fbpx
 

Items filtered by date: Marti, 21 Noiembrie 2017

Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, atrage atenţia asupra importanței zilei mondiale a televiziunii, in contextual in care ne aflăm într-o perioadă de dezvoltare constantă și dinamică a spațiului mediatic prin extinderea rețelelor de internet, prin utilizarea intensă a rețelelor de socializare, care preiau și multiplică mesaje din media, prin dezvoltarea spațiului online în care cu toții suntem creatori de conținut.

Declarația politică de astăzi este și un semnal de alarmă asupra necesității introducerii unor forme de educație pentru comunicare și mass-media (concept cunoscut sub denumirea de media literacy) în școală, dată fiind importanța impactului pe care canalele mass-media le au asupra tinerilor și opiniilor acestora, asupra luării de decizii, receptării informațiilor, modului de orientare a atenției către anumite tipuri și categorii de știri, în funcție de diverse interese și contexte sociale sau politice.”

La nivel internațional, în ziua de 21 noiembrie sărbătorim Ziua Mondială a Televiziunii, proclamată odată cu desfășurarea Forumului Mondial al Televiziunii, eveniment ce a integrat în agenda sa de discuții importanța tot mai mare a canalelor TV într-o lume efervescentă, aflată în continuă schimbare. Rezoluția nr. 51/205 din 17 decembrie 1996 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite oficializează această zi în semn de recunoaștere a importanței televiziunii și, implicit, a influenței presei, în general.

Deputatul PSD de Iași Camelia Gavrilă subliniază faptul că este momentul de a reflecta atent la semnificațiile ce pot fi atribuite acestei zile și prin extindere și conexare, la idealul unei educații pentru valori și gândire critică. Trebuie identificate  modalități prin care putem să îi educăm pe tineri pentru a-i transforma în cititori avizați ai presei, cu discernământși obiectivitate, într-o lume în care viteza apariției  și circulației știrilor depășește capacitatea noastră de a le prelucra, de a le analiza și de multe ori – de a le înțelege in totalitate.

 „Televiziunea este, pe lângă un mijloc esențial de informare în societatea modernă, un factor al educației chemat să amplifice, să formeze sau să diversifice experiențe cognitive sau comportamentale ale cetățenilor. Statisticile oferite de indexul de Consum de Televiziune în România afirmă faptul că media timpului petrecut de români în faţa televizorului este aproape dublă față de media globală, iar 1 din 5 persoane petrece între 4 și 6 ore zilnic în fața televizorului. Astfel 77% dintre consumatorii de TV din România se uită la buletinele de ştiri, urmați îndeaproape de cei care preferă televizorul pentru divertisment. Toate aceste aspecte ne îndeamnă în acest context, de ziua Mondială a Televiziunii, să afirmăm că este nevoie de jurnaliști integri, conștienți de rolul și influența lor, este nevoie de o abordare legislativă clară și coerentă a organizării și funcționării televiziunilor naționale, dar mai ales este nevoie de o educație media pentru tineri si maturi, deopotrivă” - subliniază deputatul ieșean  în Plenul Parlamentului.

Deputat Camelia Gavrilă arată că sunt necesare măsuri  care ar reuși să diminueze sau să elimine problema unei prezențe scăzute a educației media în rândul tinerilor , precum:

- introducerea unui curriculum prin infuzie/curriculum infuzat, care să aibă drept obiectiv formarea competențelor media, în contextul disciplinelor de studiu care permit interferențe și conținuturi de acest tip ( la limba și literatura română, limbi străine, istorie, discipline socio-umane, filosofie, sociologie, psihologie, cunoașterea genurilor jurnalistice ,a trasăturilor stilului jurnalistic/publicistic etc.);

- o aplecare accentuată a domeniilor/disciplinelor socio-umane spre formarea spiritului critic, democratic și analitic;

- introducerea unor module care includ elemente de educație pentru comunicare și mass-media în orele de Educație Civică;

- formarea cadrelor didactice în domeniul numit generic educația pentru media, dezvoltarea unor cursuri opționale de educație pentru media sau introducerea acestei teme, prin intermediul specialiștilor, în cadrul cluburilor de jurnalism ale elevilor și studenților;

- realizarea unor parteneriate de colaborare între instituțiile media și unitățile de învățământ, urmate de activități, întâlniri, mese rotunde, forme diverse de colaborare;

- existența unui dialog constant între părinți, elevi, profesori și asociații/ONG-uri care au un astfel de obiect de activitate, în cadrul căruia pot fi dezbătute subiecte legate de mass-media, care să prezinte elevilor diferite perspective de abordare și interpretare, să dezvolte gândirea critică a acestora, pregătindu-i pentru a deveni cetățeni europeni activi ,consumatori de presă informați si avizați;

- implicarea elevilor în activități extracurriculare relevante ce țin de educația pentru media .

