fbpx
 

Ceaușeasca de la Creșe: angajată concediată pentru un simplu „NU”


O infirmieră cu experiență a bifat căsuța NU în chestionarul privind instalarea camerelor de supraveghere în interiorul creșei. În rest, n-a avut nicio abatere. Ea se întreabă: „Dacă tot n-aveam voie să ne opunem, de ce ni s-a mai dat acel chestionar?” Camerele de filmat oricum au fost instalate. Directoarea creșei se justifică: „Era femeie pricepută, dar prea ambițioasă”. Un avocat expert în dreptul muncii spune că instalarea camerelor de supraveghere se trece în fișa postului, ca să nu fie discuții. Aici nu s-a întâmplat acest lucru. La Creșe e dictatură: sufli în front, dispari!

Caz absurd la Direcția Creșe a Primăriei. O infirmieră a fost concediată pentru că nu a fost de acord cu instalarea camerelor video la Creșa municipală, acolo unde lucra. „E dictatură la Creșe. Am fost amenințată că, dacă nu sunt de acord cu camerele, voi fi dată afară. Ceea ce s-a și întâmplat”, a afirmat Luminița Iordache, fosta infirmieră.

Conducerea direcției s-a prevalat de faptul că femeia era în perioada de probă, de 90 de zile, și i-a încetat contractul subit, fără motivare. „Nu a respectat condițiile de muncă”, a spus Irina Ghioca, șefa direcției.

A bifat „NU”

Pe 20 septembrie 2019, Luminița Iordache a semnat contractul de muncă cu Direcția Creșe după ce anterior promovase un concurs pentru angajare. A fost încadrată la Creșa Municipală (amenajată în spațiul fostului Hotel Municipal) ca infirmieră pe un salariu lunar brut cu tot cu sporuri care depășea cu puțin 3.000 de lei.

La doar o lună și 10 zile, mai exact pe 30 octombrie, femeia a fost concediată. Încetarea contractului s-a produs deoarece femeia nu a fost de acord cu camerele video. „În document am avut opțiunea «Da» și opțiunea «Nu». Am bifat-o pe cea cu «Nu». Eu am cerut mai multe explicații în legătură cu aceste filmări, care este regimul lor, dacă ajung la părinți, ce se întâmplă cu ele. Însă nu mi-au fost oferite”, a explicat Iordache.

Luminița Iordache era infirmieră cu experiență și n-a avut nicio abatere, fiind angajată prin concurs

I s-a pus gând rău, fără nicio abatere
Acesta a fost momentul declanșator al conflictului. Și alte colege ale lui Iordache au mers pe varianta „Nu” a filmărilor. Rând pe rând, acestea ar fi fost convinse de conducerea direcției și și-au schimbat opțiunea.

„Camerele erau deja montate. Eu am zis «nu» pentru că voiam niște lămuriri. Și-apoi, până la urmă, minoritatea se supune majorității”, a precizat Iordache. Camerele de supraveghere au fost amplasate pe holuri și în sălile de clasă. „Odată ce pe acest proces verbal au fost puse aceste două opțiuni, democratic e să alegi”, a adăugat fosta infirmieră.

Ulterior, după ce și-a exprimat refuzul, aceasta susține că a fost amenințată cu concedierea de jurista instituției. „N-am avut nicio abatere disciplinară. Mai mult, eu am mai lucrat vreme de patru ani la «Creșe», fără nicio abatere. Am plecat o perioadă din cauza unor probleme medicale, iar acum revenisem în urma unui concurs”, a spus Iordache.

Concediată în doar 40 de zile
Așadar, la 40 de zile de la angajare, femeia a fost pusă pe liber pentru că nu a fost de acord să fie filmată de camerele de supraveghere. Și nici nu și-a schimbat ulterior convingerea pentru că, susține ea, nu a fost lămurită în legătură cu destinația materialelor video. În contractul de muncă, nu este precizat absolut nimic despre camerele video.
Luminița Iordache, concediată, s-a adresat cu o sesizare conducerii Primăriei, instituție din cadrul căreia face parte și Direcția Creșe. „N-am primit niciun răspuns. M-au plimbat dintr-o parte în alta”, a spus ea.

Concluzia sa după această experiență: „La Direcția Creșe e ca pe vremea lui Ceaușescu. Oamenilor le este frică să vorbească pentru că își pierd locul de muncă. Sunt jigniți, se țipă la ei, dar sunt de acord cu tot ce li se impune din frica de a nu fi dați afară”.
„Era mai conflictuală”
În replică, Irina Ghioca, șefa Direcției Creșe, a afirmat că a acționat respectând legea și că Iordache era genul „mai conflictuală”.

Toate cele 10 creșe ale Primăriei au acum camere de luat vederi. La jumătate dintre acestea, le-a pus direcția de mai mult timp, însă acțiunea a fost finalizată rapid de Primărie în urma incidentului din aprilie 2019.

Atunci, părinții unui băiat au adus în spațiul public înregistrări care arătau modul scandalos în care infirmierele unei creșe din Iași se purtau cu copilul lor. „Aceasta a fost logica instalării camerelor. Ca în cazul vreunei reclamații din partea părinților să putem verifica și noi ce s-a întâmplat. I-am explicat Luminiței Iordache că nimeni nu o supraveghea pe ea, iar filmările nu vor ajunge în altă parte. N-a vrut să ne înțeleagă, mi s-a părut o ambiție de-a ei”, a declarat Ghioca.
S-a opus, a fost concediată
Directoare susține că Iordache a fost singura angajată a tuturor celor 10 creșe care a rămas cu opțiune „Nu”. Camerele montate de direcție înregistrează doar video, cele din creșele unde a instalat Primăria o fac și video și audio. Sunt cinci-șase camere la fiecare, amplasate în holuri și în sălile de joc, în clase.

În fișa postului, o infirmieră, cum era și cazul Luminiței Iordache, are grijă de copii, îi supraveghează, se joacă cu ei, îi duce la baie, îi ajută să mănânce, îi schimbă. Adică, interacționează permanent cu copii cu vârste între un an și trei ani jumătate. „Îmi pare rău, se descurca cu copiii, îi plăceau. Însă, Luminița Iordache nu a respectat condițiile de muncă”, a concluzionat șefa Direcției Creșe.

În notificarea de concediere nu se menționează niciun motiv

Nu e necesară motivarea concedierii
Înlăturarea Luminiței Iordache a fost facilitată de faptul că se afla în perioada celor 90 zile de probă, clauză stipulată în contract și permisă de Codul Muncii. Conducerea direcției nici nu a mai așteptat împlinirea celor trei luni și, după 40 de zile, i-a oprit contractul. A fost invocat alineatul 3 al articolului 31 din Codul Muncii: „Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia”.

Avocat: „Cel puțin două probleme la această concediere”

Un avocat contactat de REPORTER DE IAȘI a menționat că acest caz ridică cel puțin două semne de întrebare. „Mi se pare un lucru subiectiv. Dai concurs, câștigi postul, ți se face contract, dar se pune clauza cu perioada de probă de 90 de zile. În care poți fi concediat fără preaviz și fără motivare. Și-atunci, care mai e rostul concursului? Așa poți elimina mereu pe cei care nu-ți convin, fără să explici de ce o faci”.

În al doilea rând, scandalul legat de camere putea fi evitat. „Se putea pune în fișa postului că vor fi camere de supraveghere în spațiile de lucru și-atunci, la angajare, îți asumai sau nu faptul că vei fi filmat”, a explicat juristul.

Scandalul de la „Creșa groazei”

În aprilie 2019, la nivel național a izbucnit scandalul de la „creșa groazei” din Iași. Părinții unui băiat au făcut publice filmările în care copilul lor era umilit de trei angajate ale unei creșei.
Fragment din înregistrări:
Îngrijitoare: „De ce nu ceri oala şi faci pe tine, porcule? Eşti porc, nu tigru cum spune mamă-ta. Porc eşti, că te caci pe tine. Uite ce urât miroşi a nespălat, cahhh. Mă-ta. Ce face mă-ta? În ***a mă-tii. Ia spune şi tu. Hai spune, spune!”

Infirmieră: „Dați răpănoșii ăia de acolo, în loc să spele, doarme, nesimţita aia de mă-ta. Mi-i greaţă de el, tu”

Îngrijitoare: „Ieşi mă, mişcă-te, odată. F*** gura mă-tii, ia și te îmbracă, chișatule”

Infirmieră: „Stai jos! Stai jos! Tu nu ştii nimic, mă? Ai făcut caca? Te omor!”

Article image
Primarul s-a dus la Recuperare pe 30 octombrie, la ora 10.00, și a chemat-o în biroul directoarei Carmen Cumpăt pe șefa de clinică Codrina Ancuța pentru o discuție între patru ochi. Doctorița era în plin examen pentru medici specialiști, dar a ieșit din sală crezând că e ceva important. Obedientă, directoarea Cumpăt i-a lăsat singuri. După o discuție de 10 minute, primarul i-a cerut medicului să-și mute fata din clasa în ca...
Autor Cezar Moraru Anchete 15 Ianuarie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31