fbpx
 
Dosarul Flux: Curtea de Apel cere noi clarificări de la DNA privind inculpatul Mihai Chirica. Soluția, amânată pe 11 ianuarie

Dosarul Flux: Curtea de Apel cere noi clarificări de la DNA privind inculpatul Mihai Chirica. Soluția, amânată pe 11 ianuarie


Judecătorii Curții de Apel Iași au cerut procurorilor DNA noi clarificări în dosarul „Flux” în ceea ce-l privește pe inculpatul Mihai Chirica, urmând ca pe 11 ianuarie 2024 să fie continuată verificarea legalității privind administrarea probelor pe durata urmăririi penale.

Constată neregularitatea rechizitoriului din data de 12.07.2022 emis în dosarul nr.3/P/2022 al D.N.A. – Serviciul Teritorial Iaşi, sub aspectul descrierii faptelor imputate inculpatului CHIRICA MIHAI. În temeiul art. 345 alin. (3) Cod procedură penală, pune în vedere procurorului ca, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii motivate, să remedieze neregularitățile actului de sesizare în sensul: - indicării datei/intervalului de timp în care ar fi fost săvârșit fiecare dintre actele materiale ale infracțiunii de fals intelectual în formă continuată (2 acte materiale) prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal imputate inculpatului Chirica Mihai; - indicării în concret a acțiunilor și inacțiunilor imputate inculpatului Chirica Mihai și care ar intra în conținutul constitutiv al presupusei activități infracționale de complicitate la fals intelectual prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 321 alin. 1 Cod penal și complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 13 ind. 2 din Legea nr.78/2000 şi art. 297 alin. 1 Cod penal, precum și a datei/intervalului de timp în care ar fi fost comisă fiecare dintre ele. În termen de 5 zile de la comunicarea încheierii, procurorul va comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei, potrivit art. 345 alin. (3) Cod procedură penală. Menține celelalte dispoziții ale încheierii penale contestate care nu sunt contrare prezentei. Fixează termen de judecată la data de 11.01.2024, ora 09:00, pentru când dispune citarea părților și informarea apărătorilor aleși. Definitivă”, este soluția publicată astăzi pe portalul instanței.

Tot astăzi, magistrații Curții de Apel au respins excepțiile invocate de ceilalți inculpați din dosar:

„Respinge ca nefondată excepția nelegalei compuneri a completului de judecată de la Curtea de Apel Iași investit cu soluționarea contestațiilor formulate împotriva Încheierii nr. 36/CP/2023 pronunțată la data de 05.04.2023 de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Iași, în dosarul nr. 4050/99/2022/a1, excepție invocată de inculpatul CHEŞCU TUDOR, prin apărător. II. În temeiul art. 425 ind. 1 alin. (7) pct. 1 lit. b) Cod procedură penală raportat la art. 347 Cod procedură penală, respinge, ca nefondate, contestațiile formulate de inculpații-contestatori 1. HARABAGIU GABRIEL VASILE, ..., cu adresa aleasă pentru comunicarea actelor de procedură la avocat Alupei Cezar, ...., 2. BRÂNDUŞESCU ANCA NORA, ..., cu adresa aleasă pentru comunicarea actelor de procedură la avocat Neda Oana Maria, ..., mezanin, jud. Iaşi, 3. POPA MARIANA, ..., cu adresa aleasă pentru comunicarea actelor de procedură la avocat Boacnă Cătălin, ..., 4. CHEŞCU TUDOR, ..., cu adresa aleasă pentru comunicarea actelor de procedură la avocat Boacnă Cătălin, ..., 5. FLUX SRL, număr de ordine în Registrul Comerţului ... şi cod unic de înregistrare ..., cu sediul în ..., prin mandatar Cheşcu Gheorghe, cu adresa aleasă pentru comunicarea actelor de procedură la avocat Amariei Roxana Elena, ..., împotriva Încheierii nr. 36/CP/2023 pronunțată la data de 05.04.2023 de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Iași, în dosarul nr. 4050/99/2022/a1. III. (...)”

Trimis spre judecată în anul 2022, Dosarul Flux se află în prezent în faza de Cameră Preliminară – stadiul în care un judecător verifică legalitatea administrării probeor pe durata urmăririi penale. Dosarul privește ilegalități comise, printre alții, de primarul Mihai Chirica, fostul său viceprimar Gabriel Harabagiu și omul de afaceri Tudor Cheșcu în intabularea de către firma Flux SRL a unui imobil din Tătărași care are edificate mai multe etaje fără autorizație.

Pe fond, la Tribunal, completul de Cameră Preliminară a respins toate excepțiile de nelegalitate ale inculpaților, care au depus contestații, cauza ajungând la Curtea de Apel Iași. La această instanță, avocații inculpaților au demarat o strategie organizată de tergiversare a judecății: cereri de amânare, recuzare, lipsă nejustificată de la termene etc. Toate aceste încercări au fost anulate de Curtea Supremă care le-a respins, trimițându-le în dezbatere în Cameră Preliminară la Curtea de Apel Iași.

De precizat că de-abia după o soluție a acestui apel dosarul va putea fi judecat pe fond – locul unde se stabilește (ne)vinovăția inculpaților.

Tergiversarea judecății i-ar aduce cel mai mare avantaj primarului în funcție, Mihai Chirica, inculpat în dosar. În condițiile respingerii cererii de strămutare, este probabil ca un prim termen al procesului propriu-zis să fie programat în decembrie-ianuarie. Astfel, există posibilitatea ca în dosar să existe o sentință înainte de alegerile locale din septembrie 2024 la care acesta și-a anunțat intenția de a candida pentru a obține un nou mandat de edil al Municipiului Iași.

Article image
REPORTER a consultat câteva mii de pagini din dosarul Flux, trimis spre judecată de DNA la mijlocul lunii trecute Este incriminată intabularea ilegală, în 2018, a a unui bloc din Tărărași cu ajutorul unui act din Primărie Printre inculpați se află edilul Mihai Chirica care, în mod repetat, a declarat că „a semnat ca primarul” și că nu poate verifica fiecare act care-i ajunge în față Un martor-cheie din dosar infirmă acea...
Autor cristi tanasa Anchete 01 August 2022

 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31