fbpx
 
Pentru acest teren, deocamdată parcare pentru clienții Eurotech (clădirea din sticlă), societatea se luptă să obțină autorizație de construire Pentru acest teren, deocamdată parcare pentru clienții Eurotech (clădirea din sticlă), societatea se luptă să obțină autorizație de construire

Același calvar: judecătorii obligă Primăria să dea autorizație firmei Eurotech. Urbanismul din Iași s-a mutat la Tribunal


Birocrația a blocat complet sistemul de autorizare din orașul Iași

Firma Eurotech se chinuie să obțină autorizație de construcție, având un PUZ tocmai din 2016!

Comunicarea cetățean-autoritate a ajuns în Iași să se desfășoare doar în sălile de judecată. Situația a scăpat de sub control

În cazul Eurotech, judecătorii obligă Primăria să plătească 100 de lei penalizare pentru fiecare zi de întârziere

Banalitatea răului: în septembrie, un complet de judecată a obligat Primăria Iași, din nou, să soluționeze o cerere depusă de un petent la Direcția de Urbanism. Firma Eurotech SRL a depus documentația pe 10 mai 2022, cu speranța că va primi un răspuns în termenul legal de 30 de zile. S-a făcut septembrie 2022 - nici un răspuns, plângere - nici o reacție, așa că, în decembrie anul trecut reprezentanții societății au solicitat, la Tribunal, ca Primăria să fie obligată să soluționeze cererea. După un an, în septembrie 2023, completul de judecată a dat dreptate firmei. De la momentul rămânerii definitive a sentinței, Primăria trebuie să achite către Eurotech 100 de lei pentru fiecare zi de întârziere în soluționarea cererii.

Situații identice

O sentință a Tribunalului Iași din data de 6 septembrie 2023 arată, încă o data, modul de (nefuncționare) al Direcției de Urbanism din Primăria Iași. Faptele se potrivesc cu cele din dosare precedente: un ieșean sau o firmă depun documentația pentru a obține un Plan Urbanistic Zonal sau o autorizație de construire, legea obligând Primăria să răspundă în 30 de zile. Trec o lună, trei, șase sau chiar mai mult, iar petenții nu primesc nici un răspuns, sunt ignorați total. Disperați, se adresează instanțelor, în fața cărora juriștii din Primărie susțin, în premieră, că respectivele documentații fie nu erau complete, fie încălcau reglementările urbanistice.

Petenții rămân cu gura căscată, află prima dată aceste lucruri. Astfel se produce o deraiere colosală: comunicarea dintre cetățeni și Primărie are loc doar în fața unui complet de judecată!

De fiecare dată, criticând Primăria pentru această lipsă de comunicare, instanțele constată că argumentele juriștilor municipalității nu stau în picioare și dau dreptate petenților, ieșeni simpli sau firme, investitori care fie doresc să ridice o casă, fie un bloc sau un sediu de birouri sau o capacitate de producție.

PUZ tocmai din 2016

Într-o acțiune depusă la Tribunal pe 9 decembrie 2022, firma Eurotech SRL a solicitat ca, în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Iași, să se dispună obligarea pârâtului la eliberarea autorizaţiei de construire pentru imobilul Locuinţe şi spaţii comerciale conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 151/31.05.2016.

Pe un teren de circa 1.500 de metri pătrați situați pe strada Splai Bahlui Mal Stâng (actual Bulevard Regele Ferdinand I al României) societatea intenționează să ridice două imobile, cu un regim de înălțime de 3S+P+3E, respectiv 3S+P+10E+Eth, cu funcţiunea de locuinţe colective și spații comerciale, context în care a obținut și Certificatul de Urbanism nr. 824 din 25 martie 2019.

Sediul firmei Eurotech de pe Splai Bahlui

De asemenea, reclamanta a mai solicitat sancțiunea plăţii de către Primărie a unor penalităţi în valoare de 100 lei pentru fiecare zi întârziere, aferente perioadei cuprinse între data de 10 iunie 2022 (dată până la care pârâtul trebuia să elibereze autorizaţia de construire) şi data eliberării acestui document.

Eurotech este o societate care comercializează echipamente de construcții, sediul funcționând într-un imobil aflat tot pe Splai Bahlui, chiar lângă terenul pentru care se încearcă obținerea autorizației.

Nici un semn din Primărie

În acțiune, avocatul firmei a enumerat toate actele din dosarul depus la data de 10 mai 2022, inclusiv avizele şi acordurile favorabile cerute prin certificatul de urbanism, și a explicat că, conform legii, petenta se aștepta la eliberarea autorizaţiei de construire în cel mult 30 de zile de la data depunerii cererii, respectiv până la data de 10 iunie 2022. Cu toate acestea, și deși în lunile următoare Primăria nu a comunicat existenţa vreunor impedimente de natura a împiedica eliberarea autorizaţiei - respectiv că documentaţia depusă ar fi incompletă, ar necesita clarificări tehnice sau modificări - documentul s-a tot lăsat așteptat.

Pe 7 septembrie 2022, Eurotech a depus la Primăria Municipiului Iași o plângere prin care a notificat depăşirea termenelor prevăzute de lege şi a solicitat eliberarea autorizaţiei, în caz contrar învederând că înţelege să promoveze acţiune în instanţă. Nici acest demers nu a fost urmat de vreo reacţie din partea municipalității, care nu a comunicat niciun răspuns şi nici nu a eliberat actul administrativ solicitat.

