fbpx
 
VILA SECRETĂ A LUI CHIRICA: 200.000 de euro din banii pe care nu-i avea

VILA SECRETĂ A LUI CHIRICA: 200.000 de euro din banii pe care nu-i avea


Averea ascunsă a primarului, un domeniu luxos făcut din bani pe care, oficial, nu îi avea. Reședința din Frasin e de fapt cea mai mare șpagă la vedere din politica ieșeană. Proprietatea din Frasin (Suceava), la poalele muntelui, este o reședință de lux, estimată la 200.000 de euro, având o vilă de 160 mp utili și 4.250 mp de teren. Achiziția a fost făcută în 2014, pe firma Eurodesign Consulting, paravanul trecut pe numele fratelui, Ioan Chirica. Acesta, muncitor la Antibiotice, nici nu știe unde e Frasinul. Primarul avea în 2014 venituri lunare de 1.000 de euro și trei pensii alimentare de plătit. Veniturile Eurodesign sunt, de asemenea, foarte mici, 3.000-4.000 de euro/lună. Mihai Chirica și-a făcut o biserică în curte, de 30 mp, cu o turlă înaltă de 5 metri. Are patru foișoare, din care unul de peste 80 mp. Chirica neagă că vila ar fi a lui, deci va fi o casă părăsită.


Cel mai mare secret al primarului Mihai Chirica, acum dezvăluit: un domeniu întins pe 4.251 metri pătrați, cu o vilă de 160 mp utili, patru foișoare, o cramă săpată în deal și-o biserică în spatele curții, la liziera pădurii. Valoare totală estimată: între 200.000 și 250.000 de euro. Bani pe care nu-i poate justifica.

Averea de la Frasin (Suceava) e pe firma fratelui, Ioan, iar toate manevrele făcute de primar au fost pentru a ascunde proprietatea. Dar Ioan e un simplu muncitor la Antibiotice, iar Frasinul nu l-a văzut nici în poze.

Primarul are un mic colț de rai
Primarul Mihai Chirica are în Bucșoaia, Frasin, o casă cu parter, etaj și mansardă. O poartă monumentală din lemn, la intrare, două foișoare în spatele casei, un al treilea, mare de 80-100 mp, e poziționat în lateral și adăpostește un grătar. Circa 250-300 mp din curte sunt acoperiți cu pavele multicolore, dispuse într-un desen geometric.

Spre deal, pe prima treaptă, un al patrulea foișor, un soi de belvedere care asigură o priveliște către toată valea.

Vilă – 166 mp, sculptură în lemn de mare efect, terase, pavele, foisoare, crama, capelă, sistem de supraveghere – totul este pus la punct

Și mai sus, aproape de pădure și de limita proprietății, o biserică, toată din lemn, aflată în construcție. Cu fundație de beton, deocamdată fără geamuri, biserica are în imediata apropiere trei chesoane prin care este captată apa unui pârâu și coborâtă până la stradă astfel încât să nu inunde proprietatea. Tot ce e lemn în curtea lui Chirica este lucrat manual. Iar costurile pentru așa meșteșug sunt foarte mari. 

Peisaj de vis, atmosferă patriarhală, într-un fundac cu oameni discreți. Doi verișori, un polițist, o bătrână și alte două-trei case locuite doar în vacanțe întregesc tabloul. Despre primarul Iașului nimeni nu vorbește răspicat. Vreo doi jură că nu l-au văzut decât la televizor, alți doi zâmbesc cu subînțeles, iar un altul o spune pe șleau: „Da, dom’le, aici e, casa e-a lui”.

Partea din față a domeniului a fost cumpărată inițial prin intermediarul Florin Marcu, patronul Mamma Mia, și trecută apoi pe firma-paravan Eurodesign Consulting

Jucător în imobiliare
Proprietatea nu apare în declarația de avere a primarului Mihai Chirica. Însă, REPORTER DE IAȘI a reconstituit circuitul din acte al casei și terenului, aflate acum în posesia Eurodesign Consulting, firma-paravan a primarului, trecută pe numele fratelui său, Ioan.

Astfel, pe 26 martie 2014, la notarul Janina Ovidia Ionescu din Mihăilești, județul Giurgiu, s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare pentru o suprafață de teren de 2.724 metri pătrați între Radu Lăzărescu și firma Eurodesign Consulting SRL. Prețul declarat: 10.000 de euro. Așadar, într-un notariat din sudul Bucureștiului, Lăzărescu a vândut acest teren de la Bucșoaia, cartier al orașului Frasin din județul Suceava.

