fbpx
 
EXCLUSIV: Grindeanu și-a luat după el secretarele la ANCOM, pe salarii de mii de lei

EXCLUSIV: Grindeanu și-a luat după el secretarele la ANCOM, pe salarii de mii de lei


La sfârşitul lunii ianuarie, două tinere din PSD au fost angajate ca asistente ale fostului premier, ajuns director general Agenției Naționale de Comunicații. Gabriela Pintilie și Raluca Sandu l-au urmat pe Grindeanu peste tot, anterior fiind în siajul fostului ministru Dan Nica. „Bizar ca din opt candidați să câștige exact cele două prietene ale șefului”, spune analistul Adrian Moraru. Pintilie și Sandu sunt foarte active în trolling-ul PSD pe internet.

Una dintre instituţiile de stat cu cele mai mari salarii din România, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) are, din noiembrie 2017, un nou şef în persoana fostului premier Sorin Grindeanu. Acesta nu a uitat de foştii colaboratori şi a avut grijă să organizeze recent un concurs pentru două posturi de asistent manager la cabinetul său. A câştigat exact cine trebuia.

 

Posturi cu dedicaţie

Pentru postul ce aduce câteva mii de euro lunar au fost depuse opt dosare. La proba scrisă s-au prezentat doar şase candidaţi, iar la interviu au venit doar cinci.

Rezultatul concursului a fost afişat pe 25 ianuarie, câştigătoare fiind desemnate Gabriela Pintilie şi Raluca Mihaela Sandu, două tinere pesediste. Pintilie a luat concursul având 94,34 puncte, în timp ce Sandu a strâns 92,34 puncte.

Pe paginile personale de Facebook, acestea au mai multe postări de la activităţile desfăşurate de TSD. În plus, ambele au făcut parte anul trecut din echipa cancelariei premierului Sorin Grindeanu.

Pentru a putea face aceste angajări, Grindeanu a beneficiat de modificările făcute de predecesorul său, Adrian Diţă, care în iunie 2017 a înfiinţat şi o structură denumită „Cabinetul Preşedintelui“, în care sunt prevăzute 13 posturi: un director de cabinet, 10 consilieri şi două posturi de asistent manager.

 

Pe filiera Dan Nica

Gabriela Pintilie şi Raluca Mihaela Sandu au o îndelungată istorie în activităţile de secretariat. Pintilie a fost în 2009 secretara personală a lui Dan Nica, pe atunci ministrul Administraţiei şi Internelor şi vicepremier, iar în 2012 a devenit consilier personal la cabinetul aceluiaşi Nica, în perioada cât acesta a fost ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI). Pintilie a ajuns sub aripa lui Grindeanu în 2014, când acesta a devenit ministru al Comunicaţiilor.

Pintilie a fost numită de noul şef în mai multe comisii, inclusiv în Comisia de privatizare a Poştei Române. În februarie 2017, premierul Grindeanu a numit-o pe Gabriela Pintilie în funcţia de consilier la Cabinetul primului-ministru.

Raluca Sandu a avut un traseu aproape similar cu Pintilie. A fost secretară la cabinetul lui Dan Nica, la MCSI, ambii fiind gălăţeni. După venirea la minister a lui Sorin Grindeanu, aceasta a devenit, la fel ca Pintilie, secretara personală a noului ministru. Pentru a face un ban în plus, şi Sandu a fost numită în comisia de privatizare de la Poşta Română.

Şeful ANCOM, Sorin Grindeanu, nu a putut fi contactat, în schimb directorul Relaţii Publice, Cătălin Dragomir, a declarat că numirea celor două posturi nu a fost încă făcută: „Pentru concursul desfăşurat pentru ocuparea posturilor de asistent manager nu s-au făcut încă numirile.“

Dragomir a refuzat să explice modul în care concursul a fost câştigat chiar de fostele colaboratoare ale lui Grindeanu la MCSI şi la Guvern.

 

Concursul ridică semne de întrebare

Directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, consideră că a devenit o practică aducerea rudelor, cunoştinţelor sau apropiaţilor în cadrul unor instituţii publice. „E un semn de întrebare că nişte apropiaţi ai domnului Grindeanu au ajuns pe aceste două posturi, dar nu putem demonstra că a fost un concurs aranjat. Sună bizar ca din opt candidaţi să câştige exact cele două persoane apropiate şefului ANCOM. Aducerea rudelor, apropiaţilor, în cadrul instituţiilor publice este un fenomen generalizat în România. Este un sport naţional! Potrivit unui sondaj naţional făcut de noi, 21% dintre funcţionarii publici ne-au declarat că au rude în sectorul public, iar jumătate dintre aceştia lucrează cu ei în aceeaşi instituţie. Practic unul din 10 bugetari lucrează în aceeaşi instituţie cu soţul, soţia sau o rudă. Asta te duce cu gândul că aceea care deja lucrează acolo au un rol privilegiat în momentul în care se scot posturi la concurs şi le este mult mai uşor să faciliteze intrarea unei rude sau cunoştinţe pe un post în acea instituţie“, afirmă Adrian Moraru.

 

Liliana Neagu, 5.000 de lei salariu după angajarea la ANCOM

 

Iaşi: Post pentru soţia fostului director

Aranjarea unor posturi călduţe pentru familie sau cunoştinţe pare o practică şi în cadrul ANCOM Iaşi. Astfel, aici este angajată din 2015, într-o funcţie de expert, Liliana Neagu, soţia fostului director al instituţiei, Constantin Neagu. Anterior venirii la ANCOM, Liliana Neagu a lucrat la Omega Tehnoton, unde avea un salariu de aproape 1.300 de lei. Acum ia peste 5.000 de lei lunar net. De menţionat că la compania de stat salariul se indexează anual cu 7% prin contractul colectiv de muncă.

Fostul director al Regionalei Iaşi a ANCOM, Emilian Grigore, şi-a adus în ultimii ani în instituţie fiul, nepotul şi soţia nepotului. Angajarea pe posturi s-a făcut în urma susţinerii unor concursuri cu dedicaţie.

Fiul lui Emilian Grigore, Dan, a ocupat postul de expert în cadrul Serviciului de Autorizări al Direcţiei, în urma unui concurs susţinut în 2016.

Nepotul Georgian este şef Serviciu Monitorizare Spectru – aproape 10.000 lei pe lună net, în timp ce soţia acestuia, Claudia Petronela, este expert: 6.000 de lei lunar.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31