 În concluzie, să nu uitam ca principalii pași ce converg către o educație media, către o informare corectă a tinerilor țin atât de factorul social reprezentat de familie, instituțiile statului prin norme și reglementari, calitatea informațiilor furnizate de jurnaliști, cât și de factorul individual susținut prin educație, lectură și cultivarea spiritului critic, a unui simț civic alert, prin analiza complexă și contextualizată, specifică unei gândiri autentice, neîncorsetată în șabloane și refractară în raport cu ideea de mistificare, de manipulare sau relativizare a valorilor.

 


Publicat in Actualitate

Turismul românesc este în creştere cu aproximativ 10% în 2017, conform datelor oficiale, iar numărul total al turiştilor care aleg destinaţii din România se estimează că va depăşi în acest an 12 milioane, o valoare care nu a mai a fost atinsă din anul 1990, susţine prim vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican.

Potrivit acestuia, numărul turiştilor străini va ajunge de asemenea la un record de peste 2,6 milioane.

‘Turismul românesc este în creştere în acest an, conform datelor oficiale, cu aproximativ 10%. Pe de o parte, numărul turiştilor străini va ajunge la un record de peste 2.600.000, iar pe de altă parte turiştii români sunt în număr din ce în ce mai mare. În primele nouă luni ale anului 2017, numărul de turişti români pe destinaţii din România a crescut cu un milion, până la 9,5 milioane. Conform tuturor estimărilor, numărul total al turiştilor care aleg destinaţii din România va ajunge în acest an la peste 12 milioane – o valoare care nu a mai a fost atinsă din anul 1990. Interesant este că turismul balnear este o destinaţie din ce în ce mai apreciată, iar vânzările noastre pe acest segment s-au dublat în acest an’, a spus Adrian Voican, într-un comunicat.

Conform informaţiilor centralizate după închiderea TTR, românii au manifestat un interes în creştere pentru turismul local, la ediţia de toamnă a Târgului de Turism al României, principalele destinaţii turistice pentru sezonul de iarnă 2017 având deja un grad de rezervare de peste 90%. Cele mai căutate destinaţii au fost Călimăneşti – Căciulata, Băile Felix, Băile Govora, Valea Prahovei şi Bran-Moeciu.

Pentru vara anului 2018, cu ocazia Târgului de Turism al României, au început înscrierile timpurii, iar staţiunile care conduc în topul rezervărilor sunt: Mamaia, Eforie Nord şi Jupiter.

‘Un interes deosebit s-a remarcat la această ediţie a Târgului de Turism al României pentru litoralul românesc, dar şi pentru unele destinaţii externe, precum Turcia (Antalya), Spania, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Croaţia. Ca destinaţii noi şi promovate în forţă am remarcat Albania (care sigur va prinde la turiştii români), insula Samos din Grecia, Alanya – extrema estică a regiunii Antalya. De asemenea, am observat un interes mai mare pentru circuitele internaţionale, precum Statele Unite ale Americii, Iran, Argentina, Brazilia, Rusia şi Iordania’, a declarat, pentru AGERPRES, Traian Bădulescu, specialist în turism.

El a subliniat că au existat şi câteva oraşe din România care s-au promovat ‘destul de bine’ pe fondul unui interes pentru city break-urile interne.

‘Şi o serie de oraşe din România s-au promovat destul de bine, turiştii fiind din ce în ce mai atraşi şi de city break-urile interne (chiar dacă nu aleg mereu ca mijloc de transport avionul). Pe de altă parte, există o tendinţă a românilor de a opta pentru circuite turistice interne’, subliniat Bădulescu.

Referitor la organizarea târgului de turism de la Romexpo, Traian Bădulescu a remarcat că ambele ediţii (de toamnă şi de primăvară) sunt foarte apropiate în timp, la o diferenţă de doar trei luni, acest lucru fiind, în opinia sa, ‘o problemă’.

