fbpx
 

Fruntaşi la poluare, cum procedăm? Primărie vs ecologiști în problema calității aerului din Iași


Deşi oraşul a fost luat în colimator de Comisia Europeană, şefii oraşului ignoră problema. Se află în dezbatere un set de măsuri menit să ducă la reducerea poluării din oraş. Celor propuse de Primărie li se alătură cele ale ecologiştilor, care solicită să se analizeze, printre altele, dacă nu ar trebui să existe linii de transport exclusiv şcolar .

 

După ce Primăria Iaşi a cerut sprijinul cetăţenilor în problema iniţierii Planului de calitate a aerului în Municipiul Iaşi, unul dintre activiştii ecologişti ieşeni, Franco Dan Frunzetti, a venit cu mai multe propuneri.

 

Propunerile lui Frunzetti

„Am dorit să iau atitudine, pentru că este o problemă importantă a tuturor locuitorilor oraşului şi pentru că vreau să văd cât este de interactivă cu cetăţenii noua conducere a Primăriei Iaşi“, spune Dan Frunzetti care a propus, printre altele:

- Parcările de la supermarket-uri să fie obligate, prin Hotărâre de Consiliu Local, să planteze copaci;

- Să se înmulţească punctele de control a calităţii aerului, mai ales în proximitatea obiectivelor poluante (de exemplu, incineratoare, CET, etc).

- Să se acorde ajutor financiar Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi în vederea înmatriculării şi folosirii staţiei mobile de calibrare a instalaţiilor de măsurare a calităţii aerului;

- Studierea oportunităţii unor linii de transport exclusiv şcolar la anumite ore;

- Repunerea în funcţiune a liniilor de troleibuz.

 

Frunzetti (în mijloc) a ieşit deseori în stradă pentru a-şi exprima convingerile 

 

Propunerile Primăriei

Planul propus de municipalitate este unul pe termen lung, principalul scop fiind îmbunătăţirea calităţii aerului, având în vedere că Iaşul este cel mai poluat oraş din ţară, după Bucureşti.

Printre măsurile pe care le presupune acest proiect sunt elaborarea unei reţele integrate de monitorizare a condiţiilor meteorologice la nivelul zonei metropolitane, dar şi alocarea unui număr verde sau crearea unei aplicaţii mobile la care se pot face sesizări.

Alte măsuri privesc gestionarea traficului, extinderea liniei de tramvai în zona de vest a municipiului Iaşi şi în nordul cartierului Nicolina, cu termen de realizare anul 2020 şi cu o estimare a costurilor de peste 20 de milioane de euro, proveniţi din fonduri europene.

 

Lipsă totală de interes din partea Primăriei

Primăria a apelat la firma Enviro Ecosmart pentru a realiza un plan de calitate a aerului. Acesta a fost prezentat zilele trecute, într-o dezbatere publică, fără ca primarul, viceprimarii sau consilierii locali PSD şi ALDE să fie prezenţi.

Asaltat cu întrebări de reprezentanţii societăţii civile, Cătălin Trif, reprezentantul firmei gălăţene care a întocmit proiectul, a recunoscut că în unele cazuri s-a luat în calcul doar una dintre cele şase staţii de monitorizare a calităţii aerului din Iaşi sau că studiul s-a bazat doar pe măsurători pentru particule în suspensie, PM 10, deşi, în 2015, Iaşul era pe primul loc la depăşirile la dioxid de azot.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31