fbpx
 

Items filtered by date: Luni, 20 Noiembrie 2017

UPDATE ORA 18:00 – Moţiunea de cenzură la adresa guvernului semnată de 148 de parlamentari PNL, USR, PMP şi independenţi a fost citită, astăzi, în plenul comun al parlamentului.

Opoziţia cere demisia cabinetului Mihai Tudose pe care îl acuză de bulversarea mediului economic şi juridic şi de scăderea nivelului de trai al populaţiei.

Semnatarii moţiunii susţin că beneficiile unei creşteri economice substanţiale anunţate la începutul anului au fost anulate de măsurile populiste şi haotice luate de coaliţia PSD-ALDE.

În textul documentului, Guvernul Tudose, este criticat pentru creşterea preţurilor la carburanţi, la energia electrică, pentru diminuarea investiţilor în primele 9 luni ale anului, pentru scăderea salariilor şi a contribuţiilor la pilonul II de pensii.

Semnatarii mai spun că demiterea guvernului trebuie să ducă imediat şi automat la abrogarea ordonanţelor de urgenţă care au generat haosul fiscal şi să oprească atacul la independenţa justiţiei.

Moţiunea de cenzură a fost prezentată în plenul parlamentului de deputatul PNL, Dan Vâlceanu.

Dan Vâlceanu: Aveţi guvernul cu cel mai mare număr de demnitari, miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii fiecare cu propriul cabinet şi funcţionarii aferenţi, din câte guverne au existat până acum, dar livraţi cel mai prost exerciţiu guvernamental dintre toate. Dacă punem în balanţă ceea ce faceţi dvs. astăzi, României i-ar fi fost cu siguranţă mai bine dacă nu era guvernată. Magnitudinea răului produs ar fi fost semnificativ mai mică.

Opoziţia a criticat decizia conducerii parlamentului ca moţiunea de cenzură să fie citită astăzi în plen.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu explică:

Călin Popescu Tăriceanu: Am fost foarte prompţi şi dacă nu am fi făcut aşa, probabil că atunci ar fi critici, eu ştiu, pe bună dreptate sau nu, că încercăm să întârziem acest demers. Din contră, am arătat toată disponibilitatea.

Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se vor reuni în cursul aceste săptămâni pentru a stabili data la care moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată.

Potrivit legii, acest demers la adresa guvernului trebuie supus aprobării plenului comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor la trei zile de la citirea documentului

UPDATE ORA 16:50 – Şedinţa plenului Camerei Deputaţilor şi Senatului în care va fi citită moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR împotriva Guvernului Tudose şi intitulată ‘PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă’ a început în prezenţa a 287 de parlamentari. 

Parlamentarii discută şi proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului României nr. 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei şi Proiectul Cartei Albe a Apărării.

PNL şi USR au depus vineri, la Parlament, moţiunea de cenzură. Moţiunea este semnată de 148 de parlamentari PNL, USR, PMP şi de deputaţii neafiliaţi Sorin Cîmpeanu şi Daniel Constantin.

Semnatarii solicită, prin moţiunea de cenzură ‘PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă’, retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru a se opri ‘distrugerea economiei’, ‘atacul la Justiţie’ şi scoaterea României din Uniunea Europeană.

‘Actuala guvernare PSD-ALDE a reuşit într-un timp record să provoace un haos generalizat în toate domeniile vitale – de la sănătate şi educaţie, la fiscalitate, justiţie sau infrastructură. În mai puţin de un an, guvernarea PSD-ALDE a aruncat la coşul de gunoi promisiunile făcute în campanie şi, odată cu ele, speranţele românilor într-un trai mai bun’, susţin semnatarii moţiunii.

Semnatarii solicită parlamentarilor să voteze moţiunea de cenzură.

