fbpx
 

Items filtered by date: Marti, 09 Ianuarie 2018

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, preşedinţii Camerelor Parlamentului şi mai mulţi ambasadori se află pe lista invitaţilor primarului ieşean Mihai Chirica la manifestările organizate de municipalitate cu prilejul aniversării a 159 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească. 

‘Am trimis invitaţii, în cursul zilei de luni, (mai multor persoane -n.r.) printre care şi preşedintelui Iohannis, premierului Tudose, preşedinţilor celor două Camere din Parlamentul României. Invitaţii au fost trimise şi preşedintelui Parlamentului din Republica Moldova, prim-ministrului Republicii Moldova, ministrului Culturii din Republica Moldova, primarului interimar al Chişinăului. Primarii din Regiunea de Nord-Est, ambasadorii statelor cu care am avut colaborări au fost şi ei invitaţi. Fiecare, după putinţă, va veni sau nu’, a declarat pentru AGERPRES primarul Mihai Chirica.

Potrivit acestuia, multe dintre manifestările organizate la Iaşi, în preajma zilei de 24 Ianuarie, când se celebrează 159 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească, vor fi incluse în cadrul Centenarului.

‘Dăm startul Centenarului la Iaşi. Sperăm să fie un moment încărcat de sobrietatea momentului istoric. (…) E o succesiune de evenimente ce se vor derula în perioada 23 – 26 ianuarie. Începe cu o sesiune ştiinţifică organizată de Colegiul Naţional de Apărare, pe tema România între Mica şi Marea Unire, apoi continuă cu momentele festive de pe 24 ianuarie. Vor fi lansări de carte, va fi lansat şi un manuscris al istoricului Ena Bogdan, scris în perioada în care era viceprimar, în Primul Război Mondial, şi care a fost descoperit în Arhivele Naţionale. Manuscrisul va fi publicat pentru prima oară. Tot pe 24 ianuarie va fi lansat volumul Casa Regală la Iaşi, care e un album istoric ce vorbeşte de palatele regale şi cine le-a populat’, a declarat primarul Mihai Chirica.

 

(Agerpres/ FOTO dejulmeu.ro)


Publicat in Administratie Locala

Judecătoria Sectorului 6 a dispus marţi arestarea preventivă pentru 30 de zile a poliţistului Eugen Stan, acuzat că ar fi agresat doi copii într-un lift din Capitală.

Decizia nu este definitivă, însă este executorie, iar Eugen Stan va fi dus în arestul Poliţiei Capitalei.

Eugen Stan este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de agresiune sexuală asupra unor minori.

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în ziua de 5 ianuarie, în intervalul orar 10,10 – 10,55, în incinta unui bloc din sectorul 6 – în lift şi pe palierul etajului 8 – ”inculpatul a pupat-o pe obraji, pe gură şi în zona abdominală şi i-a pus mâna în zonele intime persoanei vătămate, minoră, în vârstă de 5 ani, şi l-a pupat pe obraji pe minorul în vârstă de 9 ani”.

Anchetatorii efectuează cercetări în peste 15 cazuri de agresiuni sexuale în care ar putea fi implicat poliţistul de la Brigada Rutieră.

Potrivit unor surse din Poliţie, procurorii verifică toate cazurile care au un mod de operare asemănător cu cel al poliţistului Eugen Stan, pentru a stabili dacă acesta a fost implicat.

(Agerpres/ FOTO ciao.ro)


Publicat in Justitie

La sfârșitul întâlnirii de ieri a social-democraților, președintele PSD, Liviu Dragnea a anunțat că în perioada 29-31 ianuarie Comitetul Executiv Național se va întruni, din nou, la Iași.

Vor fi discutate aspecte ce ţin de guvernarea Românei şi de viitoarea structură a Guvernului.

Totodată, vor fi convocați și reprezentanții grupurilor parlamentare ale PSD din Senat și Camera Deputaților.