„Băieții mei au intrat pe merit la Servicii Publice, au dat concurs, doar nu era firma lui Sălceanu.”
Ioan Grefelian, cel care are grijă de casele Sălcenilor și a primarului

În rol de cumpărător a fost firma Eurodesign din Iași avându-l în scripte drept unic acționar și administrator pe Ioan Chirica, fratele primarului. În aceeași zi, la același notar, Radu Lăzărescu a vândut și cealaltă parte a proprietății: o casă în construcție și alți 1.527 mp de teren, în prelungirea celeilalte parcele. „Mi-amintesc că restul de teren și construcția le-am dat către o persoană fizică, însă nu-i mai rețin numele”, a declarat Lăzărescu.

Vânzătorul a făcut două tranzacții pentru că proprietatea era intabulată pe două nume: partea din deal, 2.724 mp - pe persoana fizică Radu Lăzărescu, și partea din vale, 1.527 mp – pe firma lui Lăzărescu, SC Merit Special Training SRL.

Instantaneu surprins în 2015: Skoda de serviciu a lui Mihai Chirica, parcată în fața vilei din Frasin. Același cadru l-am surprins acum, în noiembrie 2017

Marcu-Mamma Mia, simplu intermediar
Actele au confirmat povestea lui Lăzărescu, omul care și-a vândut proprietatea din Suceava, în care locuise un timp mama sa. „Casa și terenul figurau pe o societate de-a mea, SC Merit Special Training”, a explicat Lăzărescu. Într-adevăr, tot pe 26.03.2014, aceste proprietăți au fost vândute la același notar către Florin Marcu, nimeni altul decât patronul pizzeriei „Mamma Mia” din Iași, considerat a fi în primul cerc de oameni de afaceri apropiați de Mihai Chirica, pe-atunci doar viceprimar.
Surpriză însă: Marcu nu a deținut casa și terenul decât o lună și jumătate. Pe 9 mai 2014, Marcu a vândut totul către Eurodesign Consulting, firma lui Ioan Chirica. Iar proprietatea s-a reîntregit.

Unul din cele patru foișoare, are peste 80 mp, cu grătar zidit și mese, fiind ideal pentru petreceri

Totul, doar 30.000 de euro
Recapitulare: în primăvara anului 2014, două loturi de teren și-o casă au ajuns direct și printr-un intermediar în posesia firmei Eurodesign Consulting. „În total, am vândut toate aceste proprietăți cu puțin peste 30.000 de euro, nu mai știu suma exactă”, a precizat Radu Lăzărescu, fostul proprietar.
În momentul tranzacției, casa era ridicată la roșu, avea geamuri și acoperiș, însă curtea nu era amenajată.
Totuși, cum a fost posibilă întâlnirea dintre Lăzărescu, un om de afaceri din București, tocmai cu fratele primarului de Iași?
Răspunsul 1: de fapt, Lăzărescu și Ioan Chirica nu s-au întâlnit niciodată.
Răspunsul 2: cărțile au fost făcute, în culise, de o tripletă incredibilă, cu Luminița Sălceanu, fostă directoare a Servicii Publice Iași (SPI), familia Grefelian (tatăl și cei doi fii) din Frasin și primarul Mihai Chirica.

Crama săpată în versant

Tartora de la SPI, vilă în Bucșoaia
Faptele, în rezumat. Anterior acestor afaceri imobiliare, familia Luminiței Sălceanu a cumpărat un teren și o casă în Bucșoaia, Frasin. Oficial, pe numele celor doi copii ai săi, Rareș și Alexandra. Dezvăluirea a fost făcută de echipa REPORTER DE IAȘI în luna mai 2016. Menționam atunci că Sălceanu nu poate justifica banii pentru această proprietate.

„Lăsați-mă în pace, nu spun nimic, nu mai sunt director. M-ați frecat destul cât am fost în funcție.”
Luminița Sălceanu, fost director Servicii Publice, acum pensionară

Vila a fost cumpărată de la o familie de localnici, Grefelian. Bătrânii Grefelian (Ioan și Rodica) au doi băieți, pe Mihai și Gabriel. Ambii au făcut facultatea la Iași, ambii sunt acum angajați ca ingineri la Servicii Publice. Mihai a intrat în compania Primăriei în ianuarie 2013, iar acum este șef punct de lucru „Versanți”. Fratele său, Gabriel, a fost angajat la SPI în iunie 2014, iar acum ocupă funcția de șef punct de lucru „Semafoare”. Gabriel a fost angajat la Servicii Publice după ce Mihai Chirica a cumpărat domeniul din Frasin.

