fbpx
 
Profesorul Cristian Comisu centrează și tot el dă cu capul la DRDP: ca patron ia contracte de la Drumuri Naționale, iar ca expert în cadrul DRDP dă avize firmelor concurente Profesorul Cristian Comisu centrează și tot el dă cu capul la DRDP: ca patron ia contracte de la Drumuri Naționale, iar ca expert în cadrul DRDP dă avize firmelor concurente

Comisu ia 10 milioane de lei de la DRDP, unde avizele tehnice le dă tot... Comisu! Afacerea i-a explodat: e jucător și arbitru


Afacerile profesorului de la Construcții au crescut spectaculos de când a devenit expert în Comisia Tehnică de la Drumuri Naționale. Are comenzi de expertize cât n-a avut în 10 ani. E furnizor și beneficiar. „Ies din sală când se ajunge la proiectele mele”, spune Cristian Comisu. Dar el vede prețurile concurenților. Situația aberantă pare să nu deranjeze pe nimeni.

Cum câștigi zeci de milioane de lei de la stat? Oferi proiecte tehnice în timp ce ești membru în comisia care avizează proiectele tehnice. Cristian-Claudiu Comisu este profesor la Facultatea de Construcții de la UTI, dar și membru în Consiliul Tehnico-Economic al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași.

În 2018, firma sa a contractat lucrări de la CNAIR de 11 milioane de lei, din care peste 10 milioane doar de la DRDP Iași.

11 milioane de la CNAIR pe an, din care 10 de la DRDP Iași

Pod Proiect SRL este o firmă de proiectare, cu 9 angajați, înființată și condusă de profesorul Cristian-Claudiu Comisu. Datele centralizate de Ministerul de Finanțe arată o firmă relativ prosperă, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2,9 milioane lei și un profit de 942 mii lei.

Aceeași sursă indică faptul că, în 2018, cifra de afaceri a firmei s-a triplat, urcând de la circa un milion de lei la aproape 3 milioane. Este anul în care profesorul Comisu s-a „apropiat” de CNAIR și de DRDP Iași. Potrivit datelor oficiale ale CNAIR, Pod Proiect a încheiat în 2018 contracte de aproape 11 milioane de lei, din care peste 10 milioane doar cu DRDP Iași.

Firma a încheiat contracte și cu DRDP-urile de la București, Cluj și Brașov, unele prin licitație iar altele prin încredințare directă. 

Specialitatea lui Cristian Comisu sunt podurile rutiere. Exact pentru acestea are de încasat 10 milioane de lei de la DRDP și tot pentru poduri este cel care dă avize

Contracte de 11 milioane și o cifră de afaceri de 3 milioane

Oficial, la Ministerul de Finanțe, este înregistrată o cifră de afaceri de 2,9 milioane de lei, deși Compania Națională de Drumuri arată că Pod Proiect a obținut doar de la această instituție  contracte de 11 milioane. Este un artificiu contabil utilizat pentru a muta plățile, pentru că în calculul cifrei de afaceri intră doar ceea ce se facturează, nu ceea ce se contractează.

Așadar, contractele din 2018 vor apărea în indicatorul numit „cifră de afaceri” la raportările din 2019. Experții consultați de REPORTER DE IAȘI spun că, în unele cazuri, acest lucru se întâmplă pentru că facturarea se face în etape iar cei mai mulți bani sunt plătiți la predarea proiectului și acest lucru poate dura uneori chiar și o jumătate de an.

Este evident, însă, că activitatea firmei se bazează majoritar pe contractele cu CNAIR, îndeosebi cu DRDP Iași, de unde s-au contractat servicii de proiectare de peste 10 milioane de lei.

Are acces la soluțiile tehnice și la prețurile rivalilor

Deși firma sa are contracte de peste 10 milioane lei cu DRDP Iași, profesorul Claudiu Comisu este membru al Consiliului Tehnico-Eonomic (CTE) al instituției. CTE este un organism consultativ dar al cărui avize sunt obligatorii pentru tot ceea ce înseamnă documentație tehnică, inclusiv pentru proiectele și soluțiile tehnice ale Pod Proiect SRL.

Contactat de REPORTER, Claudiu Comisu susține că nu se poate vorbi despre incompatibilitate sau conflict de interese. „Când sunt proiectele firmei mele, eu nu mă prezint. Vine șeful de proiect, el prezintă soluția, el răspunde la întrebări. Nu am votat niciodată când au fost proiecte de-ale mele, nici măcar nu m-am prezentat”, spune el.

Întrebat dacă e normal și moral ca proiectele firmei sale să fie votate de colegii din CTE, Comisu susține că nu vede nicio problemă. „Dacă o luăm așa, mulți mi-au fost studenți. Credeți că mă iartă vreunul? Vin cu întrebări, să știți”, spune el.

Avizul CTE este obigatoriu. Mai mult, Regulamentul CTE întocmit de CNAIR obligă contractorul să răspundă la toate întrebările membrilor comisiei legate de proiect și de soluția tehnică propusă.