Pe durata Târgului de Turism al României, care tocmai s-a încheiat, Bibi Touring Touroperator, care oferă exclusiv destinaţii româneşti, a pus la dispoziţia celor interesaţi peste 10.000 de pachete turistice în 100 de staţiuni şi destinaţii din România. Pe durata celor patru zile de târg, Bibi Touring Touroperator a înregistrat o creştere a vânzărilor de 50% faţă de anul 2016, cea mai de succes ofertă pe parcursul TTR fiind ‘Vacanţa de o lună în România’: şapte zile la Băile Govora, o săptămână la Predeal, şapte zile la Neptun şi o săptămână în Delta Dunării.

La rândul său, Christian Tour a anunţat vânzări de peste trei milioane de euro în cele patru zile ale Târgului de Turism al României, cu 70% mai mult faţă de ediţia din toamna anului trecut a evenimentului găzduit de Romexpo. Astfel, compania a atras peste 7.000 de cumpărători la târg şi în agenţiile din ţară, care şi-au rezervat, în principal, un sejur pentru sezonul estival 2018, dar au cumpărat şi vacanţe de Crăciun în ţară şi în Europa, precum şi pachete de Revelion în destinaţii exotice.

‘Interesul vizitatorilor a fost mult mai mare decât la ediţiile anterioare ale târgului. La finalul primei zile, erau deja rezervate vacanţe în valoare de peste 700.000 de euro’, a declarat directorul general al Christian Tour, Marius Pandel.

Nu în ultimul rând, Paralela 45 a consemnat vânzări în creştere cu o treime, la Târgul de Turism al României, faţă de noiembrie 2016. Astfel, reducerile afişate şi destinaţiile noi lansate pentru vara viitoare au crescut vânzările Paralela 45 cu 950.000 de euro, cu ocazia Târgului de Turism al României şi a Black Friday, din 17 noiembrie. Cele mai multe rezervări s-au făcut pentru sărbătorile de iarnă şi pentru vara viitoare, turiştii căutând pachete cu cazare la hoteluri de patru şi cinci stele, cu tarife avantajoase în această perioadă.

Pentru vara 2018, turiştii au cumpărat de la Paralela 45 în special vacanţe în Grecia, Turcia, Spania, pentru care touroperatorul a afişat reduceri de până la 50% din tariful de cazare, având disponibile noi destinaţii pe zboruri charter în insula Samos, cu preţuri ce pornesc de la 356 de euro/persoană, Alanya (de la 416 euro/persoană), Durres, Golem şi Vlore (de la 385 de euro/persoană).

Turiştii au ales vacanţe la hoteluri de patru şi cinci stele, cu demipensiune, la un buget mediu de 1.000 – 1.200 de euro/familie, pe care le pot plăti şi în rate (până la 12 rate fără dobândă cu cardurile puse la dispoziţie de băncile partenere ale touroperatorului).

O mare parte dintre vacanţele în România, pe litoralul românesc, la munte şi în staţiunile balneare, au fost cumpărate cu vouchere de vacanţă.

De Black Friday, pachetele pentru vacanţe pe charter şi sejururile anului 2018 în Turcia, Grecia, Spania, Portugalia, Italia, Cipru, precum şi cele pentru litoralul românesc, cu reducere de până la 50% din tariful de cazare, s-au vândut în special online, pe noul portal de turism al touroperatorului.

(Agerpres/FOTO arhivă sfin.ro)


Publicat in Turism

Peste 1.000 de permise de conducere au fost reţinute şi mai bine de 15.000 de sancţiuni au fost aplicate în urma unei ample razii a Poliţiei, desfăşurate în ultimele trei zile, în toată ţara.

După cum anunţă oamenii legii, jumătate din numărul permiselor de conducere au fost ridicate pentru depăşirea vitezei maxime legale cu mai mult de 50 de kilometri pe oră. Totodată au fost reţinute şi peste 300 de certificate de înmatriculare. Şi în Capitală a avut loc astăzi o acţiune de amploare. S-a urmărit neacordarea priorităţii pietonilor de către autovehicule, fenomen care este a doua cauză de accidente în Capitală. Inspectorul Andra Arsintescu a coordonat acţiunea Poliţiei:

Andra Arstintescu: Poliţiştii Brigăzii Rutiere au acţionat şi în această dimineaţă pe principalele artere ale Municipiului Bucureşti, în vederea reducerii riscului rutier în rândul participanţilor la trafic. Neacordarea priorităţii de trecere pietonilor se sancţionează contravenţional cu o amendă cuprinsă între 4 şi 5 puncte amendă, precum şi cu reţinerea permisului penrtu o perioadă de 30 de zile.

