unde ar fi trebuit salvate


Mizerie, pisici muribunde, densitate uriașă pe metru pătrat într-un adăpost finanțat din donații dar care e de fapt iadul

Șefa asociației neagă informațiile și spune că imaginile derutează, pentru că sunt realizate înainte de a se face curățenie

Animalele moarte sau aflate într-o stare deplorabilă creează un tablou de coșmar. Aceste animale nu sunt salvate într-un spațiu impropriu, ci mai mut sunt chinuite

Foștii voluntari au făcut filmări cutremurătoare și duc o campanie asiduuă pe internet împotriva asociației conduse de Gianina Asavei

Conform unor imagini făcute publice de câteva persoane care au vizitat recent adăpostul fundației Căsuța Pisicească din Bucium - Iași, condițiile de cazare erau îngrozitoare. În fotografii și filmări se văd pisici muribunde, cu răni, în stare fizică proastă. În adăpost este o mizerie de nedescris, medicația unor animale stă aruncată la întâmplare.
Președintele asociației, Gianina Asavei, se contrazice în declarații: o dată afirmă că imaginile care arată condițiile din adăpostul pe care îl conduce sunt vechi de 3 ani, iar peste 5 minute se răzgândește și spune că sunt opera unor răuvoitori care au vizitat adăpostul în perioada în care acesta era în plină relocare: adică acum două săptămâni.
Asociația Căsuța Pisicească este susținută integral din donații ale unor privați și, în prezent, realizează un alt adăpost în comuna Bârnova. Cel închis recent era fără acte.

Condițiile din fostul adăpost de la Bucium sunt deplorabile

Imagini oribile

Fotografiile și filmările au fost realizate în primele zile ale lunii iulie, de către foști voluntari ai asociației. Aceștia au trecut pe la sediul vechiului adăpost din zona Bucium pentru a vedea starea pisicilor. Fotografiile sunt în totală contradicție cu imaginile ofiociale ale asociației, postate pe site-ul propriu sau pe pagina de Facebook. Acolo, pisicile sunt în stare fizică excelentă, totul în jurul lor este lună.
Condițiile pe care le-am găsit acolo erau îngrozitoare. Este focar de infecție. Pisicile bolnave erau ținute la un loc cu cele sănătoase. Pe jos era o mizerie cruntă, mobilierul și absolut totul stă sub depuneri vechi de vomă, fecale și mizerie, într-un miros insuportabil. În acest mediu sunt depozitate și medicamentele, uitate în cuștile animalelor și apoi refolosite - seringi, substanțe active etc. Multe pisici sunt în stare deplorabilă - murdare, bolnave și muribunde. Donatorii și cei care cer asociației să preia cazuri trebuie să afle aceste detalii! Banii lor nu salvează.”, a explicat Mihaela Lungu.
Femeia spune că locul s-a dovedit un iad al pisicilor care, teoretic, ar trebui să fi fost salvate de pe stradă pentru o soartă mai bună.

Gianina Asavei, șefa asociației, spune că pisicile sunt îngrijite și că le prelungește viața celor bolnave, luate de pe străzi

„Sărăcia nu justifică mizeria”

Conform ANAF, Asociația Căsuța Pisicească a avut încasări oficiale modeste în 2022: puțin peste 22.000 de lei, din care a și rămas excedent (profitul fundațiilor) de 2.300 de lei. Veniturile oficiale sunt modeste pentru a putea îngriji 140 de pisici adulte și 70 de pui – 210 pisici în total.
Dar sursele spun că există și donații care nu trec prin actele oficiale, fără a fi cunoscută suma.  „Chiar dacă ar fi bani puțini, să zicem că nu are sume mari la dispoziție , să se oprească, să nu mai ia nimic. Salvezi sufletele pe care le ai deja și față de care ești total responsabil  să le oferi tratamentele medicale corespunzătoare și  îngrijire.  Sărăcia nu justifică mizeria și focarul de infecție găsit acolo.", a mai spus Mihaela Lungu.