Așadar, chiar dacă profesorul Comisu nu votează pentru propria firmă, el are acces la tot ceea ce înseamnă soluție tehnică și la prețurile de pe piață oferite de firmele concurente, inclusiv la licitațiile organizate de alte DRDP-uri. Mai mult, numirea în CTE a fost făcută de directorul regional Ovidiu Laicu, cel care este și membru CTE dar semnează și contractele cu firma lui Comisu.

Expertiză de milioane la DRDP Iași

De la DRDP Iași, firma lui Comisu va încasa, doar pentru 2018, aproape 10.100.000 lei. În februarie a primit un contract de 364.000 lei pentru expertizarea tehnică a 28 de poduri. În asociere cu Transcarpat SRL Bacău, primește două contracte, unul de 2 milioane de lei și unul de 670.000 lei pentru expertizare, proiectare și executare lucrări la un pod și un podeț din Vrancea.

În august încheie un nou contract, pentru expertizarea a 14 poduri, în valoare de 336.600 lei iar în octombrie încheie un contract de 208.800 lei pentru întocmirea documentației și obținerea autorizației de gospodărire a apelor pentru câteva poduri.

În septembrie, Pod Proiect, în asociere cu Geiger Transilvania SRL, obține 6,5 milioane lei pentru autorizare, proiect tehnic și execuție în Suceava, în zona Rădăuți. În total, 10.100.000 lei, adică de 10 ori mai mult decât cifra de afaceri din 2016 și de peste 3 ori mai mult decât cifra de afaceri raportată pe 2018.

Ovidiu Laicu, directorul general al DRDP, este cel care l-a numit pe Cristian Comisu în Consiliul Tehnic-Economic și tot el este cel care i-a semnat contractele de 10 milioane de lei pe firma proprie

10 contracte într-o zi la DRDP București

După Iași, urmează Clujul în topul contractelor încheiate. În total sunt 512.000 lei, dar modul de atribuire a contractelor este ciudat. Pe 23.08.2018, Pod Proiect SRL obține 5 contracte cu valori cuprinse între 16.000 lei și 25.800 lei. Toate sunt pentru expertizarea unor poduri, dar DRDP Cluj a „spart” licitația în 5 loturi, toate adjudecate de firma ieșeană.

Pe 19.10.2018, se întâmplă același lucru. DRDP Cluj „sparge” în 5 loturi expertizarea și proiectarea unor poduri iar Pod Proiect obține toate contractele. Suma este de 400.800 lei. O altă regională de drumuri care a oferit mai multe contracte în aceeași zi este cea de la Brașov. Pe 26.03.2018, Pod Proiect obține 4 contracte, în valoare totală de 107.000 lei, pentru expertizarea unor poduri de pe DN 1 și DN 15.

De la DRDP București s-au obținut 11 contracte în valoare totală de 215.000 lei. Dintre acestea, 10 au fost câștigate în aceeași zi, pe 26.10.2018, pentru că și DRDP București a „spart” lucrările în mai multe loturi.

Au proiectat pasaje și pentru Tg. Cucu și Metalurgiei

De-a lungul timpului, Pod Proiect SRL a realizat o serie de proiecte și pentru Primăria Iași. În 2009, a făcut proiectarea Pasajului Eminescu, aflat acum în uz, dar și proiectarea unor pasaje în Târgu Cucu, Podu Roș și Metalurgiei, pentru care a primit peste 400.000 lei.

De asemenea, a lucrat și pentru Primăria Timișoara, dar și pentru DRDP Timiș. În portofoliul firmei se află majoritar lucrări de proiectare și de expertizare a podurilor și podețelor.

Patronul firmei, Cristian-Claudiu Comisu, este șef de catedră la Facultatea de Construcții și a publicat 4 cărți de specialitate în domeniul construcției de poduri.

Article image
Un județ asfaltat în 2019 cât toate celelalte șapte la un loc. Al doilea județ ca alocări pentru drumuri a fost Vrancea lui Oprișan, iar al treilea – Vasluiul lui Buzatu. Bugetele Regionalei de Drumuri Naționale reflectă perfect raportul de putere în PSD: adevărații stăpâni ai Moldovei au fost Arsene, Oprișan și Buzatu. Faptul că sediul central al DRDP se află la Iași este egal cu zero: am stat toți la cheremul baronului Ar...
Autor Ionel Iloae Anchete 15 Octombrie 2019

Article image
În fiecare an se cumpără laptopuri, telefoane, televizoare, de parcă ar fi de unică folosință. Directorul DRDP justifică bugetul pe publicitate prin faptul că Drumurile Naționale fac Centenarul, de parcă ar fi ceva colosal pentru români. BZI, după ce l-au linșat ani de zile pe Ovidiu Laicu, acum dă advertoriale festiviste, de un ridicol sublim. În an centenar, DRDP dă bani pe televizoare și promovare, nu pe asfalt. Peste 1...
Autor Ionel Iloae Reportaje 24 Septembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31