“Ne onorează faptul că următorul Comitet Executiv Național va avea loc la Iași. Suntem primul județ în ceea ce privește accesarea fondurilor europene în Regiunea Nord-Est și printre primele la nivel național. De asemenea, Iașul a primit fonduri substanțiale și în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală pentru modernizarea comunităților locale. Este remarcabil că vom avea la Iași, pentru câteva zile, prima dată în ultimii 25-30 ani, membri ai Executivului, parlamentari, președinți de organizații, pe premierul Mihai Tudose și pe Liviu Dragnea, președintele PSD. Le voi prezenta colegilor mei cele mai importante proiecte pe care vrem să le demarăm în următorii ani și pentru care avem nevoie de sprijin guvernamental” a declarat Maricel Popa, președintele PSD Iași.

În cadrul ședinței de ieri, senatorul Ioan Deneş a fost propus pentru funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor, acesta urmând să o înlocuiască pe Doina Pană.

(Consiliul Judeţean Iaşi/ FOTO radioconstanta.ro)


Publicat in Guvern

Consiliul Judeţean (CJ) Suceava va demara în acest an reabilitarea unui număr de 18 drumuri judeţene, valoarea totală a proiectelor ridicându-se la 95 de milioane de euro, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful instituţiei, Gheorghe Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a precizat că lungimea totală de drum pe care se va interveni pentru reabilitare şi modernizare este de 215 kilometri, investiţiile urmând a fi realizate prin diferite proiecte, prin credite, dar şi din fonduri proprii.

Flutur a spus că opt proiecte vor fi finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), patru prin Programul Operaţional Regional (POR), trei prin angajarea de credite, două din fonduri proprii, iar unul prin Programul Operaţional Comun (POC) România-Ucraina.

Prin POR 2014-2020 vor fi modernizate patru drumuri, printre care drumul judeţean Dărmăneşti – Suceava – Dolhasca – Iaşi, acesta constituind obiectul celui mai amplu dintre proiectele menţionate.

Totodată, Flutur a precizat că folosind fonduri din credite va reabilita două drumuri care fac legătura cu zona în care se află rezervaţia Codrul Secular de la Slătioara, dar şi drumul Frasin – Broşteni care se află într-o stare avansată de degradare, ce îl face aproape impracticabil.

Un alt drum judeţean din comuna de graniţă Izvoarele Sucevei va reabilitat cu finanţare prin POC România-Ucraina 2014-2020.


Publicat in Moldova

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat într-o conferinţă de presă, marţi, că a solicitat conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) să se facă o anchetă în cazul unei femei care a decedat săptămâna trecută în unitatea medicală din cauza unei apendicite acute.

Flutur a cerut managerului SJU Suceava, Vasile Rîmbu, să se demareze o anchetă şi să se ia măsuri în vederea creşterii calităţii actului medical, deoarece s-au făcut şi se fac investiţii importante în această unitate medicală, prioritară pentru CJ, şi nu vrea să se ajungă în situaţia în care să se reclame felul în care au fost trataţi pacienţii.

”Am cerut ca şi actul medical să crească în calitate, exigenţă şi, inclusiv, să nu mai avem episoade şi contestări de genul celor care se întâmplă în ultimele zile, regretabile de altfel, vizavi de plângeri sau reclamaţii privind tratamente necorespunzătoare ale unor bolnavi, care pot să ducă şi la deces. (…) Sunt foarte indignat şi supărat pentru că, pe de o parte, dotăm Spitalul Judeţean, facem eforturi uriaşe, şi cerem corpului medical să răspundă cu aceeaşi unitate de măsură, în slujba pacienţilor şi a celor care nu merg de fericiţi la spital, ci de nevoie”, a spus Flutur.

Fiul femeii în vârstă de 63 de ani care a decedat în spital, Vincent Tecuceanu, a anunţat cu o zi în urmă că va depune plângere la Colegiul Medicilor şi la Parchet, deoarece crede că nu a fost diagnosticată corect de medici, fapt ce a condus la moartea mamei sale.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, Mihai Ardeleanu, a declarat presei că pacienta, supraponderală, s-a prezentat cu o stare generală alterată, cu o glicemie mare, de peste 700 mg/dl.

Potrivit sursei citate, femeia a fost consultată în UPU şi de un chirurg, acesta recomandând internarea ‘pentru echilibrarea diabetului”, iar pacienta a fost transferată în Secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), prin Secţia Diabet şi Boli de Nutriţie.

