fbpx
 
Povestea mecanicului auto care a descoperit teleportarea: geniu nebun sau doar nebun?

Povestea mecanicului auto care a descoperit teleportarea: geniu nebun sau doar nebun?


Trei surse științifice îl citează cu lucrări despre teoria „teleportării cu găuri”, dar e greu de spus dacă nu le-a compilat de la alți autori. Constantin Leșan are o viață ca un scenariu de film. S-a ascuns la Holboca, umblă rufos și spune simplu: „Am o invenție de 1 miliard de dolari”. Necunoscut în lumea academică, îi acuză pe alții că i-au furat ideile. Este originar din Bălți și susține că a studiat la Kiev în anii ’80. Sursele disponibile pe internet îl citează cu trei articole despre „teleportarea cu găuri”, însă o corespondență cu alt fizician îl dezvăluie ca „hoț de informații”.

 

Într-un trening murdar și cu o șapcă slinoasă, Constantin Leșan se prezintă simplu: „Eu am descoperit teleportarea cu găuri. Invenția mea valorează 1 miliard de euro”.

Basarabeanul spune că s-a refugiat la Holboca de frica celor care îi vânează invenția și că vrea să-și facă o casă la marginea Iașului. Are 54 de ani și, în realitate, e mecanic auto. Spune că a făcut Facultatea de Fizică la Kiev, între 1985 și 1990, dar a renunțat în anul V din cauza unui accident auto.

Pe internet apar câteva referințe la teoria sa „cu găuri”, dar nu există nicio garanție că datele nu sunt preluate din alte surse. Specialiștii în psihiatrie numesc cazurile de impostură științifică drept „delir de grandoare”.

Revelația din 1985

Când era student la Facultatea de Fizică din Kiev, Constantin Leșan susține că a inventat metoda de teleportare cu găuri. „Am vrut să public o lucrare cu invenția mea, dar nimeni în URSS nu voia să riște cu mine. La acel moment, nimeni nu recunoștea că în fizică ar putea să existe asemenea găuri“, își amintește Constantin.

În 1990, când era în anul V de facultate, bărbatul a avut un accident grav de motocicletă și nu a mai putut să meargă la cursuri. Anul următor, s-a destrămat Uniunea Sovietică și el nu a mai fost primit la Facultatea din Kiev.

În aceste condiții, a fost nevoit să se facă mecanic, dar nu a renunțat la ideea sa de a face publică descoperirea sa, pe care susține că o îmbunătățise în ultimii ani. „În 1994, am publicat o carte despre descoperirea mea, la Bălți, și aceasta a fost foarte căutată“, susține bărbatul.

Bursier Soros

Din dorința de a-și face cunoscută invenția, Leșan a trimis o scurtă prezentare Fundației Soros de la Chișinău și i s-a dat un grant de 600 de dolari. „Am continuat să lucrez la teoria mea privind teleportarea cu găuri“, explică bărbatul, care în 1998 a cerut azil politic în Finlanda. Susține că în 1999 și-a prezentat lucrarea într-o conferință ICAPES.

Încurajat de mai mulți oameni de știință, Constantin Leșan a trimis o lucrare legat de teleportarea cu găuri la revista americană Journals of Theoretics. „M-am gândit că lucrarea mea ar putea fi preluată și atunci am trimis doar un articol introductiv despre teleportarea cu găuri. Timp de o lună, editorul nu mi-a răspuns la emailuri, nu mi-a dat niciun semn. Până la urmă, lucrarea a fost publicată, dar alături de un articol semnat de Carlos Calvet, care avea idei preluate de la mine“, susține bărbatul.

 

Constantin Leșan are 54 de ani și arată deplorabil, dar vorbește despre teorii de fizică inaccesibile unui om de rând

 

Pericolul Greg Mihalic

În 2002, a trimis un articol despre levitație și controlul levitației la conferința ICAPES din Ungaria. Pentru a putea participa la această conferința, Leșan susține că a trebuit să trimită întâi o teză și ulterior lucrarea în luna august.

„Am rămas mirat în luna mai când am văzut că introducerea mea la această teză legată de livtație a fost deja publicată de un anume Greg Mihalic, iar acesta anunța că restul lucrării va fi publicată în luna august, exact când trebuia să trimit eu toată lucrarea la ICAPES“, își amintește bărbatul, care adaugă că Greg Mihalic i-a furat și ideile legate de teleportarea cu găuri.

„Căutând să văd cine este acesta, am aflat că este un inginer american care organizează tot felul de conferințe de știință în America și publică lucrări pe diverse teme legate de fizică. Așa am găsit pasaje întregi din teoria mea despre teleportarea cu găuri preluate în lucrări ale lui Mihalic“, precizează Leșan. Basarabeanul îl contrazice pe american, intrând în măruntaiele fizicii cuantice: „El spune că în hiperspațiu corpul poate merge cu viteza luminii. Așa ceva nu este posibil. În găuri nu se poate mișca nimic. El spune că poate măsura masa tahionică, ceea ce e o prostie”.

Alt autor, aceeași teorie

În 2004, în „Air Force Research Laboratory“, o lucrare scrisă de Eric Davis, cu titlul „Teleportation Physics Study“ sunt studiate toate teoriile legate de teleportare.„Una dintre teoriile prezentate de Eric Davis este a mea, privind teleportarea cu găuri. Ulterior, în 2007, a fost publicat un alt studiu, însă de această dată Davis nu mai amintește și de teoria mea, în schimb apare Mihalic“, zice bărbatul, care se teme că teoria sa va ajunge să fie cunoscută ca aparținând altcuiva.