‘Vă cerem, prin urmare, să votaţi prezenta moţiune de cenzură cu responsabilitate. Vă cerem să vă gândiţi la ceea ce ar fi trebuit să fie exerciţiul guvernării şi cât de departe este faţă de ceea ce le-aţi spus oamenilor atunci când le-aţi cerut votul. Nu sunteţi nici parlamentarii lui Dragnea, nici ai lui Tudose, nu sunteţi proprietatea politică a vreunui baron ori grup de interese. (…)Vă îndemnăm să votaţi pentru adoptarea acestei moţiuni de cenzură şi retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru că ştim că este singurul lucru corect care mai rămâne de făcut în acest moment. Prin votul dumneavoastră, opriţi distrugerea economiei, încetaţi atacul la Justiţie, nu scoateţi România din Uniunea Europeană!’, le transmit parlamentarilor reprezentanţii PNL şi USR.

Moțiunea de cenzură depusă săptămâna trecută de PNL și USR va fi citită în plen luni, la ora 16,00, au decis Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților.

Conducerea Parlamentului a hotărât convocarea unei ședințe de plen comun luni, la ora 16,00, pentru a fi citită moțiunea de cenzură.

 


Publicat in Justitie

 Doi bărbaţi din judeţul Galaţi s-au ales cu dosar penal fiind bănuiţi de braconaj şi uz de armă fără drept, se arată într-un comunicat de presă transmis luni de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi.

Potrivit sursei citate, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au fost sesizaţi de personalul Ocolului Silvic Tecuci cu privire la faptul că persoane necunoscute au braconat pe fondul de vânătoare Barcea.

La marginea pădurii, poliţiştii au găsit un autoturism abandonat, în care erau doi iepuri şi şapte cartuşe calibrul 12 mm.

În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii au identificat persoanele bănuite de săvârşirea infracţiunilor de braconaj şi uz de armă fără drept, fiind vorba de doi bărbaţi din comuna Drăgăneşti, de 37 şi 40 de ani.

La domiciliul bărbatului de 40 ani a fost găsită o puşcă de vânătoare, deţinută legal, care ar fi fost folosită de cei doi la braconaj.

Arma a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.


Publicat in Justitie

Un TIR încărcat cu 42 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat, luni, pe DN 2C, la o distanţă de aproximativ doi kilometri de localitatea Padina din judeţul Buzău.

‘În urma răsturnării TIR-ului au fost semnalate scurgeri de combustibil, drumul a fost închis la un kilometru distanţă de accident’, a declarat. pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), George Creţu.

Potrivit sursei citate, zona fost închisă şi s-au luat toate măsurile de securitate


Publicat in Moldova

Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din Bacău a emis o informare meteo de ninsori, vânt şi precipitaţii mixte valabilă pentru toate judeţele Moldovei.

Potrivit acesteia, de mâine dimineaţă la ora 3 şi până miercuri seară la ora 18, la munte va ninge, iar pe creste se va depune un strat mai consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze în zona montană înaltă, ce vor atinge la rafală 70…80 de kilometri la oră, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Mâine, trecător, în nordul Moldovei și în Subcarpați, se vor semnala precipitații slabe mixte.

 

(Radio Iaşi/FOTO arhivă citynews.ro)


Publicat in Vremea

Un bărbat în vârstă de 79 de ani a căzut, duminică după-amiază, cu mașina într-un lac de acumulare de pe raza comunei Pângărați din județul Neamț, a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), Adrian Rotaru.

Accidentul a avut loc la intersecția unui drum comunal cu un drum național, în momentul în care bărbatul a pierdut controlul asupra volanului, a rupt un parapet metalic și a căzut în canalul de fugă al Hidrocentralei de la Stejaru din comuna Pângărați.

Șoferul a reușit să se salveze, însă când au ajuns la fața locului cadrele medicale l-au găsit inconștient, fiind nevoite să îl resusciteze.

„Pacientul a răspuns manevrelor de resuscitare, ambulanța TIM transportându-l la spital”, a afirmat Rotaru.

La fața locului s-au deplasat și scafandrii, care au intervenit pentru a vedea dacă în mașină nu se mai afla vreo persoană.

„Scafandrii au făcut o scufundare. Nu mai sunt persoane în autoturism. La fața locului s-a deplasat o persoană care a declarat că victima a plecat de la el de acasă, singur, cu cinci minute înainte de producerea accidentului”, mai susține purtătorul de cuvânt al ISU.