„Într-un stat de drept, puterea discreţionară conferită autorităţii publice nu poate fi privită ca o putere absolută şi fără limite sau exercitată conform bunului plac, întrucât exercitarea dreptului de apreciere prin încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, prevăzute de Constituţie sau de lege, constituie exces de putere, conform dispoziţiilor art.2 din Legea contenciosului administrativ, pârâtul fiind pasibil a fi sancţionat”
Eurotech, în acțiunea depusă la instanță

Doar „precizări”

La fel ca în dosare similare anterioare, Primarul Municipiului Iași nu a formulat întâmpinare, ci a depus la dosar ”precizări” prin care a arătat că acțiunea Eurotech este neîntemeiată.

La proces, Primăria a prezentat punctul de vedere al Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism asupra documentației, document din 7 martie 2023, deci din timpul procesului. Acest lucru arată că între 10 mai 2022 și această dată, Direcția nu verificase actele/nu exprimase o opinie asupra actelor!

Revenind: Direcția a transmis că documentația depusă de către Eurotech „nu este completă şi prezintă neconformităţi în raport de dispoziţiile legale, cerinţele certificatului de urbanism şi documentaţia de urbanism aplicabilă terenului pentru care se solicită emiterea autorizatiei de construire”. Concret, acestea nu ar fi conținut acordul autentic al vecinilor adiacenţi și încălcau reglementărilor tehnice aprobate prin Planul Urbanistic Zona – acesta prevedea ca aliniamentul principal să respecte retragerile impuse, respectiv, retras la 8,78 metri de axul străzii Splai Bahlui şi 4 metri faţă de limita trotuarului, ori, propunerea beneficiarului ar fi prezentat un aliniament la 3,65 metri faţă de limita trotuarului.

Sediul Tribunalului Iași

În replică, Eurotech și-a exprimat surprinderea față de aceste susțineri - „aspecte care însă timp de 1 an de zile nu i-au fost niciodată comunicate printr-un document oficial (…) Invocarea acestora, pentru prima dată în faţa instanţei şi la un asemenea moment al judecăţii, nu face decât dovada intenţiei de tergiversare a îndeplinirii de către pârât a obligaţiilor legale ce îi revin, reprezentând o palidă încercare de a da o aparenţă de legalitate refuzului nejustificat de a proceda la emiterea autorizaţiei”.

De asemenea, Eurotech a afirmat că în certificatul de urbanism nu apărea obligaţia de a prezenta acceptul vecinilor, în timp de diferenţa parţială de 0,35 metri (înregistrată la distanţa dintre clădire şi limita trotuarului, în extremitatea din stânga a clădirii) rezultă din inadvertenţele existente între situaţia din teren a spaţiului public (axul şoselei și trotuar) şi cea a spaţiului public figurată în PUZ.

Judecătorul a blamat „tăcerea administrației”

În final, judecătorul a tras concuzia că: „Tăcerea administrației a privat reclamanta și de dreptul său de a completa, clarifica și chiar modifica documentația tehnică inițial depusă, de vreme ce nu a fost probată nicio notificare a acesteia cu privire la eventuale lipsuri sau necesități de remediere”. Completul de judecată s-a derobat de analiza argumentelor părților referitoare la conținutul documentației, argumentând că în discuție se află „exclusiv pasivitatea recurentului pârât și eventualele justificări ale acesteia”, dar a observat că firmei Eurotech nici măcar nu i-au fost aduse la cunoștință așa-zisele neconformități și astfel nu i-a fost respectat dreptul de a le remedia, acestea fiind devoalate pentru prima dată direct în fața instanței.

În concluzie, instanța a decis să oblige municipalitatea la soluționarea cererii reclamantei de emitere a autorizaţiei de construire, sub sancțiunea plăţii unor penalităţi în cuantum de 100 lei pentru fiecare zi întârziere „ținând cont de atitudinea pasivă a pârâtului de la data formulării cererii de către reclamantă”.

Ambele părți au atacat decizia la instanța superioară, dosarul ajungând acum la Curtea de Apel Iași. Eurotech vrea, în plus, ca instanța să oblige Primăria la eliberarea autorizației, nu doar la un răspuns care ar putea fie pozitiv, fie negativ.

Explodează mămăliga

REPORTER a prezentat, recent, alte două cazuri de acest gen, în care instanța a dat dreptate petenților. Ieșeanul Alin Timofte, care dorește să își ridice o casă în zona Ciric așteaptă de cinci ani ca Primăria și Consiliul Local să îi aprobe PUZ-ul necesar obținerii autorizației de construire. În septembrie, Tribunalul a obligat Primăria să-i soluționeze cererea și să îi achite 10.000 de lei daune morale pentru întârzierea nejustificată.

În aceeași lună, un alt complet de la aceeași instanță a admis și acțiunea unui cuplu pe nume Maria și Gheorghe Ciornia care depusese încă din iulie 2020, la Primărie, fără succes, o cerere de eliberare a unei autorizații de construire pentru extinderea unei construcţii existente. Și de această data, Primăria trebuie să soluționeze cererea reclamanților.

Ulterior acestor sentințe, un om de afaceri a protestat în fața Primăriei, nemulțumit de faptul că i se tergiversase la infinit primirea unui răspuns la o solicitare din domeniul urbanistic. Anterior, și el depusese o acțiune la Tribunal. Ca urmare a acestui protest, actul i-a fost eliberat în decurs de câteva zile.

Article image
Alin Timofte vrea să-și facă o locuință individuală pe terenul propriu din Ciric În 5 ani, Administrația Chirica nu a considerat important proiectul de viață al acestei familii, încălcând astfel Constituția, care garantează dreptul la un trai decent, care include favorizarea accesului la locuință în mod adecvat Petentul a scris: „Inadmisibilă această întârziere” Un alt ieșean a dat Primăria în judecată pentru că așteaptă...
Autor cristi tanasa Anchete 18 Octombrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31