”S-a încercat echilibrarea diabetului la o persoană supraponderală şi cu intoleranţă digestivă. Glicemiile nu au scăzut foarte mult şi, în final, bolnava a decedat în Reanimare. Din cât am stat de vorbă cu colegii de la Reanimare, starea bolnavei nu permitea, în momentul internării la Terapie Intensivă, niciun act chirurgical şi s-a încercat, iniţial, echilibrarea diabetului şi a stării hiperglicemice’, a spus Ardeleanu.

 

(Agerpres/ FOTO libertatea.ro)


Publicat in Moldova

Ministrul de Interne, Carmen Dan, s-a declarat total nemulţumită, marţi, de explicaţiile date de oficialii Poliţiei Române în cazul agentului acuzat de pedofilie, precizând că a cerut schimbarea din funcţie a şefului IGPR, Bogdan Despescu.

”Am cerut clarificări de la conducerea Poliţiei Române. Am constatat că a făcut o informare prin purtătorul de cuvânt. (…) Până acum, nimeni dintre şefii acestui poliţist nu a înţeles să-şi asume o responsabilitate. (…) Superficialitatea testărilor a făcut să existe în sistem oameni cu devieri comportamentale. (…) Mă declar total nemulţumită de explicaţiile primite. Nu am văzut pe nimeni dintre cei care ocupă funcţii să iasă public. (…) A lipsit răspunsul la întrebarea cum de nimeni dintre cei care aveau atribuţii nu a ştiut de aceste devieri comportamentale. (…) Probabil este un caz izolat, dar cu repetiţii. (…) Informaţia primară a fost raportată cu întârziere ministrului. Să avem curajul de a ne asuma că avem probleme în sistem. (…) Explicaţiile de aseară le apreciez lacunare. (…) Am cerut schimbarea din funcţie a lui Bogdan Despescu”, a anunţat ministrul, într-o declaraţie de presă.

Şeful Serviciului Supraveghere Rutieră Sectoarele 1, 2, 6, Emanuel Vornicu, a fost eliberat din funcţie, a anunţat marţi IGPR, care a informat că s-a dispus şi cercetarea disciplinară a şefilor de schimb privind modul de instruire la intrarea în serviciu a poliţiştilor rutieri, precum şi a psihologului unităţii cu privire la activitatea desfăşurată.

Urmare a concluziilor preliminare rezultate în urma verificărilor dispuse de şeful Poliţiei Române la Brigada Rutieră Bucureşti s-au dispus următoarele: eliberarea din funcţie a comisarului-şef de poliţie Vornicu Emanuel Rene, şef Serviciu Supraveghere Rutieră Sectoarele 1, 2, 6 din cadrul Brigăzii Rutiere, până la clarificarea situaţiei de fapt; informarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea iniţierii unei analize privind modul de instrumentare a lucrărilor penale în care este cercetat cel în cauză, iar, în funcţie de rezultatul acesteia, dispunerea de măsuri legale; cercetarea disciplinară a şefilor de schimb privind modul de instruire la intrarea în serviciu a poliţiştilor rutieri, precum şi a psihologului unităţii cu privire la activitatea desfăşurată”, se precizează într-un comunicat al IGPR.

Potrivit IGPR, verificările sunt în desfăşurare, pentru a se clarifica întreaga situaţie de fapt, iar rezultatele vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice.

Deciziile au fost luate după reţinerea agentului de poliţie de la Brigada Rutieră acuzat că ar fi agresat sexual doi copii într-un liftul unui bloc din Capitală. (Agerpres/ FOTO telegrafonline.ro)


Publicat in Justitie

Regimul termic estimat de meteorologi pentru următoarele două săptămâni va fi, în general, peste normalul termic al perioadei, dar precipitaţiile vor începe să fie din ce în ce mai prezente la nivel naţional, în special spre finalul fiecărei săptămâni de prognoză, potrivit datelor Administraţiei Naţionale de Meteorologie, valabile în intervalul 8 – 21 ianuarie, publicate luni.