Deci, Sălceanu a cumpărat de la bătrânii Grefelian casă și teren în Frasin și, în paralel, i-a încadrat pe cei doi copii la Servicii Publice.

Mihai Chirica și-a construit propria bisericuță în curte: 30 mp, cu turlă înaltă de 5 metri

Chirica – Sălceanu, vecini în Frasin
Afacerea Lăzărescu-Ioan Chirica a fost tot opera lui Ioan Grefelian. „Eu am luat terenul, cu mulți ani în urmă, de la Grefelian. Am început lucrările la casă, mama mea locuia acolo când și când. M-am hotărât să vând, iar Grefelian a venit la mine și mi-a zis că are pe cineva care e interesat, din Iași”, a afirmat Radu Lăzărescu.
Astfel, Sălceanu i-a prezentat proprietatea lui Mihai Chirica, iar afacerea s-a închis pe firma fratelui, Ioan. Acum, Chirica și Sălceanu sunt vecini la Bucșoaia, primarul este chiar la stradă, iar Sălceanu în spate, în planul doi. Casa primarului este pe strada Suha, paralelă cu râul cu același nume.

O poartă maramureșeană, făcută la comandă, marchează intrarea pe domeniul secret de 4.250 mp

Primarul are un mic colț de rai
În posesia REPORTER DE IAȘI se află o fotografie realizată în 2015 când Mihai Chirica, deja primar interimar, venea periodic la vila sa din Frasin pentru a supraveghea lucrările de amenajare. Mașina Skoda Octavia, cu arhicunoscutul număr B-102-WMC, apare parcată vizavi de intrarea pe proprietate. La acea inspecție, Chirica a fost însoțit de Cristina Popa, actuala sa soție.
E straniu că Mihai Chirica a băgat o avere într-o reședință de lux, din surse pe care nu le poate justifica, fără să beneficieze prea mult de aceasta. Vecinii spun că anul acesta n-a fost mai mult de 5-6 ori pe la vila din Frasin. În rest, domeniul stă închis, păzit de oamenii de încredere. O poate însă admira de la distanță, casa având un sistem de supraveghere video ce poate fi accesat de pe telefonul mobil.

4.200 mp de pășune mai deține primarul Mihai Chirica în Neagra Șarului (același județ Suceava), cumpărați în anul 2008

Primarul Mihai Chirica a răspuns în scris la întrebările REPORTER. Susține că vila aparține unei persoane juridice, „nu mie sau altcuiva”. De asemenea, spune că nu a participat la tranzacționarea vilei și că nu deține documente privind valoarea investiției. „Toate bunurile pe care le dețin sunt înregistrate în declarația de avere. Nu dețin niciun imobil care să nu fie declarat public”.

Mihai Chirica n-a răspuns la ultima întrebare: ați fost vreodată la casa din Frasin? Fratele Ioan Chirica a spus că n-a fost în viața lui și că e formal administrator la firmă, primarul Mihai Chirica spune că vila nu e a lui, deci va rămâne o casă părăsită.

Tot ce se vede până la brazii din fundal este proprietatea lui Mihai Chirica

Eurodesign Consulting, profit pe sponci


An              Cifră de afaceri (lei)   Profit         Număr angajați
2013           164.283                        34.135                 0
2014           270.260                        1.492        
2015           156.158                        10.376                 0
2016           157.576                        5.918
2017           188.864                        9.320

*înființată în 2007, firma are ca obiect „activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”. Sursa: Ministerul Finanțelor Publice

Am găsit inclusiv anunțul de vânzare al proprietății din 2014. Casa era la roșu, proprietarul cerând, cu tot cu teren, 44.000 de euro

Firma paravan a lui Chirica, în apartamentul fratelui său

Dialog REPORTER DE IAȘI - Ioan Chirica în scara blocului din Moara de Foc, acolo unde acesta locuiește, dar unde are sediul social și firma Eurodesign Consulting.

REPORTER DE IAȘI: - Ați fost la casa de la Frasin?

Ioan Chirica: - N-am fost niciodată, nu știu cum arată.

- Dar casa este pe firma Eurodesign.