În primele 10 luni ale anului 10 persoane şi-au pierdut viaţa în Capitală şi alte 62 au fost rănite grav în aproape 500 de accidente produse ca urmare a nearcordării priorităţii pietonilor.

 

(Rador/FOTO arhivă ziare.com)


Publicat in Social

Moneda națională a atins marți cea mai slabă cotație în raport cu euro, cursul anunțat de Banca Națională a României (BNR) fiind de 4,6551 lei pentru un euro, în creștere cu 0,82 bani (0,18%) în comparație cu valoarea din ședința precedentă, de 4,6469 lei pentru un euro.

Cotația record anterioară a fost înregistrată pe data de 13 noiembrie 2017, când BNR a anunțat un curs de schimb de 4,6495 de lei pentru un euro.

De asemenea, moneda națională s-a depreciat în fața dolarului american, cursul fiind stabilit de BNR la 3,9650 lei, mai mare cu 2,36 de bani (0,60%), în comparație cu ședința precedentă, când un dolar american valora 3,9414 de lei.

Francul elvețian a fost cotat la 3,9960 de lei, în creștere cu 1,27 bani (0,32%), comparativ cu valoarea de 3,9833 lei, stabilit în ședința precedentă.

Gramul de aur s-a ieftinit, marți, cu 40,04 de bani (-0,24%), până la 163,2575 lei, de la 163,6579 lei, cât se stabilise luni.


Publicat in Banci

Un bărbat, în vârstă de 61 de ani, din comuna Truşeşti, cunoscut cu afecţiuni locomotorii, şi-a pierdut viaţa, marţi dimineaţă, într-un incendiu care i-a cuprins patul în care dormea, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, Dorina Lupu.

Potrivit acesteia, tragedia a fost descoperită de un pompier din Truşeşti, care se îndrepta spre locul de muncă.

‘Plutonierul major Mihai Constantin Bordianu a simţit miros de fum şi a început să cerceteze casele din jur pentru a vedea de unde provine. Aşa a descoperit că fumul ieşea dintr-un imobil, din faţa bisericii. În timp ce suna la 112 pentru a-şi chema colegii în sprijin, subofiţerul a deschis geamul şi uşa şi a intrat în încăperea plină de fum, târâş’, a afirmat Lupu.

Ulterior, împreună cu un alt coleg, plutonierul major Mihai Puruşniuc, care se îndrepta şi el spre serviciu, au ajuns la proprietarul casei, care era decedat, pe pat.

Potrivit reprezentanţilor ISU, tragedia s-a produs după ce victima a adormit cu ţigara aprinsă.

(Agerpres/FOTO arhivă romaniatv.net)


Publicat in Moldova

Duminică, 26 noiembrie 2017, începând cu ora 11:00, în rondul din Târgu Cucu, are loc inaugurarea celui de-al nouălea tramvai personalizat grafic în cadrul proiectului cultural „Iași – orașul tramvaielor pictate”.

Numit „Tramvaiul Centenarului – Iași, capitala renașterii naționale”, acesta readuce în prim-plan prin limbaj grafic statutul de capitală de război a orașului Iași în perioada Primului Război Mondial.

Evenimentul include două momente artistice susținute de Fanfara Brigadei 15 Mecanizată „Podu înalt” și de actorii Ateneului din Iași, succedate de discursul d-lui Primar și de o scurtă prezentare a celor mai importante momente istorice din perioada 1916-1918 la Iași. În a doua jumătate a programului vor fi prezentate scenele tematice realizate pe tramvai, elementele grafice imprimate pe tapițerie și galeria interioară cu rol educațional, toate acestea fiind urmate de festivitatea de premiere a tinerilor artiști și de cursa inaugurală spre Copou și retur.

Proiect cultural realizat de Asociația TRAMCLUB IAȘI în colaborare cu CTP Iași, Departamentul Centenar, Primăria Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Departament Design, fabrica de vopsele National Paints și Atelier Spre, cu sprijinul Indfloor Group, Simigeria Petru, Radio Impact, Adicenter, Traduceri cu tâlc, Fanfara Brigadei 15 Mecanizată „Podu înalt”, Ateneul din Iași.

