fbpx
 
Pădurarii vor și ei pensii speciale: iau mai multă bătaie de la hoți decât polițiștii

Pădurarii vor și ei pensii speciale: iau mai multă bătaie de la hoți decât polițiștii


15.000 de pădurari reuniți în Federația Sindicatelor „Silva” au ajuns cu cuțitul la os și cer într-un glas condiții speciale de muncă și pensionare, exact ca polițiștii. În contextual jafului continuu și parcă imposibil de stopat, s-au săturat să fie prost plătiți, bătuți și să achite din banii lor contravaloarea lemnului furat, așa că au adresat Ministerului Muncii o solicitare oficială: vor să poată ieși la pensie mai repede și să beneficieze și ei de așa-numitele pensii speciale, ca angajații M.A.I..

 

„Există pădurari loviți cu topoare, cu cuțite, le-au fost devalizate mașinile, sediile de cantoane, iar familiile lor trăiesc sub teroare, sub amenințarea hoților de lemne”, spune Silviu Geană, liderul Federației Sindicatelor “Silva”. Pe lângă toate acestea, pensia unui pădurar abia ajunge la 800 de lei, iar salariul e puțin peste minimum pe economie. “Mai mult, un pădurar are în spate o gestiune de milioane de euro. Un polițist nu răspunde dacă de pe stradă s-a furat o mașină sau din casa dvs s-a dat o spargere și s-a furat un bun. Pe când unui pădurar i se reține din salariu contravaloarea fiecărui arbore furat. Un arbore poate să coste de la o sută de lei până la 2.000 – 3.000 de lei. Dacă în decursul unei luni i s-au furat doi arbori, este posibil ca el să meargă acasă la copii fără niciun ban”, explică Silviu Geană. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu nu s-a bucurat prea mult la auzul acestei initiative, în condițiile în care intenția ei e de a elimina pensiile speciale. Dar legea pensiilor nu este încă  “bătută în cuie”, iar inițiativa pădurarilor abia a ajuns pe masa ei. În paralel, la Ministerul Apelor, se lucrează la Statutul personalului silvic, ce ar putea include – sau nu – aceste prevederi.

 

Ministrul Apelor și Pădurilor spune că are în vedere schimbarea legislației în sensul de a-i proteja pe silvicultori, mai ales pe cei „de bună credință”. “Ei au o responsabilitate uriașă și salarii modice. Susțin silvicii de bună credință, care nu au o viață ușoară, care au dus adevărate lupte ca să apere pădurea. În noul statut al personalului silvic sunt convinsă că se vor face ajustările în acest sens”. Cât despre o omologare între două categorii – pădurari și polițiști – Doina Pană spune că nu a avut loc încă o dezbatere.  Dar, precizează ea, „dacă se vor convinge parlamentarii că așa trebuie să fie, probabil că așa se va vota”.

 

(Sursa: libertatea.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31