- O fi, dar n-am eu treabă cu ea. Ce pot să vă spun e că sediul social al firmei este, într-adevăr, în apartamentul meu.

- Cum de nu știți, doar sunteți acționar și administrator la firmă, nu?

- Dar eu mai știu ce mai sunt?

- Este casa lui Mihai Chirica?

- Păi, da! Și de ce să n-aibă? Doar Dragnea să aibă? Fratele meu a făcut atâtea pentru oraș, nu merită și el?

- Nici la semnat actele n-ați fost?

- Ba da, dar nu mai știu unde.

- Ce obiect de activitate are firma?

- Nu mai știu, dar vă spun că eu n-am nicio treabă, m-ați dat că am pe firmă și yacht. N-am dom’le, nimic. Suntem vai de noi, am un salariu de 19 milioane lei (1.900 lei – n.r.) la Antibiotice. Ce să facem, mâncăm și noi ce ne dă Nani.

În coasta dealului sunt plasate 3 chesoane care captează apele care curg din munte

Patronul Mamma Mia întâi a construit și abia apoi s-a autorizat
Florin Marcu, patronul de la Mamma Mia, s-a judecat în ultimii ani cu Poliția Locală deoarece a construit fără a avea autorizație. Concret, Marcu a făcut lucrări la o clădire de pe strada Spancioc 12. „Prin procesul-verbal din 27.08.2015, a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 1.000 lei (...), reținând că a efectuat lucrări de construire/desființare prin schimbarea formei și a dimensiunilor acestora, fără autorizație de construire”, se arată în sentință.

Pentru că Marcu nu a obținut autorizația în termenul acordat de agenți în respectivul proces verbal, Poliția Locală s-a adresat instanței, în 2016, pentru demolarea lucrărilor neautorizate.
Instanța i-a dat dreptate lui Marcu, reținând în favoarea lui că în perioada 2015-2017 a făcut demersuri la Primărie pentru obținerea autorizației. Marcu a câștigat în primă instanță când Primăria încă nu-i eliberase actul. Poliția a atacat decizia, iar la apel Marcu a depus autorizația pe care a obținut-o de la Primărie abia pe 6 iulie 2017. Iar pe 5 octombrie 2017, Marcu a câștigat definitiv procesul cu Poliția Locală.

Chirica, întreținutul Conest: teren, vilă și mașină

Averea primarului gravitează în jurul firmei care câștigă marile lucrări de la Primărie. Oficial, primarul stă cu chirie într-o vilă Conest. Aceeași firmă i-a dat un teren la Bârnova, cu numai 0,18 euro/mp. Tot Conest i-a dat teren și vilă pe Tudor Neculai, Chirica declarând că banii i-a primit donație de la unchiul său. Și o Skoda Octavia a fost trecută tot pe o firmă a acționarilor Conest. Primarul și soția mai au două apartamente pe Bd. Independenței.

Proprietățile imobiliare ale primarului Mihai Chirica au trei coordonate mari și late:

1) Sunt cele la vedere, trecute în declarația de avere.

2) Aparțin sau au fost achiziționate de la amicii săi de la Conest, firmă de construcții bugetofagă.

3) Casele, terenurile și mașinile sunt cumpărate fie cu bani donați de neamuri (unchiul Vasile), fie sunt trecute pe numele acestora sau al firmelor (Eurodesign Consulting a fratelui Ioan).

Primarul locuiește într-o vilă din cartierul Platoul Însorit, aparținând firmei Conest. E chiriaș


În „chirie” la Conest

Jongleriile imobiliare ale lui Chirica pot fi deslușite simplu, pe puncte. Spre exemplu, acum, Mihai Chirica și Cristina, cea de-a treia sa soție, împreună cu băiețelul lor stau într-o vilă din Platoul Însorit. Casele au fost ridicate de firma Conest, o mare parte au fost vândute. Chirica locuiește acolo, cu mici intermitențe, de vreo 4-5 ani.

În campania electorală din 2016, pentru o scurtă perioadă, Chirica s-a mutat, de gura lumii. Explicația oficială a fost că locuiește în acea casă închiriată de fratele său de la Conest.
Important: primarul Chirica stă într-o casă care aparține unei companii ce în ultimii 6-7 ani a derulat contracte cu Primăria Iași în valoare de peste 230 milioane de lei. Echivalentul a 50 de milioane de euro, acest bilanț a fost făcut în luna septembrie a acestui an chiar de șefii Conest. După această statistică, firma a mai câștigat și alte lucrări de modernizări de drumuri.