(Comunicat de Presă CTP Iaşi/FOTO Facebook Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi)


Publicat in Evenimente

Suspecţii din dosarul ‘Tel Drum’ sunt aşteptaţi marţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a lua la cunoştinţă sechestrul impus de anchetatori în acest caz, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Pe 13 noiembrie, DNA anunţa că preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte săvârşite în dosarul ‘Tel Drum’ în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

În dosar mai sunt urmărite penal alte opt persoane pentru fapte similare.

DNA preciza că acest dosar s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene.

 

(Agerpres/FOTO arhivă adevarul.ro)


Publicat in Justitie

Cel puțin 50 de persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaș comis marți într-o moschee din nord-estul Nigeriei, leagăn al insurecției grupării jihadiste Boko Haram în ultimii opt ani, transmit agențiile internaționale de presă, citând un bilanț anunțat de poliție.

‘Deocamdată avem cel puțin 50 de morți’ și mai mulți răniți în urma unui atac kamikaze comis marți împotriva unei moschei din orașul Mubi, în timpul rugăciunii de dimineață, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliției din statul nigerian Adamawa, Othman Abubakar.

Potrivit surselor, atacul a fost comis de un adolescent, care s-a amestecat printre credincioși și-a detonat centura cu explozivi în interiorul moscheii.

Alte cel puțin 20 de persoane au fost rănite în atentat și au fost transportate la spitale din regiune, a declarat Idris Garge, coordonatorul zonal al Agenției naționale pentru situații de urgență.

Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar el poartă marca grupării Boko Haram, care întreprinde în mod regulat atacuri împotriva satelor din regiune și atentate sinucigașe.

Insurecția jihadistă, care durează de opt ani, s-a soldat până acum cu cel puțin 20.000 de morți și 2,6 milioane de persoane refugiate în nord-estul Nigeriei.

(Agerpres/FOTO nst.com.my)


Publicat in Panorama

Un şofer a intrat cu maşina într-o staţie de autobuz din comuna suceveană Moara, rănind cinci copii aflaţi în zonă.

Astăzi, în jurul orei 12.15, un şofer a pierdut controlul asupra autoturismului pe care îl conducea, lovind o staţie de autobuz din localitatea Liteni, comuna Moara, judeţul Suceava. În urma impactului, au fost răniţi cinci copii aflaţi în staţia de autobuz.

Aceştia au fost transportaţi la spital, fiind conştienţi şi stabili hemodinamic.

Poliţiştii au deschis un dosar penal, urmând a stabili circumstanţele în care s-a produs accidentul rutier.

 

(Radio Iaşi/FOTO arhivă romaniatv.net)


Publicat in Moldova

Zeci de angajați ai companiilor prezente în clădirile de birouri United Business Center din ansamblul Palas au răspuns invitației de a participa la o acțiune de împădurire. Tinerii au dedicat o zi din week-end-ul trecut unei inițiative în ton cu preocuparea lor față de protejarea mediului înconjurător și au contribuit la plantarea a 2.500 de arbori.

United Business Center Palas și Asociația Alternativa Urbană au organizat sâmbătă, 18 noiembrie 2017, acțiunea de împădurire „Un arbore plantat, o șansă pentru un viitor curat!”. Peste 70 de angajați ai companiilor din clădirile de birouri United Business Center au participat la inițiativa de a „înverzi” o zonă din satul Poieni, comuna Schitu Duca. Alături de alți 30 de voluntari de la Asociația Alternativa Urbană, tinerii au reușit să planteze 2.500 de puieți de gorun, pe o suprafață de 5.000 mp. Acțiunea de împădurire a durat aproximativ șase ore, mulțumirea participanților fiind accea că au reușit să redea viață unui areal din județul Iași. Arborii au fost puși la dispoziție de Direcția Silvică Iași, din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA.

Pentru că acțiunea „Un arbore plantat, o șansă pentru un viitor curat!” s-a bucurat de succes, United Business Center Palas va continua să organizeze astfel de inițiative, în care să mobilizeze și mai mulți voluntari dintre angajații prezenți în clădirile de birouri, care și-au anunțat deja intenția de participare.

Ansamblul Palas sprijină și susține inițiativele care au ca scop protejarea mediului înconjurător și economisirea resurselor. Compania IULIUS este preocupată în permanenţă de alinierea proiectelor sale la standardele internaţionale de sustenabilitate. În acest sens, toate clădirile de birouri United Business Center din ansamblul Palas sunt proiectate și dezvoltate să respecte cele mai performante tehnologii şi norme pentru clădiri verzi.


Publicat in Actualitate
Pagina 1 din 2

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2017 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30