În Moldova, vremea va intra într-un proces de răcire, de la o medie regională a temperaturilor maxime în jur de 4 grade, până la valori între -2 şi -1 grad, în data de 14 ianuarie.

A doua săptămână va debuta cu o încălzire treptată, până în 18 ianuarie, când mediile maximelor vor atinge 4 grade, însă ulterior se va răci uşor.

Nopţile vor urma în general aceeaşi evoluţie, cu răcire mai accentuată în intervalul 13 – 15 ianuarie, când media minimelor va atinge -10 grade.

Până în 18 ianuarie se va încălzi, cu minime ce vor oscila între -4 şi 0 grade.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalul 10 – 12 ianuarie şi, din nou, posibil mai însemnate, în perioada 17 – 21 ianuarie.

În rest se vor semnala doar trecător precipitaţii slabe.

 

În Banat, media regională a temperaturilor maxime va marca o scădere treptată de la 13 grade, valoare ce caracterizează o vreme deosebit de caldă, până la 2 grade la sfârşitul primei săptămâni, apropiindu-se de normalul perioadei.

Din ziua de 15 ianuarie va urma un proces de încălzire, de la medii diurne de 3 grade, până la 8 grade în data de 17 ianuarie, apoi va urma o scădere uşoară şi treptată până la sfârşitul intervalului de prognoză, până la 4 grade.

Regimul termic nocturn se va menţine în primele patru zile la o medie de 2 – 3 grade, apoi va scădea până în data de 15 ianuarie la -4 grade.

Va urma o creştere până în jurul mediei de două grade în 17 şi 18 ianuarie, ca apoi, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, să scadă la o medie a minimelor de -2 grade.

Temporar, în intervalul 10 – 14 ianuarie, local va ploua.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai mare din nou între 16 şi 20 ianuarie.

 

În Crişana, vremea deosebit de caldă de la începutul intervalului de prognoză va intra într-un proces de răcire uşoară de la o zi la alta şi va deveni normală termic la sfârşitul primei săptămâni, astfel că mediile maximelor vor scădea de la 13 grade în primele două zile, la 2 grade în 14 ianuarie.

Va urma o creştere până în data de 17 ianuarie, când se va ajunge la o medie a maximelor în jur de 7 grade, apoi se va răci uşor până la sfârşitul intervalului de prognoză.

Temperaturile minime, până în data de 12 ianuarie, se vor menţine la medii de 2 – 3 grade, apoi vor marca o scădere treptată, spre -4 grade în data de 15 ianuarie.

Ulterior, mediile nocturne vor creşte, ajungând până în jur de zero grade, în 18 şi 19 ianuarie, apoi vor scădea uşor.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalele 11 – 14 ianuarie şi 16 – 21 ianuarie.

 

În Transilvania, valorile termice diurne vor fi în scădere de la o zi la alta, de la medii de 11 grade în prima zi (valoare ce caracterizează o vreme deosebit de caldă), până la zero grade la sfârşitul primei săptămâni de prognoză, valoare normală termic pentru această perioadă.

Până în 18 ianuarie, temperaturile maxime vor fi în creştere şi se vor situa în jurul unei medii de 5 grade, apoi vor coborî uşor.

Temperaturile minime se vor menţine la medii de 0 şi -1 grad, iar din 11 ianuarie vor scădea până la -10 grade în 15 ianuarie.

Va urma o creştere treptată la o medie nocturnă de -4 grade în 18 ianuarie, iar spre sfârşitul intervalului de prognoză, variaţiile vor fi nesemnificative.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalele 10 – 13 şi 17 – 21 ianuarie.

 

În Maramureş, vremea va fi deosebit de caldă la începutul intervalul de prognoză, dar va marca un proces de răcire uşoară de la o zi la alta, devenind normală termic la sfârşitul primei săptămâni, astfel că mediile maximelor vor scădea de la 11 grade în prima zi, până în jur de un grad Celsius, în 14 ianuarie.

Apoi, mediile diurne vor creşte până în data de 17 ianuarie, la o valoare de 7 grade, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză vor fi în scădere uşoară.

Temperaturile minime se vor menţine la medii de 0 – 1 grad, însă din 12 ianuarie vor marca o scădere treptată, la -8 grade în data de 15 ianuarie.

