fbpx
 
Focar nou de scandal, ieșeni revoltați: blocul lui Hăucă se cască peste casa Teodorenilor. Răspunsul lui Chirica: ciocul mic!

Focar nou de scandal, ieșeni revoltați: blocul lui Hăucă se cască peste casa Teodorenilor. Răspunsul lui Chirica: ciocul mic!


Fostul senator de Suceava Teodor Hăucă vrea să ridice un bloc pe strada Zlataust 7A (foto sus), pe terenul unde s-a aflat „Casa Teodorenilor“, imobil scos de pe lista  monumentelor istorice și demolat în urmă cu nouă ani. Construcția ar urma să fie ridicată la câțiva metri de cinci imobile aflate pe lista monumentelor istorice. Cei care locuiesc în zonă acuză mai multe nereguli ale acestui proiect.

Două tronsoane de trei etaje

La sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, Primăria Iași a pus în dezbatere un proiect de hotărâre privind aprobarea unui Plan Urbanisitic Zonal (PUZ) pentru construirea unor blocuri pe strada Zlataust 7A. Solicitarea a fost depusă de firma Investment Adh Int SRL, patronată de fostul senator PD Teodor Hăucă. Proiectul urmează să intre în Comisia de urbanism şi apoi în plenul Consiliului Local.

Pe un teren de 1.087 mp, Hăucă vrea să ridice un imobil cu două tronsoane, fiecare cu câte trei etaje şi două niveluri în subteran. Firma fostului senator vrea să amenajeze 30 de apartamente pentru care ar urma să fie asigurate, la subsol, pe două niveluri, un număr de 29 de locuri de parcare.

În bilanţul teritorial, suprafaţa construită este propusă la 543 mp, cea a aleilor şi carosabilului la 217 mp, iar spaţiile verzi - peste 325 mp.

Construcția urmează să aibă un POT (n.r. - Procent de Ocupare a Terenului) de 50% și un CUT (n.r. - Coeficient de Utilizare al Terenului) de 2,16. În ceea ce privește înălțimea, clădirea nu trebuie să depășească 12 metri la streașină și 15 metri la coamă.

Casa Memorială „Otilia Cazimir” este foarte aproape de viitorul șantier

Zonă de monumente istorice

Pe lângă casa bunicilor scriitorului Ionel Teodoreanu, care se află la mai puțin de 5 metri de proprietatea lui Hăucă, mai sunt în imediata vecinătate încă alte patru constucții aflate pe lista monumentelor istorice.  

Este vorba despre Casa Memorială „Otilia Cazimir“, Biserica Zlataust, cu mormântul lui Barbu Lăutaru, Casa „Zbranca-Manolache“ și Casa „Stoica“.

Legea spune clar că nu se poate construi la o distanță mai mică de cel puțin 200 de metri de un monument istoric.

În această zonă de case și de monumente istorice mai există două construcții mai mari. Este vorba despre Hotelul Studis și de un bloc ridicat de familia Negurici, dezvoltatorii Exclusiv Residence din Copou. Acesta din urmă este la intersecţia străzilor Otilia Cazimir şi Zlataust și are trei etaje, mansardă și o înălțime de 15 metri.

„Această zonă era de promenadă până să fie ridicat hotelul și blocul. Zona s-a aglomerat foarte mult, nefiind atâtea locuri de parcare cât ar fi necesare“, menționează Cristian Lăpușneanu, un ieșean care locuiește în vecinătate.

Acesta este unul dintre cele două imobile ale Teodorenilor care mai există

Casa Teodorenilor, dărâmată în 2010

Casele Teodorenilor, unde a copilărit scriitorul Ionel Teodoreanu, au fost compuse din două imobile. Una dintre acestea, aflată pe strada Zlataust nr.7A, a fost scoasă de pe lista monumentelor istorice în 2005 și demolată în 2010, la scurt timp după ce terenul a fost cumpărat de firma lui Teodor Hăucă. „Demolarea s-a făcut fără avizul Comisie de Monumente, iar autorizația a fost acordată ilegal de Primăria Iași. Noi am făcut sesizări și la Ministerul Culturii, dar nu s-a întâmplat nimic. Au băgat buldozerul și au dărâmat un monument istoric“, susține Cristian Lăpușneanu, cel căruia îi aparține cealaltă Casă a Teodeorenilor, unde au stat bunicii lui Ionel Teodoreanu. Soția lui Cristian Lăpușneanu a moștenit aceeastă casă de la bunici, care au cumpărat-o chiar de la Ionel Teodoreanu.

Nemulțumirile celor din zonă, ignorate

Persoanele care locuiesc la casele aflate în zona unde vrea să ridice blocul Hăucă, inclusiv preotul Gheorghe Popa de la Biserica Zlatuast, aflată la mai puțin de 25 de metri de proprietatea fostului senator, au depus sesizări la Primăria Iași, în care și-au manifestat nemulțumirea față de posibilitatea ridicării unui bloc într-o arie protejată, de monumente istorice.