Vila construită de Conest și vândută lui Chirica cu doar 39.000 de euro, bani donați de Unchiul Vasile


Vilă și teren de la Conest
Pentru câțiva ani, Mihai Chirica a locuit cu cea de-a doua soție, Ana Maria Fodoreanu și cele două fete ale lor într-o vilă de pe strada Tudor Neculai. Terenul (306 mp) a fost achiziționat în 2005 de la Andreea Melinte (fiica lui Ioan Melinte, fost acționar Conest, actual patron Media Rom Grup). Suma, una derizorie: 4,5 euro/mp, în condițiile în care în zonă terenurile se vindeau și cu de șase ori mai mult.
Ulterior, pe acea parcelă, vila fost ridicată de Conest (firmă patronată de Viorel Cozma) pe numele Andreei Melinte. În final, în 2011, Melinte i-a vândut casa lui Chirica. Prețul: 170.000 lei, aproximativ 39.000 de euro.

În actul de la notar, Chirica, pe-atunci doar director tehnic în Primărie, a explicat proveniența banilor: „(...) banii pentru achiziționarea acestei case provin din donația de bani de la soții Chirica Vasile și Chirica Maria (...)”. Adică, de la unchiul și mătușa sa. După divorț, în iunie 2014, Chirica a donat vila și terenul celor două fiice ale sale.
Paranteză: la un an și jumătate de la donație, Primăria lui Chirica i-a dat unchiului o magazie în chirie, 52 mp, pe strada Elena Doamna, alibiul fiind calitatea de revoluționar a lui Vasile. La scurt timp, a cumpărat-o. Apoi, unchiul a investit, a mansardat clădirea, fără autorizație, și-acum deține o cochetă construcție în zonă centrală. Pe care o închiriază.

Mihai Chirica mai deține un apartament de 72 mp pe Bd. Independenței


Apartament pe Independenței

Chirica a jucat tare și pe piața apartamentelor. Spre exemplu, în 2011 în plină criză, Chirica a vândut un apartament de 50 mp, pe strada Horga, cu 46.500 euro. Adică, 930 euro/mp, un super-preț. La scurt timp, a luat un apartament de 77 mp, pe Independenței, în „cartierul arab” al studenților de la UMF, cu doar 47.650 euro. Adică, doar 618 euro/mp.

Și doar cu 1.150 euro mai scump, deși noua achiziție a fost un apartament cu o suprafață cu 50% mai mare decât a celui vândut și, în plus, poziționat în centrul Iașului. Când s-au căsătorit în 2017, Cristina Popa, cea de-a treia soție, a contribuit la averea familiei Chirica cu un alt apartament (72 mp), tot pe bulevardul Indepedenței, peste drum de cel al primarului.

Terenul de la Bârnova, deținut de Chirica, alături de directorii Conest, stă liber de 14 ani

Moșie la Bârnova, tot cu Conest
Cei trei, Chirica-Melinte-Cozma, au jucat și pe piața imobiliară de lângă Iași. În 2004, direct sau prin interpuși, au cumpărat 5.800 mp de teren la Bârnova. Chirica are 1.400 de metri pătrați, Nicoleta Varga, interpusa lui Melinte, deține 2.200 mp, iar alții 2.200 mp au fost ai Sorinei Eliza Marin (fostă șefă a Fiscului). În 2007, Marin, prin mandatar Viorel Cozma (patron Conest) i-a vândut lui Irinel Tofan (acum director general Conest) cei 2.200 de mp din Bârnova. Prețul cu care a cumpărat Chirica a fost unul de nimic: 18 cenți/mp. Din 2017, Nicoleta Varga, amica lui Melinte, a fost angajată la Primăria lui Chirica.

Skoda Octavia, tot cu amicii din Conest
Și-un mărunțiș. Mașina, cu numărul de înmatriculare IS-05-THA, după numele uneia dintre fiicele lui Chirica din a doua căsătorie, Thea-Maria, a fost înmatriculată pe firma Eurodesign Consulting, a fratelui Ioan.

Anterior, autoturismul a fost deținut de Media Rom Grup, companie la care Ioan Melinte este acționar unic, dar la care a avut acțiuni, între 2001 și 2010, și Viorel Cozma, patronul Conest. Deși nu a fost niciodată pe numele său, mașina a fost folosită de Mihai Chirica și, mult timp, a fost garată în capătul complexului Platoul Însorit.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31