Ulterior, mediile nocturne vor creşte, ajungând la -1 grad în data de 18 ianuarie, apoi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză vor scădea uşor.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalele 11 – 14 ianuarie şi 16 – 21 ianuarie.

 

 

În Dobrogea, în primele zile, se va resimţi o scădere uşoară a valorilor diurne faţă de intervalul anterior, iar în perioada 11 – 14 ianuarie aceasta se va accentua, astfel încât maximele vor ajunge la medii în jur de zero grade.

Din 14 până în 17 ianuarie valorile termice vor reveni la medii de 8 grade şi vor încheia intervalul cu o scădere uşoară, spre 4 grade.

Nopţile vor fi uşor mai calde în primele zile, cu minime în medie de 2 – 4 grade, dar se va răci semnificativ până în 15 ianuarie, spre medii de până la -6 grade.

Va urma o creştere, astfel că mediile minimelor vor fi cuprinse între zero şi două grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în zilele de 10, 11 şi 12 ianuarie când se vor semnala pe arii mai extinse, dar vor fi în general slabe cantitativ, şi din nou în intervalul 17 – 20 ianuarie.

 

În Muntenia, vremea va intra într-un proces de răcire, de la medii ale valorilor maxime de 10 grade, spre zero grade, în data de 14 ianuarie.

După această perioadă se va încălzi uşor şi se vor atinge maxime în medie de 5 – 6 grade.

Pe de altă parte, temperaturile minime vor fi ridicate în primele zile, dar vor marca o scădere accentuată din 12 până în 15 ianuarie, când vor coborî, în medie, la -6 grade, ulterior se întrevede o creştere la valori în jur de zero grade, în 18 ianuarie.

Probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată în aproape toată perioada.

Acestea vor fi, în general, slabe cantitativ şi se vor semnala pe arii mai extinse în intervalul 10 – 13 ianuarie şi, din nou, între 16 şi 21 ianuarie.

 

În Oltenia, media temperaturii maxime va fi în scădere semnificativă la începutul intervalului, de la o medie în jur de 11 grade, spre 5 – 6 grade.

Ulterior, în următoarele trei zile, regimul termic va fi relativ staţionar, iar spre sfârşitul săptămânii se va răci accentuat până spre o medie regională în jurul a zero grade.

Din 15 ianuarie se va încălzi, spre maxime de 4 – 6 grade, în 18 ianuarie.

Minimele se vor menţine ridicate, peste normalul termic al perioadei, cu medii de la un grad la 3 grade, până în data de 12 ianuarie când vor marca un proces de răcire, spre valori medii în jurul a -6 grade.

În intervalul 15 – 18 ianuarie valorile termice vor creşte, ajungând la medii de zero grade, iar spre final vor coborî spre -3 grade.

Probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată în intervalul 9 – 21 ianuarie.

Acestea se vor semnala pe arii mai extinse în perioada 11 – 13 ianuarie şi apoi în 17 – 20 ianuarie. (Rador/ FOTO national.ro)


Publicat in Vremea

Premierul Mihai Tudose a declarat astăzi, după şedinţa CEx, că a lansat ideea restructurării Guvernului, dar va fi discutată, în detaliu, în şedinţa de la finalul lunii de la Iaşi.

”Nu, nu renunţ la idee! O voi propune, în amănunte, partidului la CEx-ul de la Iaşi, aşa cum am vorbit, la sfârşitul lunii”.  

Senatorul Ioan Deneş este propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor.

Propunerea urmează să fie trimisă preşedintelui Klaus Iohannis.

Votul din şedinţa CEx vine în urma demisiei Doinei Pană din funcţia de ministru, invocând probleme de sănătate.

Ioan Deneş este senator de Bistriţa Năsăud şi se află la al doilea mandate de parlamentar.


Publicat in Guvern

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar ieşean sunt nemulţumiţi că le-a fost schimbată data de virare a salariilor fără să fi fost anunţaţi în prealabil în timp util, a declarat luni, pentru AGERPRES, Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.

