fbpx
 
USR Iași, despre scandalul Esports: Chirica nu poate să inițieze vreun proiect pentru Iași de pe urma căruia nu se produce și un jaf!

USR Iași, despre scandalul Esports: Chirica nu poate să inițieze vreun proiect pentru Iași de pe urma căruia nu se produce și un jaf!


Primarului Iașului, Mihai Chirica, a reușit să pună în operă unul dintre cele mai ingenioase jafuri ale sale (și nu sunt puține!) împreună cu o serie de tovarăși aflați în poziții sus-puse ale Federației Internaționale IESF, entitate aflată sub monitorizarea Ministerului Sportului din Coreea de Sud. O afacere halucinantă în urma căreia s-a subtilizat 1 milion de euro din bani publici, ai ieșenilor, întinsă de două continente și trei țări. Odată descoperit furtul și documentat mai presus de orice dubiu de către jurnaliștii, Chirica anunță că s-au răzbunat pe el... rușii, în condițiile în care afacerea este 100% românească.

Pe scurt, banii publici reprezentând taxa de licențiere, stabilită arbitrar la 1 milion de euro de către președintele cu cetățenie română al Federației IESF, sunt transferați către o subsidiară din Macedonia de Nord, un ONG controlat de Președintele Vlad Marinescu, iar mai apoi, sifonați mai departe către firme private și către buzunare la fel de private. Toate aceste fapte sunt documentate cu rapoarte oficiale ale responsabilului financiar al IESF (între timp dat afară pentru că a descoperit hoția), în Coreea de Sud Guvernul a blocat orice finanțare și a declanșat o anchetă privind subsidiara de la Skopje. În posesia jurnaliștilor se află și au fost publicate inclusiv documente bancare! Numai Chirica încearcă să ne prostească zicându-ne că e mâna rușilor!

„Am văzut în prea lunga domnie a lui Chirica multe afaceri urât mirositoare, iar pentru multe dintre acestea este și anchetat penal sau chiar trimis în judecată. Totuși, în cazul Afacerii Esports, primarul Iașului a depășit faza plicurilor strecurate de rechini imobiliari la botezul copilului pe post de șpagă pentru autorizații ilegale de construcție. Avem toate elementele unei inginerii financiare mai sofisticate, dar totuși evidente: cu intermediar care-și încasează comisionul, cu deturnare de fonduri publice nu doar din bugetul Iașului, dar și din bugetul Ministerului Sporturilor din Coreea de Sud, firme-paravan și, în final, circa un milion de euro care se pierde în fumul gros al șpăgii și corupției patologice. Chirica nu poate să inițieze vreun proiect pentru Iași de pe urma căruia nu se produce și un jaf! Acest tip de comportament infracțional distruge imaginea și reputația Iașului deja la nivel mondial, căci dincolo de prejudiciile simbolice și financiare, sud-coreenii nu vor sta cu mâinile în sân și vor apela, cu siguranță, și la toate resorturile diplomatice pentru a face lumină în acest caz!“, declară Marius Bodea, senator USR de Iași.

Deputatul Filip Havârneanu, Președintele Filialei Municipale a USR Iași, este de părere că „taxa de licențiere a fost una uriașă și stabilită pur și simplu arbitrar, în condițiile în care nu există nicăieri, în mod transparent, prevăzută această sumă pentru a licenția Campionatul Mondial Esports. Asistăm la o fraudă de proporții, câtă vreme vedem cu extrasele bancare pe masă că nu a existat nici o clipă intenția ca banii să fie folosiți pentru evenimentul de la Iași, ci au luat calea buzunarelor private, pentru achiziții de bolizi și alte asemenea extravaganțe. Aceasta în vreme ce tot timpul auzim că la Iași, din bugetul local, nu sunt bani pentru nimic. Nimic pentru ieșeni, dar milioane de euro ca să fie furate se găsesc tot timpul”!

USR Iași cere organelor de cercetare penală să facă lumină în acest caz și să declanșeze o anchetă de urgență în urma dovezilor apărute în mass-media și în urma declanșării anchetelor de către Guvernul sud-coreean. Virarea în conturi private a taxei de licențiere și subtilizarea întregii sume de către persoane fizice arată un mecanism premeditat de hoție. Sunt bani publici ai ieșenilor, iar aceștia nu pot fi furați fără ca nimeni să răspundă!

USR Iași

Article image
Secretarul general IESF Boban Totovski și-a mutat direct în contul personal 43.000 de dolari din cei 750.000 primiți de la Primăria Iași 307.000 de euro au ajuns, subit, la o firmă paralelă, într-o operațiune clasică de sifonare Președintele IESF Vlad Marinescu a raportat călătorii cu avionul de 75.000 de dolari într-un an Responsabilul financiar din Coreea de Sud a blocat plățile către Marinescu și Totovski, nemulțumit ...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 23 Iunie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31