fbpx
 
Cum să-mparți un miliard! Bugetul Iașului, pe masa consilierilor locali

Cum să-mparți un miliard! Bugetul Iașului, pe masa consilierilor locali


Consilierii locali dezbat astăzi, de la ora 12.00, bugetul Iaşului pe anul 2017. Potrivit propunerilor înaintate de municipalitate, bugetul general al Iaşului este de 1,02 miliarde lei, în această sumă fiind incluse şi bugetele unor instituţii de sub autoritatea municipiului precum Direcţia Locală de Evidenţă a Populaţiei, Poliţia Locală, Ateneul Tătăraşi, Casa de Cultură sau Editura Junimea. Cheltuielile se ridică la 768,3 milioane lei, iar veniturile la 671 milioane lei, deficitul urmând să fie acoperit din excedentul anilor trecuţi care va fi repartizat pentru diverse investiţii.

 

Astfel, cheltuielile de investiţii se ridică la 148,6 milioane lei, cei mai mulţi bani (70 milioane lei) fiind alocaţi pentru refacerea infrastructurii.  De asemenea, la capitolul transporturi este inclusă şi suma de 13,1 milioane lei care reprezintă TVA pentru achiziţia a cel puţin de 70 de autobuze noi. Investiţia se ridică în total la peste 80 milioane lei, iar restul banilor sunt în afara cheltuielilor prevăzute la secţiunea de dezvoltare întrucât finanţarea va fi acoperită printr-un credit contractat la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

 

Alte peste 26 milioane lei aferente cheltuielilor de dezvoltare vor fi utilizate în special pentru demararea proiectului de construire de noi locuinţe în Grădinari, precum şi pentru iluminat public, amenajarea de parcări, achiziţia de parcometre, expertizarea de imobile, finalizarea registrului spaţiilor verzi şi a planului urbanistic general sau achiziţia de imobile, arată „Ziarul de Iași”.

 

În celelalte domenii, fondurile pentru investiţii au fost repartizate după cum urmează: cultură, recreere şi religie (20,9 milioane lei), învăţământ (11,9 mi­lioane lei), combustibili şi energie (6 mi­lioane lei), sănătate (5,3 milioane lei), autorităţi publice (3,5 milioane lei), asigurări şi asistenţă socială (1,1 milioane lei). În restul capitolelor bugetare, la fiecare dintre acestea suma prevăzută este sub un milion de lei.

 

Printre investiţii se mai numără î­ceperea lucrărilor la Palatul Braunstein (8 milioane lei) şi reabilitarea ansamblului Mănăstirea Frumoasa (500.000 lei), precum şi refacerea unor monumente: Crucea lui Ferentz (lucrare în continuare), statuie marmură Gheorghe Asachi, Monumentul Independenţei, Grup Statuar Voievozi şi Monument Piaţa Naţiunii.

 

Grupul consilierilor PNL a anunţat înaintarea a 10 amendamente la buget, condiționând votarea bugetului de adoptarea propunerilor înaintate de ei.

 

Pentru mai multe detalii privind amendamentele propuse de PNL, citește Ce amendamente propun liberalii la bugetul Iașului


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31