Reprezentantul sindical a precizat că abia vineri, 5 ianuarie, s-a aflat despre informaţiile privind schimbarea datei de salariu a celor care lucrează în învăţământul preuniversitar, iar instituţiile de învăţământ aveau obligaţia să îşi anunţe angajaţii referitor la schimbările survenite.

Conform acestuia, banii vor fi viraţi direct de Ministerul Educaţiei Naţionale în conturile Trezoreriei, urmând ca fiecare unitate în parte să îşi stabilească o programare a plăţii salariilor.

‘Salariile se luau între 6 şi 15 ale lunii. Acum au schimbat data de plată, aceasta începând cu data de 14 a lunii, deoarece ordonatorul principal de credit nu mai este Consiliul Local, ci este Ministerul Educaţiei. Este vorba doar de salarii. Consiliile locale vor vira doar cheltuielile materiale şi decontările de navetă în mediul rural’, a declarat Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.

Potrivit sursei citate, schimbarea îi poate afecta pe cei care lucrează în sistemul educaţional preuniversitar, mai ales pe cei care au rate la bancă.

‘Nu putem face nimic. Este o eroare de comunicare. Ar fi trebuit să fim avertizaţi. Am avut foarte multe semnale. Foarte mulţi angajaţi din sistemul de învăţământ au credite la bănci, au facturi care trebuie plătite la timp. Nu ne mai miră nimic. Este clar o măsură care trebuia foarte bine gândită şi lumea trebuia anunţată pentru a avea discuţii cu băncile pentru a nu fi obligaţi să plătească penalităţi. Nu e vina oamenilor că nu îşi pot plăti creditele la data prestabilită. Asistăm la o nouă desconsiderare a celor din învăţământ pe care o fac în primul rând cei de la Ministerul Finanţelor’, a declarat Laviniu Lăcustă.


Publicat in Companii

Peste 400 de persoane au venit, luni, la Muzeul Municipiului Iaşi pentru a vizita Muzeul Iluziilor, pe lista de rezervare fiind deja înscrise aproximativ 3.000 de persoane. 

Adrian Filpişan, organizatorul Muzeului Iluziilor, a declarat că în cadrul expoziţiei vizitatorii pot afla cât mai multe informaţii despre iluziile optice cu ajutorul a 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, un vortex tunnel, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poţi cânta fără să îl atingi.

‘Activităţile noastre se desfăşoară de câţiva ani cu precădere pentru părinţi şi copii. Pe lângă activitatea de bază, spectacolele cu planetariul mobil, ne-am gândit să organizăm un alt eveniment care să completeze noţiunile de ştiinţă. Ne-am gândit la un Muzeu al Iluziilor în urma unor vizite pe care le-am făcut la rândul nostru la muzee din străinătate. Proiectul e, în primul rând, unul educativ şi neconvenţional. Conceptul este unul unic în România şi are un caracter interactiv. Vizitatorii pot înţelege cum funcţionează iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar şi prin explicaţiile unui povestitor unplugged, care oferă detalii despre mecanismele lor de funcţionare şi face demonstraţii live. Ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanţii de orice vârstă să poată învăţa prin joacă şi interacţiunea directă cu exponatele’, a declarat Adrian Filpişan, organizatorul Muzeului Iluziilor.

Potrivit acestuia, Muzeul Iluziilor îşi conduce vizitatorii prin trei mari capitole, fiecare dintre ele destinată unui alt tip de iluzii.

‘Lumea lui Alice’, cu sala oglinzilor deformate, este locul unde cei mici se vor distra şi vor deveni, pentru câteva minute, subţiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici.

Iluziile optice vor avea şi ele o sală dedicată: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voinţa şi inteligenţa celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înţeleagă cum funcţionează iluziile.
A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experienţe unice: aici, vizitatorii vor putea înţelege cum funcţionează hologramele, vor experimenta vertijul într-un tunel lung de 6 metri, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să îşi încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

Expoziţia poate fi vizitată, în perioada 8 ianuarie – 2 februarie, pe bază de rezervare. Durata unei vizite este de 60 de minute, iar preţul unui bilet este de 13 lei.

 

(Agerpres/ FOTO Raluca Diaconiuc)


Publicat in Timp Liber
Pagina 1 din 2