„Din luna decembrie a anului trecut, au fost depuse mai multe sesizări, am solicitat și o audiență la domnul primar, fără însă vreun efect. Am primit o hârtie de la Primăria Iași prin care ni se spune că toate actele au fost emise cu respectarea legii“, zice Cristian Lăpușneanu.

Într-un răspuns semnat de primarul Chirica, lui Lăpușneanu i s-au respins nemulțumirile

La doar 5 metri de o altă proprietate

Lăpușneanu reclamă mai multe probleme legate de construirea acestui bloc.

„Ridicarea unui bloc la câțiva metri de proprietatea mea înseamnă că eu nu voi mai putea vedea lumina soarelui. Dincolo de asta, s-a acceptat un CUT de 2,16, când maximumul în zonă este de 0,9. Înălțimea maximă este de trei etaje, când maximumul în zonă este de două etaje. Pe schița depusă la Primărie, Casa «Zbranca-Manolache» nu apare deloc“, menționează Lăpușneanu.

Limita proprietăţii lui Haucă se află la mai puțin de 5 metri de casa lui Lăpușneanu și nu la 8,6 metri, așa cum este trecut în schiță. Biserica Zlataust este la o distanță de 23,9 metri, Casa „Stoica“ la 0,8 metri, iar Casa Memorială „Otilia Cazimir“ la mai puțin de 5 metri.

O altă problemă ridicată de Lăpușneanu este legată de accesul la bloc și în legătură cu parcarea de la subsol. „Am vorbit cu niște arhitecți care mi-au spus că este imposibil să poată face la subsol atâtea locuri de parcare câte au trecut. În plus, este aproape imposibil să intri la subsol de pe o stradă cu sens unic, ce nu are mai mult de 4 metri lățime“, adaugă Lăpușneanu.

În plus, în cazul unui incendiu la al doilea tronson al blocului, accesul pompierilor ar fi imposibil, nefiind nicio cale de acces.

Săvescu: „Am respectat restricțiile legale“

Arhitectul Sebastian Săvescu, de la Sam ideas, cel care a făcut proiectul cu indicatorii urbanistici pentru firma lui Hăucă, susține că a respectat toate reglementările în vigoare. „Documentația a fost depusă la Primărie. Ni s-a transmis și nouă o sesizare la care am răspuns pe cale oficială. Știu că vecinii au contestat intenția beneficiarului, nu vreau să comentez. Este un proiect în curs de desfășurare, în care noi am respectat toate restricțiile legale. Am depus documentația la Comisia de Monumente, dar nu avem încă un aviz, fiind în dezbatere. Toate condițiile pe care le va impune Comisia de Monumente vor fi respectate, Pe parcurs, planșele au mai suferit completări, în urma unor restricții impuse de alte comisii și de care am ținut cont“, susține Săvescu.

Săvescu susține că a respectat legile

Arhitectul lui Asimionesei

Săvescu este arhitectul care a realizat proiectele pentru cele două loturi de teren de 80 mp fiecare, situate în stânga și dreapta scărilor de intrare în Policlinica Mare. Beneficiarul este firma XYZ Strea, controlată printr-un interpus de Ghiocel Asimionesei, patronul Bună Ziua Iași.

Un alt beneficiar al servicilor lui Sebastian Săvescu este consilierul local Gabriel Surdu. Acesta, prin intermediul firmei Forrest Hills Gardens SRL, vrea să ridice o clădire cu șapte niveluri, în spatele Mitropoliei, într-o zonă înconjurată de clădiri cu parter sau cel mult cu un etaj.

Proiectul lui Surdu propune ridicarea unui aparthotel pe șapte nivele, două la subsol, parter, trei etaje și, parțial, un al patrulea etaj retras. Indicatorii urbanistici obținuți de Surdu sunt foarte mari, având un POT de 60%, o înălțime de 18 metri și un CUT de 4.

Casa bunicilor lui Teodoreanu, radiată din „greșeală“

În momentul în care Casa Teodorenilor a fost radiată de pe lista monumentelor istorice a fost scoasă și casa bunicilor Teodorenilor, adică a familiei Lăpușneanu în prezent. „Fără să fie un ordin de clasare, ne-am trezit că nu mai avem casa pe lista monumentelor istorice. Din 2015, noi am solicitat în mod repetat să fim repuși pe listă. De-abia acum ni s-a comunicat de către Comisia de Monumente că imobilul va fi repus pe lista monumentelor istorice. Ne-au lăsat de înțeles că a fost o eroare materială și că aceasta va fi reparată la următoarea publicare în Monitorul Oficial“, menționează Lăpușneanu.

Reguli doar pentru unii

În urmă cu cinci ani, Cristian Lăpușneanu a cheltuit aproximativ 100.000 de euro pentru a renova fosta casă a bunicilor lui Ionel Teodoreanu. „Eu când am renovat casa, a trebuit să cer avizul Comisie de Monumente. Am făcut împrumut în bancă pentru a o renova în formatul ei. Acum, văd că pentru construirea unui bloc în acea zonă nu mai trebuie acest aviz. Nu mi se pare normal“, precizează Lăpușneanu.

În 2017, Hăucă a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție în care a fost implicat și fostul judecător ieșean Dan Anton. Dosarul este în prezent în apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31