fbpx
 
Buzuleac se plânge pentru rănile suferite, dar războiul l-a iscat de dimineață. Mașina i-a fost distrusă Buzuleac se plânge pentru rănile suferite, dar războiul l-a iscat de dimineață. Mașina i-a fost distrusă

Viața la țară cu doar trei polițiști la 3.000 de locuitori: mașină vandalizată și bătăi ca-n junglă, sub ochii adormiți ai Șefului de Post


Amenințat în mai multe rânduri, un tânăr din Balș s-a dus la Poliție să facă plângere. „N-am timp, vino mâine”, i-a spus polițistul. Până seara, cele două familii s-au luat la păruit. O mașină a fost distrusă cu ciomege și răngi de fier. Primarul admite că n-are bani de Poliție Locală. Sunt doar șeful de post, aflat în concediu medical, și doi subalterni. Comuna trăiește pe zero: veniturile abia acoperă cheltuielile curente. De investiții nu poate fi vorba.

La Balș, un conflict mai vechi între două familii din sat s-a lăsat cu oameni spitalizați și cu o mașină distrusă cu furci și țevi de metal. În ziua incidentului, cel care avea să devină agresor s-a dus la postul de Poliție, spunând că este amenințat de cel ce avea să-i devină, în aceeași seară, victimă.

Ce a făcut polițistul de serviciu? L-a trimis acasă, spunându-i că nu are timp să îi ia declarație. Informația îi aparține chiar primarului comunei, care este acuzat de una dintre cele două familii implicate în scandal că protejează cealaltă tabără.

La asta se ajunge: Vasile Buzuleac a mers la Primăria Balș să-i ceară socoteală primarului pentru că protejează familia rivală. În sat este cunoscut conflictul, dar Poliția n-a rezolvat nimic timp de doi ani.

Scandal de la prima oră

În ziua de 23 ianuarie, încă de dimineață, un localnic din satul Boureni a fost provocat la bătaie de un altul. Era un conflict mai vechi, în câteva minute s-ar fi terminat totul dacă Poliția și-ar fi respectat fișa postului. Numai că non-combatul instituției ce are ca sarcină ordinea publică a făcut să se ajungă, până seara, la intervenția mascaților și la sosirea de urgență a câtorva ambulanțe.
Marian Alexandreu este cel care susține că Vasile Buzuleac i-a dat de dimineață mesaje să iasă pe drum să se bată. Povestea a aflat-o și primarul comunei Balș, Vasile Acatrinei, la care a venit imediat cel vizat de mesaje.
„A venit la mine și m-a întrebat ce să facă, pentru că Buzuleac tot îl amenința, îl chema pe drum, să se bată. Îi dădea mesaje, a venit de câteva ori și la poartă. I-am spus să se ducă la Poliție. S-a dus acolo, dar a revenit. A vrut să facă plângere, dar cel care era de serviciu i-a spus că nu are timp pentru o chestiune minoră”, spune primarul Vasile Acatrinei.
De partea cealaltă a baricadei s-a văzut altfel: “Bătaia a început din senin. Au tăbărât cu țevi de fier pe mașină și au distrus-o”, spune Vasile Buzuleac. Acesta a susținut prima dată că totul s-a întâmplat fără alt conflict anterior, apoi a recunoscut că este ceva mai veche starea conflictuală.