 

(Agerpres/FOTO Facebook ISU Neamţ)


Publicat in Moldova

Liberalii ieșeni încearcă să mobilizeze masele pentru susținerea moțiunii de cenzură, programând pentru astăzi un miting în fața Prefecturii Iași. Liderul PNL Iași, Costel Alexe, spune că ieșenii au un motiv în plus pentru a ieși în stradă, tăierea de către Guvern a tuturor investițiilor importante pentru acest județ: autostrada, Șoseaua de Centură, Spitalul Regional și Secția de Arși, stadion și sală polivalentă.

Iată comunicatul integral al PNL Iași:

„Astăzi, 20 noiembrie, Iașul #IaAtitudine împotriva unui Guvern iresponsabil și distrugător! Toţi ieşenii nemultumiţi de prestaţia acestei guvernări, reprezentanţii societăţii civile şi cei ai mediului de afaceri sunt aşteptaţi începând cu ora 17:30 în fața Prefecturii Iași pentru a susține Moțiunea "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă".

Costel Alexe, preşedinte PNL Iaşi: „Nu ne mai permitem să asistăm impasibili la haosul fiscal care va lovi România! Am decis să fim prezenţi în stradă la prezentarea moţiunii de cenzură, să ne facem auziţi si totodată să determinăm fiecare parlamentar de bună credinţă să susţină acest act de responsabilitate şi maturitate politică!

Ieşenii, dincolo de motivaţia măsurilor fiscale, sunt îndreptăţiţi să iasă în stradă, să îşi ceară drepturile şi să denunţe tratamentul umilitor la care au fost supuşi în acest an de Guvernarea Dragnea-PSD. Nu au fost alocate fonduri pentru Autostrada Iaşi-Tg. Mureş sau pentru finalizarea lucrărilor la şoseaua de centură a Iaşului. Spitalul Regional şi Clinica de Arşi sunt înca proiecte pe hârtie, în timp ce stadionul şi sala polivalentă modernă sunt doar promisiuni politicianiste!

Iaşul merită mai mult decât firmiturile primite de la Guvernarea PSD!”.


Publicat in Actualitate

Luni 20 noiembrie 2017 la ora 15. 00 are loc vernisajul expoziției de pictură și grafică "Dialog Cromatic" semnată de două Carmene: Carmen Maria Pățu și Carmen Voisei, mama și fiica. Evenimentul va fi prezentat de dl. profesor univ. dr. Constantin Tofan.

Expoziția este găzduită de Iulius Mall Iași, etaj I, corpul nou, și poate fi vizitată până pe data de 24 noiembrie 2018,  zilnic între orele 10.00 – 22.00. Intrarea liberă!

Vă așteptăm cu drag!


Publicat in Actualitate

Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, a fost prezentă la sfârșitul săptămânii la întâlnirea cu Ministrul Educației Naționale, Liviu Marian POP, în cadrul vizitei pe care acesta a făcut-o la Şcoala Gimnazială Păun, din comuna Bârnova, școală construită cu fonduri asigurate de Banca Europeană de Investiții, Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei și Guvernul României, prin intermediul ministerului de resort și inaugurată în luna noiembrie.

În județul Iași există în prezent 232 de unități de învățământ cu personalitate juridică, și anume 22 de grădinițe cu program prelungit, 133 de școli gimnaziale, 17 licee și colegii teoretice, 4 licee și colegii vocaționale, 36 de licee tehnologice și 6 școli profesionale care necesită investiții și corelare cu standardele europene.

„Dincolo de anvergura educațională a județului și de numeroasele proiecte și reușite consemnate statornic, încă este nevoie de investiții la categoria infrastructură educațională,  pentru că sunt școli din mediul rural care nu au standardele europene firești sau oportunitățile tehnologiilor didactice de secol XXI, menite să sprijine procesul educativ, existența unor ateliere dotate pentru o practică eficientă, laboratoare de fizică, biologie sau chimie, rețele de calculatoare și conexiunea la internet, acesta fiind doar un inventar sumar pentru ceea ce presupune o școală modernă. Desigur că semnalăm cu aceeași preocupare și importanța resursei umane, a dascălilor bine pregătiți, prezența insuficientă încă a unor consilieri de orientare în carieră, care să îndrume elevul spre un mediu profesional potrivit, spre un traseu liceal și ulterior academic, care să consilieze din perspectiva psihologică sau pedagogică drumul elevilor spre implinirea socială, personală și profesională.“, a apreciat deputatul Camelia Gavrilă.