Sponsorizat de un milionar ucrainean

În 2007, Constantin Leșan susține că a fost contactat de Alexander Bandurcinko, un milionar ucrainean care i-a propus să-l susțină financiar pentru a pune în aplicare teoria sa legată de teleportare.

„M-am dus la Kiev, mi-a oferit un apartament, un laborator unde să lucrez, m-a sprijinit financiar. Era foarte interesat să punem în aplicare teoria mea și să creez teleportatorul“, își amintește Leșan.

Atunci, bărbatul și-a dat seama că omul de afaceri vrea să-i fure ideea și nu să-l sprijine să o pună în aplicare.

„După câteva luni, când a văzut că nu mai vreau să colaborez, a trimis niște oameni care mi-au spart apartamentul, mi-au luat calculatorul și m-au bătut. Am rămas și fără acte și cu greu am reușit să fug în Republica Moldova“, zice Leșan.

 

Teleportarea așa cum apare schițată într-o lucrare asumată de Constantin Leșan

 

Stă ascuns să nu-i fure ideile

Ulterior, el menționează că a vrut să-și publice teoria și în revista poloneză Concept of Physics, în 2009. „Lucrarea am susținut-o la Conferința FQXI (Foundational Questions Institute – n.r.), din America. La câteva zile după după aceea, revista din Polonia m-a blocat. Am primit o scrisoare de la redactorul șef care mi-a spus că un american a intervenit pentru a închide revista. Am fost ferm convins că este vorba despre Mihalic“, precizează Leșan.

În aceste condiții, bărbatul susține că în ultimii ani nu a mai dorit să publice nimic de frică să nu-i fie furate ideile.

Geniu nebun sau doar nebun?

În condițiile în care cu greu poate demonstra tot ceea ce susține, cazul lui Constantin Leșan este considerat de psihiatrul Raluca Prepeliță, de la Institutul de Psihiatrie „Socola“, un caz de ideație delirantă de grandoare.

„E clar că el are cunoștințe de fizică, dar, neputând demonstra prin lucruri certificate științific, poate fi un caz de ideație delirantă de grandoare care face parte din simptomatologia unei psihoze. Se poate să fi preluat niște idei din realitate pe care le-a dezvoltat prin prisma ideației lui delirante“, spune Raluca Prepeliță.

 

Capitolul „Teleportarea cu găuri” de pe Wikipedia trimite spre trei articole semnate de Constantin Leshan

 

Ce este teleportarea cu găuri

Potrivit wikipedia, acolo unde este pomenit Constantin Leșan ca inventator al acestei metode, „Teleportarea cu găuri“ e o metodă de mişcare, unde obiectul se deplasează dintr-un loc în altul, fără a exista în punctele intermediare dintre ele. Leșan este citat cu două articole în limba rusă și unul în limba română, acestea fiind publicate în urma conferințelor științifice la care susține că a participat.

Teleportarea cu găuri poate fi explicată în mod cuantic şi clasic. Versiunea cuantică explică teleportarea cu găuri ca o exprimare a dualitaţii undă-particulă. Versiunea clasică explică teleportarea cu găuri prin aruncarea obiectului în afara universului, după ce obiectul se întoarce înapoi în universul real. Dacă locul dispariţiei şi apariţiei nu coincide, deplasarea se poate numi teleportare, pentru că satisface definiţia teleportării.

Teleportarea cu găuri deplasează corpul material original, nu starea sa cuantică, și de acea nu este necesară procedura de scanare-reasamblare.

Combate teoria Bosonului Higgs

Basarabeanul susține că Teoria Bosonul Higs sau „Particula lui Dumnezeu“ este greșită.

„Pe această teorie s-au cheltuit zeci de miliarde de dolari cu studii, dar nimeni nu și-a dat seama că este greșită. S-a construit acel accelerator de particule de la Geneva și tot nu au reușit să descopere teoria teleportării. Asta pentru că soluția propusă de mine, a teleportării cu găuri este cea corectă“, menționează Leșan, care crede că pentru a putea pune în aplicare teoria sa ar avea nevoie de cel mult un milion de dolari.

Necunoscut de lumea universitară

Profesorul ieșean de fizică Silviu Gurlui susține că nu a auzit niciodată de Constantin Leșan.

„Nu am auzit niciodată despre această persoană sau de această teorie. De regulă, când mai sunt oameni care ies din comun, ca să nu-i numesc altfel, ne mai contactează și noi ne pronunțăm. Mă tem că este doar o teorie și atât. Ideea pare sefeistică și pare cale lungă până la punerea în practică. Dar ideile trebuie să circule și să fie dezbătute“, spune Silviu Gurlui.

Nici prodecanul Facultății de Fizică din cadrul Universității de Stat Chișinău, Liliana Dimitroglo, nu-l cunoaște pe Constantin Leșan: „Nu am auzit de această persoană și nici nu am auzit de teoria lui. Nici nu s-a adresat vreodată universității o asemenea persoană. De obicei, persoane interesate sau cu idei în fizică mai vin pe la Rectorat și stau de vorbă cu noi, dar această persoană nu ne-a contactat niciodată.“

Profesorul de fizică Ion Olaru, de la Universitatea „Alecu Russo“ Bălți, spune că a citit despre Constantin Leșan și despre teoria sa, dar nu l-a cunoscut nciidoată.

„Am citit foarte puțin pe internet despre această persoană și teoria lui. Am înțeles că are o carte scoasă la Bălți, dar nu am citit-o. Nu l-am văzut niciodată, așa că nu vă pot spune ceva despre el sau despre teoria lui“, zice Ion Olaru.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31