Imagini cu o pisică aflată în stare bună în luna aprilie și care în iulie ajunsese în pragul morții

Starea pisicilor se degradează în adăpostul fundației

Martorii spun că pisici preluate de pe stradă în stare bună au fost găsite ulterior în adăpost în stare foarte gravă, bolnave sau chiar pe moarte. „Ținute la un loc, pisicile bolnave le vor îmbolnăvi pe cele sănătoase. Este vorba despre condițiile generale din adăpost, de igienă, de respectarea regulilor. Una spune că are și face acolo și arată în imagini, alta este în realitate. Și donatorii trebuie să vadă că pisici luate de pe stradă au murit aici, de fapt, cu boli pe care le-au luat aici”, a mai spus Mihaela Lungu,
Exemplu: în fotografii și în filmări apare un animal foarte slab, cu blana murdară. Într-o filmare pare mort. Aceeași pisică, în stare foarte bună de sănătate, apare pe pagina asociației, într-o postare din aprilie. În doar 3 luni, animalul a trecut de la normalitate la moarte.

Imagini îngrozitoare din iadul pisicilor

Justificările președintei

Gianina Asavei, președinta fundației, nu a negat nicio secundă veridicitatea imaginilor, deși a amenințat cu avocați și procese. Ea a spus inițial că ar fi mai vechi.
Știu cine a făcut asta, dar sunt imagini mai vechi, de acum 3 ani. Ce se vede în fotografii și filmări este o cameră cu paralizații. Normal că era așa, pentru că acele pisici au răni, au incontinență. Așa arată dimineața, la prima oră, o asemenea cameră. Dar după aceea îngrijitorii curăță, este totul curat, a precizat Gianina Asavei. Ea spună că sunt multe pisici bolnave pentru că acordă o șansă tuturor animalelor.
„Imaginile au fost făcute să ne defăimeze. Toate pisicile de la noi provin de pe stradă. Acordăm șanse unora care nu mai au mult de trăit, dar le întindem viața cât putem în loc să le eutanasiem, a mai precizat Asavei.

Pui afectat de o infecție la nivelul feței dar care nu beneficiază de îngrijire medicală adecvată

Se mută într-un loc secret

După ce inițial a spus că fotografiile și filmele sunt făcute în urmă cu 3 ani, președinta Asociației Căsuța Pisicească a revenit și a precizat că, de fapt, au fost făcute cu rea intenție, în perioada în care adăpostul era relocat: Când a venit și a filmat dezastrul găsit, de fapt ne mutam atunci”.
Vechiul adăpost, situat pe Șoseaua Bârnova, după Trei Sarmale, era fără acte, pe un teren al unei persoane care l-a pus la dispoziția asociației. Ulterior, terenul a fost scos la licitație și vândut, iar Căsuța Pisicească a căutat altă locație.

Aceeași pisică la câteva luni distanță: colaps, aproape moartă

Pe terenul actual a fost deja ridicat adăpostul, dar președinta fundației refuză să spună unde este. „Când îi vom face inaugurarea vom spune unde este. Sunt persoane care ne vor răul și nu doresc să spun unde este adăpostul actual. Cea care a venit să facă poze susține o altă asociație. Nu vor să ajute animalele, vor să ne desființeze pe noi. Interesul este pentru donații, nu pentru starea pisicilor, a mai spus Gianina Asavei.

Cazul Rudy 2

REPORTER DE IAȘI a documentat, în 2019, cazul unei iubitoare de animale care era, de fapt, capul unei rețele de trafic de câini. Rodica „Rudy” Miron deținea în curte, în zona Moara de Vânt, un padoc ilegal în care erau în permanență, în condiții mizerabile, 30 de animale. Padocul improvizat era de fapt o stație intermediară în care erau ținuți câinii scoși din de la Tomești pentru care erau deja făcute acte de export. Ei erau cumpărați de vest-europeni care cotizau la bunăstarea Rodicăi Miron.

Article image
* Vecinii spun că în curtea unei case din zonă sunt între 100 și 170 de câini în permanență * Câinii ar fi,de fapt, marfă pentru export, adusă inclusiv de mașinile hingherilor de la Salubris * Câinii sunt duși în țări din UE, cu o frecvență de un transport pe lună * Povestea are și o latură horror: animalele ar fi îngropate în curtea casei, care a devenit în timp un osuar de câini * Proprietara casei, Rodica Miron, este...
Autor cristi tanasa Anchete 19 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31