Polițistul îl trimite la plimbare pe Alexandreu, îi spune că nu are timp și că e un scandalagiu. Tânărul voia doar ca organul legii să intervină într-o situație care stătea să explodeze. Iar polițistul a lipsit exact de la acțiunea pentru care este plătit

Seară cu ambulanțe și mascați

După refuzul Poliției de a se implica, provocările lansate de cele două tabere – Buzuleac și Alexandreu s-au intensificat.
Vasile Buzuleac susține că Alexandreu și cu un alt prieten, Ion Liteanu, a tăbărât pe mașină și i-a distrus-o.
„În drumul mare a spart-o. Erau mai mulți. Eu eram cu frații în mașină, eram patru. Au lovit în mașină, apoi ne-au lovit pe noi, iar primarul le ține partea. Alexandreu lucrează la primar cu ziua, celălalt este cioban, îi dă caș primarului”, susține tânărul de 24 de ani.
Primarul comunei susține că lucrurile nu sunt exact așa. “A venit cu mașina seara, la poarta lui Alexandreu. Au parcat, s-au dat jos, au început să răcnească. Nu este nimic de aplaudat aici, dar omul n-a mai rezistat. Au pus mâna pe furci și țevi și a ieșit la poartă. Eu nu am văzut ce s-a întâmplat, dar am văzut apoi agiație, cu Poliție și Salvări, și am ieșit”, spune Vasile Acatrinei.

Primarul Acatrinei recunoaște că ordinea publică este grav amenințată în Balș, unde sunt doar trei polițiști, iar oamenii își rezolvă pe cont propriu conflictele, ca în Comuna Primitivă

Explicațiile fiecărei tabere

În urma conflictului, ambele tabere se acuză: Vasile Buzuleac susține că ceilalți sunt protejați de primar, ceilalți susțin că Buzuleac este hoț și scandalagiu. „Au amenzi, au fost acuzați de furt, tot satul îi știe că fac scandal mereu. Nu se țin de muncă. Acum două săptămâni a fost ridicată de la ei din curte o mașină furată la Bacău. Ei spun că au fost rugați să o țină parcată, dar probabil că sunt complici”, susține Vasile Acatrinei.
Conflictul, spune el, ar fi pornit acum doi ani, când un nepot de-al lui Marian Alexandreu a fost bătut de Vasile Buzuleac: „Erau mai mici, nepotul, care locuiește la el, era prin clasa a opta și l-a bătut”. Buzuleac recunoaște existența conflictului, dar susține că Alexandreu l-a stârnit, când i-a bătut un frate în curte.
Totul este acum într-un dosar penal la Pașcani, dar conflictul există și este greu de oprit cu niște polițiști nepăsători. Primarul a lămurit cum stă treaba: la peste 3.000 de oameni există post de Poliție cu trei oameni, dintre care unul, chiar șeful de post, este acum în concediu medical.
„Mai fac și ture de patrulă în alte comune cei de aici, ajung până la Târgu Frumos sau Ion Neculce”, mai spune primarul comunei. Care recunoaște că Poliția nu este eficientă, iar bani de poliție locală nu are.

Cheltuielile curente reprezintă 95% din bugetul total

Balș este o comună cu populație de 3.375 de locuitori. Bugetul este mai mult decât modest: sunt venituri totale de 4.068.000 lei, în 2019, cea mai mare parte de la nivel central. Bugetul s-a dus anul trecut, în mare parte, pe salariile funcționarilor: 2.075.000 lei. Cheltuielile totale de funcționare, cu tot cu salarii, au fost de 3.847.000 lei. 277.000 de lei au fost cheltuielile de învățământ, cultura și religia a costat 57.000 lei din banul public la Balș,  asistența socială 1.045.000 lei.
Bugetul de dezvoltare pe 2019 a fost de numai 535.000 lei.

Article image
Nouă inși au bătut la geamul unei fete de 14 ani la 2 noaptea. Bunicul a făcut plângere, polițiștii n-au intervenit, iar golanii s-au răzbunat dându-i cu parul în cap. La sediul Poliției nu găsești pe nimeni, iar oamenii simt că nu are cine să-i apere. Dosarele sunt mușamalizate, furturile rămân cu Autor Necunoscut, iar Poliția și Parchetul Hârlău tratează siguranța locuitorilor ca pe un moft. Exact ca la Caracal. Departe ...
Autor Ionel Iloae Reportaje 14 Octombrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31