Întâlnirea cadrelor didactice din școală cu Ministrul Educației a fost un prilej de discuții și analize, o dezbatere deschisă și colegială care a semnalat atât reușitele programului de guvernare în domeniul educației, cât și urgentele din etapele următoare. S-a reiterat faptul că județul Iași este un pilon cultural, istoric, dar mai ales educațional important al României și are nevoie de o finanțare adecvată, prin care exemplele de bună practică, precum inaugurarea de față, să poată continua, pentru a desăvârși proiectele începute și pentru a asigura o evoluție constantă în domeniul educației. Unitățile de învățământ din Județul Iași trebuie să fie integrate în proiectele finanțate de ministere, dar și în alte programe de modernizare ale Uniunii Europene, cu finanțare externă.

Prof. dr. Camelia Gavrilă afirmă faptul că „județul Iași are nevoie de investiții consistente în sectorul educațional dacă dorim să rămânem o zonă de interes atât pe plan local, un sprijin, un nucleu de formare pentru regiunea Moldovei, dar mai ales un reper de încredere față de educația românească, integrată și apreciată la nivelul Uniunii Europene.  Ne dorim ca exemplul de bune practici înregistrat de Şcoala Gimnazială Păun și de celelalte școli din comuna Bârnova să se regăsească și la alte unități de învățământ din alte comune, printr-o multiplicare a modelului și a experiențelor acumulate. Școala ieșeană reprezintă un cumul de valori și certitudini, un reper pentru sistemul educațional românesc prin rezultatele pe care le are la evaluările naționale, prin inovația și creativitatea demersurilor educaționale și în proiectele inițiate și derulate în anii anteriori, consemnând cu aceeași consecvență și performanțele academice notabile, la competițiile și concursurile naționale și internaționale ale elevilor și studenților. Acestea sunt premize ale succesului, ale seriozității și competenței profesorilor și managementului educațional ieșean care merită aprecierea, finanțarea programelor și valorizarea expertizei la nivel național.”


Publicat in Actualitate

Consilierul județean PMP Marian Uscatu face un apel către Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, să reînființeze echipajele de prim ajutor. Solicitarea consilierului PMP vine în contextul în care în ultimele săptămâni numărul accidentelor rutiere de pe raza Județului Iași s-a înmulțit.

„Este nevoie stringentă de astfel de echipaje. Numărul accidentelor rutiere din ultimele săptămâni a crescut alarmant. Multe din aceste accidente sunt grave, implicând mai mulți răniți. Orice secundă contează, pentru că vorbim despre vieți omenești. În acest sens, în data de 5 septembrie am depus un proiect de hotărâre la Consiliul Județean privind înființarea unei asociații pentru acordarea, în teritoriu, a primului ajutor de bază și primului ajutor calificat. Din păcate, președintele Consiliului Județean refuză să pună pe ordinea de zi acest proiect. Este tot mai evident că pe Maricel Popa nu îl interesează salvarea de vieți omenești. Mi se pare că dă dovadă de rea voință și chiar sadism față de cetățenii acestui județ, fiind mai preocupat de excursiile în străinătate. Îi asigur pe ieșeni că nu mă voi opri până nu voi rezolva problema echipajelor de prim ajutor. Voi lupta în continuare pentru acest proiect pentru că fiecare viață este importantă”, a declarat Marian Uscatu.

Acesta susține că modelul este aplicat, cu succes, încă din 2005 în Județul Hunedoara. În anul 2005 în județul amintit a fost înființată Asociaţia „Salvital” prin libera exprimare a voinţei de asociere a unui număr de 11 membri fondatori - autorităţi ale administraţiei publice locale şi instituţii publice, cu scopul de a asigura asistența medicală calificată de urgență, mai ales în zonele greu accesibile de pe raza teritorială a județului. Ulterior, la statutul acestei asociaţiii au aderat şi alte autorităţi ale administraţiei publice locale, instituţii publice şi alte persoane juridice, astfel încât în prezent asociaţia are un număr de 61 membri.

„Asociaţia urmează să se finanțeze, pentru început, prin contribuţii din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale membre. Cotizațiile ar urma să fie stabilite de Adunarea Generală a membrilor Asociației, în funcție de numărul de locuitori. Presiunea financiară care ar putea greva, la un moment dat, bugetele unităților administrativ-teritoriale în timp va putea să scadă, dat fiind faptul că legislația permite și acceptarea unor eventuale donații. În același timp, Asociația poate beneficia de redirecționarea celor 2% din impozitul pe venit, demers la care sunt convins că se vor alătura mulți locuitori ai Județului Iași”, a mai declarat Marian Uscatu.


Publicat in Actualitate

Consilierul județean PMP Alin Aivănoaei critică dur conducerea Consiliului Județean Iași pentru nefinalizarea procedurii de desemnarea a firmelor care să se ocupe de deszăpezirea județului în sezonul de iarnă. Recent, CJ a organizat o licitație, dar la care nu s-a prezentat nimeni. Aivănoaei atrage atenția că președintele CJ, Maricel Popa, a avut la dispoziție 10 luni pentru a rezolva toate procedurile și pentru a se asigura că drumurile nu vor fi blocate de nămeți. Consilierul PMP remarcă faptul că se repetă povestea de anul trecut, când deszăpezirile au fost date în regim de urgență, prin încredințare directă, la mijlocul lunii decembrie. Alin Aivănoaei cere convocarea comitetului județean pentru situații de urgență pentru a găsi rapid soluțiile pentru a ieși din această criză. 

Iată comunicatul integral al consilierului județean PMP Alin Aivănoaei:

„<Iarna a luat prin surprindere autorităţile locale>.  Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, doreşte să nu rateze nici în acest an clasica frază cu care presa relatează modul în care autorităţile judeţene fac faţă iernii care se apropie cu paşi repezi.

Tot păstrând tradiţiile, românii spun şi că omul din greşeli învaţă. Se pare totuşi că fraza nu se aplică şi membrilor PSD, cu precădere a celor care sunt la conducerea CJ Iaşi. În prag de iarnă, actuala conducere a CJ repetă greşelile pe care le-a făcut şi anul trecut, tratând cu iresponsabilitate subiectul deszăpezirii, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul concursului pentru funcţia de director al Direcţiei Judeţene de administrare a drumurilor şi podurilor (DJADP).

Cu o doză de consecvenţă şi de maturitate politică, astăzi, locuitorii judeţului Iaşi puteau fi asiguraţi de faptul că vor putea înfrunta iarna pregătiţi, fără pericolul de a rămâne localităţi izolate de Municipiul Iaşi şi, cel mai important, private de un acces facil la serviciile medicale.

PMP Iaşi trage un semnal de alarmă cu privire la comportamentul lipsit de responsabilitate al liderilor CJ şi îndeamnă forţele politice care asigură majoritatea în Consiliul Judeţean să dea dovadă de maturitate. Chiar dacă am atras atenţia de nenumărate ori asupra sintagmei iarna car şi vara sanie, deja noţiunea de om gospodar nu mai există la nivelul judeţului Iaşi. Au avut la dispoziţie 10 luni pentru a finaliza procedurile, dar ne trezim în pragul iernii că încă mai lansăm documentaţii pe SEAP, demonstrând o totală lipsă de responsabilitate faţă de ieşeni. Funcţia de preşedinte a CJ este o responsabilitate majoră şi nu un privilegiu, aşa cum este percepută de actualul lider al instituţiei”, a declarat liderul consilierilor judeţeni, Alin Aivanoei.

Prin urmare, PMP Iaşi solicită preşedintelui CJ să convoace o şedinţă de îndată în care, alături de comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, să se identifice soluţiile optime pentru a feri populaţia de eventualele pericole care vor veni odată cu instalarea iernii.”

 


Publicat in Actualitate
Pagina 1